Är det säkert att köra trail varje dag? Vad du behöver veta

Att springa på stigar är en helt annan upplevelse än att springa på vägen. Men spår kan också vara oförlåtande. De är också svårare att komma åt. Så, är det värt det och kan du trailruna varje dag? Jag provade det i en månad och ville rapportera mina fynd.

Du bör vila minst en eller två dagar i veckan, oavsett om du springer trail eller landsväg. Om du inte ger din kropp tillräckligt med tid att återhämta dig från ansträngande träning ökar du risken för en skada. Och om du inte kan springa minst fem dagar i veckan, försök att börja med tre dagar.

I dagens artikel börjar vi med att diskutera hur ofta du bör springa om du springer stigar specifikt. Vi kommer sedan att diskutera det rekommenderade avståndet innan vi går in på för- och nackdelar och en lista med våra säkerhetstips. Så för allt du behöver veta om löpning på stigar nästan varje dag rekommenderar jag att du fortsätter att läsa den här artikeln.

Är det säkert att köra trail varje dag?

Det är säkert att springa på en bana varje dag om du följer ditt löptempo och inte anstränger dig maximalt varje dag.

Faktum är att jag gjorde exakt detta i februari 2021. Jag vaknade tidigt varje dag (förutom söndag) och gick en timmes löprunda på stigarna i en park nära mitt hus.

Jag, på en av mina morgonpromenader.

Jag kunde få det här att fungera för min kropp och nuvarande förmågor eftersom jag inte ansträngde mig varje dag. Vissa dagar sprintade jag, vissa dagar joggade jag väldigt långsamt (de dagar jag inte fick tillräckligt med sömn).

Jag växlade mellan att pressa mig själv hårt och ta det lugnt från dag till dag.

Vissa delar av leden är svåra att göra ”enkla” så detta kan vara sant för dig. Om din trailrun innebär många förändringar i lutning och höjd, kan din kropp vara under för mycket press för att göra det varje dag.

Hur ofta ska du trailruna?

Om du tränar inför en tävling kan du spring framgångsrikt 5-6 dagar i veckan om du varierar ditt tempo så här du tröttar inte ut din kropp varje dag. Dessutom, om du att vara Om du tränar för ett lopp bör du skjuta minst 3 löpningar per vecka.

Om du vill ha ett detaljerat träningsschema för halvmaraton, kolla in vår artikel här.

Vad händer om du kombinerar trail runs med road runs?

Att springa iväg är utmärkt för långdistanslöpning då variationen av terräng gör det mer möjligt att fokusera på något annat än att springa så effektivt som möjligt.

Plus, om inte alla vägar runt dig är branta backar, är den platta vägen en bra ”vilo”-löpning där du bara joggar för att få upp pulsen och hålla kroppen redo för mer.

Så om du kombinerar trail och road running kan du använda dina road running days som långdistanslöpning eller vilolöpning. Om du tränar för ett lopp kan du köra din långdistanslöpning på helgen och ytterligare två traillopp under veckan.

Nyckeln är att hitta en bra balans. Kom ihåg att återhämtning är lika viktig, om inte viktigare, än själva löpningen.

Vad är en bra distans för traillöpning varje dag?

Det bästa rådet jag kan ge dig är att inte överdriva det. Oavsett om du kan springa en halv mil eller ett halvmaraton, är distanssvaret olika för alla.

Löpningsdistanser för nybörjare

Låt oss börja med nybörjare: hur långt ska du försöka springa på banan?

När du startar, om du kan springa en mil, har du en bra start. Om du springer långsamt i 4 mph, kommer du att göra en mil om du springer i 15 minuter.

  Kan vem som helst köra husbil?

Att springa i 15-30 minuter som nybörjare är ett bra sätt att börja.

Om 15-30 minuter känns som din gräns, håll dig till denna tid och försök öka ditt tempo. Om du tränar inför en tävling är en bra tumregel att försöka öka din distans med 5-10% varje vecka.

Kom ihåg att det är viktigare att springa fler än att trötta ut dig själv på en gång.

Erfarna löpare

För erfarna löpare som vill springa stigar nästan varje dag kan du definitivt springa mellan fyra och sju mil. När du väl känner dig bekväm med det avståndet kan du öka det med 10 % varje vecka tills du når cirka 10 miles per dag.

Om du kan springa 10 miles om dagen är du i bra form.

Kom ihåg att du behöver en vilodag, därför ska du inte springa varje dag, utan kanske fem eller sex dagar i veckan.

5 fördelar med traillöpning (nästan) varje dag

I slutändan uppväger fördelarna nackdelarna när det kommer till någon form av löpning. Det överlägset bästa med att springa på en stig nästan varje dag är träningen det ger din kärna. Som sagt, låt oss gå direkt in i det.

Traillöpning varje dag är en anständig core-träning

Traillöpning är inte ett intensivt corepass, utan från att balansera på ojämnt underlag, använda hela kroppen för att ta sig upp för en backe, eller använda armar och core för att se till att du inte ramlar när du springer nedför – traillöpning är en av dem. av de bästa övningarna för din kärna (när det gäller löpning).

Dina kärnmuskler är belägna nära din buk. Det ger dock stabilitet för hela din kropp. Därför ökar det din totala kondition, uthållighet och styrka.

Dynamiska träningspass

En sak jag älskar med traillöpning är att du får göra något annorlunda varje gång du går. Vill du springa uppför den enorma rampen? Ge järnet! Vill du ta fart nerför samma backe? Ge järnet!

Eller så kanske du vill ta det lugnt idag och inte gå för fort och hålla dig till den mjuka delen av leden, det funkar också!

Naturens variation ger ett dynamiskt träningspass, vilket leder till en friskare kropp än att springa samma väg varje dag.

Upplev naturen

Oavsett om du fortfarande går till kontoret eller jobbar hemifrån är en sak säker: många har inte tid att vara ute. Även om vi kan komma i form på ett gym, är vi fortfarande på ett gym!

När jag satsade på trailrunning varje dag hade jag en chans att gå ut tidigt på morgonen och se sevärdheter som alla andra missat.

Jag tog den här tidigt på morgonen på stigarna nära vårt hus. Det var ett speciellt ögonblick eftersom så få människor ville trotsa snön.

Omfattande stigar har ofta mer än ett spår och alternativa rutter är ett bra sätt att hålla saker intressanta för dig själv.

Om du gör det, se till att om du inte har en partner låter du någon veta vilket område du kommer att besöka den dagen.

Perfekt för balansen

Att springa på en plan yta som en väg är utmärkt. Men att springa på en stig kommer att testa dina balansfärdigheter.

Med tiden kommer du att bli bättre på att behålla en bra hållning samtidigt som du lär dig hur du balanserar dig bättre.

Återigen, detta är något som kan ha en positiv inverkan på ditt dagliga liv.

Du får en uppfattning om vilka stenar du ska trampa på och hur, samt hur du balanserar din tyngdpunkt när du klättrar upp eller ner för en sluttning.

  Kan du sätta en campingspis på ett plastbord?

Visuellt distraherande

Missförstå mig rätt, det finns några fina vägar, men de flesta av oss bor inte bredvid dem.

Även om många leder är mindre lätta att nå, ligger de ofta mitt i naturen. Även om du springer samma bana hundra gånger så är det förmodligen ännu mer visuellt intressant än landsvägslöpning.

4 nackdelar med att springa nästan varje dag

Med nästan allt bra kan det finnas några negativa saker.

Avskild

Eftersom stigar ofta är avlägsna kan det ibland kännas ensamt eller kusligt tyst. Men vissa människor tycker om det, och det är den främsta anledningen till att de går på stigar istället för på vägar.

Den största nackdelen med att springa på en avlägsen stig är att du inte har någon hjälp om du råkar ut för en nödsituation.

Högre risk för skador

Jämför man landsvägslöpning med terränglöpning är risken för skador högre.

Att springa på grus, bråte eller stenar, särskilt när regn faller på marken, kan vara ganska farligt. Detta fick mig att spilla några gånger. Vanligtvis har landsvägslöpning inte samma faror.

Men när du springer på vägen springer du på ett mycket hårt underlag. Ironiskt nog är trailrunning lättare för dina knän och höfter eftersom du ofta springer på smuts.

Du har också farliga djur i vissa stater och länder.

Inte alltid lätt att ta sig till

För att ge oss ut på vägen nästan varje dag behöver de flesta av oss bara komma ut och ha vägen precis framför oss. Däremot kan stigar vara lite svårare att ta sig till, varför de flesta väljer att springa på trottoarer och vägar.

Närmaste stig kan endast nås med bil. Så tänk på det om du vill börja trailrunning.

Ät genom skor

Det är inte så stor prisskillnad mellan trail-löparskor och landsvägslöparskor. Men i det långa loppet kan du spendera mer på dina trailskor eftersom en led är grov med massor av stenar, stenar och hål i leden.

Trailrunningskor är designade för att vara mer robusta, men de tål mer missbruk än vanliga löparskor.

Inte bara det, men asfalteringen är ganska svår i sig själv, så beroende på vilka spår du springer på kan dina löparskor faktiskt hålla längre än vanliga löparskor.

Säkerhetstips för att springa spår varje dag

När du springer på leden finns det saker att tänka på som du inte ska behöva när du springer på vägen.

Försök att inte låta dig skrämmas av det sista uttalandet. Syftet med den här artikeln är att diskutera vad som kan hända. I allmänhet råkar inte folk som springer stigar i problem. När allt kommer omkring kan människor vanligtvis lita på sitt omdöme för att hålla dem säkra.

Som sagt, här är några säkerhetstips du kan använda när du springer på en stig, speciellt om du springer varje dag.

Se vart du är på väg

Det är lätt att fastna i den zon där vi blockerar allt och fokuserar enbart på vår löpning under löpningen. Samma sak kommer att hända dig när du springer på stigar, och även om du med största sannolikhet kommer att kunna upptäcka eventuella faror även om du är i zonen, kommer det att minska dina chanser att göra det.

Det finns några saker du bör se upp med, inklusive:

  • Stenar
  • Vinklade eller vassa stenar
  • Scree (grusmark där det är lättare att halka)
  • Trädgrenar ovanför och under dig (jag har säkert stött på lågt hängande grenar förut
  • Släppa av
  • Åh ja, ormar
  Fungerar husbilsvärmare på el? (Svar och förklaringar)

När du springer är du ofta uppmärksam på dina fötter. Den största faran är att snubbla eller halka och falla och slå huvudet mot en sten.

Om du inte känner dig säker på en viss del av en led är det ingen skam att sakta ner och försiktigt gå upp eller ner på den farliga delen.

Överdriv inte

Vissa stigar är verkligen utmanande. Speciellt om de är väldigt branta. Jag brukade bara springa en trail en gång i veckan eftersom kroppen var helt utmattad efteråt.

Om du tröttar ut dig själv varje dag kommer din kropp inte att få tillräckligt med tid att återhämta dig och du kan skada dig själv.

Ge dig själv lite tid att återhämta dig mellan löpningarna för att inte överdriva och skada dig själv.

Underhåll dina trailskor

Att ta hand om dina trailskor är avgörande för din komfort och säkerhet. Kom ihåg att dessa skor är gjorda för ett specifikt syfte: att uthärda väder och vind när du springer i ojämn terräng.

Så även om de kan vara mer hållbara än de flesta löparskor, erbjuder de inte längre hela uppsättningen säkerhetsfunktioner när de börjar gå sönder.

Så här underhåller du dina skor:

  • Ta bort eventuell lera, särskilt från skons leder eller sömmar.
  • Undvik vatten.
  • Försök att undvika lutande eller vassa föremål.
  • Efter tvätt, låt dina skor torka inomhus, om möjligt från solen. En fläkt hjälper verkligen till med denna process.

Ta med mat och vatten

Om du är på en avlägsen plats, särskilt om du inte har varit tidigare, är det bra att komma förberedd med något att äta och dricka. En liten ryggsäck är bra att ha, speciellt för långa löpturer.

Ha en löparpartner (om möjligt)

En av de största tjänsterna du kan göra för dig själv är att hitta en löparpartner. Jag vet, för vissa människor är detta inte ett alternativ. Så om du inte kan hitta en partner kan du åtminstone visa någon hem vägarna och vägarna du väljer. Om du lämnar oväntat länge kan de lätt hitta dig.

Använd ditt vätskepaket

Hydrationsryggsäckar blir allt mer populära bland de flesta trail- och landsvägslöpare. Det förbättrar din prestation genom att ge dig enkel tillgång till hydrering. Du kan också använda ryggsäcken för vatten eller till och med din favoritsportdryck.

Att ha med sig ett vätskepaket kan vara en livräddare. Du kan också använda den för att lagra andra nödenheter som vi kommer att diskutera senare. För nu, här är två anständiga hydratiseringspaket:

KUYOU hydreringspaket (Amazon)

TETON Sports TrailRunner 2.0 Hydration Pack (Amazon)

Dessa ryggsäckar har en innerficka för vätskor och kan även användas för att förvara dina värdesaker. De är smala och bör inte vara skrymmande.

Ta din telefon

Förutom att den är en tracker och en musikenhet har den även GPS och kan ringa eller skicka meddelanden i en nödsituation. Du kan ha den med dig, eller så kan den förvaras i din ryggsäck.

Om du springer hela dagen kan det också vara vettigt att bära en powerbank om du har utrymme. Om du gör det kommer det att resultera i totalt två eller tre telefonladdningar, beroende på vilken modell du väljer.

Se till att du har ett litet Medkit med dig

Att bära ett litet medkit med några nödvändigheter kan vara praktiskt en dag, speciellt om dina stigar är branta eller tekniska.