Är det varmare i ett tält?

Man skulle inte tro att tältväggar i tunna tyg skulle ge mycket isolering från kylan, men alla som någonsin har campat på vintern vet att temperaturen omedelbart ökar när man kliver in i tältet. Det kan verka galet, men är det verkligen varmare i ett tält eller sitter allt i huvudet? Kommer ett tält att kunna skydda dig från det kalla vädret utanför?

Är det varmare i ett tält? Ja, insidan av ditt tält blir varmare än uteluften, men hur mycket varmare tältet blir beror på dess design. De flesta använder 3-säsongstält och de ger inte mycket värme (5°F Max). Din sovsäck/matta gör det mesta, men det finns tält designade för vinterbruk. Ska du campa på vintern bör du köpa ett 4-säsongstält eller isolerat expeditionstält. Fyrasäsongstält är designade för att hålla värmen och kommer att vara 10°-15° Fahrenheit varmare än utomhusluften och isolerade/expeditionstält kan vara inom 25°F varmare.

Vid kallt väder (med lätt snö) klarar du dig i ett 3-säsongstält om du har ett isolerat liggunderlag med högt R-värde och en sovsäck avsedd för extrema temperaturer, men ett dedikerat vintertält är väl värt pengarna . I resten av det här inlägget förklarar jag skillnaderna mellan 3-säsongstält och vintertält och ger dig några tips för att hålla det varmare inne i ditt tält.

Är det verkligen varmare i ett tält?

Om du någonsin har campat i kylan vet du att ditt tält kommer att bli lite varmare. Hur mycket varmare beror på tältets design, men varje tält ger lite värme. Plus tält kommer att hålla dig borta från vinden, vilket kommer att göra en enorm skillnad i vindkyla.

Tält har inga specifika temperaturklassificeringar, men du kan fortfarande få en uppfattning om hur de kommer att prestera genom att titta på säsongsbetyget. Det finns 3 olika säsongsklassificeringar och sedan har du även kraftiga bergsbestigning/expeditionstält. Jag ska ge dig en kort översikt över varje tältstil.

  • 3-säsongstält: Ett 3-säsongstält är designat för vår, sommar och höst, men vissa använder dem på vintern. Du behöver bara se till att tältet har starka aluminium- eller kolfiberstänger och att du tar med dig tillräckligt med isolering för att hålla dig bekväm i kylan. Tillåt en temperaturskillnad på 5°F i ett 3-säsongstält. Man måste vara försiktig i tung snö och ett blåsigt drag kommer säkert att blåsa igenom, men det bör vara hanterbart i rimliga temperaturer.
  • 4-säsongstält: De flesta 4-säsongstält har dålig ventilation för att behålla värmen, blockera drag och använda rundade mönster för att fälla snö, men du kommer inte att kunna använda dem i varmt väder (det kommer att bli varmt). Det kommer att finnas en temperaturskillnad på cirka 24°F i ett 4-säsongstält. De tål vindar på 30 mph och kraftig snö, eftersom de är designade för bergsklättring i extremt väder ovanför trädgränsen. Detta är överdrivet för de allra flesta människor, så se till att det är nödvändigt innan du tappar $700+. De Marmot Thor 2p tält och MSR expeditionstält är perfekta exempel.
  • Tält för 3-4 säsonger (även kallat förlängd säsong): De flesta som campar på vintern vill ha ett tält för 3-4 säsonger (även kallat förlängd säsong) med en temperatur på 14°F temperaturskillnad. De blockerar mest vind, håller värmen och du sparar $200-300 och de har extra ventilation som gör dem bekvämare på våren/hösten. REI Co-ops ASL 2 tält är det överlägset mest prisvärda förlängda säsongstältet, men du kanske kan hitta billigare begagnade alternativ på eBay.

De allra flesta väljer inte ett 4-säsong eller 3-4 säsongstält. Det är svårt att rättfärdiga att spendera över $500 på ett tält som du bara skulle använda några gånger om året. Jag rekommenderar att du köper ett högkvalitativt 3-säsongstält och spenderar de extra pengarna på en lågtemperatursovsäck, ett isolerat liggunderlag och ett foder för sovsäck. Det tar dig 90% av vägen dit och då måste du fokusera på att bära flera lager varma kläder.

  Kan jag ha vandringskängor i snön?

Använder ett 3-säsongstält på vintern

tält med snö på

På vintern bör du inte ha några problem med ett typiskt 3-säsongstält, men se till att du använder ett med en robust design. De flesta kvalitetstält använder lätta aluminiumstänger, men vissa äldre begagnade tält använde kolfiber. Kolfiberstolpar är tekniskt starkare, men de har allvarliga hållbarhetsproblem. Aluminiumstolpar kan böjas under tung belastning, men kolfiber har katastrofala sprickor.

Lätt snöfall kommer inte att vara något problem, men du måste vara försiktig med kraftigt snöfall. Borsta bort det mesta av snön under dagen och gå inte ut om det förutspås mycket snö. Det enda du behöver oroa dig för är vinden som blåser genom ditt tält. Detta är vanligtvis inte en stor sak, men du kanske vill bygga ett vindskydd om du campar ovanför trädgränsen.

Jag kommer inte bry mig om att gå över tält för förlängd säsong och 4 säsonger. De är designade för extrema väderförhållanden, så det finns inte mycket att tillägga. Du bör fortfarande försöka röja tunga snölaster för att skydda tältet, men nästan allt annat blir sig likt.

Kan ditt tält räcka för att hålla dig varm?

Ditt tält håller inte tillräckligt med värme för att hålla dig varm i kallt väder. Du bör också ha varma kläder och använda sovsäck/underlägg på natten. Att hänga i tältet kan hålla dig lite varmare och hålla vinden chill, men enbart kroppsvärme räcker inte för att värma upp ett tält.

Du bör antingen bära isolerande lager, klättra i din sovsäck eller använda en alternativ värmekälla, som t.ex. propan mister värmare för att värma den omgivande luften. En lägereld och ett klädsystem i flera lager håller dig varm utanför tältet.

Kommer kroppsvärmen att värma ett tält?

I vila kan din kropp producera upp till 120 watt värme per timme. Det är ungefär 12,5 % av värmen från en vanlig värmare, så det kommer inte att göra någon stor skillnad, men det kommer att avge lite värme. Ett 3-säsongstält håller inte mycket av den värmen, men ett isolerat 4-säsongstält kan hålla det mesta.

Detta gör att luften inuti fungerar som ett extra lager av isolering och kan öka temperaturen med 5°-15° beroende på tältets design. Det förutsätter att du inte är i en sovsäck. När du väl har somnat på natten behåller sovsäcken all din kroppsvärme, så tältet blir inte mycket varmare.

Överväg att ta med en bärbar campingvärmare

En liten bärbar campingspis som t.ex Mr Buddy kommer att göra en enorm skillnad för innertemperaturen i ditt tält. Du behöver inte oroa dig för kolmonoxid och den har en automatisk avstängning om du råkar välta den, men du måste ändå vara försiktig med brandfarliga ämnen.

Jag satte min Mr Buddy på en vanlig bakplåt för att få den från mitt tältgolv och lät den gå medan jag hänger i tältet under dagen. Det kan köras i 3-6 timmar beroende på temperaturinställningen, men jag skulle inte prova det på natten. Den potentiella brandrisken är inte värt den extra risken eftersom du ändå måste vara bekväm i din sovsäck.

  Har Nalgene-flaskor ftalater?

Se till att din sovsäck har en temperaturklassning som är 15 grader lägre än förväntat bottenläge på natten och att du använder ett liggunderlag med högt R-värde (R-värde 5 för vinterbruk). Jag har också alltid på mig en sovsäcksfoder för att skydda min sovsäck och höja temperaturen.

Ett tält är inte till för att hålla dig varm

All utrustning för att hålla sig varm i ett tält

Ditt tält är en av de sista sakerna du bör lita på för att hålla dig varm på vintern. Ett stadigt 4-säsongs eller isolerat tält hjälper lite i minusgrader, men du bör lägga dina pengar på den utrustning som betyder mest.

Var mest uppmärksam på att bära extra lager, liggunderlagens R-värde, sovsäckarnas temperaturklassificering och du kan lägga till en sovsäcksfoder för att förbättra din sovsäcks temperaturklassificering. Låt oss börja med en snabb översikt över hur var och en av dessa föremål påverkar din värme och diskutera dem mer i detalj nedan.

  • lagerkläder: Att bära flera lager kläder är ditt första steg i kampen mot kallt väder. Lagrade kläder hjälper både i och utanför ditt tält. Som campare känner du säkert till lagersystem för dina kläder, men jag ska ge dig en kort översikt. Du har ett lätt baslager som leder bort svett från kroppen, ett mellanmjukt lager för isolering och ett vattentätt yttre lager för att skydda dig från väder och vind. Det är sällan varmare att sova naken i sin sovsäck, så se till att ha varma sovkläder också.
  • madrass: Din liggunderlag håller din sovsäck borta från den kalla hårda marken. Leta efter ett liggunderlag med ett R-värde på 5+ för vinterbruk. Jag rekommenderar att använda både ett skum och ett uppblåsbart liggunderlag (vanligt eller självuppblåsande) på vintern. Jag bär en Therm-a-Rest ZLite Foam Pad (1,7 R-värde) och Neo-Air Xlite uppblåsbar kudde (4,2 R-värde) på vintern. Det kombinerade 5,9 R-värdet för isolering är tillräckligt för extrema temperaturer.
  • Sovsäcksfoder: Sovsäcksfoder används vanligtvis för att skydda din sovsäck, men de tillför en överraskande mängd värme till din sovsäck. Även ett sånt billigt sovsäcksfoder Coleman Liner ger 15° värme till din väska. Premium liners som Sea To Summit Reactor Extreme Liner lägg till 25°F och Reaktorfleeceisolerat foder ger 32°F värme till din väska.
  • Sovsäck: Din sovsäck är den viktigaste delen av isolerad utrustning i kallt väder. Köp en sovsäck med en temperaturklassificering som är 15°F kallare än de lägsta förutsedda temperaturerna. Detta ger dig lite rörelseutrymme för temperaturfluktuationer och ger extra värme till de svaga punkterna i din väska. De kallaste ställena i en sovsäck är ditt huvud och dina fötter, så se till att du sover i varma merinoullstrumpor (Smartwool Socks) och bär vintermössa på natten.

Varva kläder i ditt tält

Infografik om lager kläder

Att planera dina kläder för en vintercampingresa behöver inte vara svårt. Följ bara ett enkelt lagersystem och släng/lägg till lager efter behov. Det är så de flesta campare lager sina kläder på vintern.

  • Baslager: Börja med ett varmt baslager som leder bort svett från kroppen och håller dig varm på samma gång. Vanliga termiska långkalsonger i bomull fungerar också, men jag rekommenderar att du använder ett långärmat baslager i merinoull. Kombinera med en termoskjorta i merinoull med långa ärmar och långkalsonger. jag bär en Smartwool baslagerskjorta med rund hals och deras merinoullsbyxormen de kan vara dyra. Icebreaker Baslager är vanligtvis lite billigare och av liknande kvalitet. Om du inte har råd med den rejäla prislappen, föreslår jag att du tittar på dina lokala secondhandbutiker för merinoullströjor. Du kan vanligtvis hitta några i intervallet $ 5. Du kan ha tur och hitta ett dun mellanlager och yttre lager också.
  • Mellanisolerat lager: Det luddiga mellanlagret gör det mesta för att hålla dig varm. Leta efter en dunjacka i mellanvikt eller syntetisk fyllning att bära som mellanlager. Dun är vanligtvis varmare än syntetiska fyllningar med samma vikt, men var försiktig när du jämför två produkter. En dunjacka med högre fyllkraft är kanske inte alltid varmare om det är mindre dunisolering i jackan. Titta på dunets fyllkraft och jämför sedan jackans totala vikt. En fluffig 500 cuin powerjacka kan vara varmare än en lätt vadderad 650 cuin powerjacka.
  • Yttre skallager: Det yttre skalet är det som skyddar dig från vind och vatten. Se till att ditt yttre lager är vattentätt så att det inte blir blött i snön/regnet. Jag bär sällan mitt yttre skal, men man vet aldrig när man behöver det. Jag tar på mig den när det börjar snöa eller vinden tilltar för att skydda min dunjacka.
  Hur man kopplar en campingspis till en 20 punds propantank

madrass

Tabell som förklarar R-värdena för liggunderlag

Din liggunderlag är det första lagret av skydd mot kyla. Den går under din liggunderlag och ger dig extra komfort och skyddar din kropp från den kalla marken. En sovsäck kan inte hålla din rygg varm eftersom din kropp trycker ihop fyllningen, så du behöver definitivt ett liggunderlag i kylan.

Jag rekommenderar att kombinera både ett liggunderlag av skum och någon form av uppblåsbar kudde. Att para ihop dem ökar den totala isoleringen och ger extra komfort på hårt underlag. Dessutom behöver du inte spendera så mycket pengar på ett liggunderlag med högt R-värde.

Jag använder en billig Therm-a-Rest Zlite skumkudde och Neoair Xlite liggunderlag för ett kombinerat R-värde på 5,9. Vilken kombination av kuddar som helst fungerar på vintern så länge det totala R-värdet är större än 5. Du kan använda en vilomatta som t.ex. Therm-a-Rest Mondoking (8 R-värde) eller NeoAir Xtherm (6,9 R-värde), men de blir tyngre för vinterbruk utomhus. Jag gillar att kunna använda min utrustning året runt så att stapla skum/uppblåsbara dynor är vettigt för mig.

Sovsäckar för kallt väder

vintersovsäckar i kallt väder

Sovsäcken är den absolut viktigaste delen av ditt sovsystem. Det är den huvudsakliga källan till isolering när du sover på natten. Se till att jämföra sovsäckens temperaturvärden med de förväntade natttemperaturerna du kommer att hantera.

Jag rekommenderar att gå med en sovsäck som är minst 15 grader kallare än förväntade natttemperaturer. Leta efter väskor i mumiestil för att förhindra att vinden kommer in i väskan och för att hålla huvudet varmt. Både dun och syntetiska fyllningar ger samma mängd värme, men dunväskor kommer att använda mer komprimerbara lättviktsdesigner.

Du vill inte vakna iskall mitt i natten och måste lägga på dig extra lager. Huvud- och fotområdet är den absolut svagaste punkten i en sovsäck. Var noga med att bära tjocka, isolerade merinoullstrumpor för att hålla dina fötter varma och ha en vintermössa på huvudet för att förhindra värmeförlust.

Du bör också bära ett baslager som långkalsonger eller träningsbyxor för att hålla din kropp varm. Det kan vara nödvändigt att lägga på ett isolerande mellanskikt om temperaturen sjunker under temperaturen på din väska.

En sovsäcksfoder kommer ytterligare att lägga till din sovsäcks temperaturklassificering. Coleman sovsäcksfoder är billiga och 15°F för din väskas temperatur. De Sea To Summit-reaktor (lägger till 25°F) och Reaktor värmeisolerad liner (lägger till 32°F) för ännu mer mångsidighet.