Är hyresvärdarna ansvariga för luftfilter (hyresguide)

Luftfilter (t.ex. HVAC-filter eller ugnsfilter) är en av de vanligaste förväxlingspunkterna för hyresgäster. När du hyr en bostad är underhållsansvaret fördelat mellan hyresvärden och hyresgästen, vilket kan göra det svårt att veta exakt vilka uppgifter du behöver göra själv.

Jag har hyrt 5 olika lägenheter under de senaste 5 åren, och i den här guiden har jag sammanställt allt jag har lärt mig om luftfilter för att förhoppningsvis spara lite tid och stress.

Låt oss börja med den första frågan som de flesta ställer: är hyresvärdar ansvariga för luftfilter?

Hyresgäster förväntas vanligtvis byta ut luftfilter själva. Detta inkluderar köp av filter, även om många hyresvärdar kommer att tillhandahålla ett par extra filter som en artighet. Det finns dock vissa variationer och du bör kontrollera ditt hyresavtal för de specifika förväntningarna.

Det ger dig en bra start, men det finns flera saker du vill veta. Först och främst ska jag ge dig ett exempel (från ett riktigt hyresavtal) för hur du hittar dina specifika luftfilterförväntningar. Dessutom tar vi upp hur ofta du ska byta filter och hur du gör det själv. Låt oss komma till det!

  1. Är hyresvärden ansvariga för luftfilter?
  2. Hur ofta behöver jag byta ut mitt luftfilter?
  3. Hur man byter ett luftfilter
  4. Relaterade frågor

1. Är hyresvärdarna ansvariga för luftfilter?

Om du har tillgång till VVS-systemet i din hyresbostad, då är du vanligtvis ansvarig för att byta ut luftfiltren.

Med det sagt, ditt hyresavtal bör ge det sista ordet om vem som är ansvarig för luftfiltren. Och i vissa fall kommer hyresvärdar att föredra att göra det själva för att undvika potentiella skador på VVS-utrustningen.

För att ge dig en uppfattning om hur detta kommer att se ut i skrift kommer här ett utdrag ur ett riktigt hyresavtal, där det tydligt framgår att hyresgästen ansvarar för filter:

Hyresgästen/hyresgästen är ensam ansvarig för att byta ut ugnsfilter på hyresgästens bekostnad på månadsbasis. Eventuella skador orsakade av underlåtenhet att byta filter regelbundet kommer att vara hyresgästens ansvar.

Så här söker du ditt hyresavtal

Jag hittade ovanstående uttalande i hyresavtalet riktigt snabbt, och du kan förmodligen använda samma tillvägagångssätt för att söka i ditt hyresavtal efter information om filterbyte. Så här gjorde jag:

  • Jag öppnade hyresavtalet på min dator (jag har en digital version)
  • Jag använde kortkommandot CTRL + F för att öppna ett sökfält på PDF-filen
  • Jag skrev ordet ”filter” i sökrutan

Genom att följa dessa 3 steg fick jag veta att det bara fanns två förekomster av ordet ”filter” i hyresavtalet. Båda ingick i ovanstående klausul som listades i avsnittet ”Tillägg till lägenhetsuthyrning”.

Se även  Hur man tar bort flytande naglar från gips: 5 bästa metoderna

Om ditt hyresavtal skrevs grundligt, så kommer det förmodligen också att nämnas hur ofta luftfiltret ska bytas. Låt oss prata mer om frekvens härnäst.

2. Hur ofta behöver jag byta ut mitt luftfilter?

Luftfilter behöver vanligtvis bytas ut var 1-3 månad. Den exakta frekvensen kan variera beroende på flera faktorer, såsom VVS-systemet i ditt hem, vilken typ av filter som används, kraven i ditt hyresavtal eller särskilt dammiga förhållanden.

Om ditt hyresavtal har ett uttalande om att byta luftfilter, kommer det förmodligen att nämnas hur ofta luftfiltren ska bytas. Om det gör det är det förmodligen bäst att följa dessa instruktioner från ditt hyreskontrakt.

Låt oss till exempel hänvisa tillbaka till hyresavtalet jag nämnde ovan, och den här gången ska jag lyfta fram den del som hänvisar till utbytesfrekvens:

Hyresgästen är ensam ansvarig för att byta ugnsfilter på hyresgästens bekostnad månatligen. Eventuella skador orsakade av underlåtenhet att byta filter regelbundet kommer att vara hyresgästens ansvar.

Så där har du det. Enligt instruktionerna från detta hyresavtal är det meningen att hyresgästen/hyresgästen ska byta filtren månadsvis.

Om ditt hyresavtal inte nämn hur ofta filter ska bytas, då kan du fråga din hyresvärd direkt. Hur ofta filter ska bytas kan också bero på det specifika VVS-systemet och de filter som används.

Till exempel, filtren vi använder i vår lägenhet, säger på förpackningen att de är bra i 90 dagar. Vissa hyresvärdar (som är särskilt organiserade) kommer också att skicka påminnelser till sina hyresgäster när filter ska bytas. Men de är inte skyldiga, så det ska du inte förvänta dig.

3. Hur byter man ett luftfilter?

Nu när du har en idé om ansvaret och frekvensen för att byta luftfilter, låt oss gå igenom stegen för att faktiskt göra det!

3.1 Lokalisera luftfiltret

Det första du behöver göra är att hitta luftfiltret/luftfiltren i ditt hem. Var exakt dina filter kommer att sitta kan bero på vilken typ av ugn eller VVS-system du har och designen på ditt hem.

För en ugn

I mitt nuvarande hem har vi ett luftfilter i vår ugn (se nedan):

För en väggventil

Vi har också ett extra luftfilter, placerat i en separat väggventil (se nedan):

Dessa två platser är ganska vanliga exempel på var du hittar dina luftfilter. Så om jag började leta efter luftfilter skulle jag kolla ugnen först (som vanligtvis finns i en garderob eller källare). Då skulle jag kolla väggventiler som ser ut som bilden ovan.

Se även  Hur man håller sofföverdrag på plats: Bästa metoderna

3.2 Bestäm filterstorleken

När du väl hittar platsen för dina filter, brukar de säga precis vid sidan om filtrets dimensioner. Du måste hitta dessa mått och kontrollera alla filter i ditt hem (om det finns fler än ett) för att se om de har olika storlekar.

För mitt hem är filterstorleken 16x20x1 för ugnen och 14x25x1 för väggventilen. Här är ett exempel på var du kan leta efter siffrorna:

När du vet storleken på filtren måste du skaffa nya filter av samma storlek.

3.3 Skaffa nya filter

Om du har tur kan din hyresvärd ha lämnat ett par extra luftfilter till dig som du kan använda för att ersätta. Detta är dock inte alltid fallet, och även om de lämnade extramaterial till dig kommer du vanligtvis att behöva skaffa mer innan ditt hyresavtal är över.

Så, hur får man nya filter? Det är faktiskt superlätt. Du kan få kvalitetsluftfilter levererade direkt till dig, som dessa Luftfilter av märket 3M på Amazon (BTW: om du behöver köpa några, använd den här länken till Amazon, eftersom vi får en liten provision från Amazon-köp utan extra kostnad för dig).

Eller, om beställning online inte är din grej, kan du hämta några luftfilter på i stort sett vilken lokal hemförbättringsbutik som helst (t.ex. Home Depot, Lowes, etc.).

3.4 Ta bort det gamla filtret

När du har några nya filter redo är det dags att ta ut de gamla (ta inte bort de gamla innan du har nya redo).

För en ugn

För att ta bort ett filter från en ugn (som den vi har), gå till filteröppningen och dra helt enkelt ut filtret.

För vårt filter är luckan öppen. För andra luftfilter kan det vara på en liknande plats, men har ett lock över skåran. Så kolla upp det!

För en väggventil

Om du tar bort luftfiltret från en väggventil, måste du lossa spärrarna:

När du har öppnat spärrarna kan du öppna ventilationslocket:

Därefter bör du kunna lyfta filtret rakt ut.

3.5 Sätt i det nya filtret

Efter att du tagit bort filtret bör du omedelbart sätta i ditt nya filter.

För en ugn

För att göra det för en ugn kan du bara skjuta in det nya filtret rakt in. En sak du måste kontrollera är dock att se till att filtret är vänt åt rätt håll.

Se även  Kan ånga släcka en rökdetektor?

Det nya luftfiltret ska ha en pil på sidan som anger luftflödets riktning. För vår ugn går luftflödet mot ugnsenheten, så vi behöver pilen som pekar mot ugnsenheten. Se bilden nedan:

Efter att du satt i det nya filtret bör du stänga locket (om det finns).

För en väggventil

Väggventilerna som vanligtvis innehåller luftfilter är ”returluft”-ventiler. Vilket betyder att luft strömmar från ditt hem tillbaka in ventilerna.

Som ett resultat av detta bör luftflödespilen peka mot kanalen (t.ex. bort från dig) när du sätter in ett nytt filter i en ”returluftsventil”. Se bilden nedan:

Efter att du satt i det nya filtret, bör du stänga och fästa ventilen igen.

3.6 Skriv ner nästa ersättningsdatum

Efter att du har installerat dina nya luftfilter bör du ta ett steg till, för att se till att du inte glömmer när ditt nästa byte ska komma.

Det finns några olika sätt du kan göra detta på, och tillvägagångssättet du tar beror mest på dig. Du kan till exempel ställa in en kalenderpåminnelse för 1-3 månader i framtiden, så att du vet när du ska göra din nästa byte.

Hur du än vill påminna dig själv om att göra saker i framtiden, bör också fungera för att byta ut dina luftfilter.

4. Relaterade frågor

Är hyresvärdarna ansvariga för att byta glödlampor?

Hyresgäster är vanligtvis ansvariga för att byta glödlampor i sina hyreshus. Detta inkluderar inköp av nya glödlampor. Det finns dock vissa variationer och du bör kontrollera ditt hyresavtal för de specifika förväntningarna. Till exempel föredrar vissa hyresvärdar specifika typer av glödlampor och byter själva.

Kan jag byta ut duschmunstycket i min lägenhet?

Du kan i allmänhet byta duschmunstycke i en lägenhet, men du bör se till att behålla originalduschhuvudet och installera om det innan du flyttar ut. Innan du byter duschmunstycke bör du också kontrollera ditt hyreskontrakt för att säkerställa att det inte finns några klausuler som förbjuder denna typ av byte.

Är hyresvärdarna ansvariga för skadedjursbekämpningen?

Hyresvärdar är vanligtvis ansvariga för att tillhandahålla en hyresbostad i skadedjursfritt skick. Hyresvärdar är också vanligtvis ansvariga för skadedjur som uppstår från problem med byggnaden. Men hyresgäster är vanligtvis ansvariga för eventuella skadedjur de orsakat (t.ex. myror från dålig soporhantering). Kontrollera ditt hyreskontrakt för förväntningar.

Lämna en kommentar