Är det varmare i ett tält?

Det tältet har riktigt tunna väggar, kan det verkligen göra skillnad i temperatur? Kommer ett tält att kunna skydda dig från kylan?

I vilket klimat som helst kommer det att bli varmare inuti ditt tält än utanför det. De flesta tält är designade för att hålla vinden ute och värmen inne. Följaktligen kan insidan av ett tält vara minst 5 grader varmare än utsidan.

Fortfarande inte säker på att ett tält kan hålla dig varm? Fortsätt så lär du dig om just hur mycket varmare ett tält kan vara än utsidan, vilka faktorer kan påverka temperaturen i ett tält och hur det är att sova i ett tält jämfört med att sova i en bil.

Håller tält dig varm?

Eftersom ett tält blockerar vind och fångar luft kommer det alltid att kännas varmare inne i ett tält än utanför. Men i vissa fall, som i kalla förhållanden och i större tält, kan insidan av ett tält bara kännas något varmare än utanför tältet. Jag gjorde några tester nedan – kolla in det för mer information.

När du tittar på nästan vilken överlevnadsguide som helst, kommer du att hitta det två av de högsta prioriteringarna för överlevnad är skydd och rent vatten. Det senare är vettigt, eftersom människor kan torka snabbt om vi inte har tillgång till vatten som är drickbart. Uttorkning kan bli ännu värre om vi dricker vatten som gör oss sjuka.

Men du kanske undrar vad som gör skydd så viktigt. Tja, om du är vilse i vildmarken kan exponering för väder och vind vara en farlig sak. Det kan göra oss mer mottagliga för sjukdomar, värmeslag, hypotermi med mera. Följaktligen kan även de enklaste skyddsrum förbättra vår komfortnivå och förmåga att överleva.

Något som många tält gör för att underlätta den komforten är att fånga värmen inuti. Istället för att släppa ut din värme i luften är tältmaterial utformade för att hålla värmen inne med dig. Det kan inkludera både din egen värme och värmen från eventuellt solljus på tältet.

Medan de flesta av oss kanske njuter av några dagar på en camping eller backpackar genom skogen istället för att vara fast i en intensiv överlevnadssituation, att värme fortfarande är viktigt för komforten.

En annan nyckelfaktor som är värd att överväga är hur väl ditt tält kan hålla vatten ute. Oavsett vilken temperatur det är i tältet, det kommer att bli eländigt om vatten läcker in i ditt campinghem. Vår artikel om vattentäta tält kan hjälpa dig att hitta ett tält som håller dig torr. Kolla in det här.

Hur mycket varmare är det inuti ditt tält?

Temperaturen i ditt tält kan variera ganska mycket jämfört med temperaturen utanför. Vädret du campar i, storleken och typen av tält du har, och hur mycket luftflöde det har, kan alla spela en roll för hur varmt det blir inuti.

  Fungerar Bear Spray verkligen: Bör du satsa ditt liv på det

Till exempel, I ~60 graders väder på natten med en person i ett 6-personerstält blir insidan av ett tält ca 1,25 grader varmare än utanför.

Jag tog temperaturen i och utanför vårt 6-mannatält och jämförde skillnaden. Temperaturerna var ungefär desamma när jag inte var i tältet, men när jag stannade där inne i 20 minuter steg temperaturen ca 1,25 grader.

För det mesta, förutsatt att du inte campar i direkt solljus och under höga temperaturer, ditt tält kan vara cirka 5 till 10 grader varmare än utomhus. Som sagt, denna siffra kan lätt hoppa upp om väderförhållandena tillåter tältet att absorbera mer värme. Om du är i direkt solljus fungerar ditt tält som en solugn. (visste du att du kan använda en solugn att laga mat med när du campar? Supercool, eller hur? Läs mer om dem i vår toastartikel här.

De av er som har campat i varmt väder känner säkert till känslan av att kliva in i ett växthus när du behöver hämta något från ditt tält en varm eftermiddag. I dessa fall, du kanske upptäcker att ditt tält till och med kan vara 20 grader varmare än utsidan.

Saker som påverkar tältvärmen

Det kan inte alltid garanteras att ditt tält blir tillräckligt varmt av sig självt utan tillsats av varmare kläder och filtar. Det finns några faktorer som kan spela roll för hur varmt ditt tält kan bli.

Följande är viktiga faktorer att tänka på när du funderar på hur varmt ditt tält kan vara på en viss resa.

Klimat och väder

Naturligtvis, vädret du campar i spelar en stor roll för hur mycket varmare ditt tält är än utanför. De som har slagit läger i högre temperaturer har sannolikt upptäckt detta själva. Tält kan verka på samma sätt som växthus. De får lite sol och insidan blir riktigt varm.

Å andra sidan kommer du inte att känna på det sättet att campa när det är kallare. Tälten kommer fortfarande att vara varmare än utsidan, men temperaturskillnaden blir mindre. Om det ska bli kallt och torrt hjälper det att undvika skuggan snarare än att söka den om det är kallt ute. På så sätt kan tältet insupa all sol det kan få för att hålla dig varm.

Tillgänglig skugga

En stor faktor för värmen i ditt tält är beroende av solljus. Följaktligen vill du Tänk på mängden skugga du siktar på när du väljer en plats för ditt tält. Mer skugga kommer att innebära ett svalare tält, medan mindre skugga gör att det blir lite varmare i de flesta omständigheter.

Som sagt, om du campar i konstant regn, snö och på annat sätt solfritt, kallt väder, förvänta dig inte ett varmt tält även om det inte står under någon skugga. Å andra sidan kan skuggade tält fortfarande bli ganska varma i varmt väder, men skugga kan hjälpa till att hålla det från att bli en ugn.

  Behöver jag sanera min husbils sötvattensystem? Vad du behöver veta

Du kanske också vill fundera på när du kanske vill att ditt tält ska vara varmare. Många av oss är medvetna om att skugga tenderar att röra sig under dagen när solen rör sig genom himlen. Om du bor i ett område med varma dagar och kalla nätter kanske du vill att ditt tält ska kunna njuta av solen senare på dagen så att det kan hålla dig varmare på natten.

Den här ugnseffekten varar inte särskilt länge, men den kan åtminstone ge en mer bekväm läggdagsrutin.

Tältdesign

Vilken typ av tält du har kan definitivt avgöra hur mycket värme det kan absorbera och innehålla. Tält som är gjorda för kallare temperaturer, såsom 4-säsongstält som Arctic Oven är designade för absolut kyliga temperaturer. Följaktligen, designen strävar efter att hålla så mycket värme inne i tältet som möjligt. Detta gör det till ett utmärkt tält för de kallare årstiderna, men verkligen inte idealiskt för högtemperaturcamping.

Dessa kallväderstält försöker begränsa luftflödet till endast det som är nödvändigt. De innehåller ofta förstärkta sömmar och undviker för många fönster och dörrar. På så sätt kan de begränsa värmen som kan fly tältet.

Om du föredrar att campa i värmen, det är klokt att leta efter ett tält med mycket luftflöde. Det gör det lättare att kyla ner tältet när du behöver. Var dock noga med att inte släppa ut för mycket om du vet att utetemperaturen kommer att sjunka över natten!

Större tält blir kallare än mindre tält.

Jag har fått reda på detta av egen erfarenhet. Ju större tältet är, desto mer luft, desto mer sprids din kroppsvärme i tältet. Mindre tält håller värmen bättre.

Antalet personer som använder tältet

Som du kan förvänta dig kommer fler kroppar i tältet att resultera i mer värme. Så länge du inte har en dörr eller ett fönster öppet, kommer det mesta av värmen att förbli instängd inuti. Detta kan vara både bra och dåligt, beroende på väder och exakt hur mycket värme som skapas.

Om det är kallt ute kan den extra kroppsvärmen vara en välsignelse. Alla kommer att kunna sova bekvämare, även utan behov av ett berg av filtar eller el.

Men i särskilt varmt eller fuktigt väder kan extra kroppsvärme bli en belastning. Det kan göra insidan av tältet fuktigare, svettigare och obekvämt.

I detta fall, det är alltid bättre att ha ett tält som har ett ”sovvärde” som är 2 personer högre än storleken på din grupp. Till exempel, om du har en grupp på 4, bör du leta efter ett sexmanstält (minst).

Kan ett tält räcka för att hålla dig varm?

Det är möjligt att ett tält kan vara allt du behöver för att sova bekvämt, men det är inget du bör förvänta dig. Även om du campar någonstans där det är varmt hela natten, vet du aldrig när det kan bli en storm eller andra plötsliga väderomslag som kan få dig att huttra.

  Hur man fäster ett skidrep till en pontonbåt

Packa alltid med åtminstone några extra filtar och varma kläder, för säkerhets skull. Du behöver inte ladda upp din packning med extra saker för värme om du vet att chansen är god att du inte behöver dem, men det är bättre att ha några saker och inte behöva dem än att sluta frysa hela natten.

De nätter då tältet ensamt inte räcker, kanske vissa väljer att använda en bärbar värmare. Hur vet du vilka värmare som är säkra att använda i ditt tält? En artikel om ämnet kan ge all information du behöver för att vara bekväm och säker. Ta en titt här!

Är det varmare att sova i en bil eller ett tält?

Vissa kanske tror att om de tunna väggarna i ett tält kan tillföra några grader av värme, de tjockare väggarna i en bil borde kunna ge ännu mer. Bilar är trots allt mer solida och gjorda av mer hållbara material.

Även om du skulle tro att det skulle hålla sig varmare i en bil, kanske du blir förvånad.

Det finns anledningar till att du kanske vill välja att sova i en bil istället för ett tält. Om du är rädd för vilda djur, finns det definitivt en god chans att du kommer att känna dig säkrare när du sover innanför metallväggar.

I de flesta fall kan det vara så att en bil kan ge mer skydd mot djur. Men det kanske inte gäller alla djur. I vår artikel här, lär dig hur du skyddar dig själv (och dina bilfönster) från björnar.

Värme är inte något som en bil kan ge lätt. Om du inte väljer att köra bilvärmaren hela natten, vilket i allmänhet inte är en bra idé, ett tält kommer att göra ett bättre jobb med att fånga värme.

Bilar tillverkas av olika metaller, som lätt kan bli väldigt kalla om vädret är svalare. Dessutom ger fordon inte förmågan att innehålla varm luft som tält gör. Fordon är vanligtvis inte utformade med en önskan att undvika luftflöde.

Det är min egen gissning om varför bilar inte håller värmen – men av min erfarenhet är det helt sant. Bilar håller verkligen inte in värmen så bra och det kan bli väldigt kallt. Om du sover i din bil och vill lära dig hur du håller dig varm, kolla in vår detaljerade artikel här.

Å andra sidan, tält håller din egen värme inlåst utan risk för att batteriet tar slut. Så om du letar efter den perfekta platsen att hålla dig varm har du bättre tur i ett tält än i en bil.