Är ett baslager detsamma som termik?

Vill du ha rätt underkläder för att hålla sig varma, men är du osäker på var du ska börja? Du är på rätt plats!

Termik kan ses som en typ av basskikt. Men både termiska material och andra baslager finns i en mängd olika material som kan ha en effekt på hur och när du bär dem. Vissa fokuserar mer på värmebevarande, medan andra fokuserar på att hålla svetten borta.

Varken termik eller baslager kan klassas som bara en sak. Det finns ett brett utbud av alternativ att välja mellan. Olika stilar och material kan ge dig olika resultat. Läs vidare så lär du dig skillnaderna och likheterna mellan termik och baslager samt vad olika underlagsmaterial kan göra för dig.

Varför termik och baslager är samma sak … men ändå olika

Termik och baslager kan ses på en mängd olika sätt. Som sagt, de flesta campare vill bara veta vad som kommer att vara bekvämt och hjälpa till att hålla dem skyddade från kylan av kalla temperaturer. Såvida vi inte blir mycket tekniska med våra definitioner, är termik och baslager i princip samma sak.

Ett enkelt sätt att se på det är att termik är en typ av basskikt. Ofta är termik baslager alternativ som placerar ett högre fokus på värme snarare än att transportera bort svett. Följaktligen väljer många termik när de är mer fokuserade på att bekämpa kylan än att bekämpa svett.

I situationer där du vet att du kanske också svettas mycket, till exempel när du vandrar, backpackar eller till och med sätter upp en campingplats, vill du sikta på olika typer av baslager. De som fokuserar på att transportera bort svett kan hjälpa dig att hålla dig mer bekväm i mer fysiskt intensiva scenarier

Har du någon gång svettats och sedan känt dig kall direkt efter? Som många vet är svettningar kroppens sätt att kyla ner oss. Men när vi väl har svalnat svetten på vår hud kan göra oss kallare än vi kanske vill. Om du dessutom råkar vara ute i kallt väder kan den överdrivna kylan också bli något farlig.

För att svara på det problemet, svetttransporterande baslager tryck bort svetten från kroppen för att hålla din kroppstemperatur från att sjunka för mycket.

Sammanfattningsvis: ditt baslager kan vara mer fokuserat på antingen isolering eller på att transportera bort svett. Rent generellt, termik är en typ av basskikt som är mer fokuserade på isolering.

Vilken temperatur behöver du termik?

Det här är en svårare fråga att svara på än du tror på grund av hur många olika typer av baslager och termik som finns.

  Är det dåligt för ryggen att sova i en hängmatta?

Du bör bära termik om du ska vara utomhus under 50 grader Fahrenheit i mer än en halvtimme och göra lågintensiva aktiviteter.

Jag kan bara svara för mig själv, personligen, när det kommer till kritan eftersom vi alla är olika.

Men personligen skulle jag bara bära termik om det kommer att vara en maxhöjd på runt 50-60 grader Fahrenheit. Något varmare än så och det blir obehagligt för mig. Och jag kommer bara att bära dem om jag ska tillbringa mer än 30 minuter utomhus med lågaktivitetsbeteende (till exempel sitta runt en lägereld).

Om jag tränar eller utövar en sport kanske jag väljer ett lättare baslager som inte blir så varmt.

Går termik under kläderna?

Termik är idealiskt för kallt väder. De är gjorda för att ge ett lager som håller din kroppsvärme instängd. På grund av det är det idealiskt att bära dem så nära huden som möjligt. Precis som baslager bör termik i princip fungera som ett andra lager av hud.

Om du någonsin har hört talas om ”långkalsonger” eller långkalsonger, du har förmodligen åtminstone en grundläggande bild av hur termik kan se ut. Nuförtiden har termikerna utvecklats en hel del, vilket resulterat i olika typer av termokläder, från den välkända vuxendressen till turtlenecks, såväl som strumpor och 2-delade outfits. På så sätt kan du göra det val som är mest meningsfullt för dig.

Många människor bär termokläder mellan sina underkläder och sina ytterkläder. I de flesta fall skulle det vara för mycket att lägga till ett helt extra lager kläder under din outfit. Men om du ska vara ute i kylan för allt från camping till en rolig dag med pulka eller skidåkning, kan de vara skillnaden mellan en eländig dag utomhus eller en fantastisk dag.

Jag vet för mig personligen, jag ska erkänna att jag bär underkläder under min värme. Jag känner att jag kan bära dem längre om jag kan byta ut mina underkläder utan att behöva tvätta mina värmeprodukter. Kanske är det grovt för någon annan – men där har du det.

När det kommer till svett har vi alla olika erfarenheter. Varje kropp är byggd på ett unikt sätt, och vissa av oss svettas lättare än andra. I kärnan handlar baslager och termik om att hålla varje kropp bekväm.

Tyngre campare kan ha olika behov av camping i allmänhet jämfört med andra, speciellt när det kommer till baslager och andra kläder. Om du är en tyngre typ, se till att kolla in vår artikel för tips för att göra camping till en rolig och minnesvärd tid här.

Är baslager avsedda att hålla dig varm?

I slutändan, oavsett design, är ett baslager tänkt att hålla dig varm.

  10 bästa flugfiskedestinationer för nybörjare

Det kan hävdas att ett baslager kan hjälpa dig att svettas mer effektivt, men det är kontroversiellt och ett helt separat ämne. Jag pratar lite om det här.

Det som är värt att notera är hur vissa material fungerar för att hålla dig varm. Vissa fokuserar mer på att fånga din kroppsvärme medan andra transporterar bort fukt för att hålla dig från att uppleva för mycket av en nedkylning när du svettas. Genom att ha en förståelse för vad de olika baslagermaterialen gör, kommer du att kunna välja rätt baslager för varje given situation.

Baslager är inte bara för dagtid. Faktiskt, de behövs ofta på natten av dem som gillar att campa i kallare väder. Som sagt, kombinationen av baslager och en varm sovsäck kan vara knepig. Hur håller du dig varm utan att hamna i en svettpöl? Vår artikel om ämnet här kan hjälpa dig genom en lugn (och svettfri) nattsömn.

Typer av material som används för termik och baslager

Det finns mycket mer att förstå om baslager och termik utöver skillnaderna och likheterna mellan dem.

Båda kan innehålla olika typer av material, och det är viktigt att ha en förståelse för vad varje material är bra för. Vissa baslagermaterial kan vara bra för att slappa runt lägret, men hemskt för backpacking eller kall vädercamping.

Nedan hittar du en kort lista över de olika typerna av material som används i basskikt och vilka fördelar och nackdelar som följer med dem.

Syntetmaterial

Syntet är ett av de mest populära alternativen som du sannolikt kommer att hitta där ute. De inkluderar material som nylon och polyester. Varje unik blandning du hittar kan erbjuda lite olika funktioner, där vissa är mer effektiva i vissa aspekter än andra.

I allmänhet anses syntet vara bra alternativ för att transportera bort svett. Du kommer dock att vilja vara noga med att se till att de inte blir för blöta, eftersom de kan förlora lite värmelagring och börja stinka. Som sagt, de är gjorda för att passa bekvämt, torka snabbt och är ofta ganska prisvärda.

Det här är den typen av termik som jag har från Coldpruf (fick dem på Amazon för flera år sedan och älskar dem fortfarande). De är gjorda för mycket kallt väder och de hjälper mycket. Jag kunde sova i 33 graders väder med ett par lager till och bara en sovsäck utan problem.

Min värme stinker efter lite användning (som ett par dagar). Inte lika snabbt som vissa andra material, men det är ändå värt att notera.

  Hur kallt är för kallt för att vandra?

Bomull

Det går inte att förneka det bomull är bekvämt. Det är därför det ofta är ett så populärt val för vanliga kläder såväl som underkläder. Men det kanske inte är det bästa materialet att använda som underlag om du är ute och campar.

Bomull andas, vilket gör det till ett trevligt, lätt material om du bara hänger i varmt väder. Hur skönt det än är i de situationerna, den absorberar inte svett eller vatten bra och kan lätt bli väldigt kall om den blir för blöt. Dessutom torkar bomull inte lika snabbt som syntet. Sammantaget är bomull ett utmärkt val om du hänger på en varm, torr plats men inte för svett eller vått väder.

Jag bör nämna att bomull till och med kan fungera bra för kallt väder om det är torrt och du är torr. Om du svettas mycket bör du verkligen överväga andra material.

Eftersom bomull vanligtvis är ett så tillförlitligt material, många campare hävdar att det faktiskt kan fungera bra som ett baslager. Om du vill lära dig mer om huruvida bomull är det perfekta baslagervalet eller inte, ta en titt på vår artikel om saken här.

Silke

Du kan bli förvånad över att hitta siden listat som ett anständigt baslageralternativ. Det som är värt att ha i åtanke är det materialet klarar bara så mycket. Den erbjuder en grundläggande förmåga att transportera bort svett och passar mycket bekvämt under dina andra kläder.

Som sagt, det är det inte ett idealiskt val om du gör något mycket fysiskt. Om du bara hänger på lägret eller kanske går en kort promenad så är silke fullt lönsamt. Men för kallt väder, vandring eller backpacking, vill du gå med något som är lite bättre för att absorbera väta.

Silke är också känt för att stinka ganska snabbt.

Ull

Även om det kan vara förvånande för vissa, är ull det faktiskt ett av de bästa alternativen där ute som du kan använda som baslager. När många människor tänker på ull, tenderar de att tänka på kläder som kliar och är för varma. Men merinoullen som ofta används i baslager är faktiskt ganska mjuk och skön.

Utöver det ger den möjligheten att hjälpa till att reglera din kroppstemperatur istället för att bara värma upp den. Även om de svetttransporterande egenskaperna kanske inte är lika bra som många syntetmaterial, är ull fantastiskt för att stöta bort lukt. Som ett resultat är det ett bra alternativ när du vet att du inte kommer att ha chansen att duscha på ett tag.