Är det värt att köpa en bärbar luftkonditionering? – För-och nackdelar

Med sommaren i full gång är det otroligt viktigt för din hälsa att hålla dig sval. Det är dubbelt sant om du är ute i naturen, med den gassande sommarsolen på huvudet. Isförpackningar, kalla drycker och skugga är bra sätt att avvärja en potentiell värmeslag.

Men vad ska du göra på natten? När solen sjunker bakom horisonten sjunker temperaturen naturligt. Det betyder dock inte nödvändigtvis att du kommer att vara cool. Husbilar och tält blir notoriskt täppta, särskilt om de är packade med flera personer. I så fall är din bästa insats att investera i en bärbar luftkonditionering.

Som namnet antyder är den här enheten en typ av luftkonditionering som du kan ta med dig på språng. Den finns i en mängd olika storlekar och kapaciteter för enkel transport. Sammantaget är det ett otroligt bekvämt verktyg att ha om du vill svalka dig inomhus och när du är ute. Men är det verkligen nödvändigt?

Med priset på fönster AC-enheter på väg ned, säger många att en bärbar luftkonditionering är ett värdelöst slöseri med pengar. Likaså hävdar ett lika stort antal människor att äga en av dessa enheter är ett måste för alla som planerar en sommarutflykt. Som lekman, vem litar du på? Vi har din rygg.

Idag undersöker vi om det är värt att köpa en bärbar luftkonditionering. På samma sätt bryter vi ner för- och nackdelarna med dessa underbara maskiner för att hjälpa dig att välja den rätta för dig!

En introduktion till bärbara luftkonditioneringsapparater

Luftkonditioneringsapparater är en av de allmänt förekommande apparater som nästan alla har. Därför har du förmodligen aldrig tänkt på dem så mycket. Men du kan bli förvånad över att ta reda på hur komplexa de kan vara.

På den mest grundläggande nivån fungerar en luftkonditionering genom att dra inomhusluften och ta bort den från dess värme och fuktighet. Apparaten innehåller tre nyckelkomponenter: en kondensorspole, en kompressor och en förångarslinga.

Kompressorn applicerar värme och tryck till en specialiserad gas som kallas köldmedium. Den skickar sedan gasen till kondensorn så att den kan omvandlas från gas till vätska. Slutligen skickar maskinen det flytande köldmediet till förångarslingan för att omvandlas till ånga.

Sedan, när AC-fläkten suger in den varma inomhusluften, absorberar köldmediet värmen och fukten. Luften svalnar och drivs sedan ut inomhus. Hela tiden avleder maskinen den heta, förångade gasen till kompressorn innan den skickas ut.

Se även  Standard mikrovågseffekt (det bästa watttalet för ditt hem)

En vanlig AC har utomhus- och inomhuskomponenter. Den är skrymmande och kräver en jämn ström av elektrisk kraft för att fungera. Men tack vare genialiskt ingenjörsarbete har tillverkare kommit på ett sätt att kombinera alla dessa element i ett mindre, mer kompakt paket.

Bärbara luftkonditioneringsapparater fungerar precis som vanliga AC. De har vanligtvis en eller två avgasslangar på framsidan och baksidan av enheten. Enkelslangs AC kommer att omvandla varm luft till kall luft samtidigt som det skapar ett visst undertryck. Dubbla slangkonditionerare, å andra sidan, kan kyla luften utan undertryck.

Således är tvåkärniga balsam mer effektiva och kan kyla ett rum mycket snabbare än enheter med enslang. Ändå är båda typerna ett bekvämt sätt att avvärja värme när du är på språng.

Fördelar med bärbar luftkonditionering

Trots att de är mycket mindre och mer kompakta än en vanlig AC, är bärbara luftkonditioneringsapparater lika kraftfulla. Dessa snygga maskiner erbjuder många fördelar som du bör vara medveten om om du är underhållande tanken på att skaffa en.

1. Mer prisvärd

En av de mest attraktiva fördelarna med bärbara AC:er är deras låga kostnad. Beroende på storlek och modell kan dessa maskiner kosta så lite som $37 för en liten evaporativ kylare. De är vanligtvis inte särskilt kraftfulla men kan fungera om du planerar att kyla ett mycket litet rum.

Större, mer robusta enheter med en 8000+ BTU är lite dyrare. De går vanligtvis för $200+, men de är inte dyrare än $500. Jämför det med priset på en vanlig AC. Centrala luftkonditioneringsapparater kan kosta allt mellan $1 200–4 500. Fönster AC är något billigare, kostar $150-750.

Men problemet är att du inte bara behöver betala för enheten. Du måste också betala för att installera och underhålla den. Detta kan lägga på en extra $300‒600 till din AC-räkning, vilket inte är idealiskt om du har en stram budget.

2. Lätt att använda

En bärbar AC är inte bara prisvärd, den är också enkel att installera! Allt du behöver är ett eluttag och ett fönster för din insugs- och avgasslang.

För det mesta är maskinen redan monterad, så du behöver inte göra något komplicerat arbete med att montera upp den i och utanför ditt hem. Du behöver bara sätta upp fönsterfästet, en eller två ventilationsslangar och ventilationsadaptern. Alla enheter kommer med en uppsättning detaljerade instruktioner om hur man gör detta. Därför behöver du inte betala en fackman för att montera den åt dig.

Se även  Vad är metallstället i mikrovågsugnen till för? 7 tips för säker användning

3. Bärbar

Den mest uppenbara fördelen med bärbara AC:er anges tydligt i deras namn – du kan ta dem med dig på språng! Mindre evaporativa kylare väger så lite som 2 lbs, vilket är perfekt för en utomhusresa när du inte vill släpa mycket vikt.

Större enheter, å andra sidan, kan väga runt 50 lbs. Detta är visserligen ganska tungt men fortfarande mil lättare än en vanlig 130lbs fönster AC. Dessutom kommer de flesta bärbara enheter med en uppsättning hjul. Därför är det inget problem att flytta den från ett rum till ett annat. Dessutom kan du till och med spänna fast den på taket på din bil och ta den med dig på en familjecampingtur.

4. Blockerar inte naturligt ljus

Om du gillar att ha mycket ljus i ditt hem, kommer du att älska att äga en bärbar AC. Dessa bebisar behöver bara lite utrymme precis bredvid ditt fönster för insugnings-/avgasslangen. Därför låter de dig njuta av mycket solsken samtidigt som du håller luften behagligt sval.

Nackdelar med bärbara luftkonditioneringsapparater

Bärbara luftkonditioneringsapparater är ett verkligt under av smart ingenjörskonst. Men hur bra de än är, de är inte utan brister. Och om du planerar att skaffa en egen enhet behöver du definitivt veta om nackdelarna för att kunna göra ett välgrundat köp.

1. Högt

Värderar du lugn och ro i ditt hem? I så fall kanske en bärbar AC inte är det bästa valet för dig. Dessa kraftfulla enheter kan producera så mycket som 64dB brus. För att vara rättvis är det här inte så högt. I sammanhanget är det genomsnittliga mänskliga samtalet cirka 60 dB.

Så det är mer lågt bakgrundsljud du kan lära dig att ignorera. Men om du är mycket känslig för någon form av upprepad bullerförorening kan det störa dig.

2. Förbrukar mycket el

Bärbara AC-enheter sparar pengar på själva enheten och installationen. Men det slutar med att de kostar dig mer i andra områden, som på din elräkning. Dessa enheter är ökända för att förbruka mycket ström.

Mindre enheter kräver i genomsnitt 2900 watt per timme. Större enheter kan förbruka så mycket som 4100 watt, vilket är mer än ens centraliserade luftkonditioneringsapparater. Som tur är kan du fortfarande komma runt detta problem genom att investera i en modell med programmerbar termostat.

Se även  3 standardstorlekar för duschdraperier, vilken ska du använda?

Denna typ av växelström gör att du effektivt kan hantera mängden ström som din maskin förbrukar. På samma sätt kan du hålla AC igång med toppprestanda om du håller den väl underhållen.

3. Inte idealiskt för kylning av stora utrymmen

Små, bärbara AC-apparater är perfekta för mindre rum. Men de kan ofta kämpa för att utföra sitt jobb när du placerar dem i ett större område. En enhet behöver minst 5000 BTU för att hålla ett 150 kvadratmeter stort rum bekvämt svalt.

Så om du planerar att skaffa en bärbar AC för att kyla din lägenhet, bör du omedelbart börja titta på medelstora enheter i intervallet $150‒300.

4. Kontrollera inte fuktighetsnivåerna

Beroende på var du bor kan sommartid innebära temperaturer i intervallet 100F. Värre, det kan också betyda mycket fukt. De flesta bärbara AC-apparater klarar inte sådana extrema temperaturer under längre perioder. Så om du kör din maskin medan den bränner utomhus riskerar den att överhettas och gå sönder.

Dessutom gör bärbara AC:er inte mycket för att sänka luftfuktigheten. Vissa dyrare enheter har inbyggda avfuktare för att kontrollera mängden fukt i luften. Men även de bästa enheterna kan inte helt avfukta luften. Det tar inte ens hänsyn till fukten som AC själv producerar, särskilt om de går sönder och börjar läcka vatten.

Därför är det säkert att säga att de kommer att göra dig mer skada än nytta om du bor i ett tillstånd med mycket fukt. Men om du befinner dig i ett område med torktumlare, som till exempel i Nevada, är en bärbar AC ett bra val!

Att avsluta

Under sommaren är en av de största utmaningarna att hålla ditt hus svalt. De flesta gör detta med en klassisk AC-enhet för fönster. Även om de är bekväma, kan de vara ganska jobbiga att installera och underhålla.

Därför kommer en bärbar AC-enhet ut som ett mer attraktivt alternativ. Dessa maskiner är mindre, mer kompakta och har en mycket rimligare prislapp än de flesta centrala luftkonditioneringar. Men är det värt att köpa en bärbar luftkonditionering?

Tja, det beror till stor del på dig och dina behov. Som alla maskiner har den här sin beskärda del av för- och nackdelar. Och i slutändan är det upp till dig att bestämma om det är lämpligt för ditt hem.

Lämna en kommentar