Är det varmare att sova i tält eller bil? Mina tips

I både Europa och USA var det några nätter där jag hade både hyrbil och tält. I den här situationen står du inför ett allvarligt dilemma: är det varmare att sova i ett tält eller i en bil? Under åren har jag kunnat lära mig fördelarna och nackdelarna med var och en, även om jag kände att det inte räckte och lämnade frågan obesvarad. Det fick mig att undersöka ämnet lite djupare, särskilt för att bilda mig en mer etablerad uppfattning i frågan.

Det är varmare att sova i tält än i bil om man är välutrustad – det beror på att tält har mindre volym (som kan värmas upp snabbare) och dubbelskiktsisolering. Dessutom är tält tillverkade av polyestertyg som inte blir lika kallt som aluminium, främst på grund av deras lägre värmeledningsförmåga.

Kom dock ihåg att bilar skulle klara sig bättre under svåra förhållanden, särskilt eftersom de är helt instängda och långt från marken. Förresten, du får använda deras uppvärmning, även om du måste göra det ordentligt – jag kommer in på detta längre fram i artikeln.

Dessutom har bilar en bättre utgångspunkt än tält eftersom de vanligtvis redan är varma från motorvärmen – det skulle göra dig mer bekväm tills du somnar.

Tältförmåner

  • Njut av en lägereld
  • Mindre volymer värms upp snabbare
  • Dubbelskiktsisolering
  • Mindre värmeledningsförmåga
  • Inga batteriproblem
  • Sov mer anpassat

Bilförmåner

  • Du kan använda värmen
  • Har en bättre utgångspunkt
  • Torka inuti
  • Långt från marken

Njut av en lägereld

Jag tycker att den första fördelen är värd att nämna när det gäller att sova sent tält är att du kan använda en lägereld för att få dig varm – i motsats till att sova i en bil.

Om du frågar mig är en lägereld det bästa sättet att hålla dig varm på natten, speciellt om du använder en som brinner i timmar.

Om du är mindre bekant med teknikerna rekommenderar jag starkt att läsa min artikel göra en lägereld som skulle hålla hela natten – Jag tillbringade en hel dag med att samla in de mest användbara metoderna, följt av bilder och videor.

Mindre volymer värms upp snabbare

När du slår läger utan uppvärmning eller eld är din kropp den huvudsakliga värmekällan. När du till exempel ligger i din sovsäck värmer du upp eftersom dunmaterialen (eller syntetiska) fångar in din kroppsvärme och hindrar den från att fly.

Om du litar på din kroppstemperatur för att hålla dig varm skulle du definitivt ha det bättre med tält. Även om du använder filtar (eller kanske till och med en sovsäck) i din bil skulle fortfarande slippa en del värme.

Ett tält skulle dock fortfarande värmas upp och skapa en bekvämare miljö bortom din termiska barriär.

Dubbelskiktsisolering

En annan fördel är att tälten oftast har ett dubbelväggigt lager. Jag kommer in på den tekniken senare i den här artikeln, även om jag för tillfället säger att den här strukturen skapar en luftbarriär mellan lagren.

Om du någon gång har flugit i ett flygplan har du förmodligen märkt att fönstren där har liknande egenskaper. Om du rör vid fönstren från insidan är temperaturen du känner inte i närheten av den utanför.

Luften som är instängd mellan dem fungerar som en isolator och fungerar bäst när gapet är tillräckligt smalt. Till skillnad från tält eller flygplan har bilar ett enda lager glas som svalnar snabbt och sjunker till en temperatur som är relativt nära utomhustemperaturen.

Mindre värmeledningsförmåga

Har du någonsin undrat, ”Varför blir en burk mycket kallare i ett kylskåp jämfört med ett tomt glas?” Kanske är jag den enda nörden här, även om faktorn spelar en roll när man bestämmer sig för om man ska sova i bilen eller inte.

  Kan du förkorta en landhockeyklubba?

Termen jag syftar på är värmeledningsförmåga, ett välkänt ämne inom termodynamikens område. Enkelt uttryckt, ju högre siffra, desto lättare leder den värme.

Rollen kan spelas åt båda hållen: föremålet blir kallare lika lätt som det blir varmare. En betydande del av bildörrarna är tillverkade av aluminium, med en värmeledningsförmåga på 225,94.

Polyestertyger, som tält är gjorda av, har ett mycket mindre värde – ca 0,05. Av detta nummer lär vi oss att när de placeras i samma miljö blir bildörrar mycket kallare än tältväggar.

Inga batteriproblem

Som jag nämnde är en långvarig lägereld ett vanligt sätt att hålla sig varm på natten. Motsvarigheten till detta, sett till bilar, är att låta värmen stå på hela natten.

När din motor är avstängd förbrukar värmare energi från batteriet i ditt fordon. De huvudsakliga syfte av detta batteri är att starta din bil när motorn är avstängd.

Det tar inte mycket energi, men om batteriet är tomt sitter du fast. Låt oss säga att du äger en värmare på 120 watt; att dividera det talet med tolv ger dig antalet ampere det drar från ditt batteri (120/12 = 10 ampere).

Multiplicera sedan det med antalet timmar du förväntar dig att värmaren ska gå (om en hel natt varar 8 timmar, då skulle den använda 10 * 8 = 80 watt från ditt batteri).

Om batteriet har ett lägre nummer än så skulle det förmodligen slitas ut på morgonen och motorn startar inte.

Sov mer anpassat

Låt oss erkänna det: bilar är för att köra och tält för att sova. Det är en bred och grov generalisering, även om tält tenderar att vara rymligare.

Det finns mycket variation i detta då det beror på storleken på din bil och antalet personer du campar med.

Om du campar med en SUV eller en jeep, skulle du antagligen vara bra att campa ensam eller bara med en enda vän eller partner. Ändå, om du campar med hela familjen – tror jag skaffa ett familjetält är ett bättre val.

Om det är för många personer i en bil måste man oftast öppna sina fönster lite bredare. Det skulle i sin tur ge kyla och i värsta fall till och med regndroppar eller snö.

Du kan använda värmen

Jag nämnde tidigare att att köra din bilvärmare hela natten kan tömma batteriet och göra det omöjligt att starta ditt fordon på morgonen. Det påståendet är dock mindre relevant om du använder värmaren under korta perioder.

Scenariot som kommer att tänka på är att du kan slå på värmen när du väl har väckts av kylan och soluppgången är på väg att ske. Det råder ingen tvekan om att en kamin kommer att värma upp dig mycket snabbare än en lägereld och är ett bättre val om du använder den på ett klokt sätt.

Se till att du inte parkerar i ett slutet område utan ventilation – det skulle öka risken för kolmonoxidförgiftning från bilens avgaser.

Har en bättre utgångspunkt

Du vet den där obekväma känslan när du hamnar i en kall sovsäck? Det är problemet när värmekällan är din kropp – det tar ett tag att värma upp och under tiden fryser du.

Det jag gillar med att sova i en bil är att när man stänger av motorn förblir kärntemperaturen hög under en längre tid.

På så sätt kan du bara känna dig bekväm med att sova, men var medveten om att det inte kommer att vara för evigt och bilen kommer att bli kallare under de följande timmarna.

Av den anledningen rekommenderar jag att du sover med tillräckligt många lager, även om du tycker att det är för varmt just då – du märker inte temperaturfallet förrän du vaknar nästa gång.

  Varför går min ATV högt på tomgång?

Torka inuti

Det stora problemet med tält är att kondens ofta uppstår. Jag pratade mycket om det i min artikel och undersökte orsakerna varför din sovsäck kan bli fuktig.

Om du inte har läst det ännu, snälla gör det, jag har beskrivit alla olika scenarier jag kunde hitta och erbjöd en utarbetad lösning för var och en (bokstavligen spenderat över tio timmar på ämnet).

Tja, bilar är helt vattentäta – det finns ingen chans att vatten kommer in från botten eller sidorna som i tält.

Ändå, om du väljer alternativet att sova i din bil, skulle jag föreslå att du lämnar dina fönster något öppna – det skulle förbättra ventilationen och förhindra kondens som kommer från din andedräkt och svett.

Långt från marken

Det huvudsakliga sättet att förlora värme när du campar är att vara avskuren från kall mark. Därför rekommenderar jag starkt att du använder ett liggunderlag, som gör det bekvämare för din rygg och fungerar som en termisk barriär.

Du kan hitta mer information om skum och luft liggunderlag i min artikel – Jag har samlat för- och nackdelar för varje och lämnat sista tankar om att välja rätt.

Tja, bilar har inte det problemet – de är relativt långt från marken på grund av deras höga nivåer.

Kan jag använda båda?

Ja, och ärligt talat – om du har ett stort tält som kan täcka din bil – det skulle vara min väg att gå. Ditt tält kan vara den perfekta isolatorn och fungera som en filt för ditt fordon.

Även om du inte bör starta din bil för att använda värmaren medan den är täckt av duk – det skulle öka risken för CO-förgiftning.

Du kan använda tältstängerna för att hänga upp det på ett sätt som håller snö från att samlas, men om du har en liten bil är chansen stor att en presenning gör samma jobb.

Vad är det bästa sättet att hålla dig varm i en bil?

Om du har valt att sova i en bil, ta nödvändiga medel för att hålla dig så varm som möjligt. Börja från utsidan och täck ditt fordon med en presenning eller stort tält om möjligt, som nyss nämnts.

Om du inte har en och det börjar snöa, ta ett tunt lager snö och täck fronten och toppen av din bil med det. Det kan låta paradoxalt; snön fungerar dock som en ganska bra isolator mot kall luft och vind.

Angående KläderJag föreslår att du sover med din sovsäck och ett foder om möjligt. För mer information om behovet av sovsäcksfoder, läs min artikel som beskriver alla olika aktiviteter där de kan tjäna ett anständigt syfte.

Sov med kläder på och se till att de är helt torra – det är mycket bättre än att sova naken, vilket jag har förklarat djupt i en annan artikel.

Att sova med kläder förbättrar värmeisoleringen, även om du inte ska överdriva det – för många lager kan orsaka svettningar och en fuktig sovsäck.

Vad ska jag göra om jag fastnar i min bil?

Jag hoppas att du aldrig kommer till den här punkten, men om du tvekar mellan att sova i din bil eller tält, är chansen stor att du kommer att ta itu med lite hårt väder.

Oavsett om ditt batteri är urladdat eller om du är begravd i snö, finns det en chans att du kan fastna i din bil när det blir tufft.

  Hur många människor kan åka på en basbåt?

Mitt första råd till dig är att hålla dig inomhus. Om du parkerar på en plats som är välbesökt, är det mer sannolikt att du hittas än att du söker hjälp (för att inte tala om att din bil är ditt enda permanenta skydd om vädret inte är till din fördel).

Om du har en mobiltelefon med dig, ta chansen och ring en vän för räddning – det finns en chans att du ibland får mottagning.

På den noten föreslår jag att du förköper en räddningsgivare som skulle få hjälp med en knapptryckning. Om du använder gas för uppvärmning, se till att dina avgaser inte täcks av snö regelbundet för att förhindra att kolmonoxid byggs upp.

Vad måste sovsäcken möta?

Först måste din sovsäck fyllas med dun. Det råder ingen tvekan om det dun håller dig varm bättre än syntetäven om det kan bli lite dyrare.

För det andra föreslår jag att du investerar i ett Gore-Tex sovsäcksöverdrag – det ökar priset, men det ger den bästa vattentätheten.

Jag rekommenderar också att du använder dina sovsäcksöglor för att hålla din madrass och liner på plats – läs om alla olika krav för dessa öglor Denna artikel Jag har skrivit.

När skulle ett tält vara bättre?

Tja, svaret på det beror främst på kvaliteten på din utrustning. Har du en riktig dunsovsäck med tillräcklig värmeisolering tål du till och med temperaturer under 0 grader.

Använd även syntet- eller ullbasskikt som är helt torra och inte har blivit fuktiga under din promenad.

Har du allt detta, förutom handskar och en bra liggunderlag, tror jag att du kan sova lugnt i extrema väderförhållanden utan att använda bil.

En bil skulle vara ett bättre val om din utrustning inte värms upp tillräckligt och om vinden är stark. Om du inte har tagit dig tid att bygga ett hållbart skydd, vidta extra försiktighetsåtgärder och stanna i bilen resten av natten.

Varför har tält två lager?

Jag nämnde i början av denna artikel att moderna tält har tvåskiktsväggar av en anledning; nu är det dags att gräva lite djupare i det.

I allmänhet är tält av hög kvalitet utformade för att stöta bort vatten samtidigt som ventilationen bibehålls. Deras inre lager är vanligtvis poröst och har små hål för att upprätthålla luftcirkulationen – vilket minskar kondens som bildas från svettning och andning.

Å andra sidan stoppas fukt från utsidan av tältets yttre skikt, som vanligtvis är belagt med polyuretan, ett vattenavvisande material.

Slutsatser

Det finns ingen enskild bedömning av vilket sätt som är bättre, eftersom det beror på en mängd olika variabler. Den väsentliga ingrediensen i ekvationen är den utrustning du har och förmågan att uthärda extrema förhållanden.

Som sagt, med rätt utrustning är ett tält utan tvekan det bättre valet, eftersom det isolerar bättre och värms upp mycket snabbare.

Om du har svårt att bestämma dig, använd båda genom att täcka din bil med ditt tält, som fungerar som en stor filt. Även om det tillvägagångssättet kräver att du lämnar en lucka i bilens avgaser så att giftiga ångor inte byggs upp.

Rätt sovsäck bör fyllas med dun och ha Gore-Tex-teknik för vattentäthet – även om det är dyrt, råder det ingen tvekan om att det är värt priset.

Jag hoppas att min artikel pekade dig i rätt riktning och hjälpte dig att fatta ett fast beslut. Det finns mycket att ta hänsyn till, och det är för det som jag har tillägnat detta skrivande.

Om du har en väntande fråga eller klargörande åsikter, låt mig veta allt om det genom att lämna en kommentar nedan!