Är det säkert att förvara ved inomhus?

Att förvara ved inomhus är bekvämt, men är det verkligen en bra idé? Att hålla din ved från regn och snö verkar vara en bra idé, men det kan finnas dolda faror. Kommer träet att torka/krydda? Hur håller jag buggar ute? Kommer jag att stöta på allergier och andra hälsoproblem? Vilket leder till nästa mycket viktiga fråga. Är det säkert att förvara ved inomhus?

Ja, det ska vara säkert att förvara ordentligt kryddad ved inomhus. Kontrollera bara träet för mögel, mögel och tecken på insekter och andra läskiga kryp. Jag rekommenderar att du förvarar din ved utomhus i minst 6 sommarmånader för att se till att den är torr och redo att brinna. Trä behöver solljus och en jämn bris för att torka inom rimlig tid.

Så du har bestämt dig för att förvara en fast bit av din ved inomhus för att göra elden lättare. Rör dig inte så snabbt! Fortsätt läsa för att lära dig några sätt att påskynda kryddningsprocessen, förhindra mögeltillväxt och minska risken för att ta in insekter och andra otäcka djur (gnagare, spindlar, ormar, etc.).

Det säkra sättet att förvara ved inomhus

Det kanske inte verkar så, men att lagra ved inomhus är en chansning om du inte vet vad du gör. Du riskerar att ta in insekter/spindlar, attrahera gnagare (kanske ormar) och introducera mögel/mögelbestånd i ditt hem.

Snickarmyror och termiter kan orsaka allvarliga skador på ditt hem och mögel/mögelsporer kan orsaka allvarliga andningsproblem. Som sagt, de flesta av dessa risker kan undvikas om du vidtar några försiktighetsåtgärder. Jag ska ge dig en kort introduktion här, men fortsätt läsa längre ner i det här inlägget för att lära dig mer.

Som sagt, jag har hållit ved i min källare i flera år och jag har fortfarande en sladd i mitt garage. Bekvämligheten med att inte behöva traska genom snön klockan 05.00 innan arbetet är värt det, så länge du följer dessa säkerhetsföreskrifter.

  • Se upp för mögel, svampar och lavar: Separera ved som är täckt av svamp, mögel och lavar så att du inte tar in sporer i ditt hem. Det bör vara säkert att elda detta ved så länge du inte har astma eller allvarliga allergier. Se till att begränsa tiden den sitter i ditt hem för att förhindra att den sprider sig till dina väggar.
  • Ta hand om insekter: Vill du verkligen få in insekter i ditt hem? Jag rekommenderar att du sprayar träet med en borsyrabaserad insekticid (Zap-A-Roach) vid första tecknet på ett insektsangrepp. Det är helt giftfritt för människor och husdjur, så det är helt säkert att bränna. Man kan faktiskt äta borsyra, men det smakar otäckt.
  • Trä behöver kryddas: Detta är egentligen inte en säkerhetsfråga, men din ved bör kryddas väl ute innan du tar in den. Det finns inte tillräckligt med värme i huset för att torka ved i tid. Det tar år att torka ved inomhus istället för sex månader utomhus.
  Behöver du få bort bark från ved?

Det bör vara säkert att förvara ved inomhus så länge du tar hand om dessa 3 grundläggande risker. Jag kommer att utveckla vart och ett av dessa ämnen nedan.

Se upp för allergier och astma

Riskera inte att förvara ved inomhus om du har astma, allergier eller allmänna andningsproblem. Det är inte värt att riskera din hälsa för vad som är en mindre bekvämlighet. Jag rekommenderar att du håller din ved minst 10 fot bort från huset, men det är allmänna råd.

I garaget kan du förmodligen förvara tillräckligt med ved för en vecka eller två utan att få problem. Se till att det inte finns mögel eller mögel på den så att du inte andas in sporer.

Ved kommer inte att krydda inomhus

Ved är inte kryddat inomhus i tid. Tänk på att det tar minst 3-4 år för ditt virke att torka på insidan. Det är en stor sak om den bara håller i 6 månader om den förvaras utomhus. Du behöver det solljuset och en sval bris för att torka träet.

Se till att följa några grundläggande steg som nämns i nästa avsnitt för att påskynda kryddningsprocessen. Att få upp träet från marken och täcka toppen är 99 % av striden. Du kan alltid ta in veden efter att kryddningsprocessen är över.

Snabbaste sättet att krydda ved

Att krydda ved är inte så komplicerat när du väl förstår några grunder. Du måste få bort träet från marken, täcka toppen, lämna sidorna öppna för luftflöde och placera det på en solig plats. Om du följer alla dessa steg kommer ditt trä att smaksättas på nolltid.

  Hur man gör hemmagjord tältsömsförseglare: DIY tältsömsförseglare

Träet behöver minst 6 månaders sommarsol för att torka till den optimala fukthalten på 10-15 procent. Jag rekommenderar att köpa billigt träfuktighetsmätare från Amazon om du inte har en. Det eliminerar gissningsarbetet för att avgöra om veden är redo att gå in.

Jag rekommenderar att köpa/bygga ett litet vedställ, men du kan också stapla ved på pallar eller tryckbehandlade 2×4:or (otaliga andra alternativ). Se till att träet är från marken och att toppen är täckt med något. Du kan täcka träet med en presenning så länge sidorna är exponerade.

I flera år har jag byggt vedställ från grunden, men jag har nyligen börjat använda konsoler för vedställ i metall som du använder med 2x4s för att påskynda byggprocessen. Det tar mindre än 5 minuter att skruva ihop vedstället och du kan byta ut hyllorna på 5-10 år och det är som att ha ett helt nytt ställ.

Släng på ett vedtäcke eller presenning så är du igång. jag rekommenderar verkligen REDCAMP vedskydd om du inte har mycket ved som behöver täckas. Vi har en sådan filt i min stuga och den är så mycket snyggare än en presenning. Det är så bekvämt att snabbt packa upp och ta tag i en träbit.

Se upp för insekter

Insekter och annan ohyra är den absolut största faran vid förvaring av ved inomhus. Jag bryr mig inte om hur väl du förvarar veden, du kommer att få insekter. Förmodligen snickarmyror, termiter och spindlar.

Vill du verkligen ta hem dem? Titta på skadan några termiter gjorde på en träbit på bilden ovan. Det kan vara reglarna i dina väggar om du inte är försiktig.

  Vilken färg ljus förstör inte mörkerseende? Bevarar rött, grönt eller blått ljus mörkerseende?

Jag gillar att spraya min vedhög med den Zap-A-Roach mördare av bormyror och termit några gånger på sommaren. Gå runt din vedhög och spraya den överallt där du ser insekter. Till skillnad från traditionella insekticider är borsyra inte giftigt för människor/husdjur, så det är helt säkert att bränna.

Döda mögel, svamp och lav innan du går in

Trä som utsätts för vatten har en tendens att utveckla mögel, svamp och lav. De livnär sig på träets energi och fukt. Du kan på allvar minska tillväxten genom att lyfta virket från marken och kasta ett lock på det.

Även om det i allmänhet är säkert att bränna mögel, rekommenderar jag att man separerar träet och inte förvarar det i huset. Du vill inte att sporer ska släppas i ditt hem och sluta med mögliga/mögelbelagda golvlister och väggar.

Du kan döda mögel genom att spraya den med blekmedel och lämna den i solen i några veckor. Efter det borde det gå bra att komma in i huset. Mögel är nästan omöjligt att döda så skrapa bort det innan du bränner det och det är ungefär allt du kan göra.