Är löparskor bra för mountainbike?

Du är på väg att trampa in i mountainbikevärlden, men du är orolig att du kanske inte har den nödvändiga utrustningen för att komma igång. Behöver du ett par speciella skor eller kan du använda dina löparskor?

Om du är nybörjare är det acceptabelt att använda traillöpare för mountainbikecykling med plattformspedaler. De kommer att ge det stöd och det skydd du behöver för cykling med låg påverkan samtidigt som de ger dig dragkraft för att navigera i förrädisk terräng.

Men även om det kan verka smart att använda samma par skor för flera aktiviteter, har skor för mountainbike (eller MTB) designats och tillverkats av en anledning och kommer utan tvekan att göra skillnad ju mer du kommer in i sporten.

För- och nackdelar med löparskor för mountainbike

Så de goda nyheterna är att du behöver inte gå ut och köp dig ännu ett par skor om du är ny på mountainbike. Men som med allt annat, ibland lönar det sig att specialisera sig och få utrustning som är specifik för din aktivitet.

Låt oss titta på några för- och nackdelar:

Fördelar:

  • Bekvämlighet – Trailrunningskor är lätta och vanligtvis ganska bekväma.
  • Enkel användning – Vissa skor är specialiserade för clipless pedaler – om du bara använder dina löparskor kommer du enkelt att kunna hoppa av cykeln mitt på färden och gå iväg till en utsiktsplats för en bild utan att behöva byta ut din specialiserade cykling skor.
  • bekvämlighet – En sko som klarar allt gör att du inte kommer att belamra ditt hus med massor av skor
  • Spara pengary – Mountainbikeskor kan variera från $50 till $150+–det är skönt att kunna avstå från ännu ett köp av utrustning.

Nackdelar:

  • Stöd – Trailrunningskor är bra för att stödja din fotled, men de är gjorda flexibla under foten för att möjliggöra böjning och rörelse av din fot. Detta passar en löpare, men inte en cyklist. Trailrunningskor ger inte det rätta stödet vid fotens bas, som måste vara solid och relativt oflexibel för att sprida din vikt när du kraschar ner på dina pedaler (eller marken) när du cyklar i ojämn terräng.
  • Vattentålighet – Trailrunningskor gör ofta inga försök att förhindra att dina fötter blir blöta. Även ”vattentäta” löparskor är lågskurna, så ett steg i en flod kommer att ge dig en fuktig sko för resten av löpningen. Om du cyklar mountainbike kan du komma undan med tyngre mer vattentäta skor om du behöver dem.
  • Trampa – Trampningen på en löparsko är greppvänlig och perfekt för smuts och stenar, men inte på ett sätt som passar perfekt för mountainbike. Traillöparskon har ett ganska stort, djupt intryck (istället för att vara en plan yta). Åsarna på dessa skor sitter inte så bra på en platt pedal, och skorna kan lättare glida, vilket resulterar i ett plågsamt bett på smalbenen från dina pedaler.
  • Skada – Platta pedaler är designade för att verkligen greppa dina skor och kan riva sönder klackarna på din löparsko.
  Har husbilsvagnar elektriska bromsar?

Vilken typ av mountainbike fungerar med löparskor?

Mountainbike är faktiskt ett ganska brett begrepp – eftersom många åker mountainbike när det inte finns några berg att tala om.

Om du cyklar mountainbike med plattformspedaler under förhållanden där dina fötter kommer att vara på marken och på pedalerna omväxlande, kan alla typer av löparskor fungera i ett nafs.

Trailrunningskor har den extra fördelen att de har mer grepp. Ibland kommer du att använda dina fötter för att sparka i marken för att stabilisera dig på tuffa stigar och att använda skor med dragkraft kan göra stor skillnad där.

Men om du cyklar mountainbike i leriga eller kalla och våta förhållandenkanske du vill ha mer omfattande mountainbikeskor som skyddar dina fötter från vatten och kyla.

Dessutom, om du kör en lång tur och du behöver vara så effektiv som möjligt, är clipless pedaler med specialiserade mountainbikeskor ett bättre alternativ.

TL;DR: Trailrunningskor fungerar för mountainbike under korta turer i torra eller mestadels torra förhållanden med plattformspedaler när du kommer att använda dina fötter för att balansera på marken.

Vilka andra skor är lämpliga för mountainbikecykling?

Förutom de dedikerade MTB-skorna, finns det några andra skor du kan använda för mountainbike? Det visar sig att vissa människor har hittat ett lyckligt medium utan att köpa en specifik MTB-sko.

Om du åker skridskor, då din skate skor kan vara en bekväm passform för din mountainbike. Många människor står vid Vans som deras startup MTB-sko, men dessa är vanligtvis för kortdistanscykling eller användning i cykelparker, där du kommer att kliva av mycket.

Skateskor har ett greppvänligt slitbana som maximerar ytanslutning på pedalen. Nackdelen är att de förmodligen inte ger tillräckligt med skydd för dina fötter – det här är helt okej för vissa stigar, men för andra vill du ha något som har tillräckligt starkt material för att tåla stickande grenar och flygande stenar.

  Hur många amperetimmar behöver jag för min husbil (beräkna det HÄR)

Vissa människor använder till och med sina tennis skor för mountainbike, som också har gott om grepp. Men tennisskor kan också vara för flexibla och ger inte tillräckligt bra stöd för mountainbikecykling.

Poängen: gå inte ut och köp dessa alternativ om du inte redan har dem! Om du är nybörjare, använd det du har och spara ihop till bättre skor i framtiden. Allt med en liten, greppvänlig slitbana som ger anständigt skydd till din fot duger. Standard sneakers är en bra utgångspunkt men inte på något sätt den perfekta skon för mountainbike.

Vad är egentligen en mountainbikesko?

Låt oss prata om en dedikerad MTB-sko. Vad ska du leta efter om du vill investera i några specifika skor för sporten?

Det bästa vore att leta efter en sko med en greppande slitbana, men inte räfflad som en traillöparsko, så att den sitter plant på pedalen och har så mycket kontakt med pedalytan som möjligt. Du vill ha en sko som håller dina fötter stabilmed fast stöd runt anklarna för att hjälpa när du behöver sätta ner fötterna i de knepiga sektionerna.

Vattentålighet är en bonus, eftersom du ofta blir täckt av lera och vatten på leden, och det finns inte mycket som är värre än att få kalla fötter under en tur. Mountainbikeskor har också i allmänhet en spetslöst system för att undvika att snören täpps till av lera eller, värre, fastnar i drivlinan vilket resulterar i en klibbig situation.

För många människor är Adidas Five Tens den bästa MTB-skon på platta pedaler. De är greppvänliga, starka och tillräckligt bekväma för att lätt kunna gå från cykeln till vardagen. Du behöver inte cykla runt med ett byte av skor i ryggsäcken. De är också utmärkta skor för att åka tekniska stigar och skicka hopp. Men om du gillar långdistans- eller terrängcykling kan du överväga att byta inte bara dina skor utan även dina pedaler.

Dessutom finns det olika mountainbikeskor som är specialiserade för clipless pedaler.

Klipplös vs. Plattformspedaler

Det finns två grundläggande stilar av pedaler: platta/plattformspedaler och clipless pedaler.

Platta pedaler är standardpedalen som följer med din första cykel. De är breda och platta för att låta de flesta skor sitta bekvämt på ytan. Du kan dock uppgradera dina platta pedaler, och de bättre typerna är fortfarande bredare och ger mer grepp för dina skor. De kommer ofta med nålar för att kila dina skor på plats. Detta är den vanligaste pedalen för downhill mountainbikecyklister och fritidscyklister.

  Lägger jag ett liggunderlag i en sovsäck?

De clipless pedal har ett konstigt namn; en specialdesignad sko har en plast- eller metallbit på basen som kallas en kloss, som klämmer fast i en ömsesidig ”klipplös” pedal. Fördelen med det här systemet är att du inte kommer att ha fötterna att glida av pedalerna över ojämn mark, och det möjliggör mer effektiv användning av energin i dina ben eftersom du kommer att kunna ”dra” och trycka på pedalerna som du går.

Ett exempel på en clipless pedal och dess motsvarande sko

Klämlösa pedaler kräver att du para ihop kompatibla pedaler och skor, så gör din research och se till att du köper rätt set. Det är ganska uppenbart om du inspekterar personligen, och butiksskötarna i din lokala cykelaffär borde kunna hjälpa till om du har fastnat.

Det rekommenderas inte att nybörjare på mountainbikecyklister använder clipless pedaler, eftersom tanken på att vara mekaniskt låst på din cykel är ganska skrämmande och kommer att ta lite tid att vänja sig vid. Ta dig istället tid att få självförtroende på din nya cykel, hitta din balans över teknisk mark och titta sedan på clipless pedaler.

Förresten, de kallas bara clipless eftersom de togs fram för att ersätta en tidigare version av pedaler som kallas tå-clip-pedaler!

Slutsats

Förhoppningsvis vet du vid det här laget vilka mountainbikeskor som är rätt för dig. Om du är nybörjare, använd dina vanliga löparskor om det är allt du har, och köp inte MTB-skor än. Gå hellre ut i vanliga skor och få en känsla för stigarna och din cykel först.

Du kan alltid köpa MTB-specifika skor när du väl är fast! Om du är en våghals som vill göra stora hopp, titta på MTB-skorna med plattformspedaler för att få rätt mängd grepp och lätt att lossna när du behöver det. Slutligen, om du är en långdistanscyklist, ge dig pedaler utan klipp; de erbjuder mer effektivitet och det tar inte lång tid att vänja sig vid. Kom bara ihåg att lära dig att använda dem på mjuk mark!