Är fiske bättre vid högvatten eller lågvatten?

Fiske har mycket med vattnets rörelse att göra. Detta innebär vanligtvis strömmar, men tidvatten har förmodligen mer att göra med framgång under fiske än vad strömmarna själva gör.

Är det bättre att fiska under låg- eller högvatten?

Varken högvatten eller lågvatten är den bästa tiden att fiska på. Se istället till att fiska under mellanperioderna, mellan översvämningar eller fallande tidvatten. De höga och låga punkterna är inte bra tider att fiska på.

Tidvatten

Vatten har tidvatten på grund av månens och jordens gravitationsdrag, samt en liten störning av solens gravitation. Månen har störst inflytande på vattnet eftersom den är mycket närmare jorden än solen. Månen drar vattnet mot sig när den kretsar runt jorden, vilket gör att tidvattnet uppstår.

Eftersom de är periodiska, vilket innebär att de förekommer regelbundet, kan tidvattnet beräknas och förutsägas mycket exakt. Högvatten inträffar två gånger om dagen, liksom lågvatten. Att veta när dessa tider är kommer att kunna hjälpa dig med att fånga mer fisk.

Tidvatten kan förändra många saker, till exempel strömmarna i omgivande vatten, såväl som fiskens matningstider. Tidvatten kan också ändra var du fiskar, eftersom vissa platser som du vanligtvis fiskar antingen kommer att ha för mycket vatten, och vara för djupt, eller har inget vatten och ingen fisk.

Det finns några olika faktorer som tidvatten för med sig när man ser på det som ett sätt att fånga fisk. Fiskar är mycket speciella varelser och kommer bara att vara aktiva om deras föredragna omständigheter är närvarande. Som med det mesta har varje fiskart sin egen uppsättning särdrag.

Temperatur

Temperaturen värmer eller kyler ner saker och ting, och är vanligtvis en effekt av solen. Om temperaturen är varmare och värmer upp stenarna i vattnet, då när tidvattnet drar sig tillbaka, kommer de grundare vattnen att värmas upp snabbare, vilket innebär att de djupare vattnen kan värmas upp och fisken blir mer aktiv.

Motsatsen är också densamma. Om temperaturen är lägre, och sänker temperaturen på dessa stenar, kommer de inte att kunna värma upp vattnet när tidvattnet drar sig tillbaka. Fisken kommer att återvända till flodernas djup där vattnet är varmare och kan hålla sitt blod vid en hanterbar temperatur. De kommer inte att bita så ofta, eftersom de kommer att försöka hålla sig varma.

De flesta fiskar kommer bara till det grundare vattnet när det finns en specifik temperatur på gång, och ljusstyrkan är också en faktor. På grund av detta kan fiske i skugga under varmare dagar också vara fördelaktigt.

Strömmar

Strömmar har en enorm inverkan på var fisken kommer att vara och vart den är på väg. Eftersom fiskar vanligtvis försöker spara sin energi kommer de mycket sällan att slåss mot strömmen. För bästa resultat, var du än är, fiska med strömmen.

Fisken, som de energibesparare de är, går vanligtvis inte direkt med strömmen. De kommer att vänta på kanterna av strömmarna redo för mat att komma förbi och slå dem snabbt. Fiska närmare kanterna av en mjuk ström och du kommer närmare fisken.

  Lägereld under eldningsförbud: vad du behöver veta

Men bara för att strömmen är hård och grov betyder det inte att man inte ska fiska den. Att förbise något fiskehål kan leda till ett missat tillfälle.

Tidvatten skapar sina egna små strömmar som går vinkelrätt mot de vanliga ”strömmarna” som folk pratar om. Det fallande tidvattnet kommer att föra ner fisken till de djupare ställena, medan översvämningen kommer att föra strömmen upp närmare stränderna.

Högvatten

Den högsta punkten under högvatten är inte en bra tid att fiska på på grund av bristen på rörelse under så. Vattnet blir mer stillastående, liksom fisken. Orörligt och stilla vatten stänger av dem, eftersom de inte känner ett behov av att äta.

Fiske stigande tidvatten

Uppgången eller översvämningen tidvatten är en bättre tid att fiska än låg- eller högvatten på grund av vattnets rörelse. Fisken kommer att börja vilja äta igen när vattnet rör sig. Beten och beten kommer att fungera annorlunda under tidvattnet eftersom vattnet kommer att flytta dem annorlunda. Med stigande tidvatten kommer beten mer sannolikt att röra sig närmare stranden än vanligt.

Detta kan dock hjälpa sportfiskaren. Genom att använda tidvattnet till din fördel kan du lägga ett bakhåll för fisken när de lämnar sina hål, eller få dina krokar närmare fisken när de börjar röra sig.

Lågvatten

Lågvatten har många liknande anledningar till att det inte är den bästa tiden att fiska på. Den allvarliga bristen på både vattenrörelse och vatten kommer att driva fisken till bättre platser. Lågvatten kommer inte att vara en bra tid att fiska eftersom det blir mindre fisk att fånga.

Stillastående vatten, såväl som lägre vattennivåer, kan räcka för att knuffa undan fisken ett tag. De kommer inte heller att vilja äta om det är lite rörelse.

För fiske under lågvatten finns det några tips som jag har tyckt fungerar väldigt bra. Vattnet kommer fortfarande att rinna till platser som är djupare. Dessa platser kommer att bära fiskmat mot sig, vilket kommer att locka fisk till sig.

Koncentrera dina fiskeansträngningar på dessa platser. Fiskarna kommer att vara villiga att mata om det finns mycket mat där för dem att äta. Det betyder att om du har valt en bra plats kommer du att kunna fånga mycket fisk på kort tid.

Fiske Fallande Tidvatten

Ett fallande tidvatten är när vattennivåerna i havet eller floden börjar sjunka. Dess namn är ganska självförklarande. När vattnet drar sig tillbaka ner kommer vattnet att suga in insekter och små växtfragment som fisken tycker om att äta. Detta gör det till ett bra tillfälle att släppa en lina i vattnet med en jigg, bete eller bete.

Vattnet kommer att flytta den mot mitten och det kommer förmodligen att fånga ögonen på en hungrig fisk. Om du har tur kommer den också att fånga munnen på en fisk.

Fallande tidvatten är bättre för fiske eftersom betet kommer att bäras till de djupare delarna av vattnet och kommer närmare fisken. Strömmen kommer att bli starkare när mer vatten tränger in i mitten, vilket bara kommer att sätta på fiskens matande frenesi.

  Kan en husbil dra en hästsläp? Genomsnittlig dragkapacitet för husbilar av olika klass

Hav

Hav har mycket dramatiska tidvatten. Medan floder tidvatten kan ha en skillnad i fot och sjöar i tum, kan oceaner ha en skillnad mellan hög och lågvatten vara mil från varandra. Detta kan drastiskt förändra fiskeplanerna om det inte finns tillräckligt med information insamlad i förväg.

Tidvatten styr var näringsämnena kommer att hamna genom subtila och drastiska förändringar av strömmen. Fisk kommer att samlas runt dessa platser, och att hitta dessa platser kräver att man vet vilken tid tidvattnet kommer att vara.

Det finns en anledning till att fiskare i alla åldrar fiskar havet. Havet är fullt av fisk, och de flesta är läckra. Sugen på djuphavsfisk, eller bara bryggfisk kan röra vem som helst.

floder

Det bästa fisket jag någonsin gjort var på en flod under ett fallande tidvatten. Jag fångade många basar och några öringar när jag lät mina beten driva ut till mitten av djupet och började rulla tillbaka dem.

Matningsvansinnet hos flodlevande fiskar kan vara intensivt. Jag har haft dagar där jag fiskar och jag kan se fisken äta och bita allt som rör sig och haft två typer av upplevelser. En jag fångar massor av fisk och spenderar mer tid på att försöka kroka av fisk än att ha linan blöt.

Jag har också haft erfarenheter av fiske vid utfodringstider där jag kan se de som matar fiskar, men där är inga bett på min krok. Vanligtvis är det dock någonstans däremellan.

Sjöar och vädermönster

Sjöar har tidvatten, men eftersom de vanligtvis är så små är det inte så stor skillnad mellan låg- och högvatten. På grund av detta finns det många andra faktorer som tas i beaktande mycket mer. Några av dessa variabler inkluderar olika typer av väder.

Fiskar är svåra att tillfredsställa när det är en specifik typ av väder på gång. Det finns några som hindrar sportfiskaren från att fiska framgångsrikt, men det finns några som kan fungera som en fiskekatalysator.

Kallfronter

Vädret strax före en kallfront, eller en storm, kan vara en bra tid att fiska på. Minskningen av trycket är något som de flesta fiskar kan känna och kommer att börja mata mer. På grund av detta finns det ett mycket bra fönster mellan början av fronten till strax innan stormen närmar sig.

När stormen väl slår till kommer det att bli en ökning av vissa fiskar, men det kommer också att bli en ökning av andra typer av fiskar. Efter stormen blir det oftast en varmfront som kommer att minska alla typer av fiske. Höga nivåer av lufttryck stör fisken.

Regn

Fisken kommer att bli mer aggressiv när det regnar, vilket kommer att göra det bättre för dig, fiskaren. Regnet som bryter ytan gör att det verkar som att det faller mer mat i vattnet, så de kommer att bita i det mesta. Den trasiga ytan är också bra då den döljer både dig och ditt spö från fisken.

  Varför läcker min ATV-kolhydrat gas?

Fisken kommer troligen att komma upp närmare toppen av vattnet, så att använda topwater beten och beten kommer förmodligen att ge bättre resultat. Regnet kommer att se ut som fallande insekter, eller mat, för fisken. De kommer att vilja komma närmare toppen ändå.

Ett annat tips för att fiska i regn är att röra på sig mer. Fisk är mer benägna att ströva omkring under regnstormar, så vartannat kast ändrar något riktningen du vänder dig mot, eller var du står för att kasta. Inrullning bör också göras lite snabbare, men var försiktig med hur mycket snabbare du rullar in. Du vill inte simma ut fisken.

Regn kan också ändra var du ska fiska. Alla naturliga vattenavrinningar eller konstgjorda avlopp kommer att vara platser för näringsämnen, särskilt om det är rent och inte smutsigt. Mindre fiskar kommer att lockas till dessa platser, och in sväng fler av de aggressiva fiskarna kommer över och äter dessa mindre fiskar.

Moln

Moln fungerar som ett bra skydd från solen för fisken. Vanligtvis gillar fiskar inte ljusa dagar, men de älskar värmen. För det mesta, om det är tillräckligt varmt, kommer fisken att bita mer och vara mer aktiv under molniga dagar.

Kalla dagar kommer att göra fisken mer slö, så det finns ett litet jämviktsfönster där vattnet är tillräckligt varmt för att fisken ska vilja röra sig, och det är tillräckligt skuggigt för att fisken är villiga att komma längre upp för att äta.

Soliga dagar

På en dag med mycket solljus är det mer sannolikt att fiskar går till djupare vatten. Detta innebär att du bara måste ändra din fiskestil en aning. Kasta ut längre och vänta på att ditt bete eller bete ska falla länge.

Bryt ut dina crankbaits och få ner en djupt där fisken kommer att vara. Se till att den inte rör sig för snabbt, så att fisken fortfarande kan fånga den när de sparar energi.

Relaterat innehåll och frågor:

Om du någonsin har tappat en fiskekrok (och det vet jag att jag har) så kanske du undrar vad som händer med den. Jag gjorde lite forskning för att ta reda på vad som händer efter att en krok tappats till floden.

Är surffiske bättre vid högvatten? Det är lättare att kasta ut ytterligare vid högvatten. Detta hjälper dig att ta dig till de djupare vattnet där du vill få dina krokar. Men olika platser kommer att ha fisk med olika matvanor.

Vilken är den bästa tiden att fiska redfin?Den absolut bästa tiden är att fiska runt lågvatten eftersom de kommer upp i de grundare vattnen och deras toppfena ibland syns. Det är dock en slags tumme för att fiska alla fiskarter; förlorare till lågvatten.