Är en Yamaha TTR 125 en 2-takts eller en 4-takts?

Den första smutscykeln jag någonsin ägde var en TTR 125. Medan jag gjorde forskningen för att hitta den perfekta smutscykeln för nybörjare kom jag på mig själv med att ställa frågan: är en Yamaha TTR 125 en 2-takts eller en 4-takts dirtbike?

Jag har ägt en TTR 125 sedan 2007 och det är en av de bästa trailcyklarna för nybörjare som finns eftersom det är en 4-takts smutscykel. Den är skön och tyst vilket gör den perfekt för jakt (det är vad jag använder den till) och även för tonårsryttare. Om du letar efter en bra terrängcykel kan detta vara det. Yamaha gör dock 125cc 2-takts dirtbikes (YZ-serien) och det är mer för banåkning.

Det är därför det verkligen beror på vad du ska använda smutscykeln till. Kommer den att användas mest på banan? Eller är det något som kommer att tillbringa större delen av sin tid i den bakre busken?

Jag kör inte på en bana och det är därför jag alltid har haft 4-taktscyklar. De 2 slagen är alldeles för höga och det finns egentligen ingen anledning att ha en om du inte tävlar.

Skillnaden mellan en 2-takts och 4-takts Dirt Bike?

Jag börjar med att säga att jag inte är mekaniker och att jag inte riktigt förstår hur en hel motor fungerar. Jag kan grunderna och jag ska försöka göra saker så lätta som möjligt att förstå. Låter bra? Bra.

2-taktsmotorer

Dessa cyklar är lättare, snabbare och kommer att sparka hårdare än en 4-taktscykel. Detta gör dem svårare att köra och kontrollera eftersom de har så mycket mer kraft.

  Hur man driver fisk efter öring och lax

2-taktsmotorns uppgift är att fokusera på kompression och förbränning. De är generellt lättare att arbeta på och delarna är också billigare. Nackdelen? Du måste också arbeta med dem oftare.

4-taktsmotorer

Dessa cyklar är tyngre och långsammare men det som är bra med dem är att de är lättare att kontrollera och cykla på. De är lite dyrare att reparera men du behöver göra mycket mindre underhåll på dem.

Motorns uppgift är att fokusera på insug, kompression, förbränning och avgaser. Eftersom det finns fler delar på en 4-taktscykel kommer du att spendera mindre tid på att bromsa och växla.

Har 2-takten mer kraft än 4-takten?

Det korta svaret på detta är ja.

Eftersom en 2-taktsmotor tänds varje gång vevaxeln svänger, kommer den att producera en kraftfullare och mindre förutsägbar kick. Den är också lättare och kombinationen av de två är det som ger cykeln högre topphastigheter.

4-taktsmotorn tänds varje gång vevaxeln vrids två gånger och det är det som ger den en mindre kraftfull och mer förutsägbar kick. Det är anledningen till att en 4-takts smutscykel skulle vara en bättre nybörjarcykel för någon.

Så om du skulle jämföra en 2-takts 125cc-cykel med en 4-takts 125cc-cykel, kommer 2-taktscykeln att vinna hela dagen. Det är inte alltid perfekt men vanligtvis kommer en 125cc 2-taktare att likna en 250cc 4-takts.

Är A 250 4-takts eller A 125 2-takts snabbare?

Det här är en slags orättvis fråga för om du tävlade på en bana skulle allt bero på föraren. Den mer erfarna föraren skulle vinna på vardera cykeln så det spelar egentligen ingen roll.

  Senko Worms: De 5 bästa sätten att rigga en Senko Worm

Enligt min mening är det här jag står. Om du är en nybörjarryttare kommer du förmodligen att vara snabbare på en 4-takts terrängcykel. Om du är en erfaren racer som kan kontrollera din cykel skulle 2-taktscykeln förmodligen göra dig bättre.

En 2-takt kommer att komma av linjen mycket snabbare men en 4-takt kommer att ha bättre kraft i lägre ändläge och är också mer förlåtande.

är en ttr 125 a 4 takt

Yamaha TTR 125 hästkrafter

Allt beror på cykelns år och om den är helt i lager eller inte. I genomsnitt kommer en stock TTR 125 att ha runt 7-8 hästkrafter (jag har inte testat detta men det är konsensus runt internet).

När det gäller topphastigheten för en TTR 125 beror allt på förarens vikt. Jag är tyngre än ett 12-årigt barn vilket gör att de kan gå snabbare. Men en grov topphastighet på cykeln skulle vara 45-55 MPH.

Det finns massor av olika saker du kan göra med din cykel för att öka hästkrafterna. Jag har inte gjort något själv eftersom jag inte behöver så mycket kraft och maxar sällan (jag använder den för att jaga och gå genom den tjocka busken).

Folk har sagt att de kunde dubbla det antalet vilket skulle göra stor skillnad men jag vet inte om det är helt sant eller hur bra det var för cykeln. Ibland kan du göra saker med motorer som förbättrar kraften, men ofta stör det motorn.

Återigen, det är främst en cykel för tonåringar och jag vet inte riktigt om föräldrarna vill att det ska gå snabbare.

  Att fånga Kokanee från stranden: Den kompletta guiden

Vad betyder TTR 125?

Låt oss börja med TTR-delen. Förr i tiden hade Yamaha en modell som heter TT som jag tror står för trail. De var stora, tunga cyklar som var gjorda för stigridning (vem skulle ha gissat?).

R står för racing. De nyare TTR-modellerna delar några av samma delar som YZ- och YZF-cyklarna, vilket gör dem lättare och lättare att köra.

Nu 125-delen. En 125cc smutscykel betyder att den har ett cylinderblock på 125 kubikcentimeter (volym). När kubikcentimetern på cykeln ökar kommer det att släppa in mer luft/bränsle och kommer att resultera i mer kraft.

Återigen, jag är ingen vetenskapsman men det är så jag förstår det. Rätta mig gärna.

Låt mig veta dina tankar och eventuella frågor du har. Gillar du den här artikeln? Ge den gärna en del!

Letar du efter ny utrustning för smutscykel? Klicka här för att kolla in vår rekommenderade redskapssida för att se de saker vi faktiskt använder och det billigaste stället att hämta dem.