Är lägereldar lagliga? En komplett guide

Ljus stor lägereld i skogen, utomhus campingäventyr, varm och mysig plats i bergen, ozon kemisk smog, vedrök dåligt för miljön

En av mina favoritsaker med sommarens campingresor är doften av en lägereld. Lägereldar är avgörande för att hålla sig varm och laga mat på en campingtur. Men är lägereldar lagliga?

Lägereld är lagligt, men vissa områden kan ha restriktioner för var en person kan ha en lägereld. De flesta campingplatser tillåter lägereldar så länge de är i ett avsett område och helt släckta efter avsedd användning. Kontrollera med lokala myndigheter var lägereldar är tillåtna.

Följande kommer att vara en komplett guide om var man ska bränna lägereldar, var man inte ska bränna lägereldar, lägereldarsäkerhet, farorna med en löpeld och sätt att njuta av en lägereld.

Platser för att elda en lägereld

Lägereldar är vanliga och folk använder dem till olika saker, men de används mest när man campar. Det finns inget bättre än doften av brinnande ved, ljudet av glödens sprakande och den underbara omgivande värmen som lägerelden avger. Även om lägereldar är det perfekta sättet att campa, kan du inte bara tända en lägereld var som helst. Beroende på vilket område du befinner dig i kan det finnas begränsningar för var du får och inte får ha en lägereld. Varje plats kommer att vara olika och ha sina egna restriktioner vad gäller lägereldar.

Om du campar på en utsedd campingplats har de vanligtvis förbyggda lägereldgropar för dig, och du behöver bara tillhandahålla ved och eldstart. Eldplatserna är särskilt placerade där det kan vara liten brandrisk. Det betyder dock inte att det inte finns någon brandrisk.

Om du planerar att campa någonstans som inte är en dedikerad campingplats, vill du veta hur Bureau of Land Management (BLM) tillåter dessa saker. I allmänhet är lägereldar inte förbjudna på allmän mark, och allt som anses allmän mark kan användas för ditt eget avsedda ändamål. Med det sagt vill du försäkra dig om att marken du befinner dig på faktiskt är allmän mark. Bureau of Land Management har mark som förvaltas av sina fältkontor, och varje fältkontor får göra upp sin egen lägereld begränsningsregler. Om du befinner dig på någon av marken som BLM-fältkontoren hanterar, kontrollera med de lokala fältkontoren för aktuella brandrestriktioner.

Vissa fältdirektorat kan till och med kräva att du har en lägereld tillåta. Dessa tillstånd är vanligtvis billiga eller till och med gratis. Prata med den lokala fältledningen för att se om du behöver ett lägereldstillstånd.

Platser att INTE bränna en lägereld

Så länge du inte är på privat egendom kan du tända en lägereld nästan var som helst och det är helt lagligt. Även om det finns restriktioner vid vissa tider under säsongen.

En av de viktigaste sakerna att veta är begränsningarna för lägereldar under tre faser. De tre faserna är följande:

 • Steg 1: Lägereldar är inte förbjudna, men de är begränsade till skogsservice-utsedda områden.
 • Steg 2: Lägereld är förbjudet i brandfarliga och begränsade områden.
 • Fas 3: Fullständig stängning av alla lägereldar i nationalparker och alla lägereldar är förbjudna i hela området.

Kom ihåg att aldrig tända en lägereld nära byggnader eller saker som är lättantändliga. Kort sagt, var bara smart och lyssna på de lokala myndigheterna som har infört brandrestriktioner. Om du tältar på mark som är mycket torr och har mycket torr pensel, Tänd INTE en lägereld, även om det inte finns några lokala begränsningar.

  Skramlande hockeyklubba? Här är vad det är

Höga lågor av en brinnande vedeld på ett metallgaller på natten.

Säkerhet vid lägereld

När du tänker på en lägereld kanske du tänker på en liten eld som alla samlas runt för att steka s’mores, eller så kanske du tänker på en 15-fots brasa som alla festar runt. Det finns ett mycket brett spektrum av vad folk anser vara en lägereld. Därför har nästan alla områden sin egen lägereldshöjdsgräns.

Om du befinner dig i en skog och tänder en brasa som är 4,5 till 6 meter hög kan den komma utom kontroll väldigt snabbt och sätta eld på en hel skog. För dessa områden finns det en höjdbegränsning för din lägereld. Dessa höjdbegränsningar kan variera beroende på var du planerar att bygga din lägereld. Kontrollera med lokala myndigheter eller fältkontor för att ta reda på vilka restriktioner de har för lägerelden.

Om du är på offentlig mark som inte ägs av BLM fältkontor så är här det bästa regel att följa: en lägereld måste vara minst 5x höjden av närmaste byggnad. Det betyder att om din lägereld är 1 meter hög bör den vara minst 4,5 meter från närmaste byggnad, träd, tält osv.

Allmän säkerhet vid lägereld är något du alltid bör göra. Säkerhet vid lägereld inkluderar:

 • Lämna aldrig en lägereld obevakad
 • Släck lägerelden innan du lämnar
 • Använd aldrig en brandfarlig vätska för att starta eller elda på en lägereld
 • Bygg alla lägereldar borta från allt brandfarligt
 • Bränn bara torrt material (fuktigt ved kan orsaka mer rök)
 • Kasta aldrig burkar eller flaskor med alkohol i en eld
 • Bränn aldrig plast, eftersom giftiga gaser kan frigöras
 • Håll alltid vatten i närheten ifall lågorna skulle gå ur händerna
 • Håll ett öga på barn och husdjur runt en lägereld
 • Försök att inte dra ut något ur elden medan den brinner
 • Förvara extra ved borta från lägerelden

Bästa sättet att skjuta upp en lägereld använder vatten; släck bara hela elden i vatten tills lågorna slocknar och glöden svalnar. Om du inte har tillgång till vatten kan du använda smuts, men släng INTE bara smuts i elden – sprid ut kolen och rör hela tiden om smuts runt kolen tills de är helt släckta.

Om någon bränner sig på lägerelden, beroende på hur illa det är, kan du antingen behandla det med en första hjälpen-låda och kallt vatten (inte kallt), eller om brännskadorna är tillräckligt allvarliga, ring 911 omedelbart.

Om en lägereld går ur händerna, gör ditt bästa för att hälla vatten över lågorna, och om elden inte börjar slockna efter några sekunder, ring 911 omedelbart.

För fler säkerhetstips, titta på den här videon från USDA Forest Service:

Farorna med en skogsbrand

Skogsbränder inträffar varje år i USA och kan vara förödande för både land och människor. Enligt Statistik om skogsbränder enligt Congressional Research Service orsakas 89% av skogsbränderna av människor. Det är ett betydande antal skogsbränder som kunde ha förhindrats. De vanligaste sätten att starta skogsbränder är okontrollerade lägereldar, kasserade cigaretter, fyrverkerier, gnistor från skjutvapen, uppvärmda fordon som rullar över buskar och mordbrand.

  En lista över de bästa bågskyttebanorna i Salt Lake City-området

När det kommer till utseende en löpeld och förståelse för brandsäkerhet måste du vara noggrann med att släcka din lägereld och inte lämna den utan tillsyn. Slarv utsätter andra för fara och orsakar skogsbränder. Om det finns torra buskar eller träd runt dig, Tänd INTE en lägereld. Allt som behövs är en glöd som flyger in i undervegetationen för att antända en hel skog och bränna tunnland mark.

Skogsbränder sprider sig snabbt! Skogsbränder kan uppsluka hundratals hektar på timmar, även om brandkåren redan är på plats för att begränsa lågorna. En annan orsak till skogsbränder är vind; vinden kan få en löpeld att ändra riktning snabbt, och i vissa fall kan orsaka förödelse på samhällen nära skogsbranden.

Rökig björn är en tecknad serie skapad för att utbilda människor om farorna med skogsbränder. Smokey Bear säger alltid ”Only you can prevent wildfires”, vilket är sant många gånger. Som campare måste vi se till att vi är artiga när det gäller vår och andras säkerhet när det gäller att tända en lägereld. Det tar bara sekunder att orsaka en löpeld och massiv förstörelse.

Så var noga med att följa alla restriktioner som införts, såväl som alla säkerhetsriktlinjer för lägereldar för att säkerställa att du skyddar dig själv, de runt omkring dig och miljön. Besök United States Department of Agriculture (USDA) för mer information om lägereldssäkerhet och farorna med skogsbränder. Staatsbosbeheer hemsida.

Skogsbränder, röda och orange skogsbränder på natten under torrperioden

10 sätt att njuta av en lägereld

Nu när vi har täckt allt du behöver veta om lagligheten av lägereldar och farorna med skogsbränder, låt mig dela med dig av några av de sätt du kan njuter en lägereld. När allt kommer omkring är den enda anledningen till att du tänder en lägereld för att använda den på bästa sätt!

Här är 10 sätt du kan njuter en lägereld:

 1. För att rosta marshmallows och göra s’mores: Den här kanske är självklar, men den är en klassiker och måste bli nummer ett! Jag tror aldrig att jag har suttit runt en lägereld utan att steka marshmallows. Detta är något som alla älskar och det är en lång lägereldstradition. Det är något så underbart med den där sliskiga marshmallowen inklämd mellan två smältande choklad graham-kex.
 2. Laga korv eller fjällpajer: Detta är ytterligare en som är en lägereldstradition. Varmkorv är lätta att steka på eld och är något nästan alla älskar. Om du aldrig har hört talas om fjällpajer, går du miste om något! Bergspajer, även känd som järnpajer eller pudgiepajer, kan göras söta eller salta. Allt du behöver är en smörgåsmaskin, bröd och pålägg efter eget val. Allt du behöver göra är att lägga en bit bröd i järnet, lägga din favoritfyllning på brödet, täcka med ytterligare en bit bröd, lägga den över lägerelden så blir det en vacker fjälltårta.
 3. Rostade Starbursts och Sour Gummy Worms: Jag vet, det låter galet, men slå det inte förrän du försöker! Om du vill vara lite äventyrlig med dina lägereldssnacks, prova några rostade starbursts eller sura gummy maskar!
 4. Sjung med lägerelden: En gitarr är oumbärlig för mig när jag campar, för det finns inget bättre än att sjunga lägereldssånger runt en lägereld. Det här är ett bra sätt att visa upp lite musikaliska improvisationsfärdigheter och bara fördriva tiden allteftersom natten går.
 5. Berätta en historia: Jag älskar en bra folkhistoria och camping är den bästa tiden att berätta dessa historier. Det är väldigt underhållande att vara i vildmarken med inget annat än ett tält för att skydda dig och berätta skrämmande folklorehistorier. Detta är en urgammal lägereldsaktivitet som många älskar.
 6. Magic Fire: Det här är en bra aktivitet om du har små. Köp lite eldfärg och släng små nävar på lågorna och se hur barnens ansikten lyser upp när lågorna dansar runt och blir gröna, rosa, blå, lila och så vidare.
 7. Campfire Games: Det finns så många spel du kan spela runt lägerelden som kan orsaka så mycket skratt. En av mina favoriter är chubby bunny, där man stoppar in marshmallows i munnen tills man inte kan hålla in den längre. En annan som är rolig att spela är mord i mörkret där en person är mördaren och alla andra är bybor. Mördaren försöker döda varje bybor en efter en genom att diskret blinka till personen när ögonkontakt görs tills de fångas av en annan by eller de vinner genom att döda alla.
 8. Rosta jordgubbar doppade i marshmallowkräm: Detta tar marshallows till nästa nivå! Allt du behöver göra är att ta några jordgubbar och rulla dem i marshmallowkräm. Lägg sedan jordgubbarna på spett och håll dem över elden. När marshmallowkrämen blir ljusbrun är de redo att ätas! Du kan ta denna läckra goding ett steg längre genom att doppa den rostade jordgubben i nutella. Så bra!
 9. Dans: Något jag alltid älskat att göra som barn var att dansa runt en lägereld och se mina skuggor dansa med mig. Det här kan vara superkul och ge alla ett gott leende. Var bara försiktig så att du inte kommer för nära lågorna.
 10. Ha ett bra samtal: När jag åker på camping är det oftast med människor jag ser hela tiden eller människor jag aldrig ser. Det är trevligt att bara ha samtal och komma ikapp med dem jag inte träffar så ofta. Att prata är ett bra sätt att öppna upp om livet och bygga relationer med dem runt omkring dig.
  Vad gör snön fluffig?
Natt sommarcamping på stranden av sjön. Grupp om fem unga glada turister som sitter i högt gräs runt brasan nära tältet under vacker blå kvällshimmel. Turism, vänskap och skönheten i naturen koncept

Livet är bättre runt en lägereld

Lägereldar kan vara bra redskap för att campa och kan vara en fröjd om du vet hur man har roligt runt dem. Lägereldar är helt lagliga i USA och kan vara avgörande för din campingresa. Kom ihåg att kontrollera eventuella brandrestriktioner innan du tänder en lägereld. Var smart, var säker och följ alla riktlinjer för lägereldssäkerhet runt en lägereld. Som jag alltid gillar att säga, livet är bättre runt en lägereld.

Om du har frågor om lägereldssäkerhet eller begränsningar för lägereldar, besök någon av dessa fyra webbplatser eller kontakta lokala myndigheter: