Är det säkert att sova i ett mögligt tält?

Du slår upp ditt tält och dunkar i stolparna för att klättra in och inse att du har ett mögelproblem. Eftersom tält tillbringar sina liv med att växla mellan att bli fuktiga i det fria och att läggas undan i veckor till månader, är mögel en vanlig åkomma.

Så, kan du sova i ett mögligt tält?

Mögel anses i allmänhet inte vara giftigt, även om det finns vissa typer, som svartmögel, som kan producera gifter. I de flesta fall kan du sova i ett mögligt tält en kort stund. Du kan dock uppleva obehagliga symtom på grund av mögel, vilket gör att dina allergier eller känsligheter blossar upp.

Om du väljer att antingen sova ute i väder och vind med insekterna eller sova i ett mögligt tält, bör du ha det bra i tältet på natten. Det finns dock sätt att förhindra mögel från att angripa ditt tält och metoder för att rengöra ett mögligt tält.

Vad är mögel?

Mögel är en svamp och det är vanligt över hela världen. Mögel kommer i en mängd olika färger och kan förvisas till ett litet område eller överallt. Dessa mikroorganismer älskar fukt och det är fukten som hjälper dem att växa.

De förökar sig genom att frigöra sporer som är luftburna. När sporerna hamnar på en blöt plats kan de föröka sig. Detta är inte ett problem i det vilda, där mögel faktiskt hjälper till att bryta ner döda och ruttnande växt- och djurmaterial.

Men i ditt tält eller hus kan mögelsporer som flyger genom luften verkligen irritera din kropp. Ju mer mögel du har, desto fler sporer. Om sporerna andas in kan du få hosta, väsande andning och andra andningsproblem.

För de flesta människor är symtomen som orsakas av mögel bara ett irritationsmoment, men för dem med nedsatt immunförsvar eller pågående sjukdom kan ett överskott av mögelsporer vara livshotande. Detta gäller särskilt för personer som är astmatiska.

Därför är det nog bäst att inte sova i ett mögligt tält alls om din hälsa står på spel. Om du är vid god hälsa kan du tillbringa en natt eller två i tältet, men förvänta dig en mängd allergisymptom.

Hur man identifierar mögel Mögeln i ditt tält

Mögel kan vara svart, orange, grön, grå, brun, vit eller till och med lila. Det ser vanligtvis ut som fläckar eller fläckar som ser suddiga ut. Ett annat tecken på mögel är en unken eller fuktig lukt.

  Var säker - Använd dessa tips för att hålla björnar borta från din campingplats

Mögel ska vara lätt att upptäcka på ditt tält. Den föredrar dock mörka och fuktiga platser. Om du luktar mögel men inte kan se det, kolla längs sömmarna och mellan flikarna.

Hur man rengör ett mögligt tält

Hur du rengör ditt tält och hur bra det fungerar för att hålla mögeln borta beror på när du märker mögelproblemet. Om du märker att ditt tält är mögligt när du campar, kan dina städmöjligheter vara begränsade.

Städning på campingen

Solen och torra förhållanden är definitivt dina vänner när det gäller att bli av med mögel. En av de mest grundläggande rengöringsmetoderna inkluderar tvål, vatten, solen och armbågsfett. Förhoppningsvis kommer du att ha alla dessa saker till ditt förfogande medan du campar.

Du vill ha hela ditt tält uppsatt, men ta bort regnflugan. Tillsätt sedan lite mild tvål, som diskmedel, i varmt vatten. Skrubba formen med en svamp eller trasa för att ta bort den så bra som möjligt.

När du känner att du har rengjort all mögel, skölj av tältet och låt det torka i solen. Solen fungerar som ett naturligt blekmedel och hjälper till att döda eventuella kvarvarande bakterier.

Ytterligare huskurer kan prövas beroende på vilka botemedel du tog med dig när du campade. I allmänhet är tvål och vatten säkrast att använda på ditt tält och kommer inte att bryta ner tygerna. Vissa föredrar dock ett lite mer aggressivt rengöringsmedel.

Du kan prova en blandning av citronsaft och salt eller vit vinäger utspädd med vatten. Var och en av dessa lösningar ska skrubbas på de mögliga områdena och sedan sköljas. När du är säker på att du har sköljt bort eventuellt kvarvarande tvättmedel, låt tältet torka i solen.

Att använda ett tvättmedel som är för nötande kan skada tygerna i ditt tält eller förkorta tältets livslängd.

Städning hemma

Om du är hemma och märker mögeln är dina alternativ mindre begränsade. Vissa människor vänder sig till kommersiella städare. Det rekommenderas dock inte att lägga ditt tält i tvättmaskin eller torktumlare, eftersom dessa kan påverka tälttygerna och eventuell vattentätning.

En favoritprodukt för att ta bort mögel för dem som campar ofta är Lysol. Denna professionella rengöringsmedel är utmärkt på att döda bakterier. Lysolen måste först spädas ut.

Det föreslås att du blandar en halv kopp Lysol i en liter varmt vatten. Använd sedan lösningen för att svampa eller skrubba formen. Vissa människor sköljer sedan Lysol-spädningen med vatten, medan andra sköljer lösningen med en liter vatten i kombination med en kopp citronsaft och en kopp salt.

  Vad man ska ta med och ha på sig när man campar

Låt sedan ditt tält lufttorka i solen. Om du vill ta ett extra mått av renlighet efter torkning, kan du använda en utspädd lösning av icke-klorblekmedel applicerad på mögelfläcken. Efter applicering, låt torka helt.

Andra kommersiella mögelrengöringsmedel inkluderar Simple Green-desinfektionsmedel, mögelbombdimmar och desinfektionsmedel. Dessa rengöringsmedel kan dock vara skadliga för din tältduk. Var noga med att läsa alla försiktighetsåtgärder innan du använder dem på material.

Ta bort mögel- och mögellukt

Efter att du tagit bort mögeln bör lukten försvinna. Men om du upptäcker att lukten har sipprat in i dina tälttyger kanske du vill deodorisera.

Ett sätt att bli av med dålig lukt är att sänka ditt tält. Fyll en liten pool eller badkar med varmt vatten och tillsätt deodorant. Dessa säljs vanligtvis i friluftsbutiker, ett exempel är MiraZyme.

När du har din lösning, sänk ner ditt tält och låt det dra i cirka tio minuter. Se till att alla dragkedjor och flikar är öppna. Deodorizern ska fungera för att döda sporer eller mikrober som orsakar en lukt.

När ditt tält är blött i lösningen, låt det lufttorka. Du kan hänga den eller lägga ner den. De flesta deodorizertillverkare rekommenderar inte att skölja bort det.

Om ditt tält bara luktar lite, prova en kommersiellt tillgänglig dammupplivare i form av en spray. Spraya bara ditt tält noggrant och lämna det öppet i ett ventilerat utrymme. Du kommer förmodligen inte att vilja spraya det precis innan du lägger dig eftersom doften kan vara överväldigande.

Oavsett om du skrubbar, blötlägger eller sprejar ditt tält, finns det en chans att du äventyrar dess vattentålighet. Om du är orolig över ditt tälts förmåga att släppa vatten efter en mögelincident, kan du vattentäta det igen med ett tätningsmedel eller spray som kan hittas i vilken friluftsbutik som helst.

Hur man förhindrar ett mögligt tält

Att förhindra mögel i första hand innebär att du inte behöver bry dig om borttagning och sanering senare.

Se alltid till att ditt tält förvaras torrt. Eftersom mögel trivs i våta förhållanden kan det vara skadligt att förvara ett vått tält.

Om ditt tält är torrt när du lämnar campingen och du har haft bra väderförhållanden utan regn eller dagg bör det kunna förvaras säkert. Du vill noggrant kontrollera ditt tält för fukt innan du packar ihop det.

  Är vandring bra för magen? (Eller är det tillbaka till crunches?)

Om ditt tält har klarat av regn, snö eller dagg och fortfarande är fuktigt, eller om du vill vara på den säkra sidan, ta hem ditt tält. Efter din resa, packa upp ditt tält och låt det lufttorka i solen eller åtminstone inomhus. När det är helt torrt kan det förvaras säkert.

Att förvara ditt tält i en lufttät påse rekommenderas inte. När du packar ihop ditt tält vill du vädra väl och låta ditt tält andas. Vissa campare upplever att deras tält förblir mögelfritt om det är packat i en nätpåse.

Om du förvarar ditt tält i en källare, krypgrund eller någon annan plats som är utsatt för fukt, bör du hålla ett öga på det för mögel. Du kommer att vilja kontrollera ditt tält lite regelbundet och åtminstone några dagar innan du planerar att använda det.

Du kan också prova att kontrollera luftfuktigheten i rummet där tältet ska förvaras genom att använda en avfuktare eller genom att använda fuktabsorberande hängare eller block.

411:an om mögel och ditt tält

Även om mögel förmodligen inte kommer att skada dig, vill du inte andas in mögelsporer. Sover du i ett mögligt tält kan du tyvärr vara säker på att andas in mer än en handfull sporer.

Dessutom kan mögel långsamt påverka din tältduk. När det väl är inbäddat djupt i ditt tältmaterial kan det vara svårt att döda. Därför måste eventuell mögel omedelbart behandlas.

Beroende på hur allvarlig mögelsituationen är kan du använda tvål och vatten eller ett starkare kommersiellt rengöringsmedel. Se till att låta ditt tält torka i solen och deodorisera och åter vattentätt om det behövs.

Om du alltid förvarar ditt tält torrt och vidtar åtgärder för att säkerställa att det förblir väl ventilerat under förvaring, bör mögel inte vara ett problem.

Fler artiklar du kommer att älska

Hur man rengör ett mögligt tält (förhindra tältmögel och mögelfläckar)

Varför är mitt tält blött inuti? (Och hur man fixar det!)

Sätt upp ditt tält (plats och riktning det ska vara vänt)

Vad du behöver veta för att vara säker när du använder gasspisar när du campar