Är fiske bra efter det regnar?

Du har tittat på vädret hela morgonen och försökt avgöra när eller om regnet skulle försvinna. Nu när stormarna gått över undrar du om du fortfarande kan fiska i eftermiddag. Är det mer sannolikt att fisken biter efter det regnar, eller bör du vänta på en soligare dag?

Fiske kan vara bra efter det regnar, men inte om vädret orsakade för många förändringar i vattnets klarhet, syrenivåer, lufttryck och vattentemperatur. Till exempel, om dagen var varm och solig och sedan ett kallt regn passerade, är det inte troligt att du får många bett efter stormen.

I den här artikeln kommer vi att gå på djupet om alla faktorer som gör fiske efter regn till en bra eller dålig idé. Denna information kommer att förhindra att du slösar bort en eftermiddag på din fiskebåt och väntar på fisk som bara inte kommer att komma.

Låt oss börja!

Dessa faktorer avgör om fiske är bra efter det regnar

Anledningen till att det är svårt att med absolut säkerhet säga om man ska fiska efter det regnar är att så många väderfaktorer spelar in. Låt oss prata om dessa nu så att du bättre kan bedöma vilka förhållanden som är gynnsamma för fiske.

Vattenklarhet

De flesta sjöar och floder består av oorganiska material som silt, smuts eller lera. När det regnar, beroende på hur mycket regnet är, kan smuts och sand muddras upp, vilket lerar vattnet och minskar klarheten. Förhållandena är nu mörkare.

Detta kan göra vissa fiskar mer aktiva som tjurhuvuden, havskatt och karp, eftersom dessa fiskar vanligtvis äter på natten. För fiskarna som inte kommer ut på natten kommer detta plötsliga mörker att få dem att försöka komma undan. De kan samlas i grunda områden där de är mogna för fångst. Jo, förutsatt att man kan se fisken i det oklara vattnet, alltså.

Syrenivåer

Fiskar andas syre precis som vi människor gör. Vattentemperaturen (som vi ska prata mer om senare) gör att syrehalterna i sjön eller floden fluktuerar. I kallare vatten andas fiskar långsammare.

Detta gör att deras ämnesomsättning minskar och deras aktivitetshastighet minskar. När vattentemperaturerna börjar värmas upp, förstärks en fisks ämnesomsättning i natura. Fisken andas också mer, så den behöver använda mer syre.

  Hur lång tid tar det att kanot 10 mil?

Varma temperaturer och hög luftfuktighet är vanligare före en storm. När den fuktiga luften går genom atmosfären kan det bli ett åskväder. Stormen kommer vanligtvis att föra med sig en sval front efter att regnet upphört. Således kommer syrehalten att minska, och fiskens aktivitet också. Det är bättre att fiska innan det regnar.

Lufttryck

Lufttemperatur och lufttryck, även känt som barometertryck, är två olika saker. Barometriskt eller atmosfäriskt tryck är hur mycket tryck den luften applicerar på en yta ovanför medan gravitationen drar ner på den ytan.

Har du någonsin märkt att din katt eller hund får panik över en storm timmar innan den inträffar? Djur kan känna förändringar i barometertrycket. Det är inte bara tama husdjur heller, utan djur som bin, fåglar och fiskar.

Denna instinkt säger åt djuret att de ska ta skydd innan en storm inträffar så att de inte fastnar i den, vilket kan vara farligt för dem. Under tiden före en regnstorm är barometertrycket vanligtvis lågt. Fiskar kommer att vara mer aktiva eftersom de ännu inte är varnade för eventuell överhängande fara.

Men så fort barometertrycket stiger, kommer de att försöka gömma sig. Det ökade trycket påverkar fiskarna fysiskt, trycker på deras kroppar och ger dem en känsla av full mage även när de inte har ätit. Således kommer deras intresse för matning att vara praktiskt taget obefintligt.

Detta är viktigt att veta, eftersom högt barometertryck kan fortsätta även efter att regnet upphör. Om du går ut för tidigt efter en storm får du en dålig fiskedag. Du måste vänta tills barometertrycket sjunker och sedan prova att fiska.

Vattentemperatur

Den sista faktorn som kan påverka din fiskeframgång efter regn är vattentemperaturen.

Alla fiskar har föredragna temperaturer. Här är en lista för din granskning:

 • Largemouth bas – 60 till 77 grader
 • Bluegill och crappie – 65 till 75 grader
 • Nordgädda – 55 till 75 grader
 • Muskellunge – 55 till 73 grader
 • Öring – 52 till 73 grader
 • Gul abborre – 55 till 72 grader
 • Walleye – 53 till 72 grader
 • Smallmouth bas – 58 till 71 grader
 • Regnbåge – 50 till 65 grader
 • Bäcköring – 48 till 65 grader
 • Chinook lax och coho lax – 44 till 60 grader
 • Sjööring – 42 till 55 grader
  Vad är en flugfisketippet?

Ovanstående tempintervall för fisk är bra att ha till hands, speciellt om du redan vet vilken typ av fisk som är vanliga i sjöar och floder nära dig. Du kan kontrollera vattentemperaturen och förutse vilken fisk som kan bita.

Kan du fiska medan det regnar?

Nu vet du att i vissa fall är det bättre att fiska innan det regnar och i andra fall bör du fiska efteråt. Tänk om du ville fiska mitt i regnet? Kan du? Och är det säkert?

Vissa sportfiskare svär vid att fiska i regnet medan andra undviker det helt. Om du bestämmer dig för att ge dig ut medan det regnar, har du fördelen av att vara en av de enda fiskarna eller kvinnorna där ute. Endast hardcore sportfiskare kommer att vilja trotsa vädret för att fiska.

Här är några tips som kommer väl till pass vid regnigt fiske.

Bär rätt utrustning

Du behöver regnväder från topp till tå, inklusive en regnjacka, regnstövlar och en vattentät hatt. Undvik att bära bomull, eftersom det inte absorberar vatten eller svettas särskilt bra, så dina blöta kläder fastnar på kroppen och gör dig kallare.

Vet vad du fiskar efter

Din favoritsjö kanske alltid är fylld med blågälar, men vädret kommer att ändra vilken fisk som kommer att dyka upp. Som du kommer ihåg från tidigare, kan fisk som gillar mörker vara mer benägna att fortplanta sig under regnet om vattnet är lerigt.

Fisk nära ytan

Vissa fiskar kan vara mer benägna att dröja sig kvar närmare ytan när det regnar. Detta är till din fördel, eftersom du enkelt kan nappa dem. Du kan också undvika att rubba sedimentet ytterligare eftersom du inte behöver kasta din krok för djupt i vattnet.

Gå till Inlets

När tidvattnet ökar under en storm kommer fiskar att röra sig mot utsläpp, inlopp och avlopp, eftersom fiskmat som små insekter och djurplankton kan tvingas nära dessa områden tack vare tidvattnets kraft. Genom att fiska på dessa platser kan du ha lättare att rulla in en fångst.

Välj Bright Bait

Vi pratade om detta tidigare, men en storm kan minska vattnets klarhet. För att säkerställa att fisken kan se ditt bete, använd ljusa nyanser. Detta är bara ett alternativ med konstgjord bete. Du kan också lita på buller för att locka fisk, till exempel med en poppande kork eller crankbait.

  Kokanee vs Cutthroat: Vad är skillnaden?

Fiska aldrig i stormigt väder

Vi kan inte nog understryka detta, men när det åska eller blixtar vid horisonten ska du inte fiska. Fiskarna är förbannade och kommer att gömma sig, så det är ett slöseri med din tid. Mycket viktigare, det är inte säkert.

Blixtnedslag sker enligt tre kriterier: höjden på ett objekt, om objektet har en punkt och om det är isolerat. Du är inte särskilt lång i din fiskebåt, men den är tillräckligt triangulär för att den kan bli måltavla för ett blixtnedslag. Plus, där ute på vattnet, när du är helt ensam, är du återigen ett öppet mål.

Vatten är en bra isolator av elektricitet, så ett blixtnedslag på en sjö kan vara dödligt!

Påverkar molnigt väder din fiskeframgång?

Vad händer om det inte finns något regn i prognosen men dagen är mulen? Är det en bra tid att fiska?

Det kan vara! Om det är en varm, mulen dag, bör fiskarnas syrenivåer och ämnesomsättning vara tillräckligt höga för att de är aktiva. Men under mulna, svala dagar kanske du märker mindre aktivitet.

Precis som när du fiskar i regn behöver du högljudda eller ljusa beten för att locka fisk eftersom det gråa i vädret gör vattnet lite mörkt. Topwater fiske är fortfarande ett alternativ, eftersom fisk kan vara närmare ytan. Om de inte biter, var inte rädd för att gå djupare.

Många sportfiskare har haft tur med att fånga bas på mulna, gråa dagar, så du kanske kan göra detsamma!

Slutgiltiga tankar

Att fiska efter det regnar är värt att överväga, men barometertrycket måste minska först, annars blir fisken inte lika aktiv. Många sportfiskare gillar att fiska före regnet, eftersom vattentemperaturen, barometertrycket, syrenivåerna och vattnets klarhet är bättre.

Om du vill fiska under en regnstorm, se till att det inte åska eller blixtnedslag. Vissa fiskar kan äta närmare viken när det regnar, så det är värt ett försök. Lycka till där ute!