Är Doc Martens stövlar bra för promenader?

Kvinnliga ben med vita stövlar med snörning

Med äkta läder, lyxiga snören och tjocka gummisulor är Doc Martens bland de mest hållbara stövelmärken du kan hitta. Med sådana kvalitetsmaterial kan dessa stövlar verka idealiska för promenader, men så är det bara inte.

Doc Martens stövlar rekommenderas inte för promenader; deras tjocka läder och tunga sulor gör det svårt att navigera i bergig terräng, vilket ökar sannolikheten för blåsor och till och med nervskador. Doc Martens är mer lämpade för platt terräng eller vardagsliv i staden.

Martens aficionados överallt kommer att hålla med om att dessa skor inte gör dig besviken när det kommer till vardagsbruk. Men om du letar efter en bra vandringskänga eller undrar varför din Doc Martens inte är rätt för dig, finns det mycket debatt om detta ämne. Låt oss dyka in.

Doc Martens och vandring

Tekniskt sett kan du gå medan du bär Doc Martens; Det är inte omöjligt. Om leden är mjuk, lätt sluttande eller allmänt platt, kommer din Martens att klara sig bra. De verkliga problemen kommer när du vandrar i stenig, sluttande terräng. De flesta promenader, eller åtminstone alla promenader med den bästa utsikten, kommer att gå i tuffare terräng. Designen på Doc Martens stövlar blir då problematisk.

Doktor Martens designades ursprungligen under andra världskriget med avsikten att skapa en bekväm, hållbar arbetssko för fabriks- och brottsbekämpande arbetare. Eftersom dessa stövlar har en så stark historia, kan det tyckas som att de är de perfekta skorna för att motstå bergsslitage.

Men på grund av det tjocka lädret, den täta snörningen och de kraftiga gummisulorna ökar Doc Martens risken för blåsor under gång. Materialet och vikten av dessa stövlar skaver mot alla tryckpunkter i dina fötter och anklar, vilket orsakar smärtsamma friktionsmärken på huden.

  Kan du hoppa fallskärm från en luftballong? Vad är nödvändigt?

Ett annat problem med att vandra i Doc Martens är att de är tunga – 3 till 4 pund per par, för att vara exakt. Med en genomsnittlig vandringsryggsäck som väger allt från 20 till 50 pund, och med ansträngningen av konstant uppförsbacke, är tunga skor det sista du vill ta itu med. Helst ska vandringskängor vara lätta så att du kan röra dig fritt med minimal ansträngning.

Slutligen, Doc Martens är inte alls andas. Ja, det robusta lädret är underbart vattentätt och underbart varmt på vintern, men har liten eller ingen andningsförmåga. Svett och smuts kommer att fastna helt i stövlarna när du går, och dina fötter blir obehagligt varma utan lättnad. Vandringsstövlar bör ha tillräcklig cirkulation och luftflöde; annars kommer dina fötter att bli obekväma, domna eller till och med svullna.

Så, Doc Martens är en fantastisk arbetskänga för vardagsbruk – ett bra modestatement till och med – men det gör dem inte till fantastiska vandringskängor. Njut istället av att blinka med din Martens medan du pendlar till och från jobbet, springer ärenden eller går på lokala evenemang. De kommer säkerligen att fånga ögat och bli erkända som ett fantastiskt skoval. Men att bära dem på berget är att be om en eländig tid.

Utomhusarbete och kläder

Så Doc Martens lämpar sig inte för promenader; hur är det med utomhusarbete och slitage i allmänhet? Svaret på den frågan är ett rungande ja: Doc Martens designades ursprungligen som den idealiska skon för manuellt arbete. De är bekväma, skyddande och har en otroligt lång livslängd för ett par skor. Med tjocka sömmar, massivt gjutna PVC-sulor, enkla snitt av högkvalitativt läder och manuell montering. Doktor Martens är den idealiska arbetsskon. Vissa modeller har till och med en tåhätta i stål, vilket gör dem idealiska för fabriks- eller entreprenadarbete.

  Vad är den genomsnittliga vikten för popup-campare

För en bättre överblick över hur Doc Martens tillverkas och varför denna 1960-talssko förblir en modern industriell favorit, kolla in den här videon från originalfabriken:

Bästa vandringskängorna

Oavsett om du är en trailrunner eller en vandrare, finns det flera grundläggande egenskaper att titta efter när du väljer den perfekta skon. Ju mer tid du tar för att se till att du har valt rätt sko för dig, desto bättre upplevelse får du på leden. Låt oss se varför var och en av dessa funktioner är så viktiga.

  • Passa – Det kan tyckas självklart, men passformen är allt. Det spelar ingen roll hur väl stöveln är designad eller vad den är gjord av, om den inte passar din fot kommer den inte att tjäna dig väl. När skor tillverkas är det allra sista steget att passa skon runt en fotform som säkerställer att skon passar en viss storlek och typ av fot. Det sista steget för en tillverkare bör vara det första steget för köparen: passa först och titta sedan på resten av materialen.
  • Dragning – Dragkraft förhindrar att dina fötter halkar när du försöker springa nerför leden eller klättra på berget. Varje stor tillverkare av vandringskängor har sitt eget egenutvecklade slitbanemönster, men många av dem har liknande funktion. Det som verkligen betyder något är att slitbanan på din känga ökar mängden grepp på yttersulan, eller mängden gummiyta som greppar ojämn terräng och skiljer skon från fotsulan. Ju stenigare terräng, desto tjockare måste slitbanan vara för optimalt grepp.
  • Andningsförmåga – Detta är något många vandringskängor saknar; allt fokus ligger på den hållbara konstruktionen och andningsförmågan är andra. Men tro experterna när de säger att ventilation är det bästa sättet att förebygga hudproblem (utslag, infektioner, blåsor). Leta efter en känga med nätlager som absorberar oönskad fukt och låter din fot andas när du klättrar. Om du vandrar i kallt/snöigt klimat, vill du ha vattentäta stövlar. Annars, ju mer andas, desto bättre.
  • Vikt – Du bär redan en tung ryggsäck och bär all din vandringsutrustning, eller kanske till och med campingutrustning. Det sista du vill ta itu med är tunga fötter. Dina fötter är längst bort från dina höfter, vilket gör att onödig vikt skapar extra muskelspänningar. Lätta vandringskängor är idealiska när det kommer till navigering.
  • Bekvämlighet – Komfort kommer ner till nivån av dämpning som stöveln erbjuder. Dämpande lager förstärker studsen i ditt steg genom att ge din kropp energiåterbäring för varje stöt. Det minskar också påverkan av de krafter som verkar på din kropp när du går genom att absorbera och omfördela stöten.
  • Stöd – Det här är ett inslag som väcker mycket diskussion bland vandrare. Du vill ha vandringskängor med mycket stöd, men inte så styva att det begränsar din rörelsefrihet. Helst bör en vandringskänga ha fotvalv och fotled så att dina fötter inte vrider sig eller rullar på onaturliga sätt i ojämn terräng. Graden av styvhet i skon bör bero på vandrarens preferenser, men det viktigaste att komma ihåg med styva skor är att bryta in dem innan du tar med dem på en vandring.
  Kan du äta Bluegill Fish?