Är det säkert att sova i ett rum med färgångor?

Ett nytt lager färg kan förvandla ett vanligt rum till en syn att skåda. Detta förklarar varför DIY-målning har blivit allt mer populärt, särskilt för husägare som vill lägga till liv och personlighet i annars trista rum. Och eftersom färger kräver lite tid att torka, är det säkert att sova i ett nymålat rum?

Det är varken säkert eller tillrådligt att sova i ett rum med färgångor. De flesta färger innehåller flyktiga organiska föreningar (VOC) som är potentiellt skadliga vid inandning. Exponering för färgångor kan leda till biverkningar som huvudvärk, illamående, yrsel, irritation och andningssvårigheter.

Den här artikeln kommer att diskutera riskerna förknippade med färgångor och sätt att hålla sig säker efter ett DIY-målningsjobb. Redo? Låt oss sedan gå direkt till affärer.

Flyktiga organiska föreningar i färger

Tyvärr innehåller de flesta färger flyktiga organiska föreningar (VOC), vilket kan vara skadligt vid inandning. VOC innehåller instabila kemikalier som släpper ut skadliga gaser inte bara till människor utan även till miljön. På grund av detta är det lämpligt att köpa färg som innehåller låg eller noll VOC.

Låg och inga VOC-färger är kända för att innehålla mycket lite lukt. Dessa typer av färger tenderar att ge utmärkt täckning, torka snabbare och hålla längre än färger som innehåller höga p-piller.

Vilka är riskerna förknippade med exponering för färgångor?

De flesta husägare ser fram emot DIY-målning, särskilt eftersom det är en ganska enkel process (om instruktionerna följs). Men den största utmaningen i samband med att applicera färsk färg är risken att andas in potentiellt skadliga gaser. Nedan är några av biverkningarna av att andas in VOC från färsk färg.

Andningssvårigheter

Du bör vara extra noga med att se till att din nya färg utgör små eller inga hot när det kommer till andning. Lukten som frigörs av färsk färg när den torkar kan stressa andningsvägarna i processen som leder till andningssvårigheter.

Små barn och gravida mödrar är de mest sannolika att drabbas av färgångor, vilket förklarar varför målningsarbeten – särskilt i känsliga områden som sovrum – bör utföras när de åkande är borta.

Se även  Piper verkligen sängramar i metall?

Yrselbesvär och yrsel

Lukten av färsk färg är ökänd för att orsaka yrsel för extra känsliga personer. Observera att reaktioner på färgångor beror på en individ, vilket förklarar varför även färger med låga VOC fortfarande kan orsaka yrsel hos vissa människor.

För att vara på den säkra sidan är det lämpligt att låta färsk färg få tillräckligt med tid för att sedimentera och torka. Att göra det säkerställer att även de extra känsliga familjemedlemmarna kan njuta av färgen utan risk för hälsokomplikationer.

Irritation av ögon, näsa eller hals

Irritation är också en annan negativ effekt av att vistas eller sova i rum med blöt eller nyapplicerad färg. De första irritationspunkterna är vanligtvis ögon och näsa. Du vet att lukten av färsk färg är problematisk när dina ögon börjar tåras okontrollerat.

Ett annat tecken på irritation är en täppt näsa eller hals. Håll därför utkik efter de där slumpmässiga nysningarna eftersom de vanligtvis indikerar att rummet behöver mer tid att torka.

Huvudvärk och illamående

Det är inte ovanligt att personer som sover eller ockuperar rum med nyapplicerad färg upplever huvudvärk och illamående. Återigen beror svårighetsgraden av huvudvärk och illamående på innehållet i färgen och hur de föreningar som släpps ut i luften reagerar på en individ.

Överväg att flytta små barn, seniorer och gravida mödrar från rum med färgångor för att minska risken för färgrelaterade komplikationer.

Ska gravida mödrar måla?

Blivande mammor befinner sig ofta i vägskäl, särskilt när det gäller att måla barnkammare som förberedelse för de små.

Som Healthline avslöjar att gravida kvinnor bör ha minimal (helst noll) exponering för färgångor. Men om en gravid kvinna måste måla inomhus bör hon använda vattenbaserade färger eftersom de normalt innehåller mindre gifter jämfört med deras oljebaserade motsvarigheter. Dessutom bör området som målas vara väl ventilerat för att minska risken för att andas in de potentiellt skadliga ångorna.

Se även  Bästa isoleringsfiltar för diskmaskin 2023

Är det säkert att måla rum med barn inuti?

Även om vissa kanske hävdar att vattenbaserade färger utgör ett litet hot, är det tillrådligt att vidta lämpliga säkerhetsåtgärder för att hålla sig på den säkra sidan.

Kom ihåg att spädbarn och små barn knappt kan tala för sig själva för att uttrycka sina känslor.

Som ett resultat måste du vara extra försiktig för att identifiera tecken på irritation hos små barn.

Var uppmärksam på hosta, andningssvårigheter och ovanliga allergiska reaktioner när du applicerar ny färg hemma.

Hur man minskar exponeringen för färgångor

Välj inomhusfärger

Innan du börjar med ditt gör-det-själv-målningsjobb, kontrollera märkningen för att säkerställa att du använder rätt produkt. Det första steget bör vara att köpa färger som är märkta som säkra för inomhusbruk. Inomhusfärger innehåller naturligtvis lite eller inga VOC, vilket gör dem säkra att använda i hemmet.

Läs Säkerhetsinformation

Ta alltid dig tid att noggrant läsa och smälta informationen på produktetiketten. Notera noggrant varningar, föreslagna första hjälpen-insatser och nödvändiga säkerhetsåtgärder. Vissa färger kan till och med kräva användning av andningsskydd under appliceringen.

Måla i välventilerade områden

Du kan aldrig vara för säker när du har att göra med färger, särskilt de som innehåller oljebaserade lösningsmedel. På grund av detta rekommenderas gör-det-själv-målningsentusiaster alltid att måla i välventilerade utrymmen.

Ett annat viktigt område att tänka på bör vara vädret. Att måla på soliga, blåsiga dagar betyder att färgen sannolikt torkar snabbare jämfört med kyligt väder. Du kan också använda en boxfläkt i fönsterområdet för att förbättra luftcirkulationen från insidan till insidan, vilket främjar snabbare torkning.

Låt färsk färg tillräckligt med tid att torka

Även om det kan vara frestande att frekventera nymålade rum och beundra den perfekta skönheten, kommer det inte att skada mycket om de målade väggarna har tillräckligt med tid att torka. Du bör faktiskt ge ditt målade rum flera dagar på sig att torka ordentligt.

Se även  Kommer ett mindre duschhuvud att öka vattentrycket?

Överväg att öppna fönster i två till tre dagar i följd för att låta färgångorna komma ut. Observera att färgångor tenderar att försvinna snabbare under varmt och torrt väder. Så tänk efter två gånger innan du målar under vintern eftersom rummen naturligtvis tar längre tid att torka.

Pröva inte lyckan genom att sova i nymålade rum. Om du gör det kan det påverka din hälsa negativt, vilket kan leda till yrsel, huvudvärk och till och med illamående på kort sikt. Överväg att flytta till gästrummet eftersom du låter ditt rum ett par dagar torka upp helt.

Stäng överbliven färg

Visst, de flesta gör-det-själv-målare är inte lika noggranna som erfarna proffs. När du fokuserar på att applicera färgen noggrant på dina väggar kan du glömma att städa efter behov. Se till att försegla de överblivna färgbehållarna så tätt som möjligt för att förhindra att ångor läcker.

Och om du väljer att slänga överbliven färg, bli av med den ordentligt. Att överge överbliven färg i garaget är ett säkert recept på katastrof och bör undvikas till varje pris.

Sista takeaway

Att sova i ett rum med färgångor är ingen bra idé eftersom färger innehåller tillsatser och lösningsmedel som kan visa sig vara skadliga vid inandning. Oljebaserade färger är särskilt ökända för VOC och bör undvikas för inomhusprojekt.

Välj alltid färger med låg eller ingen VOC eftersom de är mycket säkrare för inomhusbruk. Men även med noll VOC-färger måste du ge din färska färg tillräckligt med tid att torka innan du går in i (och använder) rummet.

Överväg att öppna fönster och dörrar för att fästa torkningsprocessen. Med vädret på din sida bör ett nymålat rum torka på ett par dagar, vilket innebär att du inte behöver vänta för länge innan du återupptar det.

Lämna en kommentar