Är det säkert att sova i ett mögligt tält?

Eftersom mögel trivs i varma, fuktiga miljöer, är det absolut vanligt att det förökar sig fruktansvärt i tält. Allt som krävs är att du snabbt trycker in ditt tält i ett stängt, dåligt luftat utrymme innan det torkar helt. Men nu är det inte läge att uppehålla sig vid det förflutna. Du har två val: att sova bredvid den där grova mögeln eller att sova ute. I det scenariot tycker jag att det är ganska klart att det nog är bättre att sova i det mögliga tältet.

Att sova i ett milt mögligt tält är inte farligt om du inte är känslig för mögel, är immunförsvagad eller har andningsproblem som astma. Annars, om lukten inte är stark, är det inte troligt att sova i ett mögligt tält en natt orsakar skada.

I den här artikeln kommer jag att utforska detta ämne i detalj. Du kommer att veta vad som är exakt dåligt med mögel och hur man rengör det med inget annat än tvålvatten.

är det säkert att sova i ett mögligt tält

Så, är det säkert att sova i ett mögligt tält?

Om ditt tält har enstaka mögelfläckar, är det troligtvis bra att sova i ditt tält. Det finns få saker som kan ändra detta, så läs vidare.

När jag säger enstaka fläckar handlar det om vad jag menar: jag känner någon som har ett litet badrum med denna nivå av mögel:

gipsskivor med enstaka mögliga fläckar
Om ditt tält har ungefär denna täthet av mögel, kommer du förmodligen att klara av att använda tältet för en natt eller två

En av människorna som bor här är faktiskt astmatiker men har inte haft problem. Det betyder inte att detta kommer att vara sant för alla, men om det finns mögel på ditt tält kommer det att vara okej att sova en natt eller två.

Men om du upplever något av symtomen på mögel (vi pratar om dem i nästa avsnitt), eller om det är en ovanligt möglig lukt kanske det inte är värt det och du måste hitta ett annat alternativ.

Dessutom, om formen är mer intensiv än så här, bör du inte använda tältet förrän du rengör det.

Så, är mögel farligt?

Mögel finns överallt runt omkring oss. Du bokstavligen andas in dess sporer dagligen. För det mesta går inget fel eftersom våra kroppar kan hantera denna försumbara mängd sporer.

Den börjar höja sitt fula huvud när du sitter vid en aktiv svamp som hela tiden spyr ut mikroskopiska sporer i ansiktet. Men även då kan risken vara ganska varierande mellan människor.

För de flesta av oss kommer mögelexponering att orsaka de typiska milda tecknen på känslighet som:

  • Nysning
  • Rinnande näsa
  • Röda eller kliande ögon
  • Hudutslag

Vissa människor kan dock vara särskilt allergiska mot mögel. De kommer att uppleva allvarligare symtom som:

  • Andnöd
  • Tryck över bröstet
  • Hosta
  • Väsande andning

Och naturligtvis kommer människor som har underliggande luftvägssjukdomar att löpa en mycket större risk. Astmatiska attacker kan till exempel utlösas av långvarig mögelexponering.

Är svartmögeln särskilt farlig?

Mellan alla mögelfärger flippar folk mest över den svarta typen. Det anses allmänt vara så giftigt att det kan leda till döden. Tack och lov kunde ingenting vara längre från sanningen.

Färg är inte en indikation på hur farlig en mögel kan vara”, säger den officiella webbplatsen för Centers for Disease Control and Prevention (CDC). ”Det finns väldigt få rapporter om att giftiga mögelsvampar som finns i hemmen kan orsaka unika eller sällsynta hälsotillstånd.”

Detta betyder inte att mögel inte kan vara skadligt för vårt andningsorgan – CDC är det väldigt tydligt med att konstatera att man kan få en svampinfektionsärskilt om du är immunförsvagad eller om du är känslig för lungor och andningsorgan.

  Kan man bajsa i en husbilstoalett?

Hur kan du hantera symtomen på mögel?

Om du började uppleva något av de nämnda symtomen, skulle det vara klokt att gå ut ur tältet för att ge dina lungor en paus genom att andas ren, sporfri luft.

Sedan kan du börja lindra symtomen med de metoder du normalt använder för att kontrollera en typisk allergi.

Kortikosteroid nässpray, som Flonasekan effektivt minska luftvägsinflammation.

Antihistaminer kan vara lite mer effektiva genom att lugna det irriterade immunförsvaret, som omedelbart borde utrota de flesta, om inte alla, symtomen. Zyrtec och Claritin (se på Amazon) är två av de bästa OTC-antihistaminerna som inte har biverkningar.

Om du vill undvika mediciner kan du skölja dina näsgångar med varmt vatten för att spola ner sporerna och rensa luftvägarna. För en bekväm applikation kan du få en bärbar nässpolare. (Amazon)

Hur du rengör ditt mögliga tält

Medicinskt sett kommer du förmodligen inte att drabbas av mögelkänslighetssymtom om du inte sover bredvid mögliga fläckar i mer än en dag.

Med andra ord, om du inte märkte mögeltillväxten innan du lägger dig, kan du ignorera det, få en god natts sömn och hantera det med ett nytt sinne nästa dag.

Detta gäller dock inte personer som redan lider av kroniska andningssjukdomar som astma. I det här fallet måste du börja städa direkt.

Steg 1: Förbered ditt tält

Kom ihåg att mögel trivs i fuktiga, slutna områden. Jag har sett många campare som försöker skrubba mögliga fläckar med tältet ihopfällt eller liggande platt på marken. Detta är helt absurt eftersom lite vatten oundvikligen kommer att krypa genom tälttyget och skapa nya angrepp!

Sätt upp tältet som om du skulle använda det normalt. Om du har en regnfluga, ta bort den. Du behöver mycket sol och luft för att cirkulera genom ditt tält.

Steg 2: Bär skyddsutrustning

Som jag sa tidigare sprider sig mögel till nya områden genom att de spyr ut sina sporer i luften. När du skrubbar den kommer du säkert att agitera en extrem mängd sporer. Det är därför att bära en mask är en absolut nödvändighet. Och eftersom vissa mögeltyper också kan frigöra gifter, är kirurgiska handskar också avgörande.

Steg 3: Skrubba den med tvål och vatten

Varje mögeltillväxt äventyrar tusentals levande celler limmade över ytan med speciella klibbiga ämnen. Som tur är kan enkla tvättmedel, som diskmedel, ibland sopa bort dem. Du kommer förmodligen att behöva lite armbågsfett, men dina ansträngningar kommer att löna sig i slutet.

Efter att ha sett till att inga mögliga fläckar finns kvar, skölj platsen noggrant för att bli av med tvål och mögelrester. Ljummet vatten kommer att vara bättre eftersom det kommer att splittra eventuella kvarvarande små fläckar.

Steg 4: Anförtro några naturliga rengöringsmedel

Om tvålen inte tycks skära den, inga bekymmer! Du kan prova att skrubba med en lösning av 2 delar lemonad, 1 del vit vinäger och en nypa salt.

”Varför dessa”, kanske du frågar? Citronsyran som finns i citronburk snabbt utrota mögel och mögel utan att vara för hård mot ditt tälts tyg. Vinäger delar samma egenskaper eftersom den är baserad på en liknande lösning: ättiksyra. Det är faktiskt starkare än citron, men vissa människor kanske inte uppskattar dess ganska starka lukt.

  Håller Sprinter Vans sitt värde?

Salt är ett slående kraftfullt ämne som bakterier och svamp tål inte. Det fungerar genom att suga ut fukten ur mögelcellerna, vilket berövar dem essensen av deras tillväxt.

Och precis som det sista steget, se till att skölja ditt tält snabbt med varmt vatten för att ta bort eventuella rester.

Steg 5: Lämna det till solen

Jag är ledsen att jag bryta det för dig, men oavsett hur hårt du skrubbar, kommer du oavsiktligt att förbise några mikroskopiska mögelceller. Om du inte har Stålmannens värmesyn, kommer du inte att kunna utrota dem själv.

Tur för dig, lösningen är precis ovanför ditt huvud. De ultravioletta strålarna som genereras av solen har en tillräckligt hög kapacitet för att döda mögelsporer,
mjältbrand
(medicinenet)
,
streptokocker bakterier
(yourgenome.org)
you name it!

För att säkerställa bästa resultat, torka den mögliga platsen med en ren trasa och placera den i direkt solljus. Och naturligtvis, öppna dörrar och fönster för att lufta ditt tält ordentligt.

Steg 6: Deodorisering

För det mesta bör skrubbning och soltorkning göra att ditt tält luktar så gott som nytt. Men om mögelfrågan har bryggt ett tag, är chansen stor att mögelcellerna har sipprat in i tygets små utrymmen. De kan fortsätta störa dig med en infernalisk lukt, även om du inte kan se några fläckar.

I så fall måste du använda en
enzymrengöring och luktborttagningsmedel
(se på Amazon). Om du inte är bekant innehåller enzymrengöringsmedel biologiska ämnen som bokstavligen ”smälter” levande celler.

För att använda detta rengöringsmedel, häll några droppar i en kopp rent varmt vatten och torka av det över tältets tyg. Och det är allt! Du ska inte skölja eller torka av det. Det kommer långsamt att diffundera in i tyget för att jaga alla mögelceller som lurar inuti.

Om du vill ha mer information om hur man tar itu med ett illaluktande tält, kolla in vår artikel här.

Ssteg 7: Reparera skadan

Vid det här laget bör ditt mögelproblem vara helt löst. Ändå kan du stå inför ännu en avgörande fråga.

Se, alla steg som beskrivits tidigare bör vara ganska säkra på ditt tälts tyg. Men den faktiska risken för skador kokar ner till ditt tältkvalitet. Low-end tält kanske inte ens tål ett enkelt rengöringsmedel. Den goda nyheten är att om ditt tält började blekna och tappade vattentålighet kanske du inte behöver kasta det ännu! Skaffa en vattentätande spray och strö på den drabbade platsen. Och precis som deodorizern bör du låta den torka av sig själv. Efter tillräckligt med tid kommer den nya skyddsrocken att få vattnet att pärla sig och torka normalt.

Är det säkert att använda blekmedel på ett tält?

Att använda blekmedel 1. i den rekommenderade utspädningen som anges av CDC 2. att omedelbart skölja området efter mögelborttagning är säkert, och 3. på tyger som inte är känsliga för blekmedel är säker och skadar inte ditt tält.

CDC officiellt rekommenderar 1 kopp blekmedel till 1 gallon (inte mer) för att döda och ta bort mögel. Många människor är obekväma med att använda blekmedel så du måste väga för- och nackdelar med detta tillvägagångssätt.

  Vandring kontra löpning: Vilken aktivitet bränner fler kalorier?

Blekmedel kan förstöra ditt tälttyg om den används i för hög koncentration eller om den inte sköljs av ordentligt. Fortsätt med försiktighet.

Till exempel, den här studien fann att blekmedel kan skada tyger av vissa tyger och det fungerade bra på andra. Det kallades särskilt kläder med nylontyger. Tält är ofta gjorda av nylon eller polyester.

Så, beroende på tygtypen på ditt tält, kan du använda den rekommenderade utspädningen av blekmedel för att rengöra området och sedan bör du genast tvätta det med vatten och en trasa för att säkerställa att du inte lämnar kvar något blekmedel.

Hur förhindrar jag mögel på mitt tält?

Det viktigaste du kan göra för att förhindra att mögel samlas på ditt tält i första hand är att torka tältet helt när du inte använder det.

Det här låter enkelt, men det finns många anledningar till att det kan vara svårt att torka tältet helt. Det mest uppenbara är om du bor i en lägenhet och du inte har en plats att sätta upp ditt tält för att torka när du är hemma!

Jag pratar om meningsfulla strategier för att torka ditt tält var som helst, i alla livssituationer här. Se till och kolla in den artikeln.

Vad är mögel?

Forma är en typ av svamp som främst finns i fuktiga områden. Även om det är allmänt känt för att vara svart eller grönt, kan det också vara vitt, orange eller lila.

Även om det ser superbra ut för oss är miljön alltid tacksam för dess närvaro. Utan mögel skulle vi ha haft massor av döda löv, växter och träd som inte kan brytas ned naturligt.

Men hur nådde den formen ditt tält? Nåväl, varje aktivt växande mögel släpper ut tusentals sporer i luften. De fortsätter planlöst att flyta runt tills de hittar en fuktig yta som de kan fästa vid. Om du förvarar ditt tält medan det fortfarande är vått, är det mer troligt att det upptäcks av mögel efter ett par dagar.

Utgångspunkten för denna artikel är intressant, eftersom de flesta moderna tält är gjorda av oorganiska material som mögel egentligen inte bryr sig om. Men smuts och andra organiska ämnen kommer överallt. Det är troligtvis anledningen till att ditt tält är mögligt för att det finns andra organiska material på ditt tält. En bra rengöring kan räcka långt för att förebygga mögel.

Slutsats

Är det säkert att sova i ett mögligt tält? Tja, det är inte på något sätt idealiskt, men det är definitivt bättre än att sova utomhus. Om du någonsin stöter på det här problemet är det bara att sova och oroa dig för det nästa dag.

Om tillväxten fortfarande är färsk, betrakta dig själv som lycklig! En snabb skrubb med vatten och tvål borde vara mer än tillräckligt. Om du har tillgång till lemonad, vinäger och salt, använd dem för att få jobbet gjort snabbare.

Slutligen, om ditt tält fortsätter att stinka, behöver du ett enzymrengöringsmedel. Detta kommer att jaga och utrota mögelcellerna med biologiska matsmältningsenzymer.