Är duschmunstycken universella? Och hur man kontrollerar passformen

Om du funderar på att skaffa ett nytt duschmunstycke, kanske du naturligtvis undrar om något duschmunstycke passar din duscharm – det där röret i din vägg som ansluter ditt duschhuvud till ditt vattenförsörjning. Den goda nyheten är att det för de flesta hem finns ett enkelt svar:

Duschmunstycken har en universell gängstorlek i USA och Kanada, som betecknas som ½-tums NPT. Som ett resultat bör alla lokalt sålda duschmunstycken vara kompatibla med din duscharm. Undantagen från denna regel är duschmunstycken som säljs i andra länder, okonventionella duschmunstycken eller mycket gamla hem.

Det är så mycket mer inblandat i att välja rätt duschmunstycke. För att vara säker på att du inte tillbringar timmar med att leta igenom Internet eller springa fram och tillbaka från järnaffären, kolla in detaljerna och tipsen som jag har sammanställt nedan för att hjälpa dig att framgångsrikt välja ett kompatibelt duschmunstycke.

Är duschmunstycken universella?

Som jag nämnde tidigare är standardstorleken för duschmunstycken i USA och Kanada ½-tums NPT, men det finns undantag från den standarden som man bör tänka på när man byter ut ett duschmunstycke.

1. Duschstorlekar i andra länder

Om du köper online och hittar ett fantastiskt duschhuvud tillverkat i ett annat land, se till att titta noga på specifikationerna. I USA och Kanada är standardgängstorleken 1/2-tums NPT. ”NPT” står för National Pipe Thread Tapered.

Å andra sidan använder de flesta länder runt om i världen en annan standard för rörgängor – BSP, som är en förkortning för British Standard Pipe, och du kommer troligen att hitta den i Asien, Australien, Europa, Nya Zeeland och Sydafrika. En vanlig gängstorlek för duschhuvudet på dessa platser är 1/2-tums BSP.

2. Okonventionella duschmunstycken

I de flesta fall hittar du förmodligen bara duschmunstycken med standard ½-tums NPT. Du kan dock stöta på några okonventionella duschriggar som du vill undvika.

Och såvida du inte planerar att göra om och göra stora förändringar i ditt VVS, då vill du undvika den här typen av hårdvara.

Till exempel har regnduschmunstycken, utformade för att imitera fallande regn, ibland en takinstallation. Om du har en väggmonterad duscharm, som de flesta gör, kan ett regnduschhuvud vara för stort (huvudet i sig, inte rörgängningen).

Även om det finns mindre regnduschmunstycken som kan fungera på väggen, måste du överväga vinkeln på duscharmen för att få den regneffekt du vill ha.

Se även  Är det värt att köpa en bärbar luftkonditionering? - För-och nackdelar

3. Mycket gamla hem

Även om det för närvarande är standard att installera rör för att passa ett 1/2-tums NPT-duschhuvud, har det inte alltid varit fallet. Om du bor i ett äldre hem, kanske du upptäcker att ditt duschmunstycke inte är kompatibelt med den befintliga duscharmen.

Om du stöter på det problemet kanske du vill byta ut duscharmen eller hitta en adapter om du inte vill bråka med något i duschväggarna.

Ett vanligt problem som jag har sett på nätet är att vissa gamla hem har en duscharm med kulända, som brukade tillverkas av endast ett fåtal företag, som Price Pfister, Gerber Ball och American Standard.

Eftersom den är så gammal kommer du förmodligen inte att kunna hitta några adaptrar i lokala butiker, men det finns adaptrar tillgängliga online om du gör en snabb sökning efter adaptrar med kuländar för duscharm.

Förhoppningsvis kommer du inte att falla in i något av dessa duschmunstycken, men för att vara säker, låt oss ta upp några sätt du kan se till att du får ett duschhuvud som passar din dusch.

Tips för att kontrollera duschhuvudets passform

När du förbereder dig för att dyka in i alla dina duschmunstycken, måste du ha ett bra sätt att dubbelkolla att det passar din duscharm. Det är vad vi kommer att täcka här.

Tips #1: Ta med dig ditt gamla duschhuvud till butiken

Om du är som jag kanske du stirrar på din duscharm och inte har en aning om om det är standardstorleken. I så fall sparar det dig mycket tid genom att helt enkelt ta bort och ta med ditt befintliga duschmunstycke till butiken.

Om du inte har det befintliga duschmunstycket tillgängligt kan du även ta bort duscharmen och ta med den. På så sätt kan du få hjälp eller testa om det är kompatibelt innan du måste ta dig hem för att prova.

Tips #2: Mät din duscharm

Om du bor mitt ute i ingenstans, köper allt online, eller om du av någon anledning inte kan ta med de befintliga delarna till butiken, kan du dubbelkolla gängorna på din duscharm genom att mäta den.

Se även  Hur länge håller toalettstolarna och när ska du byta ut dina

Han- eller hontrådar

Först av allt, notera om din duscharm har han- eller hongänga. Sitter gängorna på utsidan eller insidan av beslaget? Om dina trådar är på utsidan har den hantrådar. Om de är på insidan har den hongängor.

Hane och hona ansluter till varandra, så om din duscharm har hangänga, vilket är vanligt, måste du skaffa ett duschhuvud med en koppling som har hongänga och vice versa.

Avsmalnande eller parallell

Därefter vill du se om dina trådar är avsmalnande eller parallella. Om den är avsmalnande kommer diametern att minska längs gängorna. Om den är parallell behåller gängorna en konsekvent diameter. Du borde kunna berätta genom att bara titta på den.

Om du är i USA eller Kanada är chansen stor att den är avsmalnande, men du vill dubbelkolla och se till att din kopplingsdel matchar eftersom en avsmalnande handel kommer att anslutas till en avsmalnande hondel.

Inre och yttre diameter

Mät nu diametern. För hangängor bör du mäta ytterdiametern. För invändiga gängor, vill du mäta innerdiametern. Dessa betecknas ofta med ”ID” för innerdiameter och ”OD” för ytterdiameter.

Du vill sedan ta den faktiska mätningen och jämföra den på en tråddiagram för att hitta den nominella storleken eller handelsstorleken. Denna nominella storlek (eller handelsstorlek) är en standardnamnkonvention för att hjälpa till att identifiera delar.

Dessa är de viktigaste måtten att notera när du handlar efter duschmunstycken. Jag vet, det verkar vara lite mycket. Var inte rädd för att be om hjälp och förtydliganden i butiken.

Om du behöver ytterligare mått, här är en praktisk guide för att bestämma rörgängatyp och rörstorlek.

Tips #3: Fråga en vän

Jag bor i en stad och har ingen aning om vem jag skulle fråga om jag hade en VVS-relaterad fråga, men om jag kände någon skulle jag inte tveka att be om hjälp.

Om du är en av de lyckliga människorna som råkar ha en vän eller familjemedlem som är rörmokare eller någon som bara kan mycket om VVS, varför inte be om råd. Det kan sluta spara dig mycket tid och ansträngning.

Tips #4: Köp några olika duschmunstycken och lämna tillbaka de som inte fungerar

För att säkerställa att jag får rätt storlek på duschmunstycket skulle jag personligen göra något av tipsen ovan innan jag tog till det här.

Se även  Är toaletttankar utbytbara?

Om du inte har verktyg att mäta, en expert att fråga och inte kan få dina nuvarande delar till butiken, kan du alltid köpa flera duschmunstycken med olika typer av anslutningar och storlekar.

Försök att koppla dem alla till din duscharm och se vad som passar. Jag skulle vara noga med att se till att den passar på rätt sätt utan att behöva tvinga den eftersom vissa kan vara nära i storlek men har olika trådar. Du vill definitivt inte att ditt duschhuvud ska läcka!

Okej, medan du handlar efter hårdvara, låt oss också titta framåt på de andra tillbehören du behöver.

De andra tillbehören du behöver

Förutom ett nytt duschhuvud kan du också behöva följande saker för att avsluta jobbet:

  • En justerbar skiftnyckel eller tång för att ta bort det gamla huvudet och installera det nya
  • En trasa att stoppa insidan av din skiftnyckel, för att förhindra skador på röret eller duschhuvudet
  • Teflon tejp (ingår med de flesta nya duschmunstycken) för att täta anslutningen

Relaterade frågor

Kan man byta duschmunstycke i en hyra?

Du kan vanligtvis byta duschmunstycke i en hyra, så länge det inte finns några klausuler i ditt hyreskontrakt gällande VVS och inventarier. Det skulle vara klokt att dubbelkolla med din hyresvärd och få det skriftligt. Om det slutar med att du byter duschmunstycke, se till att hålla det gamla i gott skick, så när du flyttar ut kan du sätta tillbaka det på plats i samma skick.

Måste man stänga av vattnet för att byta duschmunstycke?

Nej, du behöver inte stänga av vattnet till byggnaden för att byta duschmunstycke. Du bör dock definitivt stänga av duschkranen för att undvika att bli blöt i vatten när du byter duschmunstycke.

Är toalettstolsstorlekar universella?

Det finns två standardstorlekar på toalettstolar i USA. De är långsträckta och runda. Långsträckta toalettsitsar är 18,5 tum långa och runda toalettsitsar är 16,5 tum långa. För att ta reda på vilken typ av toalettsits du behöver, mät från slutet av skålen till mitten av stolphålen

Lämna en kommentar