Är mumiepåsar varmare än vanliga sovsäckar?

Utsikt från tältet på Koscieliska dalen på vintern

Funderar du på att köpa en ny sovsäck? Det finns så många alternativ att välja mellan att det kan vara överväldigande att hitta en som passar dina behov. Om värme är viktigt för dig kan du kanske överväga att köpa en åtsittande mumieväska.

Mammapåsar är varmare än vanliga sovsäckar. De kan dras hårt runt ansiktet och har en tightare passform och mindre yta än en genomsnittlig sovsäck. Som ett resultat av dessa funktioner ger mumieväskor bättre isolering, vilket i hög grad bidrar till användarens värme och komfort.

Även om mumiepåsar i allmänhet är den varmaste sovsäcken man kan köpa för pengar, är de inte det bästa alternativet för alla. I framtiden kommer vi att titta närmare på egenskaperna hos olika typer av sovsäckar, så att du kan vara säker på att du köper den sovsäck som passar dig bäst.

Olika typer av sovsäckar

Det finns fyra huvudtyper av sovsäckar, inklusive mumiesäckar, halvrektangulära sovsäckar, rektangulära sovsäckar och dubbla sovsäckar. Till att börja med kommer vi att definiera vad varje påse är. Sedan ska vi titta på olika aspekter av sovsäckarna, bland annat varför mumiepåsen är den varmaste sovsäcken på marknaden. Genom att förstå egenskaperna hos specifika väskstilar kan vi hjälpa dig att bestämma vilken väska som är bäst för dig och dina behov.

mammaväskor

Mumieväskor är formsydda – nästan så att de formar sig efter kroppen. Även om de kan känna sig förtryckande eller klaustrofobiska för vissa, gillar många att få mammaväskor att slänga och vända sig med dig hela natten. De är de varmaste väskorna som finns och är i allmänhet väldigt lätta.

Blå mamma sovsäck isolerad på vit bakgrund. Campingutrustning

Halvrektangulära påsar

Halvrektangulära påsar är också kända som ”custom mummy” påsar eller avsmalnande påsar. Dessa sovsäckar är fortfarande varma men tappar lite värme för att ge användarna lite mer utrymme att röra sig. Avsmalnande påsar är en slags mellanform, som kombinerar vissa aspekter av rektangulära och mumiepåsar.

  Indiana Jet Ski Laws: Ett enkelt fuskblad med allt du behöver veta

sovsäck på en vit bakgrund. artiklar för turism och camping

Rektangulära påsar

Rektangulära påsar, som fått sitt namn, är formade som en rektangel. Detta ger användarna mycket utrymme. Dessa väskor är också mångsidiga och kan användas som en filt eller täcke när de öppnas upp.

Sovsäck på vit bakgrund. Campingutrustning

Dubbla väskor

Dubbla sovsäckar liknar rektangulära sovsäckar, men är designade för att sova två personer. De är bra för par eller personer som vill dela kroppsvärme. Om du vill köpa en dubbelväska, men inte alltid vill tvingas ligga med din partner eller någon annan, kanske du bara vill köpa två rektangulära väskor som drar ihop sig.

Hur man väljer den bästa väskan för dig

Det är många faktorer som är inblandade i att göra en bra sovsäck. Hur varm en sovsäck är kan till exempel bland annat påverkas av dess storlek, typ av isolering och grad av vattentäthet. Låt oss nu titta på de olika egenskaperna hos sovsäckar som påverkar deras värme- och komfortnivå.

Para

Storleken och passformen på en sovsäck har stor inverkan på värmen. Det kan tyckas vara en bra idé eller lättare att bara köpa en sovsäck på nätet, men det är viktigt att köpa en sovsäck som passar dig bra och som du kan utnyttja din värme maximalt i. Mindre, tätare påsar, som en mumiepåse, ger mest värme eftersom de har minst mängd extra luft att värma upp i påsen.

En ivrig husbil beskrev att ”…med samma isoleringstjocklek och temperaturskillnad förlorar du mer värme när en påse har mer yta än den andra. Större påsar har mer yta och förlorar mer värme.”

– Lätt ryggsäcksforum

  Är sammansatta bågar lagliga i Storbritannien?

Med det i åtanke vet vi logiskt att mumiepåsar är de varmaste, sedan avsmalnande påsar, där den minst varma är en rektangulär eller dubbel sovsäck. Komfort är dock fortfarande en faktor, och om du tenderar att bli klaustrofobisk kan det väl vara värt att avstå lite värme för lite mer utrymme i sin tur.

Vikt

Vikt är en viktig faktor att tänka på när du köper en sovsäck, inte på grund av värmefaktorn, utan på grund av vilken typ av aktivitet du planerar att göra. Lättare sovsäckar som en mumie eller modifierad mumiepåse är lättare och passar bättre för backpackers. Å andra sidan är rektangulära och dubbla väskor mer inriktade på dagcampares behov.

Isolering

Isoleringen av din väska är kanske den viktigaste faktorn som avgör hur varm du blir inuti. Med två vanliga lättviktstyper av isolering som används i sovsäckar är det en vanlig ”vilket är bättre”-debatt i campingsamhället. Vissa svär vid syntetisk isolering, medan andra hävdar att den mer traditionella dunisoleringen är den bästa.

Syntetisk isolering är den billigare av de två och är icke-allergiframkallande. Den största fördelen med syntetisk isolering i din sovsäck är att den inte bara torkar snabbt, utan även fortsätter att ge isolering när den är fuktig.

Dunisolering fungerar som en utmärkt isolator i kallt, torrt väder, men slutar isolera när det är fuktigt och tar också längre tid att torka än syntetisk isolering. För att bekämpa detta behandlas ofta dunisolering för att göra den vattenavvisande. En positiv aspekt med denna typ av isolering är att den är extremt hållbar och håller hög höjd och värme säsong efter säsong.

  En guide till ryggradsstyrka i pilar: Vad är rätt för dig?

Recension

Sovsäckar har två olika typer av klassificeringar: efter säsong och efter temperatur. Dessa betyg är inte så olika, men det är viktigt att förstå dem så att du vet hur hållbar din sovsäck kommer att vara i olika klimat. En sak att komma ihåg är att temperaturvärdena baseras mer på överlevnadsförmåga än komfort.

  • Sovsäckar för en säsong är avsedda att användas över 40 grader Fahrenheit. Sovsäckar med detta betyg är i allmänhet bäst att använda i tropiska miljöer eller till och med inomhus.
  • Två säsongsbetonade väskor har bedömts för 32-40 grader Fahrenheit. De är användbara i varma klimat eller under sommaren.
  • Tre säsongsväskor är det bästa för campare och klarar de flesta årstider utom hårda vintrar. Dessa sovsäckar har en temperaturklass mellan 23 och 32 grader Fahrenheit.
  • Om du vill campa året runt, även under hårda vinterklimat, a fyra säsong väska är den för dig med temperaturklassificeringar mellan 5 och 14 grader Fahrenheit.

Oavsett hur högt eller lågt ditt sovsäcksbetyg är, om du verkligen är orolig för värme kan du alltid investera i ett foder. Liners är ett bra lättviktsalternativ för att hålla dig några grader varmare när du campar.