Är fiskare idrottare?

Om du går in på de flesta sportkanaler kommer du att se ett brett utbud av olika idrottsfunktioner – fotbollsspelare, baskethjältar och ja, även basebollspelare. Då och då kommer du också att se fiskare presenteras i dessa program, men för många människor är det lite förvirrande.

Är fiskare idrottare? Allt beror på din personliga definition av en idrottare. Enligt standarddefinitionen anses jakt vara en sport på grund av den höga nivån av uthållighet och skicklighet som krävs för att fånga ett djur. Fiske är en form av jakt, vilket skulle göra det till en sport.

Även bland fiskare och friluftsmän finns det en hel del tvist om huruvida en fiskare kan betraktas som en idrottsman eller inte. Kolla in dessa tankar att tänka på när du jobbar runt den här debatten.

Är fiskare idrottare?

Allt beror på vad du vill betrakta som idrottare. Webster Dictionary definierar idrottare som personer som deltar i aktiviteter som handlar om skicklighet, snabbhet, fysisk styrka och uthållighet. Fiske, som alla kan berätta, kräver mycket uthållighet.

Men i tillfälliga konversationer tenderar folk att tänka på idrottare som människor som är tonade och tar stor omsorg för att pressa sina kroppar till det yttersta. Om detta är din förståelse av atleticism, så är det definitivt annorlunda än standarden men absolut förståeligt.

Låt oss ta en titt på några av de definitioner som människor har när de tänker på sportmanship i en traditionell mening av ordet, eller hur?

Förstå traditionell idrott

Traditionella sporter är de typer av aktiviteter som kräver minst en måttlig fysisk ansträngning. De är de sporter som är mycket tydligt atletiska till sin natur på grund av ansträngnings- och spelaspekten de erbjuder. De inkluderar:

 • Hockey
 • Baseboll
 • Basketboll
 • Golf
 • Fotboll

Traditionella sporter tenderar att ha ett antal saker gemensamt som tenderar att kodifiera dem och få dem att betraktas som en atletisk strävan.

Är alla idrottare involverade i sport?

När det kommer till standarddefinitionen av atleticism, är det allmänt accepterat att idrottare är de människor som tar sig tid att fullända sina sporter och skaffar sig tillräckligt med skicklighet för att delta i dem regelbundet.

  Yamaha TTR 125 Underhåll och reparationer

Enligt denna definition är det ganska säkert att säga att människor som deltar i en sport kommer att bli stämplade som idrottare. Därför är alla idrottare människor som ägnar sig åt sport.

Vad gör en sport till en sport?

Det är verkligen här som är kärnan i saken. Traditionella sporter tenderar alla att ha samma saker gemensamt, vilket alla hjälper till att definiera aktiviteten som en sport. Dessa inkluderar:

 • Kräver prestationer av styrka, smidighet eller uthållighet. Alla sporter kräver inte mycket styrka och de kräver inte heller alltid mycket smidighet. De som inte kräver snabbhet eller styrka tenderar att vara uthållighetstester.
 • Kräver skicklighet. Det finns alltid ett inslag av skicklighet i varje sport. Oavsett om det är att sänka en korg eller få hål i en. Att vara skicklig på sport är det som gör dem så konkurrenskraftiga.
 • Att ha regler. Alla större sporter har kodifierade regler som skiljer dem från att bara slumpmässigt skicka runt föremål eller göra saker godtyckligt. Det är den strukturen som gör en sport till en sport.

Vad gör inte en sport till en sport?

Även om dessa tre egenskaper verkar ganska generiska, är det viktigt att inse att det finns många saker som människor förknippar med sporter som inte nödvändigtvis gör dem till sport. Dessa inkluderar följande:

 • Lag. Det finns gott om solosporter, inklusive skridskoåkning och gymnastik.
 • Uniformer. Du behöver aldrig en uniform för att njuta av en bra dag på en sportarena, även om de är mycket vanliga.
 • Utrustning. Det finns sporter där ute som inte kräver mycket utrustning, inklusive maratonlöpning och bodybuilding.
 • Diet och konditionering. Även om träning på detta sätt kan göra en enorm skillnad i många sporter, är sanningen att de inte är en obligatorisk del av paketet på något sätt.
  Hur man laddar ett Dirt Bike-batteri

Vad är idrottsmannens egenskaper hos fiske och jakt?

Jakt och fiske går hand i hand, och det finns goda skäl till detta. Båda är aktiviteter som involverar jakt på varelser. Människor dömer också jägare och fiskare utifrån vilken typ av fångst de får.

Med det sagt, det finns många andra egenskaper som ger kredit åt de sportiga egenskaperna hos båda aktiviteterna:

 • Kodifierade regler. Inom jakt och fiske finns det regler som gör det till en sport. Jägare kan inte använda vissa fällor eller metoder. Fiskare kan inte behålla all fisk de fångar. Reglerna inkluderar också riktlinjer som hjälper till att avgöra vad en ”bra fångst” är.
 • Skicklighet. Det krävs mycket skicklighet för att fånga vissa fiskar, samt en viss kunskap om beten, fiskeutrustning och fiskeplatser.
 • Uthållighet. Alla som någonsin har varit på en båt i mer än fyra timmar, bara för att fånga en enda fisk, kommer att berätta att det finns en viss uthållighet involverad i fiske. Jakt är lika uthållighetsbaserad, om inte mer så.
 • Hand-öga koordination. Fiske kräver mycket mer hand-öga-koordination än vad folk ger det kredit för. Om du inte tror det, försök att styra en båt med ena handen medan du kastar lina med den andra.
 • Tekniker. Ungefär som hur basket har vissa tekniker och rörelser förknippade med det, både jakt och fiske har sina egna tekniker som kan göra eller bryta en utflykt. Fisketekniker är inte alltid lätta heller. Även saker som att kasta ett spö i en sjö kan ta tid att lära sig.

Varför överväger inte folk att fiska som en sport?

Det största argumentet om att fiske inte är en atletisk ansträngning beror på den relativt låga fysiska ansträngning som krävs för att göra det. Jämfört med andra sporter som löpning, fotboll eller hockey, verkar fiske relativt lite påverkan.

  Senko Worms: De 5 bästa sätten att rigga en Senko Worm

Som sagt, det här är inte ett bra sätt att se på sport. Bara för att det finns en lägre chans att svettas hindrar det inte att det är en atletisk aktivitet. När allt kommer omkring kan fläckar göras på ett lugnt sätt, eller hur?

Om man tänker efter så finns det gott om exempel på atletiska aktiviteter som görs utan att många svettas. Folk går på vandring, cyklar och ja, till och med dansar, allt utan att bli alltför aktiva. Behöver du mer bevis? Titta på golf. Golf är ett exempel på en tydligt atletisk sport som har låg effekt och har ett lika avkopplande rykte.

Så, är fiske en sport?

I slutet av dagen uppfyller fisket definitivt kraven för en sport. Det kräver skicklighet, hand-öga-koordination, innehåller regler om hur man fiskar på rätt sätt och kräver också en hel del uthållighet för att bli konkurrenskraftig på det.

Det kanske inte är den sortens flashiga ”högskoleidrott” som folk tänker på när ordet ”sport” nämns, men det är definitivt en atletisk aktivitet som är värd titeln – åtminstone om du går efter det formella definition.

Är fiskare idrottare?

Om du definierar en idrottare med hur muskulös och tonad den är, så tänker du förmodligen inte på en typisk fiskare som en idrottare. Och ärligt talat, det är okej. I folkmun är definitionen av atleticism djupt varierad.

Men på officiell nivå finns det en anledning att säga att fiskare är idrottare i sin egen rätt. De tar tid att lära sig färdigheter, de använder sina kroppar för att delta i en sport, och de gör också en poäng för att hänga med i trender som involverar den aktivitet de väljer.

Så, om du är en fiskare, fortsätt och le. Du kan officiellt betrakta dig själv som en idrottare som deltar i en av de mest populära naturcentrerade sporterna som finns.