Är du snabbare på banan? Detta kan vara varför!

Många detaljer om dina löpningar kan bero på vilken typ av löpning du gör och vilka ytor du springer på. Många säger att deras tider på en löparbana är snabbare än att springa på väg. Även om det kanske inte verkar självklart till en början, finns det några anledningar till detta.

Det är lättare att springa snabbare på en löparbana eftersom löparbanorna är mycket jämnare och materialen är designade för olika typer av löparskor.

Det är ett kort svar. Jag vill dock titta på några av de främsta anledningarna till att dina tider med största sannolikhet är bättre på en löparbana än de är på vägen. Efter det vill jag svara på några viktiga frågor som du kanske inte visste att du hade, så låt oss hoppa in i det.

löparbana

7 skäl till varför du kan vara snabbare på banan

Titta, det kan finnas 100 olika anledningar till att du får snabbare tider när du springer på banan. Kanske är det där du känner dig mest bekväm. Men eftersom vi inte kan lista hundratals skäl i den här artikeln, kommer jag att prata om sex skäl som jag tror kan vara anledningen.

Inga hinder på banan

Ibland kanske du inte märker hur många hinder du aktivt undviker när du springer på väg eller stig. Hinder kan variera mellan mindre olägenheter och större föremål som tär på din tid varje gång du undviker dem. Några av dessa hinder inkluderar:

  • Potholes
  • Bilar
  • Stora stenar
  • Träd
  • Vägarbeten

Ju längre du springer, desto mer tid kommer du att förlora på dessa hinder, och även om de verkar som mindre olägenheter, så räcker det till i slutet av löpningen.

Om du vill få de bästa möjliga tiderna när du springer på en stig eller väg kan du behöva göra det planera din rutt strikt i förväg så att du kan upprepa den och förbättra dina tider. Du blir nog bäst betjänad av välja en konsekvent tid på dagen att springa så du har samma trafik från dag till dag.

  Kan en björn krossa ett bilfönster?

Löparbanor är mjukare än vägar

Man kan säkert säga att grunden till en löparbana vanligtvis är gjord av cement. Grunden kan vara asfalt i vissa fall, men det är sällsynt. Själva banan är dock gjord av olika material som är mycket mjukare än tjära eller cement.

Det finns en idealisk balans mellan styvhet för en löparbana som optimerar löphastigheten (källa). Tricket är att hitta den balansen.

Löparbanor är vanligtvis gjorda av syntetiskt gummi. Detta ger olika fördelar, framför allt mer dämpning för varje steg du tar. När du kombinerar den dämpningen med dina löparskor får du en mycket bekvämare löpning.

Eftersom varje steg är mindre belastande för din kropp, speciellt dina leder, kan du pressa hårdare längre, och därför kanske du märker att dina tider är snabbare på banan än på andra ställen. Skillnaden kan vara försumbar, eller så kan den vara betydande beroende på avståndet.

Alla banor är inte byggda lika – märk väl. Vissa spår faller isär och har inte den ideala styvheten.

Exakt körsträcka

När du springer på vägen måste du ofta lita på en GPS för att berätta hur många mil du har sprungit eller har kvar. Däremot vet du att varje varv är 400 meter på en bana. Detta innebär att fyra varv motsvarar ungefär 1 mil; det finns mycket lite utrymme för fel.

När du själv ska mäta avståndet finns det mycket utrymme för fel, även för de bästa GPS:erna som finns. Så du kanske springer 50 meter extra för varje mil, vilket inte verkar så illa, men över 10 mil blir det 500 meter, så din tid blir längre. Kom ihåg att detta inte alltid är fallet, men ofta kommer löpare att kommentera hur deras iPhones kommer att mäta olika avstånd än deras GPS-klockor för löpning – du kan läsa mer om det här.

Har du spikar på dig?

Denna punkt gäller i första hand sprinters. Om du bär broddar är det osannolikt att du springer längre sträckor eller springer på vägen. Men idrottare som tävlar på banor använder ofta spikar eftersom det hjälper dem att uppnå bättre tider.

  Fungerar Bear Spray verkligen: Bör du satsa ditt liv på det

Om du använder dem på en bana blir din tid automatiskt bättre. Spikes fungerar genom att ge dig mer grepp på framsidan av din fot. Det extra greppet och dess placering möjliggör en mer betydande överföring av energi. Allt detta betyder att du teoretiskt sett bör springa snabbare.

För att vara rättvis, om du sätter spikar på mig, kommer jag förmodligen inte att springa anmärkningsvärt snabbare – det här gäller egentligen bara de som är i framkant av sin löpförmåga.

Höjdförändring

Det är ovanligt att hitta en väg som är helt plan. Även i ett relativt plant område finns det små höjdförändringar – till och med trappsteg eller trottoarkanter eller liknande ökar med tiden.

Detta kan vara en av de mest avgörande anledningarna till att dina löptider är bättre på banan än på den öppna vägen.

Ingen trafik

Enligt min erfarenhet är trafiken en av de största anledningarna till att din tid på en väg inte är så snabb som den skulle vara på rätt spår. Om du springer i tätorter kan tiden du förlorar i trafik vara mer betydande än du tror. Här är varför trafik är ett så stort problem:

  • Du måste aktivt tömma fordon.
  • I tätorter kan du behöva stanna vid trafikljusen.
  • I de flesta områden måste du ge efter för stoppskyltar.

Konkurrens och mentalt utrymme

Den mentala aspekten är något som kan förbises. Det är dock något som kan spela roll för varför dina tider är snabbare på banan.

Jag vet när jag skulle springa på en bana för träning kände jag mycket mer konkurrerar med de andra löparna. Jag är inte säker på varför men jag kände att det var smärtsamt att få passera så jag sträckte mig ner och sprang snabbare än vad jag brukar.

  Är dyra tält värt det?

För det andra, eftersom det är så lätt att räkna dina tider när du är på en bana, är det lättare att pressa dig själv att slå dina tidigare tider.

Så när du kommer ut på en löparbana kan du undermedvetet pressa dig själv att gå snabbare utan att inse det.

Är det bättre att springa på en bana än på vägen? Fördelar och nackdelar

Om ditt mål är löpprestation, dvsom du kan välja mellan att springa på väg, trottoar eller bana varje dag, banan är det bästa stället att fokusera på löpprestanda.

Men alla har inte den lyxen, och att skjuta upp löpningen för att du inte har det perfekta löputrymmet är inte den bästa idén.

För det andra, om ditt mål för löpningen är träning, kommer det att fungera fantastiskt att springa på en stig eller på vägen.

Dessutom, om du börjar bli uttråkad av att springa runt en oval bana ständigt, är det en bra idé att byta tillbaka till vägen ett tag för att hålla saker intressanta för dig själv. Med allt detta sagt, här är några för- och nackdelar med att springa på en bana:

Fördelar Nackdelar
Löparbanor är mjukare än vägar Inte lika tillgänglig som vägen
Dina tider kan vara bättre på ett spår. Utan en förändring i landskapet kan det bli tråkigt.
Utan trafik är spår säkrare än vägar. Att ibland bli konkurrenskraftig med andra löpare när man inte vill vara det är demotiverande.
Mer exakt körsträcka
De belastar din kropp mindre
Att springa på en bana För- och nackdelar

Kan springa på en bana göra dig snabbare på vägen?

Att springa på en bana gör dig inte direkt snabbare på vägen. Men att springa var som helst kommer kontinuerligt att öka din kondition, så om du fortsätter springa oavsett om du är på väg, stig eller bana, kommer du att få snabbare tider tills du når en platå.

När du väl når den platån kommer det att handla mer om uthållighet än något annat. Du skulle behöva arbeta med din löpteknik, och en bana kan hjälpa dig med det lite, men jag skulle inte säga att banan direkt hjälper dig att uppnå snabbare tider när du går tillbaka till vägen.