Är dunsovsäckar bättre än syntetmaterial?

När du campar förlorar du det mesta av hemmets bekvämligheter, inklusive din säng och filtar. Att sova bekvämt är ändå en viktig del av en framgångsrik campingresa! Rätt sovsäck kan verkligen göra skillnaden mellan en fantastisk campingupplevelse och en som gör att du vill stanna hemma nästa gång

Låt oss idag prata om hur du får den bästa möjliga nattsömnen med din sovsäck och svara på frågan: är dunpåsar bättre än syntetiska?

Så vilket är bättre, dun eller syntetiska sovsäckar?

För torra men mycket kalla förhållanden är dun överlägsen i sin isoleringsförmåga och det är lätt jämfört med de flesta syntetiska isolatorer. Detta gör dunsovsäckar bättre för torr, kall camping och vandring. Syntetiska sovsäckar är bättre under förhållanden med en betydande mängd fukt. Eftersom syntetisk ull förlorar mindre av sin isoleringsförmåga är den bättre i våta förhållanden.

Dunsovsäckar

 • Vad är nere?

”Ner” beskrivet med hänvisning till en sovsäck är vad sovsäckens foder är fyllt med. Dun är det mjuka lagret av fjädrar på en fågel som är under de yttre fjädrarna. Det används vanligtvis för att fylla täcken, täcken, sovsäckar, kuddar och andra sängkläder. Det vanligaste dunmaterialet du hittar i sängkläder kommer från gäss.

 • För- och nackdelar med dunsovsäckar

Dunsovsäckar föredras av rutinerade campare av många anledningar, men alla vill inte krypa ner i en bädd av fågelfjädrar. Låt oss prata om för- och nackdelarna med att ta med en dunsovsäck på din nästa campingresa.

Fördelar med dunsovsäckar

 • Dunsovsäckar ger mycket värme när du campar i kallare väder. Dun isolerar och andas fortfarande tillräckligt för att känna sig bekväm när väskan blir varm. Enligt erfarna campare värms dunväskor snabbt upp och håller sig varma utan att överhettas.
 • Dessa väskor är lyxigt plyschiga och mjuka. De flesta beskriver det som att ligga på ett moln! Om du är någon som inte behöver mycket ryggstöd (som du inte riktigt skulle få i en sovsäck ändå) kanske du gillar en dunfylld sovsäck för resor.
 • Dunsovsäckar är lätta! Syntetmaterial kan vara ganska tungt, och riktiga dunpåsar kan vara upp till ett kilo lättare för samma temperaturklassificering. Detta är bra om du redan har fastnat i vikten av annan campingutrustning eller om du backpackar.
 • Sovsäckar fyllda med dun är mycket lättare att komprimera än syntetpåsar. Om du har ont om plats för att förvara din utrustning kan en dunsovsäck vara rätt val för dig. Detsamma gäller för människor som bara vill ha med sig mer förnödenheter på en gång. Resorna fram och tillbaka till bilen när de lämnar lägret är nog ansträngande. En väska som inte är skrymmande kan spara utrymme och tid.
  Fungerar husbilsvärmare på el? (Svar och förklaringar)

Nackdelar med dunsovsäckar

 • Vissa människors allergier orsakas av gåsdun. Det är inte själva fjädrarna du skulle vara allergisk mot, utan dammpartiklarna som fastnar vid användning och även efter tvätt. Om du är extra känslig för damm eller mjäll är en syntetisk sovsäck ett bättre alternativ.
 • Dunsovsäckar är i genomsnitt dyrare än de syntetiska modellerna. Om du campar på en budget och inte känner för att spendera på din sovsituation, är syntetväskor vad du bör leta efter. Du kan vanligtvis få fina syntetiska påsar för $ 50- $ 70. Du skulle vara svårt att hitta en kvalitetssovsäck i samma prisklass.
 • Dun mår inte bra i våta förhållanden. Varför? Eftersom blöta fjädrar är platta och obekväma. Vått dun isolerar inte din kropp mot kyla. De luktar också mindre än fantastiskt, så om du kunde få ut din sovsäck i regn eller snö, välj en syntetisk sovsäck. Kom också ihåg att våta sovsäckar, om de inte skyddas med hydrofobt material, kommer att bli mycket tyngre. Backpackers se upp!
 • Vissa campare protesterar mot dunfyllning eftersom de anser att det är grymt mot djuren det kommer ifrån. Veganer och vegetarianer bör undvika detta material eftersom det i slutändan är en animalisk produkt. Om det inte stör dig kanske du inte tycker att det är en nackdel alls.

Dunsovsäckar till salu

Om du vet att du vill ha en dunsovsäck har du massor av alternativ på marknaden! Alla följande exempel är högt värderade och rekommenderade av erfarna campare. Se.

Syntetiska sovsäckar

 • Vad är syntetisk fyllning gjord av?

Det syntetiska alternativet till dun i sovsäck kan ta många former, men detaljerna för varje fyllning skyddas av företagen som tillverkar dem. Även om vi inte vet den exakta sammansättningen av varje material, finns det en allmän trend med två populära typer av syntetisk fyllning: korta stapelfibrer och långa kontinuerliga filament.

  Skulle du kunna springa utan din stortå?

Korta stapelfibrer

 • Ludd och komprimera på samma sätt som dunsovsäckar
 • Varar inte lika länge som nere; kommer att behöva fyllas på och kommer så småningom att gå sönder helt

Långa sammanhängande filament

 • Hållbar som dun, men komprimerar mindre
 • Ger hög isolering mot minusgrader

För- och nackdelar med syntetiska sovsäckar

Precis som dunsovsäckar har sina fördelar och nackdelar, så har sovsäckar med syntetisk fyllning. Fördelarna är betydande, men nackdelarna kan vara en deal breaker för vissa. Låt oss prata om det.

Fördelar med syntetiska sovsäckar

 • De är ofta hypoallergena. Syntetmaterial behåller mindre damm och mjäll än gåsdun/anddun när det kommer till din sovsäck eller andra sängkläder. Personer med känsliga allergier kan lättare vila istället för att vara uppe hela natten och nysa.
 • De är ofta billigare. Sovsäckar fyllda med syntetmaterial säljs oftare billigare än inte. De är billiga att producera men resulterar i en högkvalitativ produkt. Dun är dyrt eftersom det är en animalisk produkt och dessa fjädrar är eftertraktade av alla.
 • Du kan få dessa påsar blöta. Dunsovsäckar töms och isolerar inte längre insidan när de är våta. Syntetväskor kommer fortfarande att hålla dig skön och varm, även om du fastnar i regn eller snö. Det är en klar fördel som syntetpåsar har framför dun.

Nackdelar med syntetiska sovsäckar

 • Sovsäckar fyllda med syntetdun kan inte komprimeras lika mycket som med dunsovsäckar. Det betyder att om du har ont om utrymme måste du ge upp andra väsentliga saker för att få lite mer plats eller köpa en dunväska istället.
 • Syntetpåsar är tyngre. Om du tar med dig sovsäcken på en ryggsäcksresa är det här inte de mest välkomna nyheterna. När allt kommer omkring, allt du har måste du bära med dig tills du kommer fram till din destination. Även en skillnad på ett kilo kan göra att du får ont i ryggen efter ett tag.
 • Vissa syntetiska fillers kanske inte är lika mjuka som vad du skulle hitta i en dunsovsäck. Om du hoppas kunna sjunka ner i väskan i slutet av en lång dag och känna att underdelen är gjord av sockervadd, borde du verkligen titta på en dunmodell istället. Även om mjukheten hos syntetiska påsar fortfarande är betydande, slår ingenting ner.
  Ta din hund med kanot eller kajakcamping (säkerhet, packning och USA)

Syntetiska sovsäckar till salu

De som har en stram budget eller de som har etiska problem med sovsäckar av gås/anddun kommer att hoppa av glädje när de ser alternativen nedan! Det finns gott om syntetväskor på marknaden att välja mellan. Kolla in några av följande exempel.

Vilket är bättre: dun eller syntet?

När det kommer till kritan finns det ingen bättre eller sämre typ av sovsäcksfyllning. Vad som är bättre för dig beror på din situation. Vissa människor motsätter sig användningen av animaliska produkter; i så fall skulle de tycka att syntetiska sovsäckar är bättre. Andra behöver en väska som är lätt och kan komprimeras. Dunsovsäckar dominerar för dem!

Du ser? Allt beror på personliga preferenser. Du bör bestämma dig själv när det kommer till vilken typ av sängkläder du föredrar. Låt oss göra en enkel lista för att sammanfatta och hjälpa dig att fatta ditt slutliga beslut.

Ner

 • lättvikt
 • Lätt att komprimera
 • Isolerande
 • Mjuk
 • Bättre i torra förhållanden
 • Dyrare än syntet
 • Etiskt sett en gråzon

Syntetisk

 • Mer prisvärd
 • Kan bli blöt
 • Även isolerande
 • tyngre
 • Går inte att komprimera lika mycket

I slutändan kommer sovsäcken du väljer för din campingresa att vara bekväm och pålitlig så länge du kommer ihåg dessa saker och får den sovsäck som passar dina behov bäst. Spräng inte din budget om du inte riktigt kan spara pengarna. Fuska inte dig själv på en lyxig upplevelse om syntetmaterial inte är viktigt för dig.

Jag hoppas att detta hjälpte dig att fatta ett beslut som du inte kommer att ångra efter en lång, hård dag av vandring och utforskande. Vila i frid och glada stigar!

Fler artiklar du kommer att älska.

Backing Packing Sovsäck (Vad är en bra vikt och välj)

Hur du håller din sovsäck torr när du campar eller vandrar

Hur dunsovsäckar tappar värme (och hur man förhindrar det)

Hur kan jag isolera min sovsäck (9 metoder som fungerar)