Är fleece ett tyg som andas? Eller är det en myt?

Fleece förknippas ofta med allt som är mysigt. Det har ett välförtjänt rykte om att vara ett fantastiskt vintertyg, vilket gör att många undrar hur andningsbart det är när temperaturerna varierar. När kan den bäras bekvämt? Är fleece verkligen ett tyg som andas?

100 % polyesterfleece är 1,5x-3x mer andningsbart (luftgenomsläppligt) än andra tyger jämfört med bomull eller ull med liknande vikt. Tygtjocklek, materialtyp (bomull vs. polyester vs. rayon) samt flera andra faktorer påverkar andningsförmågan.

Så är fleece det magiska materialet som vi alltid bör bära? Tja, fleecetyger är ganska fantastiska, men låt oss ta reda på hur mycket och några av de negativa sidan av fleece som du kanske inte har känt till.

Min favorit fleecejacka i aktion i High Uinta-bergen

Är fleece lika ventilerande som man säger?

Fleece är ett otroligt material som är otroligt svårt att definiera. Genom att leta igenom så många definitioner är det inte lätt att komma till en slutsats om vad fleece är. För den här diskussionen kommer jag att prata om det luddiga och mjuka tyget som används i utomhuskläder. Mycket ofta är fleece tillverkad av polyester men kan tillverkas av andra material.

Fleecens natur som både varm och andningsbar gör den till den idealiska vinterjackan för utomhusbruk. Den kan göras perfekt för den intensiva kylan genom att läggas under en större päls. Den är också idealisk för ett varmare klimat eftersom jackan kan dras av och bäras runt midjan när vädret blir för varmt.

Jag kan personligen intyga detta. När jag skulle åka snowboard i Utah hade jag på mig min tjocka fleecejacka och jag anser att det är den mest oumbärliga delen av min kalla utomhusgarderob. I kombination med en vindjacka kunde jag hålla mig varm i backen, och även om det svettas kraftigt när man åker snowboard så slocknade det inte.

När det är kallt med min fleece har jag inga problem med att svettas även om det är väldigt varmt.

Enligt min åsikt överdrivs inte andningsförmågan hos fleece. Faktiskt, REI föreslår att deras bästa varma, men ändå andningsbara jackaalternativ är gjord av fleece.

Fleece är också snabbtorkande och lätt, vilket gör den till en friluftsmänniskas bästa vän. REI:s lättaste alternativ väger mellan 9 och 12 oz., en lätthet som ökar andningsförmågan och gör den idealisk för packning på en camping- eller vandringsresa.

Om du funderar på att tillbringa tid utomhus i ett varmare vinterklimat, eller planerar att göra fysisk aktivitet utomhus under de kallare vintermånaderna, vet du hur viktigt det är för ditt valda material att andas. Om andningsförmåga är en högsta prioritet kan du inte gå fel genom att välja en lätt fleece.

  Kräver husbilar speciellt toalettpapper

Ju tyngre fleece, desto mindre andas den. Detta är, som du kanske föreställer dig, sant för alla typer av tyg.

Andas Micro Fleece?

Microfleece andas mycket. Microfleece är den tunnaste, mest flexibla versionen av fleece, enligt bloggen Our Everyday Life, vilket gör det till det lättaste alternativet som andas. Men när det kommer till mikrofleece, vad du vinner i andningsförmåga, förlorar du i värme. Eftersom mikrofleece är det tunnaste fleecealternativet med mest andningsförmåga, är det idealiskt för dem som tränar intensivt konditionsträning, som långa morgonjoggar eller bergsklättring.

På grund av sin tunnhet är den också idealisk för resor och tar mindre plats i en väska eller resväska. Och dess tunnhet, andningsförmåga och måttliga värme gör den bra för lager, som de flesta fleecealternativ.

Eftersom det är den tunnaste versionen av fleece, används den ofta för att fodra andra typer av kläder. Leggings fodrade med microfleece är ett bra alternativ för ett varmt vinterklimat eller för lager i en kallare atmosfär.

Får fleece dig att svettas?

Vi svettas hela tiden, speciellt när vi tränar, men frågan är fleece som andas tillräckligt för att förhindra att din svett märks?

Enligt min erfarenhet med min egen mellanviktiga fleecejacka blir jag lite svettig när jag tränar (när det är kallt – min fleece är väldigt varm). Men den viktiga delen med syntetisk polyesterfleece (som är ett av de vanligaste materialen som används för fleece) är att det är hydrofobt.

Ull och bomull däremot suger upp svett och bomull är det sämsta av allt i den meningen att den håller kvar fukten precis intill din hud så svetten märks väldigt mycket.

Fleece övervägs hydrofobisk material och håller mindre än 1 % av sin vikt i vatten. Detta innebär att även när den är våt håller den fukt ute och förblir isolerande och håller bäraren varm. Inget är värre än att träna i kylan, få kläderna svettiga och sedan frysa under din nedkylning på grund av att kläderna är blöta.

Så om du letar efter ett material för att hålla dig varm, utan att hålla all svett på huden, är fleece ett bra alternativ.

Vilken typ av tyg är fleece?

Wow, vem kunde tro att det skulle vara en så svår fråga att svara på!

Jag tror att det mest praktiska sättet att beskriva fleece är ”luddigt tyg.” Jag vet att det låter galet, men anledningen till att en fleecejacka är luddig och känns som den gör är mycket mer att göra med hur tyget borstas och nappas snarare än materialet.

  Är vandringsstrumpor verkligen nödvändiga? Eller är de en bluff?

Fleece, åtminstone så som vi oftast är vana vid friluftskläder är ett stickat material av polyester. Enligt en rapport av The New York Timesbörjade fleece sin resa mot att bli det populäraste vintertyget på 1970-talet, när ingenjörer på ett textilföretag i Massachusetts Malden Mills (nu känt som Polartec) började experimentera med polyester som ett superfint garn som de spunnet till ett tätt tyg.

Sedan, 1981, gick Patagonia (ett föga känt märke på den tiden) ombord på polyestertåget. Enligt rapporten hette fleece först Synchilla, aka ”syntetisk chinchilla.”

Unikt var att fleeces grundare inte lade patent på tyget, vilket innebär att vem som helst kunde skapa det syntetiska materialet och marknadsföra det. Således blomstrade fleece och har haft kontinuerlig popularitet sedan det skapades.

Tyget har inte bara varit populärt, det har också blivit bättre. Eftersom fleece tillverkas syntetiskt i ett labb har forskare haft fördelen att kunna förbättra kvaliteten. Som The New York Times rapporterade är nu materialet av fleece lika fint som kashmir.

Numera finns det fleece från olika typer av tyger, inklusive bomull eller rayon. Så linjerna blir definitivt suddiga, och eftersom det inte finns någon standard, kan vad som än verkar vara ”luddigt tyg” betraktas som fleece.

Hur är det för vetenskapligt?

Är fleece miljövänlig?

Ja och nej. Vissa typer av fleece har en miljövänlig komponent – ​​de är gjorda av återvunnet material. 1993, Patagonien tillverkare använde återvunnet material som vattenflaskor av plast för att göra polyestern som de skulle förvandla till fleece. Denna skräp-i-skatt-metod är ett utmärkt sätt att återanvända material som inte inkluderar den petroleum som är involverad i att tillverka vanlig fleece.

Den kontroversiella ekologiska effekten av fleece i tyget beror på mikroplastavfall, enligt detta studie.

Fleece avsätter mycket små fibrer av plastmaterial i hav och andra vattendrag när det tvättas i hushållstvättmaskiner. Enligt forskning gjord av Väktarendessa små plastfibrer intas av det marina livet, vilket påverkar näringskedjan, når så småningom människor och är potentiellt giftiga.

Fleece är dock ett veganskt alternativ till ull, vilket skulle ge det ytterligare en poäng för miljövänlighet. Kort sagt, fleece är ett mycket effektivt konstgjort utomhustyg. Som de flesta saker kan det ha både positiva och negativa effekter på planeten.

Vilka är fördelarna med fleece?

Fleece är varm, andningsbar, vattenavvisande, skiktklar, färgstark, vegan – listan över fleecefördelar fortsätter. Enligt Polartecfleece är inte naturligt vindtätt, men det kan ha tillsatt vindtät i form av bonded fleece, där polyestermaterialet binds med andra element.

  Kan du tvätta en sovsäck med en toppmatad tvättmaskin?

Fleece kan också förvandlas till nästan vad som helst. Fleecejackor, som de från Patagonia och The North Face, är särskilt populära. Men fleecehattar, leggings, vantar och filtar är också bra vinterhäftklamrar.

Det är också anmärkningsvärt att nämna att fleece är ett mycket prisvärt tyg. På Amazon, kan du få en högt rankad fleecejacka för så lite som $20. Naturligtvis kan en high-end fleecejacka från ett märke som Patagonia kosta dig uppemot $100. Men totalt sett, jämfört med tyger som ull och kashmir, erbjuds fleece till ett mycket lägre pris för en jämförbar kvalitet.

Även om fleece är känsligt för lite krympning, är det maskintvättbart – till skillnad från ull och kashmir. Det rekommenderas generellt att inte lägga fleeceartiklar i torktumlaren eftersom värmen kan vara skadlig. Men eftersom det är ett snabbtorkande material är det idealiskt för lufttorkning.

Vilka är de olika typerna av fleece?

Fleece finns i många olika former av storlekar. Föremål kommer vanligtvis i olika skalor av tjocklek, med början med den tunnaste, mikro, till storlek 300 som den tjockaste.

Den kan också blandas med olika material för att skapa olika former av fleece. Enligt klädföretaget Land’s End, fleece kan blandas med bomull, french terry och spandex, var och en ger fleece en unik känsla. Dessa blandningar ger en tunnare, mjukare variant av fleece vilket gör dem perfekta för ytterkläder i varmare klimat, med spandex som oftast används för atletiska kläder.

En annan form av fleece är sorten sherpa. Strukturen är närmast ull, med ett fluffigt yttre utseende och det är en varmare stil som andas mindre. Polar fleece är en annan typ av tjock fleece för vinterväder.

Det finns en anledning till att fleece har behållit en så långvarig popularitet bland friluftsentusiaster. Dess förmåga att vara både varm och andas gör det till det perfekta plagget för utomhusbruk. Med tanke på att det skiktar sig så bra, är vattentätt, är prisvärt och kan göras hållbart (med vissa miljömässiga kompromisser), är fleece en självklar favorit. Mångfalden av fleece är också väl värt att nämna. Beroende på din utomhusaktivitet finns det en typ av fleece som gör den mest bekväm.

Källor

Koreansk studie som visar ett tvärsnitt av tygprover och beskriver deras vikter såväl som deras luftgenomsläpplighet.