Är det varmare att sova naken i en sovsäck? Nej

För några år sedan slog jag läger i Negev i södra Israel. Eftersom det är en öken är det ingen överraskning att vädret förändras konstant under dagen och natten. Jag campade med några vänner och märkte att några av dem tog av sig de flesta kläderna innan de gick och la sig. Jag frågade dem varför de gör så och de svarade: ”Det är varmare att sova i sådana här sovsäckar.” Sedan dess har jag länge undrat: är det varmare att sova naken i en sovsäck? Några års erfarenhet och några djupgående läsningar i frågan gav några svar.

Det är INTE varmare att sova naken i sin sovsäck, eftersom kläder ger värmeisolering genom att fånga varm luft nära kroppen.

För att stödja min poäng kommer jag att presentera expertutlåtandet för dig; doktorand och expertbyn. Att sova i fuktiga kläder eller med för många lager kan ge intrycket att jag har fel – jag kommer att utveckla ämnet senare.

Lite fakta om isolering

För att övertyga dig om att det är varmare att sova med kläder på än naken, ska jag prova det vetenskapliga tillvägagångssättet. Den kritiska faktorn i ekvationen är värmeledningsförmåga.

Fysiken bakom talar om partikelkollisioner, inklusive elektroner i atomer. Jag ska försöka hålla det enkelt: värmeledning är bara processen att överföra värme från ett varmt material till ett kallare.

I din sovsäck – högtemperaturobjektet är din egen kropp och det kalla objektet är miljön utanför sovsäcken.

I denna process passerar värme från din kropp genom luften, som fungerar som en ledare. Om du kan fånga temperaturen i ledaren kan du behålla värmen.

Jo, det är precis vad sovsäckar gör – deras isolering innehåller små luftfickor som hindrar luften från att röra sig framåt.

När du lägger till extra lager av kläder, lägger du till fler medel som skulle fånga den utströmmande heta luften.

Nu, här är tricket: Om luften redan hade passerat genom dina kläder, skulle det också vara svårare att komma tillbaka in i din kropp. Att sova med kläder på kan därför ibland verka kallare än med kläder av.

Tänk dock på att detta främst beror på olämpligt klädval. Istället för billiga kläder är det bättre att hålla dig varm med bomulls- eller dunkläder.

PHD-rekommendationerna

För de som inte är bekanta med det PHD (Peter Hutchinson Designs) – det är ett brittiskt regionalt företag som specialiserat sig på extrem värme och extrem lätthet i bergsklättring.

Jag har följt dessa killar ganska länge nu och de har fått mitt förtroende med tiden. När det gäller sovsäckar och termiska tekniker; det råder ingen tvekan om att de är bland de bästa.

Tillåt mig att citera experterna på vårt ämne:Kläder är den mest effektiva viktspararen i sovsystem. Använd värmen från dina dunkläder att sova i så kan du verkligen minska vikten och volymen på din huvudväska.

Killarna på PHD betonar att att sova med kläder på ökar värmen samtidigt som man fortsätter att bära lätt eftersom man bara sover i sina vandringskläder.

Jag kommer att nämna att deras argument inte är godtyckliga – de bygger dem på fallstudier som presenterades i föregående länk.

  Var kan man hyra vattenskoter i San Diego (och vem har det bästa priset!)

Expertdorps åsikt

En YouTube-kanal som har fastnat för mig dussintals gånger är ”expertby”.

Med över tre miljoner prenumeranter råder det ingen tvekan om att dessa killar är pålitliga. Jag har fått mycket av min kunskap från deras råd och har implementerat den på många av mina resor.

Råden jag ska visa kommer från Richard Fields, som har varit ”en ivrig backpacker och backcountry-guide i över 25 år.”

Han säger att de två första stegen för att hålla dig varm är att dra ihop sovsäcken hela vägen och köpa ett bra liggunderlag för isolering på golvet.

Dessutom nämner han att hans rekommendation är att sova med långa bomullsunderkläder uppe och nere för att hålla dig varm.

https://youtu.be/_L2AQvcRJwM

Ta exemplet med strumpor

Jag tror att ett av de mest övertygande exemplen är att bära strumpor, eftersom vi alla har upplevt hur kalla våra fötter kan bli under kalla förhållanden.

Så vad är det första vi alla gör i den här situationen? Jo, det är klart att vi direkt tog på oss ett par strumpor.

Anledningen till att strumpor håller dina fötter varma bättre än sovsäckar är för att strumpor virar runt fötterna från alla håll. Däremot har sovsäckar vanligtvis ett mellanrum mellan dina fötter och innerväggarna.

Ju större utrymme, desto mer värme kan överföras genom luften – precis som förklarat ovan. Tja, strumpor skapar precis vad kläder gör: en extra barriär för att fånga varm luft.

Vissa anser att strumpor klarar sig dåligt med avseende på värmeledningsförmåga eftersom de blockerar blodflödet till periferin. Mina medicinska studier visade dock annat, man behöver mycket tyngre resurser för det.

Medgrundare: svettningar och fuktiga kläder

Jag tror att många tycker att det är bättre att sova naken i en sovsäck eftersom de har dåliga erfarenheter av kläder.

Ändå råder jag dig att använda vissa resurser för att undvika konfounders. Den första jag kommer att prata om är nattliga svettningar.

Anledningen till att du tenderar att svettas med kläder på bevisar min poäng, även om det också kan vara därför du blir kall i sömnen.

När sovsäckar blir fuktiga, speciellt om de är fyllda med dun, förlorar de sin isoleringsförmåga. Det är ytterligare ett perfekt exempel på kläder som gör dig varmare, men på ett överdrivet, tvetydigt sätt.

Sovsäckar blir också blöta om du kommer ner i dem med fuktiga kläder.

Att gå i dåliga väderförhållanden kommer att göra dina kläder blöta oavsett hur mycket du försöker undvika det. Om du lägger dig i sovsäcken våt blir du kall på natten.

En annan punkt att tänka på är låg tält andningsförmåga. Om ditt tält saknar ventiler och luftcirkulation kommer kondens att täcka din sovsäck, även om din blöta utrustning är bredvid dig.

Kommer mer kläder att öka värmen?

Inte nödvändigt. Enligt min erfarenhet har kläder ökat värmen till en viss nivå och därifrån gjorde det knappt någon skillnad att lägga till mer.

Jag tror att det finns två huvudorsaker till detta. För det första, om du blir för varm kommer du att svettas och när du väl gör det kommer du att blötlägga din sovsäck och bli kall.

  Har terränghjulingar vägmätare?

För det andra, kom ihåg att värmekällan är din egen kropp. När du väl kunde fånga in luft med ett lager skulle det inte vara något problem att lägga till mer luft – gapet mellan din kropp och inre delar förblir detsamma.

Mina sista tankar om detta är dock att du ska sova med kläder på för ditt bästa – du ska inte sova med för många lager.

När kan man sova naken?

Ja, jag föredrar att sova med kläder på – jag skulle inte leka med det hypotermi. Ändå har min erfarenhet lärt mig att det finns vissa fall där det är okej att sova naken också.

Jag skulle tillåta mig att sova utan kläder om sovsäcken är av hög kvalitet och fylld med dun till exempel.

Jag litar mer på dunsovsäckar än på syntetiska, även om de presterar sämre under våta förhållanden.

Jag skulle också känna mig mer bekväm med att sova naken med en sovsäcksfoder. Otaliga resor hade lärt mig hur viktiga liners kan vara och hur bra de håller dig varm.

Det skulle främst bero på att de kan hålla din sovsäck torr även när du svettas.

Förutom de två tycker jag också att det är viktigt att sova naken när man sover på fast is. I det här scenariot kommer kyla främst underifrån, så att sova PÅ kläderna är bättre än I kläderna.

Ändå är is och snö inte saker att leka med, och du bör överväga en sovsäck av hög kvalitet.

Dunfyllning kontra syntet

En annan välkänd debatt handlar om den bästa typen av sovsäck, gällande dun kontra syntet.

Jo, dunsovsäckar fungerar utmärkt hålla dig varm eftersom de är fyllda med de mjuka fjädrarna behåller fjäderfän värmen.

Dessa är vanligtvis lättare än syntetiska tyger, som vanligtvis är gjorda av polyester.

Båda presterar dock sämre i blöta förhållanden, som sagt – dunfyllningen påverkas mer.

Om jag fick välja mellan de två skulle jag personligen föredra de dunfyllda, även om de brukar vara dyrare.

Personlig erfarenhet visar att kombinationen av en dunfylld sovsäck och ett bomullsfodral fungerar bäst, även utan kläder på.

Vad är ett bra sätt att hålla värmen på natten?

Den långvariga debatten om att sova med kläder på eller av i en sovsäck beror på att nätterna kan bli kalla när man campar.

Förutom kläder finns det andra medel som kan hålla dig varm i ditt tält.

Min första väg att gå är att bygga en lägerelden som skulle brinna hela natten. Det kan låta utmanande för en nybörjare; guiden jag har skrivit och nyss länkat till är dock ganska okomplicerad.

Den enda varningen om detta, som jag tyvärr har lärt mig av erfarenhet, är att inte göra lägerelden för nära ditt tält. Det finns många anledningar till varför camping kanske inte är säkeroch det råder ingen tvekan om att detta är en av dem.

  Hur man använder en tips-up för isfiske (En komplett nybörjarguide)

En annan konventionell teknik är användningen av ugnar; men de jag personligen inte har provat så det är svårt för mig att rekommendera. Jag ska nämna att du inte ska använda ugnen i ditt tält då den producerar CO2 som är väldigt giftig.

Vad händer med kroppstemperaturen under sömnen?

När jag undersökte ämnet att sova naken stötte jag på en intressant kommentar.

En man sa att han efter att ha väckts av kylan tog sig ur sin sovsäck och tog av sig alla kläder. Sedan gick jag in igen och somnade igen, den här gången kände jag mig varm och skön.

Det fick mig att tänka: Vad händer med våra kroppar när vi väl somnar?

Experter säger att på natten stiger vår kroppstemperatur sjunker i cirka två grader. Dessutom saktar andningen ner under vissa delar av vår sömn.

När vi andas andas vi ut vatten och tappar VÄRME, så när vi andas långsammare sjunker temperaturen mindre och vi håller oss varmare.

Kombinera den fallande temperaturen med långsammare andning så kan du förstå varför den här mannen mådde bättre efter att ha tagit av sig kläderna.

Kanske var det inte för att han ökade värmeisoleringen utan för att han BARA vaknade ur sömnen.

När du väl vaknar behöver din kropp tid för att komma in i det uppvaknande fysiologiska tillståndet. Chansen är stor att hans kropp fortfarande krävde lägre temperaturer än när han sov.

Slutsatser

Det är varmare att sova med kläder på, men för att få tillräckligt med isolering måste du se till att göra det rätt.

Du bör inte bära för många lager som kan få dig att svettas eller på annat sätt – lägg dig i din sovsäck med fuktiga kläder du precis vandrade med.

Kläder håller din kropp varm genom att skapa en barriär som varm luft inte kan passera igenom. Fysiken bakom det bygger på värmeledning, överföringen av värme från ett varmt föremål till ett kallare föremål.

Att bära fler lager kommer att göra dig varmare till en punkt där att lägga till fler lager skulle äventyra värmeisoleringen – luften var instängd och fler lager kommer inte att hålla den bättre än den redan är.

Istället för att ha på dig för många lager kan du bli varmare på natten genom att bygga en lägereld som skulle brinna hela natten.

På så sätt minskar du risken för att din sovsäck blir genomblöt av svett, vilket skulle äventyra dess isolerande egenskaper, speciellt med dunfyllda sovsäckar.

Det finns scenarier där det fortfarande är meningsfullt att sova naken, till exempel med en högkvalitativ sovsäck och sovsäck.

Om du sover på fast is är det bättre att ha kläder under den än på den, även om en kombination av de två också kan fungera.

Jag hoppades att jag kunde övertyga dig om att att sova naken inte håller dig varmare i din sovsäck. Om du har några tvivel eller idéer om det ämnet, låt mig veta allt om det genom att lämna en kommentar nedan!