Är löparskor bra för vandring?

När du gör dig redo för en trevlig vandring kan det vara frestande att bara ta det första paret utomhusskor du ser. Men skorna som du bär på leden gör verkligen skillnad, och de kan göra eller bryta din upplevelse. Många människor (inklusive jag själv) har provat att ha löparskor på en vandring tidigare. Men är detta verkligen en bra idé?

Landsvägslöparskor är i allmänhet inte lämpliga för vandring. Deras fotdämpning fokuserar på fel områden, de är inte särskilt hållbara och de har inte särskilt bra grepp. Löparskor kan användas i en nödsituation, men vandringskängor och löparskor är de bästa alternativen.

Jag vet att det verkar lättare att bara använda ett par atletiska skor till allt, men du borde verkligen använda rätt skor för rätt ändamål! Det är dock aldrig för sent att göra en förändring. Så låt oss bryta ner delarna av en bra vandringssko, några av de potentiella farorna med att använda löparskor och några bra skor att överväga.

Farorna med att vandra i löparskor

Ibland vandrar folk i löparskor när de inte har något annat alternativ. Jag har själv gjort detta några gånger, men jag skulle inte rekommendera det. Löparskorna som jag har vandrat i har blivit så missfärgade och slitna att de inte längre går att använda. Rätta skor gör verkligen stor skillnad när du är på stigen.

I slutet av dagen var löparskor helt enkelt inte designade för denna kung av terräng. Fel skor kan göra att du lättare snubblar och halkar, vilket är särskilt farligt på vandringsleder. Du kan också sluta med blåsor, vridna vrister och ömma fötter. Detta kommer att påverka hela din vandring och effekterna kan vara i dagar eller veckor efteråt!

Att vandra är inte heller bra för dina löparskor. Dessa var designade för mer urbana förhållanden och har inte förberetts för de svåra väderförhållanden och skräp som finns i naturen. Du kan skada dina löparskor permanent genom att utsätta dem för vatten, lera och ojämna stigar.

  Flyger varmluftsballonger bättre i kallt eller varmt väder?

Landsvägslöparskor är inte billiga heller, så det här är pengar i sjön! Det är verkligen bäst att ha separata skor för löpning och vandring. Du kommer att må bättre och du kan skydda din investering.

Vad gör en bra vandringssko?

De flesta vandringsleder är ganska väl underhållna, men alla har vissa inneboende risker. De kan omfatta hala områden, lösa stenar och branta sluttningar. Du behöver rätt skor för att klara alla dessa terrängtyper.

Det finns massor av olika vandringsskor och kängor på marknaden, men du måste hålla utkik efter rätt kombination av funktioner. Den dyraste skon är inte alltid den bästa! Se till att din vandringssko har följande egenskaper:

Ljus Vikt

Att vandra är redan hårt arbete, så du vill inte lägga på någon onödig vikt. Tunga skor kan orsaka mer påfrestning och göra det svårare att hålla ett bra tempo. Se till att dina vandringsskor är stadiga, men inte tunga.

Vattentät

Vind, regn, snöslask och snö är vanliga företeelser ute i naturen. Du kan också springa över pölar, bäckar och våta fläckar på själva leden. Våta skor och fuktiga strumpor är ett recept på katastrof, så se till att dina skor är vattentäta (eller åtminstone vattentäta).

Bra dragkraft

Vandringsskor ska också ha bra grepp. Beroende på ledens svårighetsgrad kan du stöta på en avslappnad naturstig eller några branta, karga bergsstigar. Vandringsskor ska kunna hantera en mängd olika terräng. Se till att du har bra grepp och några fasta steg. Även bra vandringsskor kan bli slitna med tiden, så se alltid till att de fortfarande kan hålla stadigt på ojämna ytor.

  Kan jag fiska i en sjö under en algblomning?

Bekväm/inbruten

Du ska aldrig ta med dig helt nya vandringsskor på en långresa. Det tar vanligtvis ett tag att bryta in dem och få dem ordentligt anpassade till dina fötter. Nya skor kan orsaka blåsor, skav och ömma muskler i dina fötter och ben. Du kan bära dina nya skor runt huset, eller ta korta naturvandringar för att bryta in dem.

Om du kan hitta en sko som har dessa egenskaper är du på god väg att välja en bra vandringssko.

Rekommenderade vandringskängor

Nu när vi vet att löparskor inte är bra för vandringar, låt oss prata om några bra alternativ!

Salomon Speedcross 4 löparskor för män

Om du ändå vill ta dig an stigar i ett bra tempo finns det en mängd olika traillöparskor som du kan prova. En av de högst rankade skorna är från Salomon Speedcross-sortimentet. Dessa är lätta, bekväma och hållbara skor.

De är gjorda av syntetiska material som stöter bort vatten. De är också utrustade med starka gummisteg på botten, som ger ett aggressivt grepp som är perfekt för bergig terräng. Du kan lära dig mer om Salomon traillöparskor genom att besöka deras produktsida här.

Columbia Newton Ridge Plus vattentät Amped vandringssko

Vandringsstövlar är en mer traditionell väg, men de är populära av en anledning! Stövlar är robusta, pålitliga och ger ett fotstöd. Du kommer inte att vinna några lopp i dessa skor, men de kommer att hålla ut resten av tävlingen.

Columbia lineupen erbjuder några bra stövlar för vandrare. Varumärket Newton Ridge är särskilt populärt och de erbjuder stövlar för både män och kvinnor. De är gjorda av robust konstläder och har omni-grip-steg på botten.

  7 anledningar till att springa gör dig lycklig

Dessa vandringskängor finns tillgängliga online i en mängd olika storlekar och färger och de är mycket recenserade. Du kan se Columbia herrskor här och Columbia damskor här.

Slutgiltiga tankar

En av de viktigaste, men mest förbisedda, utrustningarna är ett par bra vandringsskor. De skyddar dina fötter från tuffa stigar, ger dig den dragkraft du behöver för att ta dig framåt och ger stöd och komfort under långa vandringar.

Även om löparskor är bra för sina egna syften, bör du verkligen investera i ett bra set vandringskängor eller löparskor. De kan göra hela skillnaden i världen och hjälpa dig att få en mycket bättre vandringsupplevelse.

Relaterat innehåll

För att uppgradera din ryggsäcksupplevelse, kolla in vår rekommenderade ryggsäcksutrustning. Det här är utrustningen som jag använder när jag vill övernatta utomhus. Tänk dock på att dessa artiklar inte nödvändigtvis är av högsta kvalitet. Mitt mål på den här sidan är att rekommendera utrustning som är riktigt bra prissatt samtidigt som den håller en hög kvalitetsstandard. Det här är grejerna jag använder.

Låt oss inse det, vi är alla ganska fästa vid våra telefoner, bokstavligen. Du vill inte missa en väns sms, en familjemedlems inlägg på sociala medier eller det där viktiga jobbmailet när du är ute och springer, men du är helt enkelt inte säker på ett effektivt sätt att bära din telefon. Vilka är dina alternativ?

Exponering är det största hotet mot alla ryggsäcksresor. Vind, regn och snö kan snabbt tappa din kroppsvärme, vilket gör att du skakar under hela resan. Att tappa kroppsvärmen på en backpackerresa är eländigt, för att inte tala om farligt. Så hur kan du hålla dig varm på leden?