Är fiske med WD-40 olagligt? Fungerar det ens?

Genom den här bloggen har du upptäckt att du kan använda många konstiga föremål som fiskbete, allt från hundmat till pepperoni och ost. Ändå tar det förslag som din fiskekompis erbjöd kakan. De rekommenderade att använda WD-40. Kan WD-40 fånga fisk? Är det ens lagligt att göra så?

Det är olagligt att spraya WD-40 i en vattenmassa, och att lägga lite av smörjmedlet på din fiskekrok kan också vara olagligt. WD-40 lockar visserligen fisk, men tillverkaren rekommenderar att du istället använder den på din fiskeutrustning för att förhindra korrosion.

Till skillnad från fiske med skinka eller bacon, som inte skadar miljön, kan WD-40 vara en annan historia. Om du funderar på att använda detta smörjmedel som fiskbete rekommenderar vi starkt att du fortsätter läsa. Vi har massor av bra information framför oss.

Vad är WD-40?

Innan vi kan komma in på utsikten att fiska med WD-40, vad är det egentligen?

WD-40 är en vattenförträngare som även kan fungera som penetrerande, rostskyddande och smörjmedel. Det är en vanlig hushållsprodukt med en blå burk och en gul logotyp.

Ursprunget till WD-40 går tillbaka till början av 1950-talet, även om vem som exakt uppfann smörjmedlet är oense om till denna dag. Vissa historiker säger att det var Iver Norman Lawson som kom på WD-40-formeln. Andra hävdar att Norman B. Larsen var skaparen.

Vem grundaren än var var de en del av Rocket Chemical Company, som idag är känt som WD-40 Company. WD-40-namnet är en förkortning för Water Displacement, 40th formel.

Vi är säkra på att du undrar vad som finns i WD-40, eller hur? Det är grejen, det är alla också. WD-40 Company hävdar att smörjmedlets ingredienser är en affärshemlighet. 2018 låstes originalkopian av ingredienserna till formeln i ett bankvalv i San Diego.

Ändå har andra experter utanför WD-40 Company knäckt koden för vad som vanligtvis finns i en burk WD-40.

WD-40 är cirka 50 procent isoparaffin, en typ av alifatiskt kolväte med lågt ångtryck. Ytterligare 35 procent eller så är tung paraffin eller annan typ av giftfri petroleumbasolja.

Ungefär 25 procent av formeln innehåller ett annat alifatiskt kolväte. Till skillnad från isoparaffin är detta kolväte brandfarligt. Sedan är ytterligare två eller tre procent av formeln ett drivmedel koldioxid.

Det är värt att notera att i andra delar av världen, såsom Australien och Europa, är formuleringen av WD-40 annorlunda.

  Vad är "Jigging" i fiske?

Till exempel i Australien innehåller WD-40 cirka 60 procent nafta, som är vätebehandlad tung petroleum. Ungefär 25 procent är petroleumbasoljor, sedan är 10 procent en annan naftakälla med väteavsvavlade tunga blandade isomerer, xylen, 1,3,5-trimetylxylen och 1,2,4-trimetylbensen. De sista fyra procenten eller så är koldioxid.

I Europa innehåller WD-40 cirka 80 procent vätebehandlad tung nafta, sedan är cirka fem procent koldioxid.

Attraherar WD-40 fisk? Varför?

Du har förmodligen behandlat ett pipande dörrgångjärn med WD-40 tidigare, så det räcker med att säga att du har några i ditt hem. Kanske använde du lite av smörjmedlet på ett spinnerbait som inte längre snurrade riktigt så bra som det borde.

Det kan ha fått en idé i ditt huvud. Du kanske kan prova att använda WD-40 som fiskebete. Det låter galet nog att det bara kan fungera. Kommer du att få någon fiskeframgång?

Ja och nej.

Dagarna för sportfiskare som fiskar med WD-40 som bete går tillbaka till 1970-talet och har bestått till denna dag. Vissa sportfiskare svär helt vid det och säger att det har hjälpt dem att fånga mycket fisk. Andra provar det och konstaterar att det inte gör så mycket för dem.

Den rådande uppfattningen bland sportfiskare är att WD-40 innehåller fiskolja. Vi är inte säkra på var det här ryktet började, men många forum och till och med artiklar nämner införandet av fiskolja i WD-40.

Men om du tittar på ingredienserna vi listade i avsnittet ovan, kommer du inte att se fiskolja som nämns någonstans. Det gäller den amerikanska formeln för WD-40 såväl som de australiensiska och europeiska versionerna.

Nu vet vi visserligen inte med 100 procents säkerhet vad som finns i WD-40, men vi är övertygade om att det inte är fiskolja. Hur vet vi? WD-40 Company tog upp saken själv på sin webbplats.

Här är deras påstående i sin helhet: ”Konsumenter har berättat för oss genom åren att de har fångat några av de största fiskarna någonsin efter att ha skyddat sina fiskkrokar och beten med WD-40. Vi tror att denna legend kom från folk som antar att produkten måste innehålla fiskolja eftersom den verkar locka fisk. Förlåt Charlie, det är bara inte så.”

  Historia för alla ATV-märken

Även om det är sant att fiskolja – såväl som fiskextrakt, tarmar och slem – kommer att få mer fiskbitning, är WD-40 inte en källa till fiskolja. Du hörde det från WD-40 Company själva.

Så varför hjälper smörjmedlet vissa sportfiskare att rulla in fantastiska fångster? Tills vi vet vad som finns i WD-40 kan vi inte säga säkert, men vi har några idéer.

Liksom fisk njuter av vissa dofter, stöter andra aromer bort dem. En sådan lukt som fisk inte gillar är oljor i mänsklig hud. L-serin, en aminosyra, avgör hur illaluktande våra oljor är. Eftersom alla har olika nivåer av L-serin, producerar vissa av oss starkare doftande hudoljor än andra.

När du rör vid din fiskekrok och bete överför du dina hudoljor på dem. Sedan går kroken och beten i vattnet, där fisken kan känna lukten av dig. De håller sig följaktligen borta.

Föreställ dig nu att du sprayar din krok med WD-40, sedan sänker du den i vattnet. Kroken luktar smörjmedel, inte hudoljor. Genom att maskera lukten av dina hudoljor kan det mycket väl vara anledningen till att fler fiskar biter.

Är det olagligt att fiska med WD-40?

Nu när vi har konstaterat att WD-40 kan fungera som ett attraherande medel för fisk, måste vi diskutera lagligheten av att använda smörjmedlet i vattendrag.

1972 blev Clean Water Act en amerikansk federal lag. I Section 311(b)(1) of the Clean Water Act anger lagstiftningen följande:

”Kongressen förklarar härmed att det är USA:s policy att det inte ska ske några utsläpp av olja eller farliga ämnen till eller på USA:s farbara vatten, angränsande kustlinjer eller in i eller på vattnet i den angränsande zonen, eller i samband med aktiviteter enligt Outer Continental Shelf Lands Act eller Deepwater Port Act från 1974, eller som kan påverka naturresurser som tillhör, hör till eller under USA:s exklusiva förvaltningsmyndighet (inklusive resurser under Fishery Conservation och Management Act från 1976.”

Ja, det var ett långt stycke, så låt oss försöka bryta ner det i lekmannatermer. Det verkar som om du åtminstone inte kan spraya din burk med WD-40 i en vattenkropp i USA. Men huruvida du kan smörja din krok i WD-40 och sedan sätta den fiskekroken i vattnet förblir grumligare.

Tekniskt sett skulle att sätta WD-40 på en fiskekrok räknas som ett ”utsläpp av olja”, även om det inte är ett särskilt stort utsläpp.

  Allt du behöver veta om hur man använder ett Rappelställ

Om du vill ta dina chanser är det bra, men det är inte smart att vara på fel sida av lagen.

Ska du använda WD-40 för att fånga fisk?

Med de rättsliga reglerna förklarade, hur är det med de moraliska konsekvenserna av att fiska med WD-40 som attraherande medel för fisk?

Tja, WD-40 är mestadels petroleum, en ingrediens där produktionen bidrar till växthusgaser som (mindre) långsamt men säkert värmer upp planeten. Utöver det innehåller WD-40 små mängder koldioxid, som är den primära växthusgasen.

För att komma tillbaka till petroleum, kan det förgifta vattnet som fiskar och andra marina arter lever i. Pollution Issues.com skriver: ”Petroleumhärledda föroreningar utgör en av de vanligaste källorna till miljöförstöring i den industrialiserade världen. I stora koncentrationer är kolvätemolekylerna som utgör råolja och petroleumprodukter mycket giftiga för många organismer, inklusive människor.”

Ja, nyckelordet där är ”stora kvantiteter”, där WD-40 inte kan producera på egen hand, speciellt när du använder en bit på din fiskekrok.

Som sagt, även om du inte förorenar vattnet genom att använda WD-40, gör du inte vår planet någon tjänst genom att köpa och spraya produkten.

Inte ens WD-40 Company vill att du använder deras smörjmedel som ett attraherande medel för fisk. På webbsidan vi länkade dig till ovan säger de följande: ”Medan WD-40 kan användas för att skydda fiskeutrustning från rost och korrosion, rekommenderar WD-40 Company inte att du använder WD-40 för att fånga fisk.”

Det är ett ganska öppet och stängt fall, skulle du inte säga?

Slutgiltiga tankar

WD-40 är ett smörjmedel som vissa sportfiskare älskar eftersom det lär hjälpa dem att fånga mer fisk. Det beror inte på fiskoljorna i WD-40, eftersom produkten inte har några. Istället är dessa sportfiskare sannolikt så framgångsrika eftersom smörjmedlet maskerar deras hudlukter, som fiskar tycker är avvisande.

WD-40 Company rekommenderar inte att man använder sin produkt som ett fiskedrag, och det gör vi inte heller. WD-40 innehåller koldioxid – den främsta växthusgasen – såväl som petroleum, en annan betydande bidragsgivare till växthusgaser som kan förorena vattnet i tillräckligt stora mängder.

Du kan använda WD-40 på dina rullar och krokar, men spraya grejerna i ditt garage hemma istället för på din fiskebåt.