Är fårullsisolering säker?

Fårullsisolering har blivit en populär form av isolering för husbilar. När du bor i husbilens nära gränser är du i nära kontakt med allt material som används för att bygga skåpbilen. När du spenderar så mycket tid i en liten metalllåda vill du vara säker på att allt som används för att anpassa lådan är säkert.

Är fårullsisolering säker? Fårull är en av de säkraste formerna av isolering för en husbil. Det är inte farligare än en ylletröja. Det är inte bara säkert med ull, det förbättrar också miljön i din skåpbil. Det är den bästa isoleringen du kan använda för luftkvalitet och fuktkontroll.

Fördelar med ullisolering

Isolering är viktigt för att hålla din husbil bekväm i varmt och kallt väder. Men många typer av isolering kan orsaka problem. Dessa problem inkluderar att släppa ut giftiga kemikalier i luften, fånga in fukt som leder till rost och brandfara. Ullisolering utgör ingen av dessa risker.

Ull är hår från får. Det är 100% naturligt och innebär inga risker. Ull är en av de säkraste typerna av isolering du kan lägga i din skåpbil. Olika typer av isolering kan orsaka problem med luftkvalitet, brännbarhet och fuktupptagning. Låt oss se hur ull står sig mot några av de vanliga problemen med andra typer av isolering.

Luftkvalitet

Vissa former av isolering kan innehålla kemikalier som kan vara giftiga eller cancerframkallande. Under installationen kan vissa av dessa kemikalier frigöras. Rörelsen hos en flyttbil frigör en del och en del frigörs kontinuerligt under hela isoleringens livslängd. Ull innehåller inga giftiga kemikalier. Faktum är att ull kan hjälpa till att rena luften.

Studier visar att ull kan absorbera föroreningar, såsom svaveldioxid, kvävedioxid och formaldehyd. Vissa typer av konstgjord isolering avger dessa gaser. På grund av detta gör ullisolering din skåpbil säkrare. Att använda ullisolering hjälper till att minska några av de otäcka föreningar som släpps ut av andra föremål i din skåpbil, som vinyl. Om du vill lära dig mer om fördelarna med ull, klicka här.

Andra inlägg av intresse

  • 14 perfekta platser till Van Camp i Kalifornien
  • 19 tips för att välja den bästa kikaren för skåpbilscamping
  • Vad är en inverter? Varför skulle jag vilja ha en i min DIY Van Build?
  De säkraste knutarna av alla: klättra, binda, böja, haka

Fuktkontroll

När varm, fuktig luft inuti skåpbilen kommer i kontakt med kalla metallväggar, kondenserar vattenånga på väggarna. Vissa typer av isolering tätar denna fukt mot metallen. Som vi alla vet kan våt metall rostar och rost vara ett stort problem i en skåpbil. Ull fångar inte bara in fukt, den absorberar också fukt från luften när luftfuktigheten är hög. Ännu bättre kommer det att släppa ut fukt när luftfuktigheten är låg. Dessa egenskaper hos ull hjälper till att förhindra att fukt fastnar.

Ullens förmåga att fånga och släppa ut fukt hjälper till att bekämpa rost. Istället för att låta skåpbilens yttervägg bli blöt och fånga vatten där, hjälper ull till att hålla husbilens väggar torra. Som en bonus förlorar inte ull sin förmåga att isolera när den är blöt. Vissa typer av isolering gör det.

Rost börjar som ett litet problem; men om det lämnas okontrollerat kan det orsaka betydande skador med kostsamma reparationer. Vi har ett inlägg om varför skåpbilar rostar, vill du lära dig mer kan du läsa det här.

Brandsäkerhet

Vissa former av isolering är mycket brandfarliga. Ull är det inte. I själva verket är ullisolering ett flamskyddsmedel. Skulle en brand uppstå i din skåpbil hjälper ull till att bromsa elden. Det är inte roligt att tänka på vad som kan gå fel, men du kommer att sova bättre om du vet att du har vidtagit några åtgärder för att förhindra brand.

Att minska risken för brand är alltid det bästa alternativet; Men om en brand skulle börja, se till att du är förberedd genom att ha en brandsläckare i din husbil som är utformad speciellt för resor.

Men hur bra fungerar fårullsisolering?

De säkraste, mest fukt- och flamskyddade materialen i världen är värdelösa som isolering om det inte isolerar. Hur står sig ull på värmehållningsavdelningen? Mycket bra. Förutom att hålla värmen, bör skåpbilsisolering vara lätt att passa in i de konstigt formade utrymmen som utgör en skåpvägg.

Håller Värme

Har du någonsin sett ett kallt huttrande får? Ull är fantastisk isolering; det är därför vi använder den för att göra tröjor och kappor. Isoleringens värmefångande effekt mäts med R-värde. Ull har ett högre R-värde per tum isolering än den rosa glasfiberisoleringen som entreprenörer vanligtvis använder i hemmen. Det är en av de bästa värmehållarna du kan få till din skåpbil.

  Stinkande sovsäck även efter tvätt? Hur man fixar

Inte för att detta är relaterat till värme – men det är skönt att veta att ull också hjälper till att blockera buller!

Passar in

Vans behöver ofta speciella isoleringsprodukter eftersom det finns många konstiga små luckor och fack i väggarna. Hem byggs enligt standardspecifikationer, så isoleringsprodukter är designade för att passa dessa utrymmen. För att isolera en skåpbil måste du justera isoleringen så att den passar till det du har. Ull är bra för detta också.

Fiberisolering är utmärkt för skåpbilar eftersom du kan böja, proppa och peta in den i alla möjliga skrymslen och vrår. Det är mycket enklare att installera fiberisolering än styva produkter som skumskivor. Ull är fantastiskt för detta. Eftersom det är en fiber är det enkelt att justera storleken på ullisoleringen. Du kan dra bitar av rullen för de små fläckarna, eller om du vill vara snyggare kan du klippa den med sax.

Till skillnad från stenull eller glasfiberisolering kan du installera ullisolering med bara händerna. Det kommer inte att orsaka klåda eller allergiska reaktioner. Du drar isär den, petar den där du vill ha den, och du är bra att gå.

Ytterligare en fördel med ull är att den inte sätter sig. Vissa andra typer av fiberisolering kommer att sjunka ner med tiden och lämnar kala fläckar utan isolering. Du måste antingen vara kall eller öppna upp väggarna för att lägga till isolering. Ull kommer att hålla sin form i årtionden – troligen längre än din skåpbil varar.

Ljudblockering

Ull är också en utmärkt ljudblockerare. Skumpaneler och strålningsbarriärer blockerar inte mycket ljud, så du kommer att höra allt som händer utanför din skåpbil på natten. Ull håller ljudet borta och låter dig få en god natts sömn.

Om du vill lära dig mer om fördelarna med ull, kolla in det här faktablad.

Hållbarhet

Ull är också ett bra val för hållbarhet. Det är en förnybar resurs eftersom fåren odlar ny ull varje år. Att bearbeta ull för isolering kräver mycket liten energiinsats. Tekniskt sett är själva ullen soldriven, eftersom fåren äter gräs för att göra den.

  7 sätt att göra din lägerstol varmare

Ull binder också en del koldioxid. Kolet för att göra ullfibrerna kommer från gräset som fåren äter. Kolet i gräset kommer från koldioxiden som växterna drog från luften. Genom att använda ull för att isolera din skåpbil hjälper du till att bekämpa den globala uppvärmningen!

Ull har också en bättre avfallshanteringsprocess än andra former av isolering. Eftersom det bara är hår kan gammal isolering komposteras istället för att dumpas på en soptipp. Från början till slut är ull lätt den mest hållbara formen av isolering för din skåpbil.

Nackdelar

Ull har fördelar jämfört med de flesta typer av isolering för skåpbilar, men det är inte utan sina nackdelar. Det första är priset. Ull brukar vara lite dyrare än andra typer av isolering. Om du försöker nypa slantar kan olika typer av isolering passa bättre.

Dessutom, om du har en känslig näsa kan ull lukta lite ”naturligt” när den är ny. Det är inte ovanligt att någon ny isolering har en lukt, och den lukten är bättre än en kemisk lukt. Lyckligtvis försvinner den lätta lukten med tiden. Om du är orolig för lukten, kanske du vill kontakta distributören och se om de kommer att skicka dig ett prov.

Underverk av ull

Ull är den säkraste formen av isolering du kan lägga i en husbil. Det förbättrar luftkvaliteten, hjälper till att förhindra rostproblem och är flamskyddande. Det är varmt, ljudisolerat, lätt att installera och hållbart. Om du gör om en skåpbil till en husbil är ull den bästa isoleringen du kan få.

Efter timmar av forskning om isolering, är fårullsisolering vad vi valde att använda i vårt husbilsprojekt. Installationen var enkel. Dessutom behövde vi inte oroa oss för avgasning som du får med vissa andra material som finns på marknaden.

Skåpbilsinteriören förblir svalare under varma dagar och varmare vid kyla, vilket är vad vi ville ha. Fårullsisoleringen dämpade ljudet bak i skåpbilen när du färdades på vägen. Det gjorde det också tystare när man sover på bullrigare platser.

Om du funderar på att isolera din husbil eller till och med ditt hem, kanske du bara vill överväga de stora fördelarna som fårull kan ge.