Är det säkert att använda en rostig mikrovågsugn? – Vad du behöver veta

Föreställ dig det här: du har precis kommit hem och du är helt hungrig. Du öppnar din frys och det finns en enda burrito där som bara väntar på att du ska äta upp den. När dina spänningsnivåer stiger öppnar du din mikrovågsugn, bara för att hitta rost på tallriken.

Vad ska du göra nu? Riskerar du allt för burriton, eller släpper du bara idén och hittar något annat att äta? Läs vidare för att ta reda på det.

Är det säkert att använda en rostig mikrovågsugn?

För att undvika att hålla dig i spänning, låt oss svara på den här frågan direkt. Kan man använda en rostig mikrovågsugn? Jo det kan du. Men om du bryr dig om din hälsa eller hem, borde du definitivt inte göra det.

Se bara på det så här: du skulle inte äta från en rostig plåtburk, så varför skulle en mikrovågsugn vara annorlunda? Genom att äta mat som kom ur en rostig mikrovågsugn, du skulle i princip förgifta dig själv.

Och som med de flesta former av förgiftning kommer du förmodligen inte att känna någonting först. Men då, du kommer att bli sjukare och sjukare, och att behandla tillståndet kommer att vara riktigt svårt. Så för kärleken till allt som är bra i världen, använd inte en rostig mikrovågsugn.

Med det sagt finns det en liten varning, och det är det faktum att du kan fortfarande använda en mikrovågsugn om all rost är på utsidan. Om du kan vara 100% säker på att rost inte har sipprat in kan du använda din apparat.

Men det är det också ibland svårt att säga, så det bästa är antingen att rosta bort eller köpa en ny mikrovågsugn.

Farorna med en rostig mikrovågsugn

Som du säkert redan kan se är en rostig mikrovågsugn en stor hälso- och säkerhetsrisk. Det beror på att en av två saker kan hända. Antingen kommer du att uppleva rostbågar eller strålningsläckage. Här är vad de två sakerna betyder exakt, och vilken typ av inverkan de kan ha på ditt liv.

Se även  Kan allt rostfritt stål gå i diskmaskinen?

1. Rostbågande

Rostbågbildning låter säkert som en komplicerad term, men det är faktiskt en ganska vanlig företeelse. När mikrovågsstrålar studsar mot metallen inuti, de kommer att orsaka en gnista när du använder ugnen.

Naturligtvis kan det också hända ibland om du använder redskap och köksutrustning som inte är mikrovågssäkra. Så se till att det inte är din disk som orsakar gnistan.

En av de flesta anledningarna till att rostbågar uppstår är att din mikrovågsugnens inre beläggning är inte keramisk. Så med tiden kommer den att erodera och bli utsatt för strålarna.

Om du vid något tillfälle ser gnistor komma ut ur din mikrovågsugn, måste du stänga av den omedelbart. Också, koppla ur din apparat, och antingen fixa det eller köpa en ny.

2. Mikrovågsstrålningsläckage

Om mikrovågsstrålningsläckage låter skrämmande är det för att det är det. När det finns rost på insidan av din apparat, eller någonstans på dess dörr, kan det orsaka läckor. Det är förstås både osäkert och ohälsosamt, och långvarig exponering för det kan få allvarliga konsekvenser.

I huvudsak kan en stor mängd strålning påverka cellprocesserna hos människor och orsaka problem som t.ex glaukom, sterilitet och leukemi. Det kommer inte att hända över en natt, men det är fortfarande i ditt bästa intresse att fixa mikrovågsugnen direkt. Lyckligtvis är det ganska enkelt att testa för strålningsläckage, och vem som helst kan enkelt göra det.

Testning av mikrovågsstrålningsläckage

Det finns ett par metoder som du kan använda när du testar för läckor, men låt oss börja med den enklaste. Först måste du hitta ett föremål som kan reagera på din mikrovågsugns frekvenser. Du kan till exempel använda en:

Alla dessa verktyg gör ungefär samma sak, och upptäcktsprocessen är ganska lika för alla. För att undvika att skada din mikrovågsugn, häll ett glas vatten i den innan du startar testet och sätt på din mikrovågsugn. Om du använder någon av glödlamporna, se till att dämpa belysningen i ditt rum, så att du kan se vad som händer.

Se även  Grön rengöring: 6 naturliga rengöringsprodukter som inte skadar dig eller miljön

Flytta ditt verktyg/glödlampa långsamt runt mikrovågsugnen, se till att den är minst två tum bort från den. Om det finns något läckage kommer du tydligt att kunna se det med ditt verktyg/glödlampa, och du måste vidta åtgärder direkt.

Om du använder diagnostikverktyget måste du placera det inuti mikrovågsugnen, bredvid glaset med vatten. Den tänds om det finns några läckor.

Använda en WiFi-anslutning

Nu, att använda en WiFi-anslutning för att testa för strålning är lite knepigare, och involverar vissa grundläggande kunskaper om anslutning. Men det är din bästa insats, speciellt om du inte kan eller vill köpa några verktyg för att kontrollera läckor.

Du måste få två WiFi-aktiverade enheter (bärbara datorer eller telefoner) och ställ in båda på 2,4 GHz. Just den frekvensen är ganska lik vad mikrovågor genererar, så det blir lätt att testa. Se till att stänga av data på din enhet och koppla ur mikrovågsugnen från uttaget.

Då måste du hitta IP-adressen av enheten som ska in i mikrovågsugnen. Du kan göra det i Kontrollpanelen/Systeminställningar eller genom att slå upp det online.

Placera sedan önskad enhet i mikrovågsugnen och pinga från den andra enheten (från kommandotolken eller terminalen). Slutligen måste du vänta några sekunder på ett svar. Om du får en ping tillbaka, läcker din mikrovågsugn.

Vad är mikrovågsfärg och varför är det viktigt?

Här är ett roligt faktum som många inte vet: mikrovågor har en speciell typ av färg som tål deras unika miljöer. Det beror på att vanlig färg skulle flisa och flagna och bli helt ineffektiv efter bara några dagar eller veckor.

Anledningen till att du bör veta detta är att du måste göra det för att bli av med rosten bli av med färgen, och sätt på en ny päls. Det beror på att flisad färg är det som drar till sig rosten, och att reparera den måste vara din första prioritet.

Se även  Kommer byte av matta att ta bort husdjurslukt?

Fixa rost inuti en mikrovågsugn

För att börja måste du undersöka interiören i din ugn och kontrollera om någon av rostfläckarna har nålhål. Om så är fallet finns det ingen reparation av ugnen, och du måste tyvärr bara köpa en ny.

Men om det inte finns några nålhål kan du koppla ur mikrovågsugnen från uttaget och börja arbeta med den. Ta ett par gummihandskar, och blanda en del trinatriumfosfat med tio delar vatten. Applicera lösningen, vänta några minuter och torka av den med en ren trasa.

Du kan också använda en spackel eller skrapa för att bli av med ihållande rostfläckar. Om du inte har någon kan du istället skaffa en stålborste. Du bör också slipa ner rostfläckarna med 60-korn grovt sandpapper.

När du har gjort det, rengör insidan av mikrovågsugnen med tvättsprit annars fastnar inte färgen. Du kan också skaffa lite målartejp eller plastduk för att skydda de områden som du inte målar.

Du bör då ta din mikrovågsfärgoch applicera den i tunna lager. Se också till att vänta tills det föregående skiktet har torkat helt innan du går in med ett nytt. Det är också en bra idé att vänta med att använda mikrovågsugnen i några dagar efter att du har applicerat det sista färgskiktet.

Förhindra mikrovågsrost i framtiden

Det bästa sättet att förhindra rost i framtiden är att rengör din mikrovågsugn ofta med en varm, fuktig trasa. Så fort det finns matrester eller fett inuti, ta hand om det direkt.

För envisa fläckar, lägg några citronskivor i en skål med varmt vatten, och använd den låga inställningen på din mikrovågsugn för att skapa ånga. Efter det kommer fläckarna lätt att lossna på en fuktig trasa.

Slutgiltiga tankar

Som du kan se är det en hemsk idé att använda en rostig mikrovågsugn för att värma upp din mat. Det är ohälsosamt, osäkert och kan orsaka massor av problem. Så se till att rengöra din ugn regelbundet, och kolla efter läckor då och då.

Lämna en kommentar