Är fiske en dyr hobby att komma igång med?

Om du bara ägnar dig åt fiske har du säkert hört en massa olika åsikter om huruvida fiske är en dyr hobby eller inte. I det här inlägget kommer jag att prata om alla kostnader du kommer att stöta på innan du kan slå i vattnet.

De goda och dåliga nyheterna med fiske är att det kan kosta vad du vill lägga i det. Det är fullt möjligt att komma igång för runt 100 $ men du kan lätt spendera tusentals om du verkligen ville. Om du vill gå ut och köpa en båt, motor och toppmoderna redskap, känn dig fri. Om du precis har börjat skulle jag rekommendera att hålla nere kostnaderna men den goda nyheten är att du inte behöver köpa en båt om du inte vill.

Jag tillbringar tid med att fiska i en båt för 40 000 dollar, men jag tillbringar också mycket tid med att fiska från stranden. Det enda du behöver skaffa är ett fiskespö, fiskelina och rätt beten. Jag kommer att anta att du inte vill spendera en förmögenhet så det är därför jag kommer att visa dig hur du kommer igång så lågt som möjligt.

Fiskekort

Det första du behöver är ett fiskekort. Det spelar ingen roll om du ska hålla fisk eller bara släppa ut dem, du kommer att behöva en licens. Det är inte överdrivet dyrt och alla pengar går till att underhålla vattnet i ditt område och se till att fisken finns i närheten.

Den genomsnittliga kostnaden för ett fiskekort är mellan $20-40 för en årlig licens. En sak att tänka på är att du behöver en separat licens för sötvatten och saltvatten. De flesta människor kommer förmodligen att hålla sig till sötvatten så du behöver bara en. Beroende på var du är kan du få en ”all water” licens för lite mer.

  De bästa färgerna för beten och blinkers (för varje art)

Allt du behöver göra för att få ett är att Google ”(stat/provins) (sötvatten/saltvatten) fiskekort”. All info bör dyka upp och det är ganska enkelt att gå igenom stegen.

Kostnad hittills: $30 (genomsnitt).

Fiskespö

Nästa sak du kommer att behöva är ett fiskespö och en rulle. Det är här majoriteten av dina pengar kommer att spenderas men den goda nyheten är att du inte behöver något för dyrt. Jag har fångat fisk med ett $30-spö och jag har också fångat fisk med ett $300-spö. Skillnaderna är små mellan dem och någon av dem kommer att fånga fisk.

Det finns ett antal olika spön att välja på men jag skulle nog rekommendera dig att skaffa en spinning stång. Jag gillar spinnspön eftersom de är superenkla att använda och är mångsidiga. Du kan använda dem för att kasta från stranden och du kan använda dem för att trolla bakom en båt.

Om du vill hålla nere kostnaderna skulle jag rekommendera det Ugly Stik GX2 från Amazon. Det är definitivt inte det bästa spöet som finns, men det kommer att göra jobbet när du först kommer igång. Jag skulle gå med alternativet 7′ medium eftersom det kommer att kunna hantera det mesta av fisken där ute. Den finns just nu $43 för spö och rulle.

Det kanske inte är det perfekta alternativet för vad du ska använda det till men jag försöker ställa in dig med något som kan hantera vad du än kastar på det. Om du vill ha något lite dyrare är du välkommen. Den största skillnaden med ett dyrt spö är att det är känsligare och rullen är smidigare.

Kostnad hittills: $73.

Fiskelina

Efter det måste du kasta på lite fiskelina. Det finns ett antal olika alternativ du kan välja mellan, men återigen, jag vill rekommendera något som är enkelt och fungerar för alla typer av fisk. Vad du förmodligen vill få är en spole av flätad linje och en spole med fluorkolväte linje.

  Fiska med en GoPro Hero 8: Inställningarna du behöver veta

Om du inte redan vet, är de tre typerna av fiskelinor fläta, fluorkarbon och monofilament. Var och en av dem är lite olika men du kommer att kunna fånga fisk på någon av dem. Det finns vissa situationer där jag kommer att använda rakt fluorkarbon eller monofilament, men 90 % av tiden kommer jag att använda fläta som min huvudsakliga fiskelina. Jag använder normalt Sufix 832 fläta.

Jag tar då 6-8 fot eller fluorkarbon och fäst den i änden av min fläta (Seaguar Red Label är bra). Fläta är bra eftersom det är starkt och kastar bättre men det flyter faktiskt och fiskar kan se det. Fluorocarbon kommer att sjunka och det är osynligt för fisken. Här är en snabb video som förklarar varför den här inställningen fungerar:

Styrkan på linan du vill använda beror på fisken du är ute efter. Jag brukar använda 20 lb fläta och sedan ska jag justera min fluorkarbonledare så att den passar vilken fisk jag är ute efter. Om jag är ute efter regnbåge eller kokanee, använder jag 4-6 lb. Om jag är ute efter bas eller insjööring, använder jag 12 lb. Använd den lättaste linan du kan komma undan med. Så här fäster du de två linjerna:

Om du inte vill oroa dig för detta kan du bara använda fluorkarbon eller monofilament. Jag gillar fördelarna jag får när jag använder fläta och fluor och jag tror att det kommer att landa mer fisk. Det är lite jobb när man är ny men det borde vara värt det.

Kostnad hittills: $100.

Fiskedrag

Det sista du behöver är att skaffa är någon form av lockbete/bete. Den absolut billigaste installationen skulle vara att använda en kroka och gräva upp några maskar. Det kan fungera för i stort sett alla typer av fisk och kan vara värt att testa. Mycket beror på vilken fisk du är ute efter och vilken typ av fiske du håller på med (trolling eller kast).

  Bästa tiden att använda en Topwater Popper (och hur man använder den)

Vad jag har märkt är att det som fungerar idag inte alltid kommer att fungera imorgon. Det beror också på årstiden och det är därför du måste experimentera mycket. Med tiden kommer du att bygga upp din redskapslåda och du har en lösning på allt. Det finns några beten som fungerar bra för i stort sett allt och det är därför du bör börja med några av dem:

Vad du vill göra är att skaffa dig en tackla låda. Du kan slänga alla dina beten och beten i en plastpåse eller något annat men en redskapslåda fungerar mycket bättre (plus att de kan vara billiga). Här är en billig på Amazon. Du kan sedan ta några drag från videon ovan och du är redo att börja fiska.

Kostnad hittills: $125 (med 3 beten och redskapslåda).

Så, för drygt 100 spänn kunde man börja fiska. Uppenbarligen finns det mycket mer än som går in i det och du kan bränna igenom din lönecheck ganska snabbt, men det här är grunderna. Om du har mer pengar att spendera kan du få ett snyggare spö och rulle eller så kan du ta fler beten. Denna $125 setup kommer dock att fånga dig fisk.

Tills nästa gång, gott fiske. Om du vill fånga mer fisk, använd fler krokar.

Låt mig veta dina tankar och eventuella frågor du har. Gillar du den här artikeln? Ge den gärna en del!

Vill du delta i vår utlottning av fiskeredskap? Vi kommer att göra giveaways på vår YouTube-kanal och allt du behöver göra för att delta är Klicka här att prenumerera på vår kanal, gilla en video och kommentera giveaway. Fler kommentarer = fler chanser att vinna.