Är det säkert att klättra i regnet?

Färgglad dimmig morgon i klippor. Turist i mörka kläder på rock empire shadow ögon med handen i luften.

Bergsklättring är en aktivitet som många gör regelbundet. Det finns dock viktiga faktorer att tänka på innan bergsklättring, och du vill inte ge dig ut på bergsklättring under vissa väderförhållanden. Så, är det säkert att klättra när det regnar?

Bergsklättring i regn är inte säkert eftersom rutten är halt, det är svårt att förbereda sig för äventyret, vissa stentyper är farliga i regnigt väder och säkerhetstips behövs för att lyckas med bergsklättring när det regnar. Undvik bergsklättring när det regnar ute.

Nedan finns viktiga fakta att veta när du försöker klättra i regnet.

Är det säkert att klättra i regnet?

Bergsklättring är inte den föredragna typen av väder för klättring. Det bästa vädret för klättring är när himlen är lätt molnig eller solig och det inte har regnat på sistone. Regn kan göra vissa typer av sten mycket hala och svåra att bestiga.

Sätt din bästa fot framåt för att avgöra vilken typ av väder som är bäst. Att veta hur ofta du klättrar och vad din skicklighetsnivå är kan hjälpa dig att veta när du ska klättra utomhus och när du inte ska klättra.

Hur påverkar regn bergsklättring?

Vilken väg har valts?

Den rutt som väljs kan ha stor inverkan på spårförhållandena. Om klätterbanan är på en lätt nivå kan det bli svårare beroende på hur halt rutten är.

Om nivån på rutten är svår och det har regnat eller är på väg att regna är det viktigt att känna till riskfaktorerna innan du börjar klättra direkt. Regn kan innebära faror som är annorlunda än normalt, eftersom vädret drastiskt kan förändra strukturen och greppa dina fötter och händer på klipporna.

  Vad är en Outrigger Canoe?

Hur förberedd är du?

Klättringsupplevelserna kommer att ge klättraren det bästa resultatet om den bästa vägen har valts och alla förråd är förberedda innan man börjar klättra. Klättring kan vara farligt om rätt utrustning inte används. Se till att du inte går ensam. När det finns andra människor i närheten, hjälper det klättraren att bli tröstade, med vetskapen om att om något gick fel, kan någon hjälpa till om det behövs. Att ha alla vanliga förnödenheter kan rädda en från elände om något skulle hända.

Varför är rutten viktig?

Den valda vägen är viktig, för när den är säker är den torrare än på andra sidor av klippformationen. Våta områden är jämnare än områden som verkar torrare. Att klättra på en väg som är dränkt i vatten är inte säkert eller effektivt. Oväntade fall inträffar oftare än inte när förhållandena inte är de rätta för klättraren. Åk på bergsklättring när det inte regnar eller var beredd på en risk för regn.

Resvägar

Hur man vet om rutten påverkas av regnet.

Ruttgeometri

Det är här bergets vinkel spelar in. Vinklar mindre än 90 grader har mer vatten än om det vore vertikalt. Överhäng, den idealiska rutten, är de bästa vägarna att klättra efter att det har regnat. De håller sig vanligtvis torrare vid klättring än i andra hörn.

Miljö

Miljön avgör om rutten är säker att bestiga. Regn är mest sannolikt att påverka stigar med liten eller ingen vegetation. Rutter som ligger i ett skogsområde är ett idealiskt val för den säkraste vägen. Väderförhållandena har mindre påverkan på miljön om sträckan har mycket grönska. Tänk på detta när du väljer din rutt.

  Behöver klätterkarbinhakar rengöras?

Typer av stenar

Granit

Granitsten är den vanligaste typen att klättra på. Typen av vittring på berget avgör om berget är halt. Vissa typer av granit känns grova och gör ont att klättra på, så tänk på detta för att ta med dig rätt utrustning för dina händer.

Sandsten

Sandstensklippor är lättare att bestiga när vädret är torrt. Regn kommer att förstöra en sandstensväg eftersom vatten potentiellt kan sippra under berget, vilket gör det farligt.

Basalt

Basalt är säkert eller inte säkert att klättra, beroende på bergets sammansättning eller väderpåverkan kan det vara en bra eller dålig väg. Tänk klokt när du klättrar på en sten på vilken typ av sten som helst för vem vet hur halt det blir.

Kvartsit

Kvartsit erbjuder lätta till svåra vägar. Den här typen av sten är bra för äventyrsälskande klättrare eftersom den ofta är oförutsägbar.

Kalksten

Svårare att bestiga än andra typer av stenar. Anledningen till detta är den lilla basen och handtagen. Detta gör det svårt för klättrare att få ett bra grepp om berget. Kalla och torra förhållanden är avgörande för att bestiga denna sten.

Tips

Närbild imade klätterben gör ett sista steg innan toppen

Ta med en behållare med varmt vatten

Varmt vatten är användbart om händerna börjar bli kalla. Tro det eller ej, kalla händer gör det nästan omöjligt att klättra.

Bär hattar med brätte

Hattar med brätte skyddar dig från ett skyfall, eftersom du måste titta upp medan du klättrar. En hatt med brätte kan också skydda mot solens skadliga strålar i soligt väder.

Välj en enklare väg

  Här är hur mycket det kostar att hyra en stuga

Vissa väderförhållanden påverkar hur tuff rutten faktiskt kommer att bli. Rutter som klassas som enklare kommer att vara svårare när det regnar än att klättra när det är torrt.

Ta med en klätterpartner

Att klättra i stormiga väderförhållanden är svårt om du inte har någon form av stöd i närheten. En bergsklättrare kan hålla dig ur vägen och kommer med största sannolikhet att se saker som en klättrare inte skulle lägga märke till. Det är mindre läskigt när man vet att någon är där.

Ta med en torr outfit och handduk

Om det regnar kommer du förmodligen att vara genomblöt i slutet. En handduk är en nödvändighet när du blir blöt, och den kan vara en nödvändighet när det blir kallt ute.

När allt kommer omkring är det viktigaste att ta sig härifrån att vidta säkerhetsåtgärder för att hålla sig borta från problem när du klättrar. Klättringsförhållandena påverkar i hög grad vad som kommer ut av upplevelsen.