Är löparskor bra för landsvägslöpning?

Ser du någon gång människor som bär löparskor när de springer på vägen? Det är en ganska vanlig syn. Många löpare tvivlar på om traillöparskor är lämpliga för landsvägslöpning. I det här blogginlägget tittar vi på båda sidor av argumentet och försöker komma fram till om traillöparskor är bra för landsvägslöpning eller inte.

Kan jag använda en löparsko på vägen? Du kan använda löparskor på vägen, men försök hitta mindre aggressiva modeller för att undvika hållbarhetsproblem. Det enda problemet är att traillöparskor ofta är något tyngre, har mindre dämpning och styvare mellansulor. Det borde inte vara ett problem på korta löpturer, men det kommer att belasta dina leder extra mycket.

Du kan använda löparskor för road trail, men jag skulle försöka undvika det om möjligt. Det kommer att belasta din kropp extra mycket och långsamt slita bort slitbanan på dina skor. Det finns tillfällen då det är vettigt, som när det är regn, slask, lera, is eller snö på vägen, men jag skulle inte vilja bära dem utan goda skäl.

Jag rekommenderar att du letar efter ett par hybrid-trail-skor eller skor med ett mindre aggressivt slitbanemönster om du planerar att byta mellan landsvägs- och traillöpning regelbundet. Välj en löparsko för hårt underlag med korta klossar (4 mm eller mindre) som den Solomon Sense Ride. Den är designad som en sko för blandad terräng, så det är i grunden en löparsko med ett aggressivt slitbanemönster.

Kan du använda löparskor när du är på språng?

Trailrunningskor med milt slitbanemönster så att de kan användas på vägen.

Ja, du kan vanligtvis ha trail-löparskor på vägen. Trailskor med aggressiva slitbanemönster kan orsaka problem, men tämda versioner är bra för vägbruk.

Förstå bara att du kommer att ge upp lite prestanda och komfort när du använder trailrunners på vägen. De är styvare, slits snabbare, har mindre dämpning och de är lite tyngre.

Ett av huvudargumenten för att använda traillöparskor på vägen är att de ger mer stöd och stabilitet än landsvägslöparskor. Du vet aldrig vilka spårförhållanden du kommer att stöta på när du springer, så de är designade för att skydda fotleder, fötter och ben på en mängd olika underlag.

De breda styva sulorna med aggressiva slitbanemönster ger grepp på hala eller ojämna underlag, steniga stigar och teknisk terräng. Extra dragkraft och stabilitet har ett pris. Trailskor tenderar att vara tyngre och de styva mellansulorna ökar trycket på dina leder.

Detta extra stöd och stabilitet kan vara fördelaktigt för löpare som pronerar, men kan orsaka problem på andra håll. På grund av den styva sulan och den breda skobasen kan du stöta på problem när du går på hårt underlag.

Den breda basen ökar vikten och friktionen, och den styva sulan kan orsaka obehag i mittfoten. Huruvida det orsakar problem eller inte beror på din löpstil, trail-/vägvanor och vilken typ av sko du bär.

Om du planerar att byta mellan trottoar och stigar regelbundet rekommenderar jag att du använder separata skor, letar efter ett mindre aggressivt slitbanemönster eller köper hybridskor (förklaras mer nedan) som är designade för användning på och bredvid stigen.

9 skillnader mellan löparskor och löparskor

skillnader mellan löparskor och löparskor

Ett par löparskor och landsvägsskor kan se likadana ut, men det finns en hel del skillnader. Det är som att jämföra ett terrängfordon med en sportbil. Trailskor är designade för att förhindra att du sjunker i leran, halkar och rullar med anklarna i teknisk terräng, medan landsvägsskor är designade för att maximera hastighet och komfort under foten på plan mark.

  Kan man komprimera syntetiska sovsäckar?

Båda typerna av skor kan användas på vägen såväl som på leden, men du ger upp något när du gör det valet. Med löparskor tappar du stabilitet och grepp

1) Breda robusta yttersulor: Öka greppet på hal, ojämn terräng

Traillöpare har robusta yttersulor för att öka greppet i halt terräng.

Trailrunners har breda tjocka yttersulor med större/mjukare, aggressiva dubbar. Detta ger bättre grepp på halt, ojämn terräng, men de slits snabbt på vägen.

Landsvägslöparskor har en smal yttersula och tåhätta, med plattare, smidigare och mer hållbara sulor för löpning på trottoar. Den smala yttersulan minskar vikten och förbättrar löpprestanda.

2) Styva mellansulor: Öka fotledsstabiliteten på ojämn terräng

Trailrunners har styva mellansulor för större stabilitet i ojämn terräng, och de kan till och med ha stenplattor för att skydda dem från vassa stenar och pinnar.

Landsvägslöparskor har mjuka mellansulor för extra dämpning samtidigt som de slår hårt på trottoaren. Detta minskar mängden påverkan på dina leder när du springer.

3) Skyddsöverdel: Trailrunningskor har en robust ovandel för att skydda dina fötter

Trailrunners har en tuff, slitstark ovandel för att skydda dina fötter.

Ovandelen på löparskorna är förstärkt för att skydda dina fötter och skor från vassa stenar och pinnar. De kan också ha en andra rem för att hålla plösen nere och använda dubbla snörningsmönster. Detta ger skon vikt och minskar andningsförmågan eftersom den kräver mer material.

Du stöter sällan på slumpmässiga pinnar, stenar och annat skräp på vägen. Så vägskor blir lite tajtare och andas bättre.

4) Hållbarhet: Trailrunningskor är mer hållbara på stigar, men slits snabbt ut på trottoaren

Trailskor har mjuka dubbar för extra grepp på en trail run, men de är inte designade för trottoar. De kan hålla ett tag, men de slits så småningom ut, vilket gör att du har skor som inte är bra på stigen eller vägen.

Skor för landsvägslöpare tar det motsatta tillvägagångssättet med hållbara, minimalistiska slitbanemönster eftersom det är mindre risk för ytfel. Löparskor håller länge, vanligtvis 300-500 miles (600 toppar), och trail-löparskor kan hålla hälften så länge på trottoaren.

5) Slitbanedesign: Aggressiv slitbanedesign ger bättre grepp

Ett aggressivt slitbanemönster på undersidan av salomon trailrunners.

Trailrunners använder stora klackar och mjukare sulor för att ge grepp och stabilitet på hala ojämna underlag. Mjuka löparskor har vanligtvis klackar som är 4 mm eller större och hybridmodeller för trail/road måste vara mindre än 4 mm (kallas vanligtvis hård mark).

Titta på klackarna på paret Salomon-skor på bilden ovan. De är ganska slitna av att gå på betong, men de är fortfarande enorma. Jämför dem med valfritt par löparskor du äger så ser du direkt skillnaden.

6) Mindre häldämpning

Roadrunners har en mjukare hälskydd som absorberar stötar och vibrationer, medan traillöpare har styvare hälskydd som ger mer kraftöverföring in i skon.

Den extra kraftöverföringen är användbar i lerig mark och minskar risken för vristvrickningar/bristningar.

7) Mer stabilitet

Bred köttig klack från Salomon Trail Runners.

Trailrunners löser det problemet med bredare klackar som ger stabilitet och stöd i oväntad terräng, men de är tyngre och styvare, vilket kan orsaka fotsmärtor på hårt underlag.

Landsvägslöpare behöver en smal häl som håller foten på plats på plan trottoar, men som kan orsaka att foten glider på leriga eller ojämna stigar.

  Vad används det gröna ljuset till på ficklampor och strålkastare?

8) Bred solid tåboxdesign

En bred, tjock tåhätta hjälper till att förbättra greppet och skydda dina fötter på leden. Det hjälper verkligen med att navigera i stenig terräng.

Nosen på landsvägslöpare är vanligtvis smalare och mindre sluttande än på en traillöpare för att förbättra löphastigheten och minska vikten.

9) Vattentäthet

Trailrunners faller i en av två ytterligheter. De är helt vattentäta för att hålla ute vatten som leder till svettningar, eller så är de designade att bäras snabbt och torka snabbt med snabbtorkande material och dräneringshål. Löparskor ska inte bli blöta, eftersom dämpningen absorberar vattnet.

Trailrunningskor håller inte så länge på vägen

Mindre hållbarhet när du bär trail-löparskor på vägen.

Det är stor skillnad på att springa på vägen och att springa på trottoaren. Vägar är mycket hårdare och tuffare än jorden. Det är inte så stora problem med löparskor eftersom de har ett relativt platt slitbanemönster, men det kan snabbt slitas genom botten av dina trailskor.

Trailrunningskor är designade för att användas på mjuka ytor som finns på en typisk stig. De använder mjukare gummi på slitbanemönstret, så det finns lite spelrum när du springer genom lera och teknisk terräng.

Att bära trailskor på vägen kommer att försämra slitbanemönstret, vilket ger dig skor som är ineffektiva i både på- och terrängtillämpningar. Huruvida det är en dålig sak beror på hur ofta du använder din trailsko på vägen.

Om du ständigt springer på trottoaren är det förmodligen bättre att bära vanliga landsvägsskor så att du inte skadar slitbanan. Att bära trailskor ibland på vägen kommer inte att orsaka några problem, men försök att inte göra det ofta. Köp ett andra par landsvägslöparskor eller hitta ett par hybridlöparskor.

Trailskor är mindre bekväma när du är på språng

trailskor är mindre bekväma på hårda vägar.

På korta avstånd kommer du förmodligen inte att märka någon stor skillnad mellan löparskor och löparskor. När du väl får mer körsträcka med trail löparskor på vägen kan det så småningom leda till obehag.

Styva mellansulor och mindre dämpning hjälper till att förebygga skador på banan, men ökar belastningen på dina leder när du springer. Varje steg du tar sätter press på dina leder. Detta ökar risken för överbelastningsskador, som tar väldigt lång tid att läka.

En typisk löparsko har extra kudde och flexibel häldesign för att lösa detta problem. Vägskor absorberar en del av stöten när dina fötter träffar marken, så det är mindre risk för skador på trottoaren. Samma fördel fungerar i motsatt riktning på leden, eftersom det ökar halkrisken.

När är det vettigt att ha på sig löparskor när du är på språng?

Bär löpare på vägen i hala, våta förhållanden.

Det är vanligtvis bättre att bära traditionella löparskor, men det finns tillfällen då det är bättre att bära traillöpare. Jag gillar att bära trail-löpare när det finns risk att halka på vägen.

Jag bär mina löparskor när det är lera, slask, is eller snö på vägen eller trottoaren. De breda aggressiva slitbanemönstren på trailskor ger extra grepp i hala förhållanden. Du riskerar fortfarande att halka i en traillöparsko, men den styva mellansulan minskar risken för skador.

Du kanske också vill ha på dig löparskor om du ofta byter mellan väg och trail eller gräs. Det finns en väg jag gärna går i närheten av mitt hus där den regelbundet växlar mellan fina trottoarer och långa grässträckor. Jag halkade i leran några gånger där, så jag bestämde mig för att köpa ett par hybrid-trail-skor.

  Har alla tält golv? Du kanske blir förvånad!

Bär aldrig trailskor på en bana!

Aldrig riktiga trailskor på löparbanor av syntetiskt gummi! De flesta banor har regler som begränsar vilken typ av skor du kan bära. Jag kan nästan garantera att det finns en regel som förbjuder användning av löparskor på banan.

De styva mellansulorna och de aggressiva slitbanemönstren kan snabbt tära på en gummibana. Det kanske inte skadar banan i början, men en trailsko kommer så småningom att slitas bort på ytan.

När är det bättre att bära racingskor?

Det finns inga riktiga regler om när du ska eller inte bör använda dina traillöpare på vägen. Som sagt, det är ingen idé att bära dina trailskor på plan mark i torrt väder.

Håll dig till löparskor när du springer på plan, jämn trottoar, trottoarer och stigar (kommer att skada banan). Det är minimal fördel med att bära löparskor. Extra kudde tar en del av stressen från dina fötter, knän och vrister.

Landsvägslöpning ökar verkligen påverkan på dina leder. Den extra kudden i ett par landsvägslöparskor hjälper verkligen till att förhindra överbelastningsskador.

Välj dina skor baserat på typiska väg-/ledförhållanden

Titta på var du normalt springer och fatta ett välgrundat beslut baserat på rutten. Om 90 % av löpningen är terräng, är ett par trailskor vettigt, men du skulle förmodligen vilja ha löparskor på landsväg om bara en liten del av löpningen är terräng.

Du kan alltid anpassa löptakten för att undvika lera eller hala, våta ytor. Att sakta ner minskar avsevärt risken att halka, falla eller skada sig.

På särskilt våta eller isiga dagar kanske du vill luta dig mot löparskorna oavsett var du springer. Trailrunningskor är nästan alltid bättre på att hantera is, slask, våta och leriga förhållanden.

Det är värt att slita ner slitbanan på dina trailskor något för att undvika skador. Att ha en fotledsskada eller slita något i knät är inte kul. Du kommer att ha ont och det kommer att ta en evighet att komma tillbaka på rätt spår.

Överväg hybrid löparskor

Det finns hybridskor som gör att löpare enkelt kan växla mellan stigar eller trottoarer. Jobbet är att utveckla skor med tillräckligt med dämpning som kan användas på hårda ytor utan att offra känslan eller lyhördheten som behövs när man tar sig an knepiga stigsektioner.

Hybrid löpare skapar en idealisk hala yttersula som ger komfort på den platta hårda beläggningen, men som också ger grepp på hala stigar. Att göra en perfekt hybrid trailrunner är en utmaning, så det finns alltid något att ge och ta.

Tips för hybrid trailskor: Välj modeller för hårt underlag

Ett par Salomon hybridlöpare.

Ett par kvalitativa hybridlöpare överbryggar klyftan mellan traillöpare och traditionella löparskor. Du tappar lite grepp på leden och det blir mindre dämpning för trottoarlöpning, men det är en bra blandning av komfort och prestanda för båda.

Det finns många modeller att välja mellan och alla skor med ett klackdjup på 4 mm eller mindre bör hittas. Du kan vanligtvis hitta kamdjupet i specifikationerna. Jag gillar verkligen Solomon Sense Ride (bilden ovan) trail löparskor. Det är en bra väg/trailsko, men det finns många andra modeller som också kommer att fungera.