Är Legos kompatibla med Mega Construx (eller Mega Bloks)?

Ett block är ett block, eller hur? Tja, inte nödvändigtvis. Lego-alternativ har några coola set, men är Mega Construx (eller Mega Bloks) kompatibla med Legos?

Legos är i allmänhet kompatibla med Mega Construx och Mega Bloks. Men märket Mega tenderar att göra tegelstenar av lägre kvalitet (eller mindre konsekventa). När du använder Mega Construx med Legos kommer du ibland att hitta bitar som inte passar helt rätt, på grund av små skillnader i storlek, form eller kvalitet.

Det finns flera anledningar till att du kanske vill tänka två gånger innan du blandar Mega Contrux och Legos, och vi kommer att gå in mer i detalj på det nedan.

Legos (Duplo) vs Mega Construx (Mega Bloks)

Låt mig börja med att påpeka en viktig skillnad för att förhindra viss varumärkesrelaterad förvirring.

Mega Brands äger både Mega Construx och Mega Bloks. För närvarande är Mega Construx Mega Brands Lego-konkurrerande byggstensset. Medan Mega Bloks är Mega Brands större byggstenar (för yngre barn) som konkurrerar med Duplo-block.

Mega Brands brukade dock kalla sina klossar i legostorlek för Mega Bloks (vilket är den sorten som jag har på bilderna som visas ovan). Och de döpte senare om dessa uppsättningar till Mega Construx.

Så, Legos och Mega Brand har för närvarande båda ett varumärke för mindre block (Mega Construx och Lego) och ett varumärke för större block (Mega Bloks och Duplo). Och för resten av den här artikeln kommer vi främst att fokusera på de mindre klosssatserna (Mega Construx och Lego).

Blandar Lego och Mega Construx

När du använder Mega Construx med Legos är det viktigt att tänka på stabiliteten i din konstruktion. Är det en konstruktion du kommer att bryta isär när du är klar, eller vill du att den ska stanna uppe ett tag? Det senare blir med största sannolikhet lite svårt när man kombinerar dessa.

Den stora skillnaden mellan Legos och Mega Construx är kvalitet. Lego är kungen i kategorin byggklossleksaker, och de håller en hög kvalitetsstandard. Lego tar också ut premiumpriser, vilket ger dem mer ekonomisk kudde att kräva högsta kvalitet på sina leksaker.

Mega Construx, å andra sidan, är inte i närheten av så populär eller dyr som Legos. De behöver inte hålla en så hög standard. Och faktiskt, som en ”budget”-byggklossssäljare har de faktiskt incitament att sänka kostnaderna, vilket kan leda till block av lägre kvalitet.

När du blandar Legos och Mega Construx tillsammans kan du vara nöjd med resultatet. Men om du är mycket uppmärksam kan du också märka små skillnader i dubbarna och hålen på Mega Construx (jämfört med Lego).

Se även  Standard mikrovågseffekt (det bästa watttalet för ditt hem)

Dessa små skillnader kan göra att kopplingarna mellan legoklossar och Mega Construx blir lite mindre täta/stabila jämfört med kopplingar som görs mellan legoklossar. Så, med det sagt, låt oss gräva djupare i för- och nackdelarna med Mega Construx.

För-och nackdelar

Det främsta proffset med att köpa Mega Construx (eller Mega Bloks) är priset. I slutet av dagen är det roligt att bygga med block. Och för att ha så kul behöver du egentligen inte betala de superhöga legopriserna.

Om du köper lego till dina barn (eller syskonbarn, syskonbarn, etc.) kommer vissa inte att kunna se skillnad, eller har inget emot även om de kan.

Men om dessa klossar kommer att gå till stora Lego-fans eller samlare, så kommer de DEFINITIVT kunna se skillnaden, och ärligt talat, kan de bli besvikna över en gåva som är en icke-Lego-märkt.

Det kanske låter galet eller orimligt för folk som inte gillar Lego, men som en Lego-entusiast själv kan jag försäkra dig om att det finns VERKLIGA skillnader mellan Lego och Mega märkesbitar.

Varumärket Mega använder billigare plast, vilket är en anledning till att de kan ta lägre priser för sina set. Faktum är att lego tillverkas av en mycket stark plast som kallas akrylnitrilbutadienstyren eller ABS.

Och för att fördjupa sig i den sociala sfären för ett ögonblick, vissa människor görs åtlöje för att de använder icke-legoklossar som Mega Construx. Jag hatar att det här är en grej, ingen ska göras åtlöje för att de vill bygga grejer med tegelstenar. Men det är en riktig sak (för barn i synnerhet), och något att tänka på.

Slutligen, bara för att upprepa poängen om kompatibilitet: eftersom Mega Construx inte tillverkas av samma personer som Legos, finns det skillnader i mekaniken för hur blocken ansluter vilket gör det ibland svårt att koppla ihop bitar från olika märken. Men enligt min erfarenhet kommer de vanligtvis att koppla ihop okej.

Hur skiljer de sig åt?

Även om Legos och Mega Construx-klossarna ser likadana ut, är den grundläggande kemin i dem väldigt olika. Legobitar är väldigt rejäla och inte lätta att bryta, men Mega Construx tegelstenar har en tendens att gå sönder mycket lättare. Som vi nämnde är legos gjorda av ABS-plast.

Det enda sättet som det verkar som att legobitar lätt kan gå sönder är om de utsätts för solen under långa perioder.

Se även  Hur mycket väger en ugn? Genomsnitt och exempel

Dessutom visas Lego-logotypen på varje dubb på Lego-klossar. Mega Construx har inte sin logotyp på sina nitar.

Det finns fler skillnader i både Legos och Mega Construx, inklusive:

  • Legon har sina populära originalset tillsammans med IP:er som Star Wars, Marvel och DC. Mega Construx har inga populära originalset, men de har IP:er som Halo, Pokemon och Game of Thrones.
  • Minifigurerna har olika kvalitet. Mega Construx-armar bryts lättare och har olika mekanik.
  • Mega Construx tillverkas i Kina, Legos tillverkas på flera olika platser inklusive Danmark, Ungern och Mexiko.
  • Lego har mycket större varumärkeskännedom med filmer, program, videospel, nöjesparker, brädspel och många IP-adresser. Mega Construx har färre IP-adresser utan filmer, program eller spel.
  • Lego är känt av många människor som aldrig ens har rört en legokloss, men Mega Construx är mindre känt.

Hur är de lika?

Det finns också vissa likheter mellan dessa två märken. Det faktum att de är tekniskt kompatibla är en likhet. Och om du tittar på bitarna i en uppsättning av Mega Construx och en uppsättning av lego, kommer de grundläggande elementen att se likadana ut (men inte identiska).

Förutom det är det en mycket intressant likhet båda märkena går efter licenser. Det finns många märken och tv-program eller filmer som har haft både Mega varumärke och Lego-set vid ett eller annat tillfälle.

Till exempel, Lego hade flera Spider-Man 2-set när filmen kom ut medan Mega Construx hade licensen att göra Spider-Man 3-set.

De har också båda haft licensen att skapa Spongebob-uppsättningar på en gång. Nedan är en lista över andra märken som de båda har haft på en gång.

  • Roseart
  • Teenage Mutant Ninja Turtles
  • Pirates of the Caribbean
  • Marvel Cinematic Universe

Vilka andra klossar är kompatibla med lego?

Det finns andra märken som erbjuder klossar som är kompatibla med Legos. Huvudfrågan att ställa dig själv är vill du ha kvantitet framför kvalitet.

Du kan köpa mindre av lego på grund av priset, men oavsett vad kommer du att stöta på problem med att använda alternativ med legoklossar.

Det kan tyckas vara en lätt fråga att svara på. Att spara pengar ser alltid bra ut, men kom ihåg att du får vad du betalar för.

Därför kommer kvaliteten på inte bara tegelstenarna utan även på dina byggnader att bli lidande. Om du vill att ett bygge ska hålla ett tag, kanske du vill spendera de extra pengarna för Legos.

Se även  Bästa stegen för trappor

Med det sagt finns det några alternativ som kan vara av intresse.

Kre-O

Detta kan vara ditt bästa alternativ för att få klossar av anständig kvalitet att använda med dina legoklossar. De får ofta beröm för sina tegelstenar av god kvalitet. De ägs av Hasbro som är ett av imperierna inom leksakstillverkningsvärlden.

De erbjuder builds för IP:er som Transformers och GI Joe. Båda är Hasbro-märken. Om du har ett favoritleksaksmärke från Hasbro, förvänta dig att se det märket representerat i ett Kre-O-set eller två. De erbjuder dock inte så många originalbyggen.

BanBao

Även om det finns vissa skillnader i kvaliteten, är BanBao-klossar i allmänhet kompatibla med legoklossar. Som med alla alternativ kan du stöta på vissa problem.

Till exempel tenderar reglarna av BanBao-klossar att vara lite större, och vissa Lego-delar kanske inte sitter fast vid BanBao-delar under lång tid.

BanBao säljer mestadels originaluppsättningar som ubåtar och racerbilar, men det ser ut som att de också har licenser för några set med tecknade Peanuts.

Spela Platoon Building Bricks

Jag tror att detta är ett mindre eller mindre känt alternativ, men om du letar efter ett bra alternativ till Lego så är Play Platoon värt att överväga.

Tillverkaren hävdar att deras klossar är kompatibla med Legos, men om du planerar att skaffa stora set kan det vara värt att köpa ett mycket litet set först för att testa hur bra de fungerar med dina Legos.

Slutsats

Legos och Mega Construx-klossar är (för det mesta) kompatibla, även om det inte är det perfekta paret. Jag skulle dock generellt rekommendera att du håller dig till Lego-klossar och -set.

Men om du hamnar i en förvirring är Mega Construx (eller Mega Bloks) ett bra alternativ till Lego-set. Det finns vissa skillnader i kvalitet, storlek etc. Men under de rätta omständigheterna kan det vara ett bra val.

Relaterade frågor

Smälter legos?

LEGO kommer sannolikt inte att smälta under normala förhållanden, men de kan smälta i extrem värme. De flesta moderna LEGO-klossar är gjorda av ABS-plast, som har en smältpunkt på 221⁰F (105⁰C). Och vid 320⁰F (160⁰C) kommer LEGOs att ha överträffat smältpunkten och plasten kommer att göras flytande.

Flyter legos?

Legoklossar och legobåtar flyter ofta, men inte alltid. Legos är gjorda av ABS-plast, som är något tätare än vatten och inte flyter av sig själv. Vissa legoklossar (och båtar) kan dock flyta när de har rätt flytkraft, densitet och ytspänning.

Lämna en kommentar