Är det säkert att sätta en mikrovågsugn ovanför en gasspis?

Mikrovågsugnar är mycket praktiska apparater som kan spara mycket tid i köket. Formen och storleken på dessa enheter gör dock att de kan ta knapp plats i köket, vilket tvingar husägare att bli kreativa med placeringen. Är det säkert att placera mikrovågsugnen ovanför en gasspis?

Det är säkert att placera en mikrovågsugn ovanför en gasspis om avståndet mellan båda apparaterna är minst 30 tum för att förhindra skador på apparaten och garantera säkerheten. Mikrovågsugnen som ska installeras ovanför en gasspis måste också ha en ventil i botten för att förhindra överhettningsskador när den används.

Resten av artikeln kommer att täcka allt du behöver veta om att placera din mikrovågsugn ovanför en gasspis.

Varför sätta en mikrovågsugn ovanför en gasspis?

Husägare sätter en mikrovågsugn ovanför en gasspis för att spara utrymme på bänkskivan eller köksön. Med din mikrovågsugn säkert placerad ovanför din gasspis får du mer utrymme att arbeta med och ditt kök kommer att se mindre rörigt ut.

Att placera en mikrovågsugn ovanför en gasspis säkerställer att alla dina matlagningsapparater är placerade inom räckhåll runt samma del av ditt kök. Det ger dig mer flexibilitet när du planerar och genomför din matlagning. Tänk dig att enkelt kunna tina kött medan du lagar grönsaker på spisen utan att lämna spisen.

Rätt placering för en mikrovågsugn ovanför en gasspis

Att placera en mikrovågsugn ovanför ett gasstopp är inte någon metod att ta på måfå, särskilt om du har en spis med kraftfulla brännare. Du måste se till att mikrovågsugnen är i en optimal position för att möjliggöra effektiv användning av båda apparaterna.

Du behöver minst 66 tums spelrum från golvet till toppen av mikrovågsugnen. Alternativt måste du hålla ett avstånd på minst 30 tum mellan toppen av spisen och botten av mikrovågsugnen.

Tänk på att inte alla mikrovågor är designade för placering ovanför en spishäll. Mikrovågor designade för att passa över en spis har ventiler under.

Se även  Tekanna eller tekanna: skillnad och när du ska använda var och en

Om din har ventiler på sidorna eller upptill måste du se till att det inte finns något hinder runt ventilen om den är installerad ovanför din kamin. Så det utesluter installationer som placerar enheten tätt i ett utrymme mellan dina hängda skåp över spisen. Om du redan äger en mikrovågsugn och ventilen inte är under, bör du överväga alternativa placeringar för enheten.

Men om du är på väg att göra ett nytt köp är det en bra idé att läsa specifikationsbladet och titta på bilderna innan du bestämmer dig för att köpa någon modell.

Möjliga problem om du installerar din mikrovågsugn ovanför en gasspis

Du måste vara försiktig när du installerar din mikrovågsugn ovanför en gasspis för att undvika problem. En mikrovågsugn installerad för nära gasspisen kommer att kraftigt begränsa rummet du måste arbeta med när du lagar mat på spisen. I det scenariot finns det en ökad risk för oavsiktliga brännskador och grytor eller tallrikar.

För det andra måste du se till att mikrovågsugnen inte blockerar området där din huva är installerad; annars skulle det vara svårare att ventilera ut ånga från kokande kastruller på spisen. Mikrovågsugnar ovanför spisen har ventiler under och kan hjälpa till att hantera ångan från din matlagning, men de är bäst att använda tillsammans med en fristående fläkt.

Korrekt installation av mikrovågsugnen ovanför gasspisen eliminerar inte heller problem. Apparaten kan bli utom räckhåll för barn eller äldre som lever med rörelseproblem i famnen. Så även om du kanske har installerat mikrovågsugnen på rätt höjd, måste du överväga hur det påverkar andra användare i ditt hem.

Ett bra tips här är att strategiskt placera en trapppall för alla som behöver hjälp med att klara av mikrovågens nya höjd. Men att klättra på pallen kan innebära en ny uppsättning utmaningar eller risker.

Se även  Hur man håller sofföverdrag på plats: Bästa metoderna

Kan jag sätta en vanlig mikrovågsugn ovanför min spis?

Du kan sätta en vanlig mikrovågsugn ovanför din spis, men det är inte tillrådligt. Mikrovågor avsedda att monteras på väggen har ventiler på undersidan. Ventilerna tjänar det dubbla syftet att fungera som en ventilationsöppning för din spis, och de ser också till att mikrovågsugnen inte överhettas när den arbetar.

Om du måste montera en vanlig mikrovågsugn ovanför din spis, måste du installera en fristående fläktventil och se till att eventuell köksinredning inte blockerar ventilen på mikrovågsugnen.

Hur långt ska en mikrovågsugn vara ovanför en gasspis?

En mikrovågsugn bör vara så långt som 30 tum från toppen av gasspisen. Avståndet säkerställer att du har tillräckligt med utrymme att arbeta med runt spisen samtidigt som du håller mikrovågsugnen inom räckhåll för de flesta vuxna.

Men som vi har diskuterat ovan kan detta avstånd vara begränsande för yngre människor eller äldre vuxna i hemmet. Om mikrovågsugnen installeras inom det rekommenderade avståndet gör den utom räckhåll för vissa användare, kan du sänka den en aning utan att kompromissa med kokutrymmet ovanför din spis. Alternativt kan du placera din mikrovågsugn i andra delar av ditt kök.

När du installerar en mikrovågsugn över spisen, kontrollera att avståndet mellan dess botten och spisområdet är minst 30 tum.

Alternativa platser för din mikrovågsugn

Om du inte kan ställa din mikrovågsugn ovanför en gasspis, men du ändå inte vill att den ska sitta på köksön och ta plats, finns det andra platser du kan överväga. De inkluderar följande:

På övre hyllan

Om du har en mikrovågsugn som får plats på din övre hylla kan du snyggt stoppa upp den där som en del av skåpen. Du måste dock se till att du har tillräckligt med utrymme för mikrovågsugnen och kablarna där. Skåpet bör också vara tillräckligt stort för att ventilerna ska fungera normalt. Om du har tillräckligt med utrymme på den övre hyllan kan du ringa din elektriker för att installera ett uttag.

Se även  Blender vs Mixer (skillnader och 9 vanliga användningsområden)

På den nedre hyllan

Tanken här är densamma som ovan. Om du inte har något utrymme i den övre nivån av dina skåp kan du titta på de lägre nivåerna. Återigen, bekräfta att utrymmet passar mikrovågsugnen och installera sedan ett uttag.

Tänk på att användning av den nedre hyllan innebär att du måste böja dig ned när du använder mikrovågsugnen och det kan också placera apparaten inom räckhåll för små barn.

Ovanför din väggugn

Om du har en väggugn och rummet att arbeta med, kan en mikrovågsugn över den ge dig ett snyggt utseende och även säkerställa att din mikrovågsugn har en optimal höjd för användning. Du måste köpa ett trimkit för denna installation för att säkerställa ett strömlinjeformat utseende. Du måste också skapa ett uttag för mikrovågsugnen.

Inuti ett skåp

Om inget av alternativen ovan är praktiskt i din situation kan du gömma din mikrovågsugn i ett skåp. Detta är ett bra tillvägagångssätt om du inte använder apparaten regelbundet. Stoppa in den i ditt skåp eller skafferi så länge den får plats.

Du behöver din elektriker för att skapa ett uttag, men om byggreglerna inte tillåter det, kan du behöva ta ut apparaten och koppla in den någon annanstans när du behöver använda den.

Du kanske också gillar: Är det säkert att använda en rostig mikrovågsugn?

Slutgiltiga tankar

Det är säkert att sätta en mikrovågsugn ovanför en gasspis. Du måste dock se till att du har rätt typ av mikrovågsugn. Din installation bör också tillåta tillräckligt avstånd mellan toppen av gasspisen och botten av mikrovågsugnen.

Om du inte kan uppfylla dessa krav bör du överväga att placera din mikrovågsugn någon annanstans i ditt kök.

Lämna en kommentar