Är dyra tält värt det?

Osäker på hur mycket du ska spendera på ett tält? Ska du välja en stor investering eller hålla dig till en snävare budget? Ta reda på om dyra tält är värt det här!

För det mesta behöver du inte köpa ett dyrt tält. Så länge du väljer något med hyfsad kvalitetsnivå räcker det med något i mellanprisklassen för de allra flesta campare. Det enda undantaget från detta kan vara tält för dem som campar mycket tungt eller är frekventa backpackers.

Det finns ett antal faktorer att tänka på när du väljer tält. Ofta är kostnaden för ett tält uppbyggd av kvaliteter som hållbarhet, storlek och övergripande förmåga att hålla under varje campingtur. Fortsätt så kommer du läs mer om vilken typ av tält du behöver och hur mycket det kommer att kosta.

Är dyra tält värt det?

Som med många saker, summan du spenderar på ett tält bör verkligen baseras på dina exakta behov. Hur ofta ska du använda tältet? Planerar du att använda drive-up campingplatser eller kommer du att bära dina förnödenheter? Är du en campare med fint väder eller någon som gillar att campa under alla årstider?

Det finns många saker att tänka på när du köper ett tält, och de kan alla spela en roll för hur mycket du slutar spendera.

För de flesta avslappnade campare finns det inte mycket behov av att köpa ett extremt dyrt tält. Något relativt billigt kan fungera bra. Coleman är ett av de populära märkena med rimliga priser, och de som använder Coleman-tält kan ofta intyga att de kommer att hålla i flera år innan de behöver bytas ut.

Å andra sidan, de som gillar att campa ofta eller i mer extrema klimat kanske vill skaffa tält som är mer hållbara eller specialiserade. I många fall tenderar dessa tält att vara dyrare. Men dessa val tenderar också ofta att ge mer hållbarhet.

Ett vanligt bekymmer för campare är regnet. Oavsett när du väljer att campa är det värt att hitta ett tält med åtminstone lite regnskydd. Du kan lära dig mer om vilka tält som är vattentäta och vilka som inte är det i vår artikel här.

  Varför fortsätter jag att snubbla brytare i min husbil?

Tänk på vad du behöver i ett tält

När du letar efter ett tält finns det några faktorer som du verkligen vill överväga. Dessa aspekter kan spela en stor roll i din totala campingupplevelse.

Tänk på dessa funktioner när du bestämmer dig för vilket tält du ska köpa:

  • Storlek. Det är verkligen värt att ha tillräckligt med utrymme. Såvida du inte letar efter det minsta alternativet för backpacking, vill du ha något som enkelt kan passa din tältsäng och utrustning. Som sagt, tänk på att större tält kommer till ett högre pris.
  • Varaktighet. Tänk på hur ofta du åker på camping och hur länge du vill att ditt tält ska hålla. Inom rimliga gränser kan ett högre pris resultera i högre kvalitet och ett tält som håller längre – till exempel kommer ett bättre byggt tält att ha mer grundlig regntäthet och kommer att ha dyrare hårdvara (som dragkedjor) och material.
  • Vädertillförlitlighet. Vilka klimat planerar du att använda ditt tält i? Är det förberett för regn, hagel eller till och med snö? Se till att tältet du köper klarar det väder du vill campa i.
  • Enkel installation. Många av de populära tälten på marknaden försöker göra uppsättning och nedtagning relativt enkel och snabb. Däremot kanske du vill vara extra uppmärksam på hur denna process är om du vill ha något för backpacking eller väljer ett canvastält. Vissa backpacking-tält kräver till exempel att du använder en pinne eller din vandringsstav som en del av installationsprocessen.
  • Vikt. Detta är en annan funktion som är viktigast för backpackers. Många vanliga tältalternativ är ganska lätta, men passar ändå inte om du behöver vandra med ditt tält. Ju lättare material, desto dyrare, vilket verkar lite kontraintuitivt, jag vet.

Att bestämma vilken typ av tält du behöver kan innebära att överväga fler faktorer än de som listas här. För att få en bättre uppfattning om hur mycket du bör lägga på ett tältta en titt på vår artikel om ämnet här.

När ett dyrt tält kan vara värt det

För det mesta, det är klokt att leta efter ett tält som ger en balans mellan kvalitet och kostnad. Alla vill inte spendera hundratals dollar på ett tält, särskilt om de bara planerar att använda det för en handfull campingturer under de varmare månaderna.

  Hur vinterförbereder du en Sprinter Camping Van?

Som sagt, mer intensiva campare kanske vill ha något de enkelt kan backpacka med. Tält som är designade för backpacking måste vara både hållbara och otroligt lätta. Exempel som Kelty sen start (Keltys hemsida) och Lynx 1 (Alps hemsida) kan ge dig en uppfattning om design och priser på backpacking tält.

Om du är en helårscampare, kanske du vill ha något mycket mer hållbart än standardtältet. Regn, hagel, snö och intensivt solljus kan vara svårare för tält. För att inte tala om att du kommer att vilja ha något som kan hålla dig bekväm oavsett hur utomhusvädret är. Black Diamond tält som Eldorado (Black Diamonds hemsida) är gjorda för att ge den perfekta campingupplevelsen i alla väder, men till en högre kostnad än vanligt.

Var kan man köpa kvalitetstält

Om du bestämmer dig för att du vill ha något av högre kvalitet än standard Coleman, kanske du undrar var du kan hitta rätt typ av tält.

Du kan bläddra igenom alla välkända varumärkeswebbplatserEller kan du hitta en plats där flera av de pålitliga tältmärkena finns på ett och samma ställe. Om du hellre vill ha alla dina alternativ på en enda webbplats, är REI ett bra ställe att komma igång.

Från ensamstående Passage 1 hela vägen till det massiva Kungariket 8, REI har ett stort utbud av tält att välja mellan. Många av dessa tält ger en acceptabel balans mellan priset du betalar och kvaliteten du får. De kanske inte är de billigaste tälten där ute, men de har mycket att erbjuda för den extra kostnaden.

Var kan man köpa billiga tält

Alternativen är ännu fler om du bara letar efter något enkelt och billigt. Platser som Amazon eller din lokala sportbutik har säkert massor av budgetvänliga tält som säkerligen passar dina behov.

Dick’s Sporting Goods är ett alternativ som många kanske redan känner till. På deras sida kan du hitta pålitliga Coleman-tält, såväl som Eureka, Stansport och till och med Kelty-tält att välja mellan. Var och en kommer till ett pris som säkerligen passar mer avslappnade campare.

  Behöver husbilar drivna webbplatser?

Sajter som dessa är bra ställen att hitta tält om du bara åker på en handfull campingturer om året, eller kanske bara vill ha något för din bakgård. Ibland kanske du inte kan ta dig ut i vildmarken. Under dessa tider är ett bakgårdstält ett bra sätt att njuta av utomhus. Till Lär dig mer om de bästa campingtälten på bakgårdenkolla in vår artikel här!

Tips att tänka på när du handlar tält

Det finns några extra tips som är värda att tänka på när du letar efter ett tält. Att använda dessa tips kan hjälpa dig att få ut mer av ditt tält och i slutändan spendera mindre på din campingutrustning.

Använd dessa tips för att få ut så mycket som möjligt av ditt tält:

  • Få en bekväm storlek. Om du inte absolut behöver ett litet tält för backpacking, skaffa något med tillräckligt med utrymme. Ett tält för 4 personer betyder vanligtvis bara att det finns knappt tillräckligt plats för 4 personer att sova som sardiner packade tillsammans. Det tar inte hänsyn till hur mycket utrymme du kan behöva för utrustning eller byte av kläder eller andningsrum. Så om du vill få plats med 4 personer, se till och skaffa ett tält för 6 personer.
  • Ta hand om ditt tält. Ditt tält kommer att hålla längre om du lägger den extra tiden på att hålla det rent och använda saker som presenningar, fotspår och regnflugor. Ju mer försiktig du är med ditt tält, desto längre håller det.
  • Försök att få något designat för flera säsonger. Även om du bara är en sommarcampare vet du aldrig när det kan regna. Ju bättre ditt tält kan hålla i olika vädermönster, desto längre håller det.
  • Välj inte det billigaste alternativet. Även om ett billigt tält kan vara frestande kan det också betyda att det inte är byggt lika bra. Om ditt tält går sönder efter en eller två campingturer, kan priset för att köpa ett nytt göra att du slutar spendera mer än du kanske hade gjort om du hade börjat med ett kvalitetstält. Leta åtminstone efter tält med pålitliga märken.