Är en vandrings-GPS värd det nu för tiden?

Jag minns att min svåger använde sin vandrings-GPS när vi var ute i vildmarken och det kom verkligen till nytta flera gånger. Detta var före smarttelefonernas tidevarv – snabbspola fram till nu, är vandrings-GPS-enheter ännu mer värda vår tid?

De främsta fördelarna med en vandrings-GPS framför en smartphone är hållbarhet, batteritid, utbytbara batterier och stöd för Iridium Satellite (SOS-meddelanden och väderuppdateringar). Men smartphones är mer mångsidiga eftersom de kan utföra fler funktioner.

Jag var nyfiken på specifikationerna för en vandrings-GPS kontra en smartphone och jag ville verkligen se om det fortfarande finns fördelar med den ena framför den andra.

Är en vandrings-GPS ens värt det?

Jag letade igenom tekniska specifikationer och recensioner för att ta reda på om det fanns några fördelar med att använda en vandrings-GPS. Det här är vad jag hittade:

Kategori smartphone Vandring GPS
Batteri-liv 6-12 timmars användning 16-200 timmars användning*
Avtagbart batteri Nej Ibland
Satellitmeddelanden Nej Ja (kräver Iridium Satellite Support)
Satellit väderprognos Nej Ja (kräver Iridium Satellite Support)
Förinstallerade kartor Nej Ja
Hållbarhet Externt hus krävs Ja
* Vissa vandrings-GPS:er kan konfigureras för att bara nå satelliter, vilket sparar mycket ström mer sällan

Efter att ha gjort denna forskning kunde jag begränsa de huvudsakliga fördelarna med att bära en vandrings-GPS som visade mig att det finns säkert skäl till varför du skulle vilja använda en. Det finns dock starka skäl till varför en smartphone kan fungera för många krav också.

7 skäl till varför du bör använda en vandrings-GPS

Låt oss prata om de främsta anledningarna till varför du bör överväga en vandrings-GPS:

Vandring GPS-satellitmeddelanden

GPS fungerar genom kommunikation med (minst 4) satelliter för att bestämma din position. Så här fungerar GPS:en i din telefon eller GPS:en i din GPS-enhet för vandring.

En funktion unik för Säkert GPS-enheter för vandring Stöd för Iridium satellit.

Iridium-satelliter befinner sig i låg omloppsbana om jorden och används inte för GPS, utan för satelliter kommunikation.

Faktum är att en klass av enheter helt enkelt hänvisas till som satellitkommunikatörer eller satellitbudbärare. Dessa enheter stöder kommunikation över Iridiums satellitnätverk.

Ofta är dessa satellit-”budbärare” inget speciellt när det gäller typen av kommunikation – man kan se det så sms:a via satelliter i låg omloppsbana om jorden.

Om du vandrar mitt i bergen är det här fantastiskt eftersom du kan ge statusuppdateringar till nära och kära när du reser till de mest avlägsna platserna på jorden som inte har någon möjlighet till mobiltjänst.

En annan enormt viktig egenskap hos dessa typer av enheter är SOS-stöd. Med SOS kan du skicka en signal till räddningstjänsten och få hjälp även om du befinner dig tiotals kilometer från mobiltorn.

SOS-kommunikation och satellitmeddelanden över Iridiums satellitnätverk kräver en månatlig abonnemangsavgift.

Stödet för Iridium-satellitkommunikation är begränsat till vissa enheter. De flesta GPS-enheter för vandring stöder faktiskt inte Iridium-satellitkommunikation, men vissa gör det, som t.ex Garmin GPSMAP 66ieller den Garmin inReach Explorer (Amazon länkar)

Garmin GPSMAP 66i stöder Iridium-satellitkommunikation och därmed satellitmeddelanden och SOS-signalering, och stöder alla funktioner du kan förvänta dig av en vandrings-GPS, inklusive global navigering och avancerade topografiska kartor, så att du kan navigera exakt på avlägsna platser.

Om du inte behöver hjälp med att navigera, eller om du vill använda din smartphones GPS för att navigera men ändå vill ha SOS- och satellitmeddelandefunktionen, är det bättre att använda en satellitmeddelande, t.ex. Garmin inReach mini. Med en lägre profil (ungefär halva vikten) och lägre pris får du bara satellitkommunikationen utan navigering.

Vandring GPS satellit väderprognoser

En annan fördel med att komma åt Iridiums satellitnätverk är att du kan kolla vädret.

Att få väderprognoser hemma är mycket användbart eftersom det kan hjälpa dig att klä dig rätt för tillfället. Att få väderprognosen mitt ute i havet eller i bergen kan vara en fråga om liv eller död.

  Var man knyter ett ankare på en pontonbåt (och hur man förankrar båten)

Återigen Garmin GPSMAP 66i stöder inReach-prenumerationen, vilket innebär att den kan komma åt Iridium-nätverket – detta är nödvändigt för att få satellitväderprognoser.

Din standard vandrings-GPS (eller din standard-GPS-app på en smartphone) får inte denna information. Du behöver en enhet med åtkomst till Iridiums satellitnätverk.

Vandring GPS Batteritid

En av de starkaste anledningarna till att det är värt att överväga en vandrings-GPS istället för att använda GPS:en i din smartphone är batteritiden.

I allmänhet, eftersom vandrings-GPS är specialiserad, har den fler alternativ för att använda mindre batteritid. En smartphone är designad för att göra många saker (även samtidigt) och har fokus på användarupplevelse. En smartphone har en vacker display med en mycket exakt pekskärm, medan många vandrings-GPS:er inte har den här typen av funktion.

Endast några vandring GPS-enheter har förmågan att ta bilder! Det är bara ett litet exempel på hur smartphones kan göra hundratals saker (som att spela spel, kolla aviseringar från de hundra olika sociala medieapparna där ute och fortsätta i flera dagar) medan en gående GPS-enhet är avsedd att göra några specifika saker.

På grund av denna specialisering en vandrings-GPS har kapacitet att ha mycket längre batteritid än en smartphone.

I genomsnitt hittade jag vandringsgps-enheter för att annonsera ca 34 timmars batteritidmedan den mest populära smarttelefonen i aktiv användning kan hålla i cirka 8-12 timmar beroende på vad du gör.

Vandring GPS lågeffektlägen

Dessutom gör det ibland GPS-enheter för vandring energieffektiva lägen vilket gör det möjligt att justera antalet gånger GPS-enheten når satelliterna på en timme.

Till exempel har Garmin GPSMAP 66i Expeditionslägesom annonserar en batteritid på mer än 200 timmar förvånande om den når ens hälften.

Liksom inReach Mini stöder Garmin inReach Satellite Communicator ett energisparläge som annonserar upp till 480 Klockan. Du kommer inte att kunna använda den som en vandrings-GPS med den här enheten, men det är ytterligare ett exempel på hur GPS-enheten kan konfigureras för att energisparlägen ska hålla mycket längre.

Avtagbara batterier för GPS-enheter för vandring

Även om just din vandrings-GPS inte har utmärkt batteritid, är en otroligt viktig egenskap hos många vandrings-GPS-enheter möjligheten att byta batterier.

Vanligtvis har flaggskeppssmarttelefonerna (dvs. de populäraste och dyraste) inte löstagbara batterier. Om du vill ladda din smartphone ute i naturen behöver du solpaneler och en solenergigenerator, som bara är en enhet som omvandlar strömmen från solpanelerna till elektronik.

Alternativet är att ta med en powerbank. Detta är helt enkelt ett batteri som gör att energi kan överföras till din smartphone eller annat ej löstagbart batteripaket.

Vanligtvis är det mer vikteffektivt att bara ha med sig ett extra batteripaket eller några AA-batterier. genom att kunna byta batterier kan du få enheten att hålla på obestämd tid, beroende på hur många extra batterier du tar med.

Nyckeln är att planera din resa noggrant och ta med extra batterier eller powerbanks beroende på hur mycket du planerar att använda din enhet.

Skydda din batteritid för din vandrings-GPS (eller smartphone)

Vissa vandrings-GPS-enheter annonserar lång batteritid, men efter att ha läst användarrecensioner upptäckte jag att vad som annonseras och vad som är verkligheten ofta är baserat på bästa fall.

Det bästa scenariot för batterilivslängd är att en enhet står på ett staket i det fria under batteritestet.

Tyvärr skulle du förmodligen inte behöva en GPS-enhet om din resa bestod av att sitta på ett staket i 20 dagar.

Bara flytta lägger extra arbete på GPS-enheten eftersom den måste koppla från och återansluta med satelliter som rör sig in och ut ur synfältet oftare. Detta gäller särskilt för att gå igenom skog eftersom träden hindrar förmågan att kommunicera med satelliter.

  Är det lagligt att grilla på en båt (här är vad du behöver veta)

Den mest batteritömmande aktiviteten för en GPS-enhet är att ansluta till satelliter. När en enhet är påslagen kan det ta 5-30 minuter att upptäcka och ansluta till det nödvändiga antalet satelliter.

Detta gäller för alla GPS-enheter du får, så om du vill att din GPS-enhet ska hålla så länge som möjligt är det viktigt att du gör vad du kan för att skydda batteritiden.

  • Använd GPS-funktionerna endast när du behöver dem: Om du går längs en välutvecklad stig och du vet var du är av erfarenhet, behöver du förmodligen inte din GPS för att röra alla satelliter när du reser
  • Stäng av dina GPS-enheter på natten eller under långa viloperioder: Du behöver sannolikt inte hänvisa till var du är om du inte ska någonstans
  • Slå inte på och av dina GPS-enheter snabbt: Kom ihåg att en av de mest batteriintensiva tiderna är att starta upp och hitta satelliter. Om du märker att du slår av och på GPS-enheten var 30:e minut, tar batteriet förmodligen ur snabbare
  • Håll utkik efter anslutningsproblem: Teknik är teknik – ibland är en enhet bara dum och fortsätter att söka efter satelliter även om den inte har lyckats hitta någon den senaste timmen. Att leta efter satelliter när du inte är på en plats där du kan nå dem tar snabbt ur batteriet. Om du befinner dig i ett område utan GPS-tjänst (t.ex. i en tät skog), stäng av enheten för att undvika onödig skanning

Förinstallerade kartor på vandrings-GPS-enheter

Vandrings-GPS-enheter kommer ofta förladdade med alla kartor du behöver för att komma dit du vill – och har ofta möjlighet att ladda ner ytterligare kartor om du vill ha specifik platsdata om vart du ska. Men ur lådan får du mycket. (Alltid bäst att utforska området du vill besöka för att säkerställa att nödvändiga detaljer är på plats)

GPS-appar för smartphones kräver ofta omfattande förberedelser. Kartorna kommer inte att vara lika detaljerade för världen eftersom världen är en stor plats. Du måste se till att du laddar ner alla nödvändiga kartor innan du går, annars har du lite att njuta av.

Detta är inte en så stark fördel eftersom du måste förbereda dig ändå, men det är en mindre skillnad.

Noggrannhet och konsistens hos GPS-enheter för vandring

Jag måste vara försiktig med vad jag säger här eftersom smartphonetekniken ständigt utvecklas och sensorerna blir bättre för varje år.

När det gäller reklam hävdar smartphone GPS-enheter och vandrings-GPS-enheter ungefär samma noggrannhet – inom några fot (cirka 10).

Det finns inte mycket testdata att titta på och det är svårt att veta vilken som är bäst när man jämför två enheter, men det finns dess skillnader.

Genom att gå igenom många användarupplevelser fann jag att många människor tycker att smartphone GPS rapporterar olika körsträcka eller hastighet än andra typer av GPS-enheter.

Det är vettigt att eftersom smarttelefonen är så ospecialiserad, skulle GPS:en inte vara lika konsekvent som andra enheter. Detta skiljer sig förmodligen till och med från enhet till enhet.

Ur ett vandringsperspektiv kanske en enhet kan hitta tillräckligt många satelliter och en annan inte, eller så kanske du upptäcker att din smartphones GPS räcker för den noggrannhet du behöver. Jag kunde inte hitta bra data för att stödja korrekta jämförelser mellan en typ av enhet och en annan.

  Hur länge håller Jetboil Fuel? (burkar på 100g, 230g, 450g)

Hållbarhet för en vandrings-GPS-enhet

En annan sak att tänka på är att din smartphone är en mycket dyr och kapabel enhet med dussintals sensorer och ibland mycket avancerade kameror.

När du vandrar går du upp och ner och överallt mellan stenar, smuts, floder och tusen andra anti-smarttelefonsaker i väntan på deras chans att krossa teknik.

En vandrings-GPS kommer i ett hållbart och robust fodral – inga tillbehör krävs. Många av dem har IPX7 vattentäthetsklassificering. Om du vill ha den här typen av hållbarhet för din smartphone behöver du ett fodral – det finns flera svåra alternativ att välja mellan – men vet att det också kommer att öka storleken och vikten på din smartphone.

Att hålla kontakten med naturen

Detta är en slags omöjlig fördel, men det är fortfarande viktigt att överväga. Med en smartphone får du lite extra potentiella distraktioner. När du beger dig upp i bergen för att komma bort från allt är det svårare att känna att du är borta när du tar med din smartphone, som fungerar som en påminnelse för resten av våra liv.

Visst, det mesta av telefonen är värdelös utan internet, men det finns massor av appar för att fånga din uppmärksamhet när du är utanför nätverket.

Med en gående GPS har du inga distraktioner förutom din egen platsdata– Vilket inte är så spännande om jag ska vara ärlig. Men det är bra! För det hjälper dig att vara lite mer närvarande i nuet.

X Anledningar till varför du bör använda en smartphone istället

Det är många anledningar till varför en vandrings-GPS kan vara bättre för dig, men det finns flera anledningar till varför en smartphone är mer vettig. Låt oss prata om det.

För det första är det säkert möjligt att använda din smartphone som en vandrings-GPS, eftersom din smartphone ofta har GPS-möjligheter.

För att detta ska fungera behöver du en vandrings-GPS-app. Detta är avgörande eftersom din typiska kartapp inte har de nödvändiga funktionerna för att navigera dig medan du är i vildmarken. Polaris Navigation är en populär för Android och Alla spår har ett stort utbud av lokaliseringsdata från publiken för många platser.

Pris på vandrings-gps-enheter

Chansen är stor att du redan har en smartphone. Om du redan har betalat $500-$1000 för en smartphone, är det lite svårt att motivera att spendera ytterligare $200-$600 för en vandrings-GPS.

Om pengar begränsar dina alternativ är det säkert möjligt att få en redan nu vandring GPS-app vilket kommer att vara mycket billigare än att köpa en specifik vandrings-GPS.

Fotografering Smartphone kapacitet

Detta är förmodligen en av de starkaste anledningarna till att du skulle vilja ta med dig din smartphone. Du kommer att ges möjlighet att spåra din plats Och förmågan att ta bilder. Ibland kan man ta helt fantastiska bilder. Till exempel tog jag den här bilden med min smartphone för några år sedan:

Prairie Fire blommor i Uinta-bergen

Istället för att släpa runt på en separat kamera, vilket ger tyngd och krångel, har din smartphone allt på ett ställe – här vinner ofta bekvämligheten.

Flexibiliteten hos en smartphone

Jag vet att jag nämnde ovan att en av nackdelarna med en smartphone är dess förmåga att distrahera dig, men det finns några fördelar. Tänk om du vill ta med böcker? Jo, böcker är skrymmande och kan vara tunga och det är skönt att kunna ta med sig alla böcker man vill vart man än går.

Det finns också flera överlevnadsguider som ger råd i olika situationer som du kanske inte var redo för.

Det är förmodligen av denna anledning som många väljer att använda sin smartphone-GPS för navigering snarare än en vandrings-GPS – du får alla de möjligheter du vill ha på din resa, såväl som förmågan att navigera.