Är mumiepåsar bra för sidosövare?

Kvinnlig turist justerar sovsäck i ett tält

Oavsett om du sover utsträckt, ihopkrupen, diagonalt eller något däremellan behöver alla skydd från väder och vind när du campar. Eftersom varma vår- och sommarnätter ger vika för kalla höstkvällar och iskalla vintermidnätter är det viktigt att ha en sovsäck som effektivt håller värmen. Utöver det grundläggande behovet kommer den extra önskan om komfort.

Mammasovsäckar kan räcka för sidosovrar, även med deras rörelsebegränsande mode. Men för den som verkligen är stenhård på en sovsäck som passar deras sovstil och som inte bara håller värmen i låga temperaturer, så finns det många alternativ till den klassiska mumiepåsen.

Cirka 74 % av befolkningen är sidoslipare, vilket gör detta till den vanligaste sovställningen. Detta lilla faktum verkar dock inte hindra många campare från att köpa och använda mumieväskor. Vilka är alternativen för dem som verkligen inte kan få en bekväm vila utan någon rörlighet?

När använder du en mumiepåse?

Mammaväskor är speciellt utformade så att det finns så lite luft som möjligt runt en persons kropp i väskan. För att göra detta skärs väskorna för att bäst passa en person utan att helt begränsa rörelsen. Detta gör dem mycket effektiva för att behålla värmen i kallare klimat, eftersom mängden värme som genereras av en kropp för att hålla värmen är mycket mindre än i rymligare sovsäckar.

Även om detta gör dem idealiska för kall camping, finns det några anmärkningsvärda nackdelar. För det första begränsar den värmebesparande designen en persons rörlighet, vilket gör att många känner sig instängda eller ibland klaustrofobiska. Det är också lättast att sova i en mumiepåse på ryggen, något som inte känns naturligt för alla som sover.

  Hur man fångar Kokanee-lax på vintern

Det är problemet med mammaväskor: de är effektiva som fan på att hålla dig varm och mysig, men inte så mycket på att hålla dig rymlig och bekväm. Frasen ”snug-som-en-beetle-in-en-matta” kommer att tänka på när jag tänker på jämförelsen. Som sagt, mammapåsar är inte det enda sovsäcksalternativet, och kanske inte ens alltid det bästa alternativet!

För varmare förhållanden kanske du klarar dig bättre med en klassisk rektangulär sovsäck än en mumiepåse. Eftersom mumiepåsar är designade för maximal värmehållning kan en person lätt bli obehagligt varm när man campar till exempel under sommaren. Kontrollera de förväntade förhållandena för din campingresa i förväg och planera därefter.

Sovsäck, isolerad på vitt

Att vara bekväm i en mammaväska

Ett av de första tipsen för att sova bekvämt i en mumieväska är egentligen bara ett tips för att sova på golvet i allmänhet. Välj ett liggunderlag som är mjukt mot tryckpunkterna på dina sidosliprar. Marken kan vara blåmärken att sova på, även med billiga liggunderlag utöver köpta sovsäckar. Var uppmärksam på hur du sover och ta med dig förnödenheter för att vagga din föredragna position. En kudde kan vara ett bra tillskott för att stödja nacken.

Om att sova på rygg helt enkelt inte är ett alternativ – hej, sömnapné! – försök sedan rulla med dig sovsäcken, så att den samtidigt ligger på sidan. Även om du kanske ser lite ut som en larv, är det ett effektivt sätt att nöja dig med de material du har.

Var också uppmärksam på storleken på din mammaväska. De flesta företag erbjuder några storlekar från barn till vuxna, med vissa alternativ bredare än andra. Om du tycker att rörlighet är värt att offra lite effektivitet, ställ in en överdimensionerad väska. Vissa människor kan till och med bekvämt rulla på sidan i själva väskan!

  Bästa (och snyggaste) flytvästar för att åka vattenskoter

flicka sover i tältet i det norska berget

Alternativ för sidosömmar

Vissa märken har valt att erbjuda Dessutom sovsäcksalternativ för campare att välja mellan. Skedformade mumiepåsar, sidvända huvor, väskor med mer plats vid knän och armbågar eller justerbara sovsäckar är alla bra alternativ. Som sagt, även om dessa sovsäckar fortfarande är gjorda för att behålla så mycket värme som möjligt, kommer den extra bulken inte i slutändan att göra dem lika effektiva som mumiestilen.

De Sidewinder sovsäck är ett sådant alternativ designat speciellt för sidoslipers. Istället för snittet som uppmuntrar till att sova på ryggen, är den här väskans huva utskuren åt sidan och inkluderar en ficka för att hålla en kudde på plats när du rör dig. Den har även extra dämpning vid höfter och fötter.

Anpassade mumieväskor kan också vara ett bra val för sidoslipare. Blixtlåsfri mumieväskor har en invändig kil som kan sopas åt sidan eller förvaras som ett täcke och sedan fästas med dragsko. Denna design är mycket mindre restriktiv än vanliga mumieväskor, vilket tillåter mer rörelse utan att kompromissa med formens effektivitet.

Ett liknande alternativ är a quiltväska, som är tillverkad som en filt med strukturen av en sovsäck. Det kan likna hur origami viks till en viss form, eller om tortillas är speciellt formade för att bilda en burrito. Denna sovsäck har även fickor för kuddar, en ventil vid fötterna och en undanstoppad huva, liknande de mer typiska sovsäckarna för kallt väder.

De Nemo sovsäck är ett av alternativen för skedformade påsar, även om det skulle kunna hävdas att själva designen är mer som ett timglas. Väskan ger extra utrymme vid armbågar och knän på båda sidor, vilket gör att en person kan röra sig åt vardera sidan medan han sover. Eventuell värmeförlust orsakad av huvuddelen av påsen i sig motverkas av filtens veck runt ansiktet, vilket hjälper till att förhindra eventuellt drag.

  Vad du ska göra innan du lämnar din stuga – den kompletta checklistan

Zenbivy säng sovsäckar är kanske det mest mångsidiga av alternativen på den här listan, och representerar det bästa av två världar. Sängen har ett underlakan som kan fästas på ett liggunderlag och dragkedja som en säng ovanpå ett tungt täcke. Den klassiska mumieväskans form kan också uppnås genom att knyta och knyta dragkedja i botten av täcket.

Ung husbil i sovsäck som sitter på en klippa vid sjön