Är Labradoodles bra gåhundar?

Vandring är ett hälsosamt och roligt sätt att komma i kontakt med naturen. Inget slår att vara aktiv ute i naturen. Att gå är en fantastisk fysisk aktivitet för både människor och deras lurviga vänner. Men varnas, inte alla husdjur är bra promenadkamrater.

Så är Labradoodles bra gåhundar?

Hundar är bäst lämpade för promenader, även om inte alla raser lämpar sig för en promenad på leden. Labradoodles är dock utmärkta gåhundar. Så länge du vidtar lämpliga försiktighetsåtgärder och arbetar med ditt husdjur för att konditionera dem för promenader, kommer ni båda att ha en trevlig upplevelse.

Liksom många större och atletiska hundar trivs Labradoodles av fysisk aktivitet. De kan ha mycket energi och kommer att dra nytta av promenader och vandringar. Låt oss lära oss lite mer om rasens egenskaper och anlag för att se varför de är så lämpade att gå.

Labradoodles – Den perfekta kombinationen

Även om de kan verka som en ny designerras, skapades termen labradoodle faktiskt 1955. Det var dock inte förrän nyligen som rasen och namnet ”labradoodle” blev populärt. Som deras titel antyder är Labradoodles en korsning mellan en labrador och en pudel. Pudeln kan vara standard, miniatyr eller leksak.

I den här artikeln syftar vi på en korsning med en standardpudel, eftersom de små raserna (miniatyr och leksak) inte är lämpliga för promenader.

Labradoodles utseende betonar rasens korsning. De har vanligtvis lockigt hår eftersom pudelpälsen är ärvd. Detta innebär att den hypoallergena egenskapen hos pudel också förs vidare, vilket gör rasen idealisk för allergiker. Färgen på deras päls kan variera från svart till brun och till och med gyllene.

De är en större hund eftersom både labradorer och pudlar är större. I allmänhet väger de 60-65 pund och står 21-24 tum vid axeln. Deras storlek och atletiska byggnad gör dem perfekta för fysiska aktiviteter, som att gå!

Deras personlighet är tillgiven, bra med familjer, intelligent, energisk och lekfull. De behöver stimuleras både mentalt och fysiskt för att förbli lyckliga. Det betyder att de behöver regelbunden aktivitet och uppmärksamhet. De behöver minst trettio minuters träning varje dag och kommer att dra nytta av nästan sextio minuter om dagen. Ändå kan de vara alltför sprudlande.

  Vad man ska ta med och ha på sig när man campar

Använd energin väl

Promenader är en fantastisk aktivitet för din älskade Labradoodle. Labradoodles tycker också mycket om att vara med sina ägare så att de kan njuta av den kvalitetstid som spenderas med att gå med dem de älskar.

Du kan dock inte förvänta dig att vandra tio mil genom vildmarken med din lurviga vän. Det finns några saker du behöver göra i förväg.

Konditionera ditt husdjur (och kanske dig själv!)

Även om din hund kan vara energisk, kan han förmodligen inte gå från en tupplur på sin säng till en promenad på tio mil under större delen av dagen. Precis som att man inte kan gå från att koppla av i soffan till att genomföra ett maratonlopp. Du och ditt husdjur kommer att behöva arbeta på att ta promenader oavsett avstånd.

Korta promenader runt grannskapet kommer att vara fördelaktiga för både dig och din Labradoodle. Genom att börja med korta promenader och gradvis öka längden kommer du och din hund att bygga upp din uthållighet. Dessutom behöver din hunds tassar bli svårare av att gå i olika terräng.

Att gå nerför gatan ger dig också en chans att bedöma din hunds lydnad och karaktär medan du går. Att lära sig gå i koppel och lyda kommandon, både på och av, är avgörande för en framgångsrik promenad. När du är ute i vildmarken kommer andra djur, nya dofter och intressanta ljud att vara väldigt frestande för din Labradoodle.

Börja på höger fot

Att lära sig bra gångbeteende är nödvändigt innan man tar en promenad. Om du aldrig har använt halsband eller koppel tidigare, vänja din hund vid att bära dem innan du går på promenad. När din hund är van vid halsbandet och kopplet kan du gå vidare till nästa steg.

Vänta, du är inte redo att komma ut än. Se till att din hund har en bekant signal. Detta kan vara ett ljud (som en klicker) eller till och med en fras som låter din hund veta att han mår bra och sannolikt kommer att få en godbit. Du kan använda köet för att låta din Labradoodle veta att de sköter sig väl i koppel.

  Kan jag ta med egen ved?

När du väl har en kö och tröst med kopplet, öva på att gå in några varv. Din hund ska inte dra dig, utan gå flitigt bredvid dig. Dessutom vill du att de regelbundet ska vända sig till dig för vägledning och vägledning. Du går din Labradoodle, inte tvärtom.

Slutligen, gå ut med din promenad. Detta kommer att ge er båda en chans att öva med alla syner och ljud från en ny miljö. Använd dina signaler för att förhindra att din hund drar, longerar och skäller. Om de inte fungerar, dra eller dra inte i din hund utan stå still. Detta kommer att låta din valp veta att du har kontroll över gångrörelsen.

När du väl är bekväm med hur väl din hund lyder och går i koppel är det dags för en promenad. När du går kan du och din hund vara mottagliga för många fler faror än när du går i ditt närområde. Av denna anledning är det viktigt att etablera ett gott lydnads- och gångbeteende i förväg.

Välj en bra väg

Sista delen innan man ger sig ut på en vandring är att välja en lämplig väg. Inte alla parker, marker eller ens nationalparker tillåter husdjur. Du kommer att vilja söka efter hundvänliga vandringsleder i ditt område. Om du har en park i närheten, se till att kolla in deras regler och föreskrifter innan du anländer med din labradoodle.

Att välja hundvänliga vandringsleder är nyckeln. Bild från Pexels.com

Dessutom kan det vara användbart att hitta några avlägsna och mindre trafikerade leder för dina första vandringar. Alla människor är inte hundälskare och kanske inte godkänner din hund på spåret. Det blir också lättare för er båda att ha färre distraktioner när din Labradoodle vänjer sig vid att gå.

Vandringsetikett

Att välja rätt väg är nyckeln, men din hund (och du) måste också följa korrekt promenadetikett. Att hålla din hund i koppel är för deras och andras säkerhet. På de flesta allmänna stigar måste ditt husdjur vara i koppel som inte är längre än sex fot.

  Vad är en hundbensadapter?

Ett koppel hindrar ditt husdjur från att springa iväg och gå vilse, närma sig andra hundar, hoppa på förbipasserande och mycket mer. Mountainbikecyklister är mycket vanliga på vandringsleder, löpare kan också vara det. Både motorcyklister och joggare rör sig väldigt snabbt. Att hålla din hund i koppel vid din sida hjälper dig att skydda dig från en oavsiktlig kollision.

Slutligen borde det vara sunt förnuft att gå efter ditt husdjur. Ta med massor av doggy bags att hämta efter din Labradoodle. Lämna inte påsarna längs stigen utan ta dem med dig tills du kan göra dig av med dem på rätt sätt.

Vandringsutrustning

En annan del av en trevlig vandring är rätt utrustning. Precis som du behöver ordentliga skor, kläder och bränsle, så behöver din Labradoodle. Du behöver ett koppel och en krage eller grimma. Dessutom vill du ta med dig vatten, godsaker (eller mat, beroende på längden på din vandring) och ett första hjälpen-kit.

Den goda nyheten är att du inte behöver belastas med alla dina husdjursförnödenheter. Många friluftsbutiker säljer hundprylar. Dessa är i huvudsak sadelliknande ryggsäckar för din hund att bära. De kan fyllas med alla dina Labradoodles väsentligheter.

Det är viktigt att skräddarsy din ryggsäck efter din hund och se till att du inte överpackar den. Provkör bara några få saker hemma innan du tar med den på vägen. Det kommer förmodligen att ta lite tid för din hund att vänja sig vid känslan av att bära en ryggsäck.

Övriga tillbehör

Ett växelpaket är inte det enda tillbehöret för hundpromenad. Visste du att de tillverkar vandringskängor för hundar? Dessa kan vara användbara om stigen är särskilt stenig eller hård för din hunds tassar. De kan hjälpa till att förhindra skärsår, splitter och allmänt slitage på deras kuddar.

Fler artiklar du kommer att älska

Håll din hund sval medan du campar (7 tips som kan rädda din hund)

99 campingplatser där hundar är tillåtna (exempel för varje stat)