Är fiske bättre i högt eller lågt tryck?

Om du har fiskat en längre tid har du förmodligen undrat om fiske är bättre under låg- eller högtrycksförhållanden. Enkelt uttryckt betyder lågtryck i allmänhet att regn kommer och högtryck betyder att det bättre vädret rullar in. Så, vilket är bäst för att fånga de stora fiskarna?

Jag har upptäckt att fiske inte är bra vid superhöga eller superlåga förhållanden. När det har regnat i några dagar brukar de vara mindre aktiva och när det är varmt gömmer de sig i skuggan. Någonstans i mitten är idealiskt men den bästa tiden, enligt min mening, skulle vara när trycket faller och det finns risk för regn.

Allt kommer att bero på vilken fisk du är ute efter och vilken typ av fiske du gör. Bas kommer att agera lite annorlunda än öring och trolling kommer att vara något annorlunda än kast. Låt oss gå in i saker mer i detalj.

Vad är högt och lågt tryck?

Jag tänker inte gå in på det tekniska med högt och lågt tryck eftersom du förmodligen inte bryr dig och jag är inte helt säker heller. Låt oss hålla fast vid grunderna för det är tillräckligt bra för mig.

När ett högtryckssystem rör sig innebär det i allmänhet att det är vackert väder på väg. Du bör förvänta dig klarare himmel, mindre vind och mer sol. Jag är säker på att du har varit ute mitt i sommaren och blivit skunkad? När det har varit för varmt i ett antal dagar tenderar fisken att sitta och gömma sig i skuggan och är mindre aktiva.

  Förebyggande av stöld av smutscykel: enkla tips för att hålla din cykel säker

När ett lågtryckssystem rullar in betyder det i allmänhet att regn är på väg. Du förväntar dig att molnen börjar komma in, vinden tilltar och till och med regnigt väder. För mycket regn är dock inte alltid det bästa enligt min erfarenhet eftersom fiskarna tenderar att gå till botten och inte är alltför aktiva. Det är normalt bättre än att vara supervarmt ute.

Konsekvent lufttryck

När trycket har varit konstant högre (men inte för varmt) kommer fisket att återgå till genomsnittet. De kommer att anpassa sig till det nya trycket och kommer att börja äta igen. Detta är den vanligaste tiden människor kommer att fiska.

Att ha ett konstant lufttryck är bra för fiske eftersom de kommer att vara i sitt normala tillstånd. När saker förändras utanför de måste anpassa sig och det är då mat slutar vara deras första prioritet.

Lågt lufttryck

När lufttrycket har varit lågt under ett antal dagar tenderar fisket att avta. De kommer att sjunka ner till botten och kommer inte att flytta runt en hel del. Det är fortfarande möjligt att fånga dem (de stora killarna) men du måste gå ner lågt och trolla ganska långsamt.

Du kommer förmodligen inte att vara ute just nu för ingen vill fiska i regnet (eller kanske du gör det?).

Stigande lufttryck

Det här brukar vara en av de värsta tiderna att fiska på. Efter att man har haft lågtryck och det börjar ta fart, är det då fisken måste anpassa sig till de nya förhållandena. De kommer normalt att ta en dag eller två att anpassa sig och bitandet kommer att vara på ett minimum.

  De bästa färgerna för beten och blinkers (för varje art)

Fisken blir obekväm när trycket ändras och det är därför de fokuserar på att röra sig (och inte bita). Om du bestämmer dig för att ge det ett försök, undvik att fiska vid ytan och se till att du går ner djupt.

Fallande lufttryck

Det här är min favorittid att vara ute och fiska. Det är då saker börjar svalna och molnen börjar rulla in. Fiskarna kan känna en storm komma och de vet att de kanske inte äter på ett tag. Det är därför de blir superagressiva vid den här tiden.

De kommer att börja hoppa upp ur vattnet och försöka få tag i allt de kan och det är då du har den bästa chansen att landa fisken i båten. Från det att molnen börjar komma till de första timmarna av regn bör fisket vara riktigt bra.

Hur olika fiskar reagerar på tryck

Jag har upptäckt att de flesta fiskar följer reglerna vi just pratade om, förutom öring. Öring verkar livnära sig under i stort sett alla förhållanden och verkar bara gömma sig i superlåga eller superhöga förhållanden.

Lax verkar vara den kräsnaste typen av fisk när det gäller att bita, men så länge du har rätt bete, fann jag att öring biter för det mesta.

Är högt eller lågt tryck bättre för isfiske?

Detta är fortfarande ganska likt eftersom fisken kommer att sluta bita när trycket ökar. Om du har haft dåligt väder och saker börjar ta fart kommer fisken att bli obekväm och behöva anpassa sig. De kommer förmodligen att sluta bita i en till två dagar. Efter den tiden går och de vänjer sig vid förhållandena kommer de att återgå till sin normala matningsrutin.

  Fungerar ogräsfria krokar verkligen? Jag provade dem

När trycket minskar kommer fisken att röra sig närmare ytan och bita mycket mer. De kan till och med vara precis under isytan.

Lycka till med fiske. Det finns gott om fisk i havet.

Låt mig veta dina tankar och eventuella frågor du har. Gillar du den här artikeln? Ge den gärna en del!

Vill du delta i vår utlottning av fiskeredskap? Vi kommer att göra giveaways på vår YouTube-kanal och allt du behöver göra för att delta är Klicka här att prenumerera på vår kanal, gilla en video och kommentera giveaway. Fler kommentarer = fler chanser att vinna.