Är det svårare att springa på gräs? 5 tips och tricks

Att hitta rätt yta att springa på är viktigt, men knepigt! Gräs är ett vanligt val, men är det faktiskt svårare att springa på än betong eller smuts? Kan det finnas några fördelar eller nackdelar med att springa på gräs?

Löpare på gräs spenderar cirka 5 % mer energi än att springa på asfalt eller betong. Det är svårare att springa på gräs eftersom du måste använda mer muskler och senor för att behålla formen på ett ojämnt underlag. Dina fötter borstar också ständigt mot otrimmat gräs vilket skapar ytterligare friktion.

Även om det är svårare att springa på gräs än vissa andra ytor, ger det mycket fler fördelar än nackdelar. Jag skulle rekommendera att byta om du vill minska risken för stötskador, förbättra din form, förbättra styrka och balans eller bara ha en mycket bättre upplevelse när du springer.

Varför är det svårare att springa på gräs?

Det tar mer energi att springa på ett mjukt underlag än ett hårt. Gräs är mycket mjukare än betong.

Tänk på löpsand eller lera – det är väldigt belastande för dina muskler eftersom sanden eller leran inte trycker mot dina fötter som svar på din löpning. Istället för att trycka av din kropp absorberar mjuka ytor dina fotfall.

Rent tekniskt har betong en högre elasticitetsmodul (mätt med Youngs Modulus) än gräs- eller smutsytor. Betong kommer att trycka hårdare tillbaka på löparen och tar därför mindre energi för att driva löparen framåt.

Våra kroppar är beroende av denna elasticitetskraft för att röra sig.

(källa för information om elasticitetskraft för sport)

Varför löpning på gräs är bättre för dig

Springa på gräs:

  • Har en lägre slagkraft (bättre för dina knän)
  • Utvecklar muskler
  • Utvecklar balans
  • Förbättrar humöret

Läs varje avsnitt för att förstå hur.

Gräs har lägre inverkan

Den första och mest avgörande fördelen med löpning på gräs är att det ger en mjukare yta för fötterna att landa på än betong eller asfalt. Som en liten påverkan yta, gräs kan sätta var som helst mellan 9,3 och 16,6 % mindre tryck på dina fötter jämfört med asfalt. (källa och en annan källa) Som ett resultat är knäskador, smalbensspjälor och stressfrakturer mindre vanliga.

Gräs tränar dina muskler mer

Som diskuterats ovan, ju mjukare marken är, desto mer måste våra kroppar arbeta för att röra sig. Att springa på gräs stärker dina muskler och leder eftersom den mjukare påverkan skapar mindre elastisk kraft än hårdare, plattare ytor. Den relativt mindre elastiska kraften kommer att kräva att du lägger mer kraft i varje steg du tar och hjälper därför till att stärka musklerna och lederna i dina ben över tiden.

Detta är en fördel om målet med din löpning är att förbättra styrkan.

  Kan en minderårig bära en fickkniv?

Springer på gräs för balans

Utöver detta kommer löpning på ett mer ojämnt underlag förbättra din balans och för att du är benägen att ta mer hänsyn till din form. Däremot springer du på gräs, och det kommer att hjälpa dig utveckla god form och gör löpningen mer enkel för dig i allmänhet, även om du återvänder till trottoarerna, löpbandet eller banan.

Dessa fördelar är anledningen till att många löpare också väljer att springa på gräs i början av sin träningscykel. Det är ett utmärkt sätt för dig att bygga styrka och körsträcka innan löpsäsongen drar igång.

Körs På Gräs För Mental Hälsa

Det finns också många mentala hälsofördelar förknippas med löpning på gräs. Mer exponering för naturen (om du springer genom parker, till exempel) bidrar till förbättra ditt humör, minska stressoch ger dig tid att leva i nuet, fri från de distraktioner som kommer med att springa på vägen eller trottoaren.

Jag gjorde en omfattande artikel om hur vandring leder till lycka, och många av samma principer gäller för löpning utomhus. Om du vill ha mer information om hur utomhusaktiviteter kan leda till lycka, kolla in min artikel här.

Nackdelar med att springa på gräs

Men det finns också några nackdelar med att springa på gräs också. Till exempel, medan löpning på gräs har låg effekt, kan det också leda till skador på grund av gropar eller helt enkelt att landa obekvämt på ojämn mark.

Att springa på gräs kommer att trötta ut dig mer eftersom du anstränger din kropp mer. Enligt detta studie, våra kroppar måste arbeta 5 % mer än att springa på betong eller asfalt. Detta kommer inte att påverka din sprinthastighet, men det kan påverka din hastighet över långa avstånd (som om du tränar för ett maraton).

Vidare, om du har allergier kanske det inte ens fungerar för dig att springa på grässpeciellt om blommor och andra pollenproducerande växter omger gräset.

hitta tillräckligt med gräs att springa på är också en barriär – beroende på var du bor kanske det inte ens är en möjlighet. Jag tänker på Arizona – där mycket av parkerna och det utvecklade landet använder xeriscape istället för gräs (av goda skäl).

Du kanske också måste investera i ett par nya löparskor om dina nuvarande inte är lämpliga för gräslöpning (du kan också behöva investera i dubbar om du springer på vått gräs).

Slutligen, ibland springa på gräs kan vara dåligt för miljön– om du inte springer på etablerade stigar eller i en park kan du skada miniatyrekosystem. En del gräs förväntar sig mänsklig trafik (som en park) och det är bättre att springa där än i vilt gräs.

  Kan du sätta ett tält i torktumlaren?

Alternativ till att springa på gräs

Om löpning på gräs inte fungerar för dig (alla har olika behov) finns det ett par alternativ till gräs som ger fördelar och fördelar.

Du kan springa vidare skogsstigar– det mest natursköna löpalternativet (min personliga favorit). I alla fall, de kan bli leriga och trädrötter, stenar och olika skräp utgör alltid en potentiell fara om du inte ser dem.

skog-med-slinga-genom
Detta är ett av mina favoritställen att springa på i en närliggande liten skog.

Om du är intresserad av att ge dig ut på trailrunning finns det mycket att veta eftersom det finns många skillnader. Se till och kolla in vår artikel om trailrunning om du vill lära dig grunderna i vad du behöver veta.

Konstgjort gräs är lockande eftersom du inte behöver oroa dig för lera eller miljöproblem – och det visar sig att upplevelsen av att springa på konstgräs inte påverkar hur hårt löpningen är i jämförelse med naturligt gräs (källa)

Grusvägarmedan de också kan få riktigt grumligger en lagom mjuk, plan yta men kan vara mindre tillgänglig, beroende på om du bor i stads- eller landsbygdsområden. Lägre påverkan minskar risken för skador på dina vader och akillessenor.

Springa på syntetiska spår är fantastiskt för dig som vill mäta sin löpprestation, noggrant. Att vända åt ett håll sätter ytterligare stressdina anklar, knän och höfter–så där måste man vara försiktig. Det är också repetitivt och tråkigt. Jag sprang ofta på en bana under mitt första år på college och det är verkligen svårt att springa, mentalt. Kanske ett litet steg upp från ett löpband.

Löpband erbjuda lite blandad väska, beroende på vilken maskin du använder. Hårdheten ändras från löpband till löpbandmen de ger vanligtvis en mjuk, plan yta. Dess perfekt för löpning inomhus där du inte har mycket utrymme och väderförhållandena inte kommer i vägen – men löpning på löpband kan bli tråkigt och repetitivt.

Springer på sand är något som jag inte gillar, jag kommer inte att ljuga. Det ger ditt kalvar och fyrhjulingar deras livs träning och är mycket låg inverkan. Så för att bygga styrka är det idealiskt. Men det är så utmattande att det nästan är demoraliserande. Om du är på stranden kan du springa på strandlinjen där sanden är blöt för en lättare tid.

Asfalt och betong är överlägset mina minst favoritytor att springa på. De stor påverkan sätter dig riskerar att få många skador på muskler, leder och senor. Men vissa människor tycker om mer elastisk kraft och planhet som gör asfalt och betong ”lättare” att köra på.

5 tips och tricks för att springa på gräs

Du kommer förmodligen att upptäcka att du kommer att se en betydande nedgång i dina löptider när du springer på gräs. Dessutom kan du kämpa med uthållighet och med landning på klumpar eller otrimmade gräsfläckar. Du kanske kämpar med formen också pga din gång och löpform är mycket mindre konsekvent när du springer på gräs. Här är några tips och tricks du kan använda till springa snabbare på gräs.

  DIY campingmadrass så att du äntligen kan sova

1. Jämna ut övergången

Om du är ny på att springa på gräs och vill göra övergången från landsvägslöpning, gå inte all in. Istället, börja minska sträckan du springer på vägen och spring på gräs under de sista 15-20 minuterna av din löpning ett tag tills du är bekant med förändringen i terrängen innan du går över till gräs på heltid eller mestadels heltid.

2. Undvik tjocka gräsfläckar

Tjockt, otrimmat gräs skapar onödig friktion för dina fötter när du springer genom gräset. Det kanske inte verkar vara så mycket extra ansträngning, men när du sammanställer den totala friktionen som skapas från varje steg du tar, läggs det ihop.

försök hitta tunnare, välklippt gräs att springa på. Golfbanor ger det perfekta gräset att springa på, och vissa banor är helt okej för löpare under början eller slutet av dagen (se till att fråga först). Vältrimmade parker är en nära tvåa.

3. Se fem fot före dig

Detta är särskilt viktigt för att förebygga skador. Även om du kan frestas att titta på avstånd medan du springer på gräs, måste du se cirka fem fot före dig själv och skanna marken efter eventuella hål i gräset eller ojämna klumpar som skapats av mullvadshögar. Ett fel steg kan leda till en stukad fotled eller ligament.

4. Fokusera på form

Eftersom underlaget är mjukt och ojämnt behöver du att dina muskler pressar dig i rätt riktning med maximal effektivitet, så lyft fötterna högre, andas djupt in i bröstet, håll ryggen rak och för upp fötterna till baksidan – du kan övningen. Att springa med bättre form kommer att göra dig snabbare, minska risken för skador och i slutändan hjälpa dig att få ut det mesta av dina löpningar.

5. Skaffa rätt skor

Som du vet kan att bära rätt skor göra en enorm skillnad för din löpteknik och spelar en viktig roll för att optimera dina resultat. Så om du går från väglöpning till gräs, det är möjligt att du kommer att behöva ett par nya skor. Dessutom kommer du att behöva ett par som ger stöd för dina akillessenor men som inte nödvändigtvis kräver funktioner för att minska stötar, vilket de flesta löparskor inte är designade för.