Är det säkert att laga mat inne i ett tält?

Luften är frisk, doften av träd är uppfriskande och du är redo att börja ditt nästa äventyr utomhus med ditt tält som skydd. Oavsett om du ser dig själv som en etablerad utomhuskock eller en minimalist som bara letar efter näring, har du förmodligen funderat på om det är säkert att laga mat i ditt tält eller inte.

Svaret är enkelt: det är aldrig säkert att laga något i ditt tält! Utöver det är det ingen bra idé att förvara mat eller något med en doft i ditt tält när som helst under din campingresa. I alla nationalparker och skogar kommer de konsekvent att varna dig för dessa metoder och kräva att du följer deras regler mot dem.

Det är dock alltid säkert att laga mat utanför ditt tält, vanligtvis (minst) 10 meter bort och på en plan yta – så länge allt du har använt förvaras ordentligt i en låst bil eller björnlåda efter att du är klar.

är det säkert att laga mat i ett tält

Varför det inte är säkert att laga mat i ett tält

Medan du är ute och campar bör säkerheten alltid vara en primär fråga. Det är särskilt viktigt att du känner till vissa ”dos och inte” vad gäller campingsäkerhet … visar sig att laga mat i ditt tält är ett definitivt ”gör inte” av många anledningar:

Vilda djur – Även om de är majestätiska och spännande att se, kan de vara mycket farliga vid campingfel. Björnar, tvättbjörnar, ekorrar och mer kommer att göra vad som krävs för att ta en tugga. Björnar är farliga av uppenbara skäl, men även om du inte är i björnlandet kan tvättbjörnar vara lika farliga: de kan bära på en mängd sjukdomar och, eftersom de är de sötaste idioter du kommer att stöta på, är de väldigt självsäkra och är inte rädda att bita. Ekorrar och andra gnagare finns i nästan alla ekosystem och kan också bära på sjukdomar som kan överföras till människor. Du vill inte bråka med vilda djur!

  21 sätt att hålla myggor borta medan du campar

Brandsäkerhet – Det sista du vill är att få eld på ditt tält (eller dig själv). Att laga mat i en så liten närhet är helt klart en fara, och många saker som du behöver i ditt tält är inte flamskyddade. Dessutom skulle en ivrig friluftsmänniska aldrig vilja vara källan till en skogsbrand!

Kolmonoxid – När du lagar mat släpper du ut kol i atmosfären, men när det kolet inte tillåts släppas ut ordentligt kommer du att känna de dödliga effekterna. Även din regnfluga kommer att tillåta lagring av kol i ditt tält. Det är därför du alltid vill laga mat i en öppen miljö eller med gott om ventilation.

Hur lagar du mat när vädret är dåligt

Om du är en erfaren campare, då vet du att vädret inte alltid samarbetar. Om du är nybörjare, ha detta i åtanke när du planerar dina campingresor. Bara för att vädermannen kräver solig himmel betyder det inte alltid att det är vad du kommer att få.

Det är därför det alltid är en bra idé att ha en reservplan när det gäller måltidsplanering. Visst, en grillad biff med en bakad potatis låter mycket bättre än en skink- och ostmacka, men när det häller katter och hundar ute går det bara inte att grilla. Speciellt nu när du nu vet att det inte är säkert att laga mat i ett tält.

Min fru har alltid några lättlagade måltider klara ifall vi behöver något att äta i en handvändning.

Vanligtvis är lite delikatesskött, liksom lite chips och andra torkade varor allt du behöver.

Men om du vill ha något lite snyggare, kolla in hans hemsida Jag hittade. De ger dig massor av olika recept som du kan förbereda för dina campingresor.

Säkerhetstips för matlagning på en campingplats

Även om det finns många sätt att laga mat på din webbplats, finns det många sätt att göra allt på ett säkert sätt så att alla kan njuta av sin tid och sin måltid. Om du lagar mat med spis:

  Är det dåligt att pausa under en löprunda?

Dubbelkolla allt – Se till att alla slangar och tankar är i perfekt skick och att kaminens utsida (kåpa, vingar, etc) är åtdragna och säkra.

Lämna aldrig utan uppsikt – Nog sagt! När din spis är på, se alltid till att minst en vuxen övervakar. Ha också alltid tillräckligt med vatten ifall kaminen bestämmer sig för att agera.

Rengör spill – Det händer. Se bara till att helt rengöra eventuella spillda brandfarliga vätskor. Startbränsle, butan eller propan, allt som säger ”brandfarligt” måste hanteras med extrem känslighet.

När du lagar mat över öppen låga, som en eldstad, tänk på att du inte kan styra den på samma sätt som en vanlig spis – det finns inga urtavlor den här gången! Här är några tips när du lagar mat över öppen låga:

Bygg rätt eld – Det finns så många kreativa och hållbara sätt att bygga upp en eld, men ett bra sätt för matlagning är ”jägarens eld”: Placera två stockar i ”V”-position, placera tinder i mitten av V:et och bygg en tipi använda mindre ved över tindern. Branden kan regleras lättare på detta sätt.

Ha tålamod – Kasta inte in alla dina stockar på en gång för en gigantisk eld, särskilt om du lagar mat. Du vill ha en liten eld som inte bränner din mat direkt. Om du får hjälp av kol, ha extra tålamod. Att hantera värme är svårt och kan vara mycket inkonsekvent så se alltid till att maten (särskilt om det är rått kött) är ordentligt tillagad.

Lägg ut den ordentligt – Vid öppen eld, se till att släcka den helt. Låt träet brinna tills det är aska och dränka elden i vatten, eller smuts och sand – så länge allt material är tillräckligt svalt för att kunna vidröras.

  Har pontonbåtar badrum eller toaletter? (plus HUR man installerar en)

Att välja rätt köksredskap för camping

Det finns så många produkter att använda när man lagar mat utomhus, och även om vi inte kommer att intyga att en produkt är bättre än den andra, finns det några nyckelfaktorer för att välja rätt material:

Gjutjärn– Mycket tuff och tål högre värmenivåer, men dess tunga vikt kan innebära risker; se till att du kan hantera gjutjärn på rätt sätt. Ibland kan utseendet vara mycket vilseledande och det kan väga mycket mer än du tror.

Titan – Mycket lätt utan att offra robusthet och ger snabba uppvärmningstider. Den kan dock lätt överhettas, särskilt när den står under öppen låga.

Aluminium – Också lätt och vanligtvis det mest prisvärda alternativet, men det beror på att det vanligtvis är utsatt för skador. Repor och bucklor är okej, men håll utkik efter mer allvarliga skador som potentiellt kan göra användningen farlig.

Rostfritt stål – Tuffare än aluminium, men liknar titan genom att dess värmeledning vanligtvis är mindre jämn, vilket orsakar heta fläckar eller okokta områden i din mat.

Slutsats

En av de bästa delarna med camping är maten – allt smakar bättre när det är gjort med kärlek, på en campingplats. Men när du campar måste du ibland förvänta dig det oväntade och det finns många förebyggande metoder som säkerställer att du har en fantastisk tid samtidigt som du håller dig säker.

Om det är något du bör lära dig efter att ha läst detta är det att aldrig laga mat inne i ett tält – det är inte säkert och kan leda till massor av farliga scenarier.

Dessutom, vem vill vara inbäddad i ett tält när du njuter av utomhus, eller hur?