Är husbilar dyra i drift? Låt oss bryta ner det

Husbil med cyklar på havet

Campare har funnits i decennier. Det går inte att förneka bekvämligheten och spänningen med mobil camping, men ibland kan det bli lite dyrt. Om du känner att du är över huvudet finns det massor av tips för att minska kostnaderna och få den husbil du vill ha.

Så, är husbilar dyra i drift? Kostnaderna beror på fordonets märke, modell och tillverkningsår. En annan viktig faktor är hur den drivs och hur ofta den repareras och servas. Små problem kan förvandlas till stora räkningar i en mekanikerverkstad om du inte håller koll på allt.

I den här artikeln kommer du att lära dig följande:

 • Priset för att äga en husbil
 • Försäkringsrådgivning
 • Andrahandsvärde tips
 • Nya kontra använda förslag
 • Hur man får det att hålla längre

Kostnaden för att äga en husbil

Att äga en husbil kan kosta väldigt lite, men det kan också kosta mycket. Den viktigaste delen av processen är att försöka få ett fordon som är i gott skick. Att köpa en husbil av dålig kvalitet kan kosta dig mycket mer än en nyare husbil skulle ha kostat i första hand.

De tre dyraste aspekterna av att äga en husbil är:

 • Underhåll och reparationer
 • Renoveringar
 • gaskostnader

Underhåll och reparationer

Underhållet inkluderar mindre rutinkontroller, vätskebyten, körning eller byte av däck, spruckna rutor med mera. Som alla andra fordon behöver husbilar regelbundna reparationer för att säkerställa att de inte faller isär för snabbt.

De vätskor som behöver bytas är olja, transmissionsolja, kylvätska, påfyllning av vindrutetorkarvätska och några andra (bensin räknas inte med). Du kan spara en del av pengarna genom att lära dig hur du byter alla dessa vätskor själv. Men de kostar inte för mycket att få en professionell att göra det åt dig.

Oljan ska bytas var 10 000:e km eller en gång per år, beroende på vad som inträffar först. Växellådsoljan ska bytas var 45 000 mil. Kylarvätskan till kylaren bör också bytas var 45 000 miles.

Slutligen behöver vindrutetorkarvätskan bara fyllas på när den har tagit slut. Alla dessa ersättningar kostar vanligtvis cirka 30 till 250 USD styck, beroende på servicebutiken.

Renoveringar

Om du köper en gammal husbil är renoveringar skyldiga att vara en del av kostnaden. Oavsett om du tar bort rören, gör nödvändiga förbättringar av ledningarna eller installerar en ny uppsättning solpaneler, finns det alltid mer att göra.

Kostnaderna för renoveringar kan bli enorma. En enkel solcellsinstallation kan vara så billig som 1 000 dollar eller så dyr som 10 000 dollar. Att byta ut en skåpbil med en takventil kostar cirka 200 till 300 USD, och att ta ut en soffa och ersätta den med en ny kostar cirka 500. Du kan spara mer pengar genom att köpa begagnade delar, även om det kan vara lite knepigt att skaffa en camping bussbänk till salu.

VVS-reparationer är mer ett irritationsmoment än en rejäl räkning. En mindre tilltäppning kan kosta cirka $10 eller mindre om du vet vad du ska göra för att fixa det. PVC-röret är inte alls dyrt, och det är inte limmet du behöver för att koppla ihop det heller. Det enda problemet skulle vara om du var tvungen att byta ut en hel vattentank, eller ännu värre, vattenpumpen.

RV vattenpumpar är cirka $75 till $200, beroende på storleken du behöver köpa. Om du kan göra projektet själv behöver du inte oroa dig för prislappen på $100+ som husbilsverkstäder kommer att debitera dig.


Andra renoveringar du kan göra på en husbil inkluderar skåp, nya sittplatser, madrasser, bänkskivor, TV, stereo, högtalarsystem, kaffebryggare, spisar, ugnar och mer.

Kom ihåg att de flesta föremålen som finns i en husbil är exklusiva för fordonet, vilket innebär att du inte kan ersätta dem med en standardbänk, disk, skåp, etc.

  Vad är det bästa veden för lägereldar och varför

Gaskostnader

Problemet med att beräkna gaskostnaderna är det de beror på bensinpriset på stationen du ska till, storleken på din husbils tank, bränsleförbrukning och hur ofta du kör. Genom att använda dessa fyra variabler kan vi begränsa priset. Jag ska förklara detta med ett exempel på en aktuell modell.

2020 Winnebago Travato 59G är en populär husbil. Den har en bränsleekonomi på 18 till 22 miles per gallon och tanken är tillräckligt stor för att rymma 24 liter bensin. Med ett nationellt genomsnitt på cirka 3,00 USD per gallon gas, låt oss använda 22-liters motorvägsbetyg för att dela upp det nedan.

En full tank med bensin kommer att kosta dig cirka $72, och du kan köra upp till 528 miles.

Här är de ungefärliga bensinkostnaderna (till och från) för camping och resor för 2020 Winnebago Travato RV:

 • 100 miles: $13 till $14
 • 200 miles: $26 till $28
 • 500 miles: $65 till $70
 • 2 000 miles: $260 till $280

Tänk på att de flesta husbilar över tio år får bränsleekonomiska priser som är hälften så effektiva, vilket innebär att dessa priser kan vara det dubbla. Dessutom kan bensin vara billigare eller dyrare i ditt område.

Återigen, det finns för många faktorer för att fastställa ett exakt antal, varför du bör förbereda en budget i förväg. Glöm inte innerstadsresor, campingresor och omvägar.

Vi har några andra relaterade inlägg som kan vara av intresse för dig ”Ska jag köpa eller hyra en husbil?” och ”Vad bör du veta innan du köper en klass B husbil?”

Är husbilar billigare att försäkra?

Husbilar är nästan alltid billigare att försäkra eftersom de används mindre ofta, de körs färre kilometer och de används sällan som nyttofordon. Företagen brukar trots allt leta efter tomma skåpbilar istället för husbilar med soffor, handfat och madrasser.

Husbilar har en egen klassificering hos försäkringsbolag. De kommer nästan alltid att ha lägre priser, vilket är en stor fördel för husbilsägare. Husbilar får i allmänhet bättre försäkringsplaner eftersom ägarna bara kör dem i genomsnitt 5 till 6 tusen miles per år.

Husbilar är också generellt sett billigare att försäkra än de flesta andra fordon. Om du gör din ombyggnadsbil från en passagerare eller lastbil kan du också ha rätt till lägre ersättning.

Vanligtvis täcker din husägares försäkring eventuella personliga tillhörigheter i skåpbilen eftersom den fungerar som ett hem på hjul under korta perioder.

Kom ihåg att det är olagligt att inte försäkra något fordon, inklusive husbilar och husbilar. Lyckligtvis kan du spendera mindre än $60 i månaden för att säkert skydda din husbil.

Är husbilar billigare i skatt?

Campare beskattas på ett eller annat sätt. Frågan är om det är billigare än ett vanligt fordon. Det finns tre variabler att överväga när det gäller en husbil och husbilsskatter:

 1. Skatter mellan stater
 2. Bostadsskatter
 3. Inbytesskatter

Tvärstatsskatter gäller när någon köper ett fordon i en stat de inte bor i. Till exempel har vissa stater ingen moms. Om du lämnar din stat för att åka dit för att köpa en husbil utan moms, kan du bli föremål för mellanstatlig beskattning. Det finns dock några regler som gör att du kan komma runt det. Varje stat har sina egna regler.

Bostadsskatter gäller endast om du bor i ditt fordon på heltid. De flesta människor är skyldiga att göra anspråk på staten de bor i för folkräkningar. När du gör detta betalar du skatt på ett hus, eller i det här fallet en husbil. Återigen, staten där du bor avgör om du måste betala dessa skatter eller inte.

  8 sätt att springa hjälper cyklister

Slutligen gäller inbytesskatter när du byter in ett fordon mot ett annat. Vissa återförsäljare gör det som kallas dubbeldoppning. Double-dipping är att ta ut skatt för det handlade fordonet och det nya fordonet tillsammans. Det är olagligt i vissa stater, men det är något att vara medveten om innan du handlar med ett fordon för att köpa en husbil.

Tyvärr är skatter oundvikliga. Men de gör ingen stor skillnad jämfört med den totala prislappen på ditt fordon. Kan du betala av det snabbare eller i ett svep slipper du hög ränta. Att kunna spara 2% till 17% genom att betala av i förtid är en stor sak.

Även om det kan verka värt att resa till en annan stat för att köpa en ny husbil, kom ihåg att skatterna kommer att följa dig oavsett vad. Istället för att slösa bränsle på att köra hundratals mil, varför inte stanna hemma och spara tid och pengar? Du kommer att vara tacksam att du gjorde det.

Andra intressanta inlägg
Hur man förvandlar en transportbil till en husbil: Den ultimata guiden
Varför vi köpte en Yeti-kylare
Stölds husbilar? En guide för att förhindra stöld

Vilka faktorer påverkar kostnaden för husbilsunderhåll?

Kostnaden för en husbil kan påverkas av många faktorer. Som du säkert läst tidigare i inlägget är bränsleekonomi, underhåll och renoveringar olika utgifter. Men de förändras alla baserat på ännu fler variabler, inklusive:

 • Ålder
 • Skapa och modellera
 • Vikt
 • Körstil
 • Miltal
 • Där du kör

Ett fordons ålder har en direkt inverkan på underhållskostnaderna. Till exempel skulle du förvänta dig att en 30-årig husbil kräver dyrt underhåll. Motorn kan behöva repareras, det kan finnas läckor genom taket, och däcken är förmodligen utslitna. Även om den har stått på samma plats länge förstör rost och bristande användning snabbt fordon.

En husbils märke och modell avgör ett antal saker, men livslängd och pris kan diskuteras. Vissa människor gillar vissa märken mer än andra, vilket inte borde komma som någon överraskning. Det är dock bättre att välja ett företag som har funnits ett tag, snarare än ett som är i konkurs eller helt nytt. Gamla delar är svåra att hitta; det är därför de är dyra.

Vikten på en skåpbil, lastbil, husbil eller husbil ändrar priset för att behålla den. Den mest anmärkningsvärda specifikationen att leta efter är hur mycket den kan bära. Du måste göra ditt bästa för att aldrig överskrida den tillåtna totalvikten. Fjädringssystem, däck och många andra delar av fordonet kan slitas ut i förtid, vilket kostar dig mer än du borde spendera.

Sättet du kör på är också viktigt. Vi har alla sett de förare som gillar att accelerera så snabbt som möjligt, bara för att bromsa hårt var tionde sekund om de inte kan passera personen framför dem. Jämn acceleration och fjäderlätt bromsning är båda avgörande om du vill lägga mindre pengar på onödiga reparationer.

Körsträcka är en annan uppenbar fråga. Nya fordon med mindre än 50 000 miles behöver inte många reparationer. Å andra sidan behöver en begagnad husbil med 200 000 mil lite underhåll. Vattenpumpar, radiatorer, transmissioner, remmar, slangar och en mängd andra delar börjar gå sönder efter de första 100 000 milen på nästan varje husbil.

Slutligen, vart du än går, håll ett öga på terrängen. Campare kommer med hjul designade för vägar, men du kan köpa däck gjorda för snö och smuts. Problemet uppstår när du börjar köra på grus, sand, vassa föremål och så vidare. Gummitäck kommer aldrig att klara sig bra om de blir knivhuggna eller stötta med stenar. Följ den smidigaste vägen som möjligt.

  Vad är en tältplatta på en campingplats?

Återförsäljningsvärde

Att sälja en husbil är vanligtvis lite mer utmanande än att kassera en bil, lastbil eller skåpbil. Folk måste använda vanliga fordon för att pendla, men husbilar används bara för nischresor och camping. Tyvärr betyder det att du kan behöva vänta några månader för att sälja den.

Den goda nyheten är att husbilar håller sitt värde längreförutom den initiala värdeförlusten när du kör bort den från återförsäljarens lokaler. Det finns ingen anledning till varför du inte skulle kunna sälja en husbil för upp till 80 % av den helt nya prislappen om den har mindre än 20 000 mil på den.

Ändå minskar värdet för varje år som går, och det minskar ännu mer för varje 10 000 mil du sätter på vägmätaren. En husbil på 50 000 mil som är nyare kan säljas för 25 000 dollar, medan samma husbil på 100 000 mil bara skulle gå för cirka 9 000 dollar.

Om man vänder på statistiken, skulle en gammal husbil med 50 000 till 100 000 miles bara sälja för ungefär $4 000 till $10 000 i bästa fall. ”Gammal” syftar förstås på en husbil vars tillverkningsdatum är mer än tio år sedan. ”Nya” husbilar är vanligtvis mindre än tio år gamla.

Märket och modellen kommer också att påverka hur mycket du kan sälja den.

Så länge du underhåller din husbil, för serviceböcker, utför regelbundet underhåll och kör ansvarsfullt ska du inte ha några problem att få tillbaka en del av pengarna.

Här är en snabb hemlighet: Om du vill ha en bra som ny husbil, skaffa en som är ungefär tre år gammal. Allt uppstartsunderhåll är redan gjort, avskrivningsvärdet minskas innan du köper det, och du får ett bättre köp-till-återförsäljningsvärde.

De två främsta fördelarna med att köpa en helt ny husbil är att du får ett fräscht fordon som inte lägger mil på den och att du kan anpassa den genom enskilda företag.

Om du inte är bekväm med att installera solpaneler, TV-apparater och andra bekvämligheter själv, kan du få dem förinstallerade innan du någonsin sätter din fot i fordonet. Nackdelen är att du måste spendera mer pengar eftersom du begärt justeringar. Fler helt nya renoveringar innebär dock ett högre andrahandsvärde, så det löser sig till slut.

Om du vill installera solpaneler själv och slippa den tidskrävande monteringen av alla separata komponenter, se denna användarvänliga solenergi kit.

Slutsats

Oavsett om du är orolig för försäkring, underhåll eller andrahandsvärde är husbilar mycket prisvärda i de flesta fall. Det finns en ny eller begagnad bil för alla.

Här är några tips från inlägget:

 • Underhåll, gaspriser och renoveringar är de viktigaste kostnaderna för att äga en husbil
 • Ålder, vikt, körstil och många andra faktorer påverkar utgifterna som anges ovan
 • Husbilar har lägre försäkringspriser eftersom de inte används lika mycket som vanliga pendlarfordon
 • Försök att köpa en husbil som inte är mer än 3 till 5 år gammal för att undvika värdeminskning och höga reparationskostnader
 • Skatterna på en husbil inkluderar gränsöverskridande skatter, bosättnings- och inbytesskatter
 • Beräkna alltid körsträckan för en resa (och lägg till 10 % till 15 % för omvägar) för att ställa in en bensinbudget
 • Nyare skåpbilar har lägre bränsleförbrukning än gamla
 • Använd rätt däck för terrängen du ska köra på för att förhindra att de slits ut
 • Renoveringar är inte nödvändiga, men de bidrar till att öka andrahandsvärdet på en husbil flera år framåt i tiden om du väljer att byta in eller sälja fordonet