Är kolstål säkert för matlagning vid lägereld? (För- och nackdelar, amerikanskt gjutjärn)

Att laga mat över en lägereld är en tradition som många campare har ansett vara avgörande för sin upplevelse i århundraden. Medan vissa människor föredrar moderna prylar som campingspisar, behöver de som föredrar att laga sin mat på gammaldags sätt en hållbar och bekväm stekpanna.

Gjutjärnspannor har funnits i århundraden; de flesta känner till dessa och använder dem till nästan allt, inklusive matlagning vid lägereld. Problemet är dock att gjutjärnspannor kan vara skrymmande och tunga och kräver mycket speciell skötsel.

Allt eftersom tiden går har fler och fler campare uttryckt behovet av ett gjutjärnsalternativ. Ett alternativ som blivit populärt de senaste åren är kolstål. Lite är känt om denna gjutjärnsersättning i campingkretsar, och vissa fruktar att det kanske inte är säkert att laga mat på en lägereld.

Om du är en av dessa berörda campare, stanna här eftersom vi kommer att ge dig all information du behöver om kokkärl i kolstål och svara på frågan ”Är kolstål säkert för matlagning vid lägereld?”

Först ger vi dig ett direkt svar på frågan, är kolstål säkert för matlagning vid lägereld?

Kokkärl i kolstål är säkert för matlagning vid lägereld. Det är bara 1% skillnad i sammansättningen av kolstål jämfört med gjutjärn. Denna lilla skillnad betyder inte bara att kolstål kan vara något bättre än gjutjärn för en lägereld, utan de är lika säkra att laga mat över en lägereld.

Se till att läsa igenom hela denna artikel eftersom vi inte bara kommer att bryta ner skillnaderna mellan kolstål och gjutjärn, utan vi kommer också att berätta hur de förhåller sig till varandra. Vi visar också för- och nackdelar med att använda kolstål över en lägereld.

Kolstål vs. gjutjärn: Vad är skillnaden?

Som husbil har du förmodligen använt kokkärl i gjutjärn tidigare för att laga all matlagning i lägerelden. Du litar på dessa stekpannor och många andra campare också. Som sagt, du kanske undrar hur kolstål skiljer sig från gjutjärn och om det verkligen kan vara en förbättring.

På den mest grundläggande nivån innehåller kolstål mer järn än gjutjärnspannor. Kokkärl i kolstål består vanligtvis av 99 % järn och 1 % kol, medan gjutjärn innehåller 98 % järn och 2 % kol.

Skillnaderna är viktiga eftersom de påverkar egenskaperna hos kokkärlen du ska använda. Kol gör kokkärl mer spröda och stör kornmönstret. Kolstål är i detta fall mer hållbart än gjutjärn.

Eftersom kolstål har en enhetlig kornstruktur till skillnad från gjutjärn, kan det formas och gjutas till tunna plattor. Detta gör kokkärl gjorda av kolstål lättare än gjutjärn.

  Ska jag köpa eller hyra en husbil?

Även om kolstål och gjutjärn är mycket lika i prestanda, kan skillnaderna göra kolstål mer tilltalande för många campare.

Om du vill lära dig mer om alla olika typer av stekpannor du kan använda på en lägereld och hur du använder dem, vill du läsa en artikel som vi skrev här.

Kolstål v. Gjutjärn: likheter

För att avgöra om kokkärl i kolstål är säkra för matlagning vid lägereld måste vi diskutera likheterna mellan detta material och gjutjärn. Du vet att gjutjärn tål en lägereld, men är kolstål tillräckligt jämförbart för att klara säkerhetstestet?

Din mest angelägna fråga när du märker likheter mellan de två materialen är förmodligen om du ska krydda stekpanna av kolstål eller inte. Tyvärr är detta ett sätt att jämföra kolstål med sin motsvarighet i gjutjärn. Om du inte kryddar stekpannan innan du campar kommer den definitivt att rosta, vilket gör den helt osäker för matlagning vid lägereld.

Både kolstål och gjutjärn tål dock höga temperaturer utan skador som andra kokkärl. Detta gör kolstål mycket säkrare för matlagning över öppen låga där temperaturen inte alltid kan kontrolleras.

Kolstål: säkert för matlagning vid lägereld

Domen är inne. Kokkärl i kolstål är säkert för matlagning vid lägereld. Dess likheter med gjutjärn ger den den styrka som behövs för att klara de höga temperaturerna och lång livslängd för att förse dig med campingmåltider i många år framöver.

Men är kolstål en förbättring jämfört med det beprövade gjutjärnet? Vi låter dig bestämma efter att ha diskuterat för- och nackdelarna med lägermatlagning med den.

Kolstål: fördelarna

Att använda kokkärl i kolstål när man lagar mat över en lägereld har flera fördelar. Så länge du har kryddat din kolstålpanna i förväg, vill säga. Om du inte gör det här första steget kommer din stekpanna att bli värdelös.

En stor fördel med att använda en panna/stekpanna av kolstål under din campingresa är att den är mycket lättare än sin gjutjärnsbror. Om du behöver packa lätt är denna kokkärl perfekt! Detta är särskilt goda nyheter för backpackers, eftersom…

Kolstål kan laga nästan vad som helst! Denna kokkärl är så mångsidig att du kan laga nästan vilken måltid som helst i den. Gjutjärn är liknande, men i kombination med den extra fördelen av att vara lättare, är kolstål perfekt för de flesta campare, inklusive backpackers.

  Har glamping pods toaletter eller el?

Kolstålspannor/stekpannor värmer maten jämnare än gjutjärn i många fall. Det värsta som kan hända när man lagar mat över en lägereld är att maten bränns och blir oätlig, medan andra områden blir kalla och dåligt tillagade. Man kan ju inte bara springa tillbaka till mataffären för att få i sig mer mat. (Det kan du, men det skulle ta lång tid och besegra syftet med en naturtillflyktsort.) Kolstål ser till att din mat tillagas så jämnt som möjligt, så att du kan njuta av din måltid i lugn och ro och inte slösa med värdefulla resurser.

Andra campare och även professionella kockar är överens om att kokkärl i kolstål värms upp snabbare än gjutjärn. När du campar vill du inte vänta timmar på att din panna ska vara tillräckligt varm för att laga mat. Det här är en trivial detalj om du lagar mat hemma på en bra spis, men det kan vara en rejäl lättnad om du lagar alla dina måltider över en lägereld.

Kolstål: nackdelar

I allmänhet är kokkärl i kolstål ett utmärkt val för matlagning vid lägereld. De är mångsidiga, lätta och lätta att använda – dock har varje produkt några potentiella deal breakers som du bör vara medveten om innan du köper.

Eftersom kolstål värms upp snabbt har du mindre kontroll över temperaturen när du lagar mat på öppen eld. Du måste förbereda dina måltider snabbt så att din mat inte bränns. Gjutjärnspannor kan värmas upp långsammare, det är sant, men de ger dig mer tid att laga mat om du inte kan vispa ihop något snabbt.

Precis som fallet är med en gjutjärnspanna kommer ditt kolstål att vara farligt att hantera när det väl har värmts upp om du inte har skyddshandskar och gott om utrymme att manövrera med det. Handtaget blir extremt varmt; du kommer inte att kunna röra den med bara fingrar om du inte vill ta en tur till sjukhuset. Men du skulle stöta på detta problem med nästan alla köksredskap du annars skulle använda.

Precis som gjutjärnspannor kräver kolstålpannor underhåll. Du måste krydda dem först för att se till att de inte rostar, och sedan måste du krydda dem med jämna mellanrum. (Om du inte vet hur man kryddar en panna, kolla in den här artikeln för de rätta metoderna och råden.) När det kommer till städning måste du också följa vissa regler för att se till att du inte skaver säsongen. Om du inte vill lägga tid på att underhålla din kokkärl bör du hitta ett alternativ till både kolstål och gjutjärn.

  Är Timberlands bra för vandring (vad du behöver veta)

Om du vill lära dig mer om gjutjärn och hur man kryddar gjutjärn och kolstål, läs den här artikeln vi skrev.

Är gjutjärn lämpligt för camping? (för- och nackdelar, örter och vård)

Tips för lägereldsmatlagning med kolstål

Om du bestämmer dig för att göra dina lägereldsmåltider med en panna av kolstål, finns det några saker att tänka på. På så sätt kan du göra utsökt mat utan problem.

  • Komplicera inte recepten. När du lagar mat med kolstål behöver du ingredienser som kan tillagas i ungefär samma temperaturområde. När man försöker göra komplicerade måltider kan det hända att vissa ingredienser är överkokta medan andra är dåligt tillagade. Om du lagar dessa saker separat måste du göra det snabbt, annars svalnar de första ingredienserna.
  • Ta med en tjock ugnsvante. Precis som du skulle göra med en gjutjärnspanna bör du ta med en ugnsvante på din campingtur. Handtaget på kolstålpannan blir för varmt att hantera, som tidigare nämnts. Vidta säkerhetsåtgärder för att undvika brännskador.

Domen om lägereldsmatlagning med kolstål

Nu vet du att det är säkert att laga mat med kolstålpannor över en lägereld, men du kan fortfarande vara osäker på om det verkligen är en bra idé att slänga ditt gjutjärn. Sanningen är att din situation avgör vilken typ av panna som är bättre för dig.

Om du planerar att packa lätt och kan göra enkla måltider som inte kräver en massa ingredienser som alla måste tillagas vid olika temperaturer, är kolstål ett bra val för dig! Om du lagar mat till ett stort antal andra campare kan kolstål bli för varmt för att snabbt hanteras och bränna det sista av din mat.

I allmänhet är båda kastrullerna säkra att använda och håller länge om du tar väl hand om dem. Tänk noga på maten du kommer att laga och hur många personer du kommer att laga till över din lägereld innan du fattar ett beslut.

Fler artiklar du kommer att älska.

Värma vatten när du campar? (7 metoder som faktiskt fungerar)

Att hålla maten kall när du campar (råd till The Works)

Vad kan man laga på en lägereld? (kött, grönsaker, smörgåsar och mer)