Är det varmare att sova i tält?

Vacker utsikt från tältet till den snöiga skogen på vintern

Funderar du på att campa snart men är orolig för kylan? Tja, du behöver inte oroa dig längre. Oavsett om du väljer att sova i ett tält eller utomhus kommer den här artikeln att ge dig all information och tips du behöver.

Att sova i tält är varmare än att sova ute. Ett tält brukar vara cirka fem till tio grader varmare än utetemperaturen. Tält ger skydd mot vind, regn och snö samtidigt som de skapar en miljö som kan värmas upp av kroppsvärme.

Även om ett tält i allmänhet är varmare än utsidan, beror tältets värme på flera faktorer som storlek, placering och sammansättning. Låt oss ta en närmare titt på dessa faktorer och andra sätt att hålla sig varm när du campar.

Faktorer relaterade till tältvärme

Även om tält är designade mer för att ge skydd än att hålla dig varm, har de fortfarande en betydande effekt på hur varm du kommer att bli. Det finns dock många aspekter som avgör hur varmt det kan bli i ditt tält.

Om igen

Den viktigaste faktorn när det gäller tältvärmen är vädret. Tält, när de är obemannade, kommer så småningom att ha samma temperatur som omgivningen. Med detta sagt behöver du självklart inte oroa dig för mycket för att vara kall i tältet när du campar i Florida, men det blir en mycket större faktor när du campar i Rocky Mountains i Colorado.

Vinden är också en avgörande faktor för hur varmt ditt tält kan vara. Ett tält ger bra skydd mot vinden och minimerar dess effekter. På sommaren kan du öppna tältets ventiler så att vinden kan kyla tältet eller hålla dem stängda under den kallare årstiden för att behålla värmen.

  Hur mycket kostar en ungdom sida vid sida?

Nederbörd kan vara en välsignelse och en förbannelse när man campar. Regn och andra former av kondens kan göra ditt tält till en opålitlig värmekälla, speciellt om det sipprar genom sprickor. Snö däremot kan ge isolering om den packas runt tältets kanter. Men om du drar in snö i tältet får det samma kylande effekter som regn.

Kvinna som campar blått tält på bergstoppen njuter av den vackra naturen av kullar och under regnperioden vid Doi Tapang, Sawi District, Chumphon, Thailand.

Mäta

Ett större tält gör det svårare att hålla sig varm än ett mindre. Det krävs mer energi och värme för att värma upp ett större tält än ett mindre. Det betyder inte att ett stort tält är sämre på att förhindra värmeförlust, utan att det helt enkelt krävs mer värme för att värmas upp.

tält typ

Det finns två huvudtyper av tält: tresäsongstält och fyrasäsongstält. De erbjuder olika nivåer av skydd mot väder och vind och har olika egenskaper som lockar olika typer av friluftsentusiaster.

 • Tre säsongstält
  • Tresäsongstält har i allmänhet en enda vägg. Den enkla väggen skyddar bra mot vind, men erbjuder lite ventilation för att tillåta kondens att rinna ut, vilket kan göra det kallare i tältet på vintern.
  • De är bra för vår, sommar och höst när temperaturen inte blir för låg.
  • En annan fördel med ett enkelväggstält är att de generellt är lättare och lättare att använda. Det hjälper också att de i allmänhet är billigare än fyrasäsongstält.
 • Fyra säsongstält
  • Om du campar i kylan och behöver ett mer hållbart tält är ett fyrasäsongstält rätt väg att gå.
  • Till skillnad från tresäsongstältet har ett fyrasäsongstält i allmänhet dubbelvägg. En dubbelvägg låter fukt komma ut och fångar samtidigt luft mellan de två lagren. Denna instängda luft fungerar som isolering mot kylan.
  • Ett fyrasäsongstält är dock mer skrymmande och dyrare, så om du inte campar på vintern eller någonstans som blir särskilt kall bör ett tresäsongstält uppfylla dina behov.
  Transportcontainerhytt – Är det en bra idé?
Resa och camping koncept – camping tält på natten under en stjärnklar himmel.

Plats

Tro det eller ej, var du bestämmer dig för att slå läger spelar en stor roll för hur varm du kan bli i ditt tält. Några av de varmaste platserna att slå upp ditt tält på är något skyddade från väder och vind, till exempel en trädklump.

människor

Eftersom tältet inte kan avge värme, utan bara kan behålla den, påverkar antalet personer i ditt tält även temperaturen. All värme i ett tält kommer från kroppsvärme. Med det i åtanke är det bara logiskt att ju fler människor du har i ett tält, desto varmare blir det.

Kondensation

Kondens i ett tält orsakas av både yttre element och andningen hos de som sitter i tältet. Fuktighet gör att värme och kyla känns mer intensiv, så det är viktigt att välja ett tält som tillåter tillräckligt med luftflöde för att kondens ska rinna ut.

En ryggsäck med en matta och en hatt nära ett tält på ett gräs på en campingplats på en bakgrund av skogen.

Tips för att hålla dig varm

Du bör inte lita på ditt tält som en värmekälla, men det finns några saker du kan göra för att förbättra dess isoleringsegenskaper. Två sätt att göra detta, utöver de olika faktorerna vi diskuterade tidigare, är att täta sidorna av tältet och hålla dem borta från vinden. Det bästa sättet att förbereda sig är med rätt kläder, en kudde och en sovsäck som gör att du kan ta vara på din naturliga kroppsvärme.

Det är bäst att inte lägga kläderna på lager innan du klämmer i en sovsäck. Det låter lite kontraintuitivt, men att bära för många lager kan förhindra att din kroppsvärme värmer upp sovsäcken som den ska.

  Vad är skillnaden mellan ett spinnspö och ett baitcastingspö?

Att ha en bra sovsäck gör en värld av skillnad. När du köper en påse, se till att den sitter bra, så att du inte tappar värme genom luftbubblor. En bra liggunderlag ger ännu mer isolering mot den kalla marken.

Ansvarsfull camping

Som med allt utomhus, var och när du än campar, är det viktigt att du gör det på ett respektfullt och ansvarsfullt sätt. Att följa Leave No Trace-principerna är ett måste, liksom att följa reglerna och reglerna för parken eller området du befinner dig i. Dessa regler ger säkerhet för dig och ditt sällskap. Vintercamping kan snabbt förvandlas från roligt till en livsfarlig upplevelse, så se till att berätta för familj och vänner vart du ska och när du kommer tillbaka.