Är lägereldar dåligt för miljön? (Miljövänliga och säkerhetstips)

En av de mest omhuldade campingnöjena är att sitta runt en sprakande lägereld, steka marshmallows, berätta historier och sjunga sånger. Det är inte svårt att se varför så många människor vårdar dessa minnen senare; vad kan vara bättre än den värme och vänskap som en bra lägereld ger till bordet?

Tja, för vissa miljöpartister skulle nästan vad som helst vara att föredra. Under de senaste åren har ett växande antal campare blivit bekymrade över de negativa effekterna av deras bränder på vår miljö. Idag ska vi diskutera huruvida dessa farhågor är välgrundade eller inte och ge dig några tips om hur du gör din lägereldsupplevelse så miljövänlig som möjligt!

Miljöpåverkan av lägereldar

Låt oss först titta på lite fakta om hur lägereldar påverkar miljön omkring dig.

 • I delstaten Washington, runt 10 % av luftföroreningarna över hela landet kan hänföras till vedrök som enbart kommer från vedspisar. Att tända en lägereld kan vara värre eftersom du släpper ut mer av de skadliga fina partiklarna från röken som kan påverka din hälsa och andras hälsa. Detta kan öka föroreningarna med så mycket som 51 %.
 • De giftiga partiklarna i vedrök kommer förorenar vattenkällor om eldaskan flyter i den eller tränger ner i marken nära en vattenmassa. Detta leder i slutändan till skador på vattenlevande liv och alla djur, inklusive människor, som kan dricka från dessa källor.
 • Lägereldar är kända för att skada livsmiljöerna för djur som gör sina hem i träd. Detta beror på att även döda stockar kan vara livsmiljöer, och människor använder dem ofta för sina bränder. Att samla in för mycket virke kan också bli för mycket för miljön, eftersom virket kanske inte förnyas tillräckligt snabbt för att möta efterfrågan.
 • Som de flesta av er vet bidrar lägereldar avsevärt till mängden skogsbränder som sprider sig i torra miljöer på platser som Kalifornien eller Oregon. När campare använder osäkra metoder eller slarvar med att bygga sina bränder, kan elden sprida sig snabbt och förstöra skogar, döda många djur och kraftigt förorena luften. Det är därför det råder eldningsförbud på dessa platser under de torrare månaderna.

Vad kan vi dra slutsatsen av detta? Jo, det verkar klart att lägereldar kan ha en negativ inverkan på miljön i flera fall. Träpartiklarna av rök är skadliga för lungorna hos djur och människor. Askan kan förorena vattnet och röken i sig förorenar luften. Du kan förstöra ett helt samhälle om du inte tränar lägereldsäkerhet!

  Hur man jämnar ut en tältsäng: En enkel guide

Det finns dock sätt att begränsa din påverkan och ändå njuta av din campingresa utan att känna skuld. Allt du behöver göra är att följa några tips och säkerhetsriktlinjer!

Säkerhetstips för lägereld

Följande tips och riktlinjer är endast tänkta att följas när du får göra upp en lägereld. Försök aldrig att göra detta om staten där du sätter upp ditt tält har eldningsförbud. Detta görs för allas säkerhet. Oavsett hur säker du tror att du är, de reglerna finns där av en anledning.

Som sagt, låt oss prata om vad du kan göra när det är säkert att starta en lägereld!

 • Gör inte upp en lägereld om vädret är för blåsigt eller för torrt. Gnistor från din eld kan fastna i gräset och orsaka en katastrof utanför din kontroll. Det är inte alltid så lätt som att stampa på en glöd för att släcka den.
 • Om du bor på en etablerad campingplats med utsedda eldstäder, använd en istället för att bygga din egen. Chansen är stor att experter redan har byggt den bästa gropen med minsta chans att komma ur spel. Om du inte är i närheten av en redan byggd grop, följ tipsen nedan när du bygger din egen grop.
 • Gräv ett hål bort från överhängande grenar. Återigen, det är lättare än du tror att elda om en herrelös gnista lyser upp trädet bredvid din fastighet. Hitta någon form av röjning eller se till att grenarna ovanför dig är tillräckligt höga för att de inte ska fatta eld.
 • Ringa in gropen du gjort med stenar. Eftersom stenar inte tar eld och inte kan spridas är detta det säkraste valet. Den kommer att innehålla den i gropen du grävde. När du är klar med grävningen kan du delvis fylla gropen med sand, eftersom detta förhindrar spridning av brand.
 • Ta bort gräs eller annat skräp inom 10 fot från eldstaden. Detta är en extra säkerhetsåtgärd för att säkerställa att du inte av misstag startar en brand som sprider sig över skogsbotten. Om du redan kan hitta en plats utan gräs eller växter, skulle det vara perfekt.
 • Lämna aldrig din eldstad utan uppsikt. Även om du har byggt den bästa eldstaden du kan tänka dig, bör du ändå titta på den för säkerhets skull. Man vet aldrig vad som kan hända! Ha en hink med vatten och din spade till hands i nödfall.
 • När det är dags att släcka elden, häll kallt vatten ovanpå, rör om det med en spade och upprepa processen tills den är helt släckt och kall. Om det fortfarande är varmt, gå inte.
 • Lämna din extra ved mot vinden från elden. Om vinden tilltar är chansen liten att veden utanför eldstaden tar eld.
 • Dra inte ut pinnar ur elden när du väl har placerat dem. De är varma och kan givetvis skada dig, men de kan också sätta eld på närliggande gräs om du inte är försiktig. Det är bara sunt förnuft att extrem värme orsakar brand när förhållandena är rätt.
 • Lek inte med tändstickor och kasta dem slarvigt i elden. Använd försiktigt och medvetet så många du behöver för att hålla din lägereld igång, men använd inte mer än du behöver. Spraya heller inte tändvätska överallt.
  Hur snabbt kan en pontonbåt gå (89 praktiska exempel)

Miljövänliga lägereldstips

Nu när vi har minskat risken för en löpeld, låt oss prata om vad du kan göra för att elda din lägereld på ett mer miljömedvetet sätt. Små förändringar i ditt beteende kan göra stor skillnad!

 • Tänd bara en lägereld om du behöver det för matlagning eller värme. Ju mindre vedrök du sprider ut i luften, desto bättre för andra människor och djur i området. Om du behöver ljus att titta på samtidigt som du skrämmer alla med spökhistorier och urbana legender, ta med lyktor och ficklampor!
 • Bränn aldrig sopor i din eldstad. Plast och andra produkter som frigolit släpper ut skadliga kemikalier i luften när de bränns. Vedrök var illa nog; när du bränner plast ökar du bara mängden gift du andas in. Återvinn eller packa soporna istället.
 • Undvik att använda kemiskt behandlat ved eller eldstartare för din lägereld. Detta minskar ditt ekologiska fotavtryck avsevärt. Naturligt trä utvunnet från döda grenar är bättre. Glöm dock inte att använda stockar, eftersom insekter och andra djur kan använda dem för sina hem.
 • Gör mindre eldar. När du gör detta använder du mindre ved och minimerar din användning av resurserna omkring dig. Kom ihåg att trä inte är obegränsat; spara lite till jorden och till andra campare!
 • Om du kan bli vän med en annan grupp campare, gör upp en eld och dela den med er alla istället för att bränna två separata. Detta inbjuder till mer gemenskap och fina minnen utan att skada miljön mer än nödvändigt.
 • Invasiva arter, särskilt insekter, kan skada miljön runt dem. Området de är hemmahörande i är där de ska bo. Ta därför inget virke hemifrån. När du gör detta kan alla skalbaggar eller andra insekter som lever på eller i den inkräkta på det andra djurlivet i området där du ska campa.
  Är Toyota Tacoma bra för terräng?

Allt eftersom tiden går bör vi alla vara medvetna om vilken påverkan vi har på naturen. Eftersom människor förbrukar mer resurser än vi kan regenerera och förorenar luften vi andas, blir det mer osäkert om planeten kan hantera sådant beteende eller inte. Klimatet förändras i snabb takt. Om vi ​​alla arbetar tillsammans, kanske vi kan läka det vi har gjort mot jorden.

Det finns bara en beboelig planet för oss alla, och vi måste ta hand om den innan det är för sent.

Även om du först kanske trodde att det inte fanns något du kunde göra för att hjälpa miljön under din campingresa, är verkligheten ganska enkel! Du behöver inte vara en engagerad och högljudd aktivist för att begränsa påverkan du har på livet omkring dig. Träna bara på grundläggande säkerhet och minska resurserna du använder. Du kan fortfarande ha en fantastisk tid i vildmarken utan avfall. Detta är avgörande för överlevnaden för alla här på planeten Jorden.

Fler artiklar du kommer att älska

Hur lång tid tar det att koka vatten vid camping (5 metoder och tider)

4 sätt att laga mat över en lägereld utan grill

Hur värmer du vatten när du campar? (metoder som faktiskt fungerar)

Vad kan man laga på en lägereld? (kött, grönsaker, smörgåsar och mer)