Är det svårare att springa på sand? 6 tips och tricks

Att springa på stranden eller till och med sandiga stigar kan verka skrämmande till en början. När du springer på vägen vet du vad du går för, och många av oss är vana vid det, men att springa på sand är nytt för många människor. Så, är det svårare att springa på sandenoch vad kan du göra för att göra det mindre skrämmande?

Att springa på sand är mycket svårare eftersom sand sjunker medan du driver dig själv framåt, vilket innebär att du måste anstränga dig mycket mer energi för att hålla samma hastighet som en annan yta. Dessutom, beroende på sanden, kan marken vara ojämn vilket tvingar dig att sakta ner.

I resten av den här artikeln vill jag ge dig några tips och tricks för att springa på denna sand. Många av dessa kommer att vara inriktade på löpning på stranden, men jag kommer att ta med löpning på leden också. Till att börja med vill jag ge dig några anledningar till varför det är svårare att köra på sand än på cement eller tjära. Låt oss hoppa in i det.

soluppgången på havet
Jag sprang en liknande morgon som den här. Detta är från Mexikanska golfen i Texas

Varför är det svårare att springa på sand?

Att springa på sanden verkar enkelt när man tittar på ett TV-program som Baywatch eftersom skådespelare får det att verka så. Att springa på sanden kan vara mycket mer utmanande än vad du kan föreställa dig. Det verkar som att det skulle vara mycket bekvämare eftersom sanden är så mycket mjukare än vägen. Men här är några anledningar till varför det är så mycket svårare:

  • När dina fötter sjunker ner i sanden tar det mer energi att driva dig själv framåt.
  • Stranden är ojämn.
  • Banorna har massor av hinder.
  • Att springa på sand är mer belastande för dina knän och anklar.
  • På stigar kan lös sand orsaka instabilitet vid varje steg.

Du skulle anta att löpning på vägen är svårare för dina anklar och knän, för visst är en hård yta mer påfrestande än en mjuk, eller hur? Det är sant, en hård yta som asfalt ger en stöt på hela kroppen när du landar på foten.

  Lägger jag ett liggunderlag i en sovsäck?

Lös sand är dock ojämn och kan faktiskt kräva kraft på dina leder i alla riktningar medan du trycker av från fötterna vilket kan leda till skador, särskilt på sanden vid stranden. Eftersom dina knän och anklar ständigt anpassar sig till underlaget, belastar det dina leder.

6 viktiga tips och tricks för att springa på sand

Det mesta av detta avsnitt kommer att vara inriktat på att springa på strandsand. Vi kommer att diskutera stigar lite eftersom vissa leder kan vara ganska sandiga. Men om du är en trailrunner rekommenderar jag starkt att du tar en titt på vår trailrunningssektion på denna webbplats.

Med det sagt, här är mina sex viktiga tips och tricks för att springa på sanden.

Spring på hård sand

Att springa på den mjuka sanden skulle öka din puls och temperatur. Det betyder att ditt övergripande träningspass blir mycket mer intensivt, men det betyder inte att det är bättre för dig. Istället vill du springa på den hårda sanden, och här är varför.

Den mjuka sanden är vanligtvis ojämn, vilket kan bli extremt belastande för dina anklar. Så, bortsett från potentiella skador, kommer din form att börja sjunka när du fortsätter springa. Som vi alla vet kan formen vara mycket viktigare än din löptid eller distans.

På tal om avstånd, du kommer inte att kunna gå lika långt på mjuk sand som du skulle göra på hård sand.

Kort sagt, om du vill ha distans och en mer konsekvent löpupplevelse, gå till den blöta sanden (den hårda sanden).

bild på stranden med mjuk sand i förgrunden och hårdare sand nära vattenbrynet.  Det finns en silhuettfigur i fjärran på en paddleboard
Att springa längre bort från havet innebär att sanden blir torrare och mjukare, den hårda sanden är precis vid vattenkanten. Åh… och det är jag på en paddleboard med fruktansvärd form. ?

Använd löparskor eller löparskor

Så det är möjligt att springa barfota på stranden eftersom även den hårda sanden är relativt mjuk. Men hur pittoresk det än kan vara rekommenderar jag det inte. Snabb sagostund:

  Är en skåpbil ett bra fordon att resa med?

Jag campade på stranden med mina vänner och jag bestämde mig för att vakna tidigt och springa och titta på soluppgången. Det var fantastiskt! Men jag hade inga skor utan bara sprang på stranden barfota några mil.

Människor tar exfolierande bad med saltskrubb – föreställ dig att sanden är en enda stor peeling, och du springer på den och lägger hela din kroppsvikt och lite till för varje steg. Dina fötter kommer att bli råa. Mina var.

Även om det var väldigt roligt, var mina fötter råa från sanden, och mina fötter var inte konditionerade för barfotalöpning så jag kunde känna smärta i mina fötter och vrister.

Åtminstone bör du ha löparskor om du springer med löparskor, normalt.

De bästa skorna att bära för att springa på stranden är trail skor; här är varför:

  • Trailskor är byggda för att stödja dina fötter på sand, mjuk eller hård.
  • Du vill ha skor som är hållbara mot sand, lera och regn.

Om du eller letar efter ett par nya trailskor specifikt för stranden, rekommenderar jag att du skaffar ett par som har så lite sömmar som möjligt: ​​Låt mig ge dig några rekommendationer från Amazon:

Gör tillräckliga stretchningar

Ett återkommande tema i den här artikeln är att löpning på sand är mycket mer belastande för din kropp, speciellt dina leder som knän och anklar. Så när du stretchar vill du inte bara göra de vanliga stretchningarna som lår, hamstrings och vader.

Istället vill du sträcka ut anklarna så mycket du kan samtidigt som du fokuserar på de andra musklerna.

Det finns inte många bevis (källa) att stretching förhindrar skador men stretching och uppvärmning förbättrar blodflödet och flexibiliteten, vilket kan hjälpa dig. Det är verkligen upp till din egen kropp och erfarenhet.

Se vart du ska

Det här tipset gäller både trailrunning och strandlöpning. Du vill hela tiden se vart du är på väg. Du kan stöta på hinder som stenar, stockar och stora hål i marken på en stig.

  Vilka är de största däcken för en Ram ProMaster?

Detsamma kan sägas om strandlöpning, förutom om du springer på ojämn sand, kan det hjälpa dig med din fotplacering att se vart du är på väg. Om du har en bra fotplacering för varje steg kan du minska belastningen som löpning sätter på fotlederna.

Där höga strumpor (Trail Running)

På stranden kommer du inte att stöta på många buskar och buskar. Men du kommer att stöta på dessa när du är på en stig.

Att bära höga strumpor kan hjälpa till att förhindra att du får repor från buskar och buskar, samt skydda dig från insekter som fästingar som du kan plocka upp i skrubben. Kolla in vår artikel om att förbereda sig för en trailrun för att se andra tips om hur du gör trailrunning framgångsrik

Täck dina ögon (om det blåser)

Ögonsäkerhet förbises alldeles för mycket, och dess betydelse kan inte överskattas. Om du springer på stranden, oavsett om det är en sluttande strand eller platt, eller om du springer på hård eller mjuk sand, måste du skydda ögonen.

Om du springer och vinden börjar tillta är det aldrig kul att bli sandblästrad, speciellt om du inte har någon form av solglasögon på dig. Och nej, det behöver inte vara soligt för att detta ska hända. Allt du behöver är lite vind, och den mjuka sanden kan göra ont, speciellt om du springer mot vinden.

Slutgiltiga tankar

Jag skulle aldrig avskräcka någon från att springa på stranden. Det finns säkert många fördelar med att göra det. Det skulle dock vara bäst att vidta vissa säkerhetsåtgärder eftersom du inte vill skada dig själv. En skada kan hämma dina övergripande framsteg när det kommer till kondition.