Är fiske dyrt att komma igång med?

När jag har gjort mig redo att ta med min lillasyster på fiske för första gången har jag märkt att fiske inte alltid är den billigaste aktiviteten. Jag började undra hur mycket fiske egentligen kostar som hobby. Jag har kollat ​​upp det och vill dela mina fynd med dig!

Så är fiske dyrt att komma igång med? Fiske kan bli en dyr aktivitet. Men för att börja behöver du egentligen bara ett bra spö, rulle, licens och lite bete, som alla är relativt billiga. Grundutrustning kommer att kosta i genomsnitt runt $100 till $150, medan tyngre utrustning kommer att kosta $150 till uppåt omkring $300.

När jag började fundera på kostnaden insåg jag att även om det allra grundläggande inte behöver vara särskilt dyrt, så finns det en hel del annan utrustning som kan göra dina resor mycket enklare. Så, hur mycket kostar det med varje typ av utrustning och på vilka sätt kan jag vara säker på att få en så bra fisketur som möjligt?

Hur mycket kostar en spö och en rulle?

Det finns fem huvudsakliga inköp du kommer att vilja göra när du ska fiska. Dessa inkluderar ett spö, rulle, redskap, bete och en licens.

Spöet behöver inte nödvändigtvis vara dyrt. Det beror verkligen på hur länge du vill att stången ska hålla och vilken typ av fisk du försöker fånga.

Om du till exempel bara vill fiska en eller två gånger om året kan du förmodligen köpa det billigaste spöet du kan hitta och några maskar. Dessa är de mest grundläggande verktygen och kommer fortfarande att locka massor av fiskar. Men om du vill använda fiskespön ett tag, kommer du att vilja investera mer pengar.

Du kan få en stav av ganska bra kvalitet för $20-$40. Om du vill ha en mer kraftig, eller en modell som är byggd för att hålla längre än billigare stolpar, kommer det att kosta allt från $60 upp. Det finns verkligen inget tak för hur mycket du kan spendera på stolpar. Det är egentligen bara hur mycket du är villig att spendera.

Därefter vill du välja vilken typ av fisk du vill fånga. Om du bara vill fånga öring, kommer du att vilja ha en lätt stång eftersom bitande öring vanligtvis inte drar särskilt hårt i linan. På grund av detta, om du har en lättare stång, kommer det att tillåta dem att bli mer påverkade av den studsen och du kommer verkligen att se att den börjar vicka.

Men om du ska fiska efter bas eller havskatt kommer du definitivt att vilja hålla dig till en tyngre och stabilare stång. Detta beror på att när bas och havskatt fångas kommer de att dra extremt aggressivt på stången. Dessa är inte heller den lättaste av fisken så om du köper en ljusstolpe kommer den med största sannolikhet att knäppas när du tar upp din linje.

  Hur mycket vikt kan en luftballong lyfta?

Nästa sak som du behöver köpa är rullen. Rullen är förmodligen en av de viktigaste delarna av en stav. Det är det som skickar din lina ut i vattnet men också för den tillbaka in när du fångar en fisk eller är klar med fisket för dagen.

Vanligtvis kommer rullen med spöet men du kan också köpa en separat om du vill specialisera den typ av fisk du fångar.

Tänk på att i fiskeverksamheten betyder mer pengar vanligtvis bättre kvalitet. Detta kan betyda att du känner bettet bättre eller att du till och med har ett bättre slätare gips.

Det finns specialiserade rullar som kommer i lättare och tyngre byggen. Jag kommer återigen att använda exemplet med öring vs havskatt eller bas. För de lättare rullarna som du vill ha med din ljusstav för öring, kan rullen kosta $50 och uppåt. Men med de tyngre rullarna som är gjorda för att användas med havskatt eller bas, kan det kosta i genomsnitt $200.

Hur mycket kostar en tacklebox?

Nästa sak du kommer att vilja köpa är redskapet för din resa. Det finns fyra grundläggande behov att ha i din redskapslåda hela tiden, dessa inkluderar: krokar, sänkor, lina och bobbers.

Kroken är självklart ett av smärtköpen som måste göras för att fånga fisk. Detta är vad fisken kommer att bita ner på vilket gör att den med största sannolikhet fastnar i fiskläppen. Det finns dock en hel del olika typer av krokar. Du kan få viktade krokar, tjocka krokar, tunna krokar, allt för en rad olika priser.

Vanligtvis köper jag paketet med cirka 24 krokar av Örnklo för cirka $5. Detta ger dig flera krokar som du kan förlora på olika stolpar eller om du tappar en har du alltid en backup i tackelboxen.

Sänkor krävs för fiske. Det är de som får din lina att flyga ner i vattnet och sedan sjunka till botten där alla fiskar finns. Utan sänket skulle vi bara ha en lina med en krok som en blåsig dag kan orsaka en katastrof.

Sänkor kan komma i en mängd olika storlekar som varierar på vilken typ av vikt som används. För lättare pole, kommer du att vilja köpa de runda bollarna som inte tar mycket för att få din lina till botten av vattnet. Men om du fiskar på riktigt djupt vatten och du har en tyngre stång, använd gärna fler sänkor och till och med två pundare.

De linje är en av de mest frustrerande delarna av fisket men uppenbarligen en av de mest avgörande. Utan linan skulle det inte heller finnas något sätt att få ner kroken i vattnet. Det tjänar en enorm process. Den är supertunn vilket kan göra att den lätt trasslar ihop sig när ett dåligt gips görs.

Fisklina kan komma i en mängd olika vikter och tjocklekar. Det är också här du måste veta vilken typ av fisk du försöker fånga. De finns i allt från storspelslinje till bara en extremt tunn linje.

  Behöver du en hjälm när du zippar?

Det sista du bör ha i din tackellåda är en bobber. Detta är en lätt rund boll som folk placerar på sina linjer. Det är nog en av de mest geniala uppfinningarna när det kommer till fiske. Det är inte obligatoriskt att ha men det är definitivt trevligt att ha till hands.

Bobbers är dock fästa vid en lina precis som ett sänke; den stannar ovanpå vattnet. Dess syfte är att låta fiskarna veta när det finns en fisk på deras lina. När bobbern går under vattnet om det inte bara var en extremt stark ström eller våg är chansen stor att du har en fisk på linjen.

Hur mycket kostar bete?

Nästa sak du vill köpa är lite bete. Du kan även förvara detta i din redskapslåda. Betets syfte är att locka fisken till kroken. Detta är vad du ska täcka kroken med så att fisken tror att det bara är en bit mat som flyter i vattnet istället för en krok där för att fånga dem.

Det finns några grundläggande beten jag skulle rekommendera att alltid ha till hands. De beten jag föreslår att du köper är kraftbete, beten och maskar. Om du fiskar lax kan du också köpa laxägg.

Power är en typ av nästan tjock pasta. Den har en lukt, färg och ibland en gnistra som hjälper till att locka fisk. För att använda detta öser du bara upp lite ur behållaren och applicerar det försiktigt på kroken för att få det täckt. Var noga med att se till att den är tätt inlindad, annars kommer ditt bete att flyga av innan det ens kommer in i vattnet.

Lockar är vad mina föräldrar alltid skulle sätta på min stolpe som barn. Det är riktigt bra för små barn att använda eftersom de inte har tålamod att bara sitta där och titta på när deras stolpe inte gör någonting.

Syftet med ett bete är att fisken ska se något som hela tiden rör sig i vattnet. Fiskaren kommer att kasta beten i vattnet och sedan låta det sitta i cirka fem sekunder och sedan rulla lite till låt det sitta i några sekunder till och sedan fortsätta denna process tills stången är ur vattnet och redo att kasta igen.

Betet som du plockar måste skräddarsys för den fisk du vill fånga. Visst, du kan köpa generiskt bete som maskar för att fånga fisken men dessa är inte alltid garanterade att fånga fisken eftersom fiskar gillar mat som är mer anpassad efter deras önskemål.

Det sista som är en stapelvara för ditt bete är maskar. Det finns många typer av maskar man kan köpa. Jag tror personligen att det inte är någon skillnad mellan vilken typ av mask de har samma syfte. Jag växte upp med att bara springa ner till bensinstationen innan vi åkte och köpa en container där.

  Kommer en lägereld att hålla ormar borta?

Om du är ny på fiske, kanske du inte vet detta, men maskarna du köper är levande så när du går för att sätta dem på kroken kommer de att vicka runt och försöka komma ur ditt grepp. Om du tappar masken kommer den med största sannolikhet att skjuta tillbaka i marken så fort den kan.

Du behöver inte heller köpa dina egna maskar. Om du bor någonstans i närheten av en smutsfläck som är våt, är chansen stor att du kan hitta dem. Som barn när det började regna direkt efter att det var slut gick vi in ​​på vår bakgård och gick på ”varma jakt” så att vi alltid hade några maskar till hands när vi ville fiska.

Behöver jag en licens för att fiska?

Det sista du behöver köpa om du är över den statliga åldern som krävs för en licens är ett fiskekort. Dessa liknar ett jaktkort. Faktum är att i vissa stater kan du köpa ett jakt- och fiskekort kombinerat.

Dessa är dock inte billiga. De är vanligtvis lika mycket som enbart stången kostar (cirka $40). Du måste ha en i varje stat med vissa bestämmelser.

De flesta stater kräver att du skaffar en licens för att fiska när du fyller 14 eller 16. Om du är under den åldern får du fiska gratis. En nackdel med fiskekort är att även om du har ett Idaho fiskekort och du vill fiska i Oregon så måste du vända om och köpa ett fiskekort i Oregon också.

Det finns vissa dagar som inte krävs för att ha fiskekort. Många stater kommer att göra en gratis fiskedag i hela staten. Om du är nybörjare kan du alltid vänta en av dessa dagar och gå och prova innan du får den faktiska licensen. För mer information besök din lokala fisk- och viltwebbplats.

Relaterade frågor:

Hur lång tid tar det att fånga en fisk? Det beror på hur bra fisken biter i området. En bra dag när du känner till de bästa platserna i vattnet kan det bara ta 10-20 minuter. Men en dålig dag eller där du inte känner till vattnet lika bra kan det ta timmar. I själva verket kan du till och med lämna din resa ibland tomhänt.

Är fiske avkopplande? Man kanske inte inser att när de är på vattnet och fiskar är det faktiskt ett bra träningspass. Det ökar också D-vitaminet som de får från solen. Men det är också väldigt avkopplande att vara ute på vattnet. Det blir lätt att släppa alla bekymmer.

Hur lockar man till sig fisk när man fiskar? När du fiskar ska du använda bete som är utformat för att locka till sig den fisk du vill ha. Planera därefter så att du inte använder bete för havskatt när du faktiskt försöker fånga en bas. En mask och en krok räcker vanligtvis.