Är dragkedja farligt? Med säkerhetsstatistik

Du provade ziplining en gång för år sedan och gillade det verkligen, så du trodde att det skulle vara den perfekta aktiviteten för din kommande familjesemester. Till din stora förvåning fick du tillbakadrag från resten av din familj, som sa till dig att ziplining inte är säkert. Är det verkligen sant?

Blixtlåsskador ökar i takt med att sporten har blivit mer populär i USA, med 3 600 skador rapporterade mellan 1997 och 2012. Det är dock viktigt att skilja från kommersiella ziplining-företag med strängare standarder jämfört med amatörbanor i ziplining. de sistnämnda är vanligtvis mycket farligare.

I dagens artikel kommer vi att prata länge om säkerheten hos ziplining, inklusive statistik som hjälper dig att bestämma dig. Vi kommer till och med att diskutera om zipliningföretag är under federal reglering, hur ofta ziplineinspektioner förekommer och mer, så se till att du fortsätter läsa!

Är ziplining federalt reglerad?

Federal reglering är besläktad med lag och kan informera myndigheter om hur vissa lagar bör efterlevas. Enligt Robson Forensic, en kriminalteknisk resurs, från och med 2020 kan det finnas så många som 400 kommersiella zipliningföretag i hela USA. Ingen är federalt reglerad, säger Robson Forensic.

Nu betyder det inte att det inte finns standarder för ziplining, vilket det verkligen är. I USA är de två organisationer som övervakar dessa standarder ASTM International och den American National Standards Institute eller ANSI. Det är med andra ord inga små organisationer.

European Standards eller EN samt Lifting Equipment Engineers Association och Association for Challenge Course Technology eller ACCT spelar också en roll för att sätta zip-lining-standarder.

Standarderna avser användningen av zip-linjer samt deras utbildning, drift, inspektion, prestanda och design. Men utan federala bestämmelser kanske reglerna inte är tillräckligt stränga för att alltid upprätthållas. I stället för federala bestämmelser, i vissa stater, (som i Pennsylvania och Florida), kan en delstats jordbruksdepartement övervaka ziplining-aktiviteter. Om inte dem, då skulle det vara arbetsdepartementet.

Hur ofta inspekteras Zip Lines?

Genomgår kommersiella zip-linjer regelbunden inspektion? Svaret är ja, eller åtminstone borde det vara det. Åtminstone varje dag ska ziplineoperatörerna kontrollera alla kablar som ryttare använder för ziplining. Om du läser våra andra inlägg om ziplining på den här bloggen, kommer du ihåg att ziplines-kablar är gjorda av galvaniserad tråd.

Standarden 7×19 galvaniserad tråd ser ut som en Twizzlers Pull n’ Peel med minst sju kablar som var och en består av mindre ledningar. Det är dessa ledningar som kommer att börja slitas först, varför dagliga inspektioner är avgörande.

Hubbard Merrell Engineering har en stor översikt över alla stater i USA och deras kriterier för inspektion av zipline. Även om många stater inte gjorde sina kriterier tillgängliga, betyder det inte att de inte har inspektionsregler, bara att vi inte vet vad de är. Här är en lista över de kriterier som gjordes allmänt tillgängliga.

 • Alaska: Alaskas delstatsdepartement kommer att ta hand om inspektion eller en National Association of Amusement Ride Safety Officials (NAARSO) nivå II-inspektör kommer att göra det.
 • Arkansas: Alla zipline-inspektörer i Arkansas genomgår utbildning och certifiering genom NAARSO.
 • Kalifornien: I Kalifornien måste en kvalificerad säkerhetsinspektör eller QSI inspektera ziplinen och sedan skicka ett brev om överensstämmelse.
 • Colorado: Alla tredjepartsinspektörer måste registrera sig hos staten. Endast professionella ingenjörer (”in en relaterad disciplin”), AACT-kvalificerade inspektörer, nöjesindustrins tillverkare och leverantörer International eller AIMS Level 1, eller NAARSO Level 2-inspektörer är kvalificerade.
 • Connecticut: Connecticut tillåter ingenjörer eller tredjepartsinspektörer att göra en första inspektion av zip-linjen, sedan kommer en statlig representant att följa upp sin egen inspektion.
 • Delaware: I Delaware måste du vara en del av en elektrisk inspektionsbyrå som certifierats av Delaware Board of Electrical Engineers eller ha ett säkerhetsinspektionscertifikat för Amusement Rides för att inspektera en zipline-bana.
 • Florida: Permanenta ziplining-kurser måste inspekteras två gånger per år i Florida. Tredjepartsinspektören måste skicka in ett formulär om överensstämmelse och oförstörande testning. Ingenjörer är ett sådant exempel på behöriga tredjepartsinspektörer. Staten kommer att genomföra sin egen inspektion av ziplinebanan.
 • Illinois: En statlig inspektör i Illinois måste kontrollera ziplinebanan innan den kan öppnas för allmänheten. Inspektören, ofta ingenjör, kommer sedan att ta fram ett brev till den statliga inspektören.
 • Iowa: Iowa State inspektörer måste kontrollera zip-linjen och dess utrustning.
 • Kentucky: Alla zipline-inspektörer i Kentucky måste följa inspektionsreglerna som beskrivs i Kentucky Inspection Report.
 • Maine: I Maine gör brandmarskalken ziplineinspektioner.
 • Maryland: Maryland har en säkerhetsinspektionsavdelning som kommer att kontrollera zipline-banorna i staten.
 • Massachusetts: De som har ett Massachusetts Certificate of Competency anses vara en Massachusetts Certified Inspector och de kan övervaka zip-lining-inspektioner.
 • Michigan: Michigan State Inspectors kommer att gå ut och kontrollera en ziplining-kurs om de uppmanas av Carnival/Amusement Safety Program-kontoret.
 • Minnesota: En certifierad inspektör i Minnesota är antingen en oberoende inspektionstjänst eller en del av ett åkförsäkringsbolag. De skulle behöva lämna in en bekräftelse om nöjesinspektion.
 • Missouri: AIMS och/eller NAARSO certifierar alla inspektioner på en nivå ett-certifiering eller högre. Ytterligare inspektion kan också ske inifrån statliga organisationer.
 • New Hampshire: En kommissionär eller agent måste inspektera zip-linjen innan allmänheten kan använda den.
 • New Jersey: I New Jersey anses du vara en erkänd certifierad underhållstekniker eller RCMT om du har en AIMS-certifiering på nivå ett eller högre, en NAARSO-certifiering på nivå ett eller högre, eller om du är en kvalificerad inspektör för att granska kategori 2-åkning status.
 • New York: New Yorks Department of Labor kommer att inspektera en zip-line-resa när den passerar tillstånd och innan resan öppnar för allmänheten. Sedan kommer inspektioner att ske minst årligen därifrån och ut. State Department of Health kommer också att komma förbi en gång per år för att inspektera ziplinebanan.
 • Ohio: De enda inspektörerna som kan granska zip-linjer i Ohio är auktoriserade genom Department of Agriculture. Inspektionen ska klara föreskrifter som fastställts av Ohio Amusement Ride Safety Advisory Council.
 • Pennsylvania: I Pennsylvania kan deras zipline-inspektioner endast utföras av certifierade inspektörer genom NAARSO eller AACT.
 • Texas: Alla zipline-inspektörer i Texas är antingen från auktoriserade försäkringsbolag eller NAARSO.
 • västra Virginia: West Virginia Division of Labor övervakar ziplineinspektioner i detta tillstånd. Inspektionerna följer ACCT-regler som fastställts i ACCT Challenge Course och Canopy/Zip Line Tours Standards, Seventh Edition.
  Bästa Downrigger Clips för Kokanee Fishing (Och hur man ställer in det)

Zip Lining Säkerhetsstatistik genom åren

Eftersom ziplining inte är federalt reglerad, finns det inget statligt organ som spårar zip-lining-skador och dödsfallsdata. Det betyder att det är omöjligt att hämta den här resursen från en källa. Vad vi kan göra är att sätta ihop data som är lättillgängliga i olika rapporter och nyhetsartiklar, vilket skapar en typ av lapptäcke.

Till exempel, CBS News, i en artikel från 2015, konstaterar att mellan 1997 och 2012 hade upp till 3 600 personer zip-lining skador som krävde läkarvård. Dessa skador omfattade allt från stukningar till skärsår och brutna ben. Det är kumulativt räknat från 1997 till 2012 förresten, inte att 3 600 zip-lining skador inträffade bara under 2012.

Deras data kommer från en American Journal of Emergency MedicineRapportera. CBS säger att zip-lining dödsfall inte räknades i studien.

Dock i en annan CBS News artikel som också publicerades 2015, uppgav nyhetsbyrån att sex amerikanska ziplining-dödsfall hade inträffat det året. Den artikeln publicerades dock i slutet av augusti, vilket innebar att år 2015 fortfarande hade fyra och en halv månad kvar. Därmed kan dödssiffran bli ännu högre.

A Delaware online artikel från 2016 fyller i några av luckorna, eftersom den här artikeln beskriver arten och antalet dödsfall i ziplining i hela USA mellan 2011 och 2016. Men endast fem dödsfall beskrivs, och vi vet med säkerhet att fler människor dog zip lining under den perioden baserat på CBS News info.

Vi ska gå tillbaka till Robson Forensic-rapporten, som förmodligen är den mest omfattande resursen som finns om ziplining-incidenter och dödsfall. Deras rapport nämner att från 2006 till 2016, var det 16 zip-lining dödsfall. Upp till 77 procent av dessa dödsfall tillskrevs fall. Resten berodde på förvecklingar, kollisioner och materialfel.

  Hur man förblir säker när man vandrar runt björnar

Nu kan 36 000 skador fram till 2012 låta som mycket, men kom ihåg att det är 15 år vi pratar om här. Av en miljon människor är skadefrekvensen 11,64, vilket är lågt. Den hastigheten är inte riktigt lika låg som att åka på en nöjesparksattraktion, men den är fortfarande låg. Dessa skador var i första hand brutna ben med 46 procent följt av blåmärken på 15,2 procent, stukningar och spänningar på 15,1 procent, sedan slutna huvudskador och/eller hjärnskakning med 7 procent.

Inte alla ziplining skador kräver nödvändigtvis en resa till sjukhuset. Robson Forensic citerar data från Ohio State University som fann att endast 12 procent av de skadade på en zipline behövde läggas in på ett sjukhus.

Så, är dragkedja farligt?

Vad säger all denna information oss när du sätter ihop den? Ziplining är inte utan sina skador och till och med dödsfall. Eftersom det är en luftburen sport där du är minst 30 fot i luften, är det till viss del att förvänta sig.

Ovanstående statistik täcker inte amatörbanor i ziplining, varav deras säkerhet är helt försumbar. Även bland kommersiella zipliningföretag beror deras säkerhet på företaget. Vi beskrev tidigare de olika inspektionskriterierna som vissa stater använder, vilket borde göra dig lugn.

Om du har frågor, funderingar eller funderingar kring ziplining rekommenderar vi att du ringer eller besöker ditt zipliningföretag. Ibland kan du känna dig lugn när du ser kursen och hur den underhålls. Ställ gärna frågor som hur ofta ziplinorna inspekteras eller vilken typ av säkerhetsutrustning företaget använder.

Du kan också fråga dem om deras viktgränser, eftersom många zipliningföretag har sådana gränser för din säkerhet. Om du får en dålig känsla av ziplining där, så är det förmodligen bättre att du fortsätter din sökning.

  De bästa snökängorna under $150

Slutgiltiga tankar

Säkerhetsstatistik för ziplining är svår att få tag på eftersom sporten inte är federalt reglerad, men vi vet att från 1997 till 2012 inträffade minst 3 600 skador i hela USA. Hur många av dessa incidenter som var dödliga är mindre tydligt, men fall är fortfarande den primära dödsorsaken vid ziplining.

Det är bra att ha fakta, och nu när du har det kan du fatta ett välgrundat beslut om huruvida ziplining är rätt för dig och din familj.

Relaterat innehåll

Ziplining kan vara en rolig aktivitet för människor med olika erfarenhetsnivåer. Du kan göra en måttligt kort, långsam zipline om du inte jagar efter spänningen eller så kan du zipline 60 eller mer från marken. Oavsett din ziplininghöjd eller hastighet undrar du om linjen sannolikt kommer att gå sönder. Har det någonsin hänt?

Vi har alla hört det minst en gång: berättelserna om någon som åker ziplining och sedan säger att det var tråkigt. Du tänkte planera en zipline-tur snart, men du kan inte låta bli att undra, kan det vara tråkigt eller är ziplining faktiskt kul?