Är det säkert att använda en katalytisk värmare i ett tält?

Om du är trött på att campa i kylan kan en katalytisk värmare vara det perfekta valet för ditt tält!

Generellt sett är katalytiska värmare säkra att använda i tält om du har mycket ventilation. De använder sig inte av egentlig eld och är designade för att användas på nära håll. Som sagt, det är fortfarande viktigt att vidta säkerhetsåtgärder med dem, som att aldrig sova medan du använder dem, ge dem gott om utrymme, hålla andra föremål borta från dem och använda ordentlig ventilation i ditt tält.

Att lära sig mer om hur dessa värmare fungerar är ett bra första steg för att lösa problem med att campa i kylan. Fortsätt så kommer du att upptäcka vad som skiljer katalytiska värmare från andra alternativ och hur du kan använda en i ditt tält på ett säkert sätt!

Martin-CH3-Katalytisk-värmare

UPPDATERING: Jag gjorde en hel massa tester med värmare i ett tält för att se om de var säkra:

Du kan se detaljer om det i min YouTube-video, här:

Är tältvärmare säkra?

Kolla på denna videon på Youtube.

Vad är en katalytisk värmare?

En katalytisk värmare är den idealiska lösningen när du behöver värmas upp, men inte vill använda eld för att göra det. Snarare än eld eller kol använder en katalytisk värmare kemiska reaktioner för att skapa värme i ett utrymme.

Eftersom de inte kräver användning av en låga, används dessa typer av värmare vanligtvis när eld inte kan vara. I vissa fall kan brand vara farlig. Det kan inkludera arbetsytor med ett antal brandfarliga material eller gaser, eller i själva brandfarliga utrymmen, som ditt tält!

Med hjälp av en katalytisk värmare är din brandrisk lägre. Utöver det, om värmaren är i gott skick, är kolmonoxid vanligtvis inte ett problem för dessa typer av värmare, förutsatt att de används inom alla säkerhetsriktlinjer. En defekt värmare eller en som används under icke idealiska förhållanden kan vara mycket farlig.

Om du är något som jag, finns det få saker du gillar mer än doften av en lägereld. De flesta av oss vet dock att elden verkligen borde stanna utanför tältet. Utöver det ska den alltid läggas ut innan du går och lägger dig.

Tyvärr brukar det betyda att du sitter fast i ett kallt tält på natten med bara en sovsäck för att hålla dig varm. Det räcker inte alltid för att alla ska ha det mysigt, speciellt om du campar i 40-gradersväder! För fler tips om hur du håller dig bekväm när du campar i kylan, ta en titt på vår artikel om ämnet här!

Om du är orolig för säkerheten kring värmare i tält, kolla in vårt inlägg om ämnet här.

Hur fungerar katalytiska värmare?

Innan du köper en katalytisk värmare är det viktigt att ha en grundläggande förståelse för hur de fungerar. Ju mer du vet, desto lättare blir det att vara säker och få ditt tält trevligt och mysigt.

Som tidigare nämnts använder dessa värmare kemikalier i uppvärmningsprocessen, snarare än eld. Ofta inkluderar detta tre faktorer: en katalysator, syre och någon form av bränsle. Det bränslet kan ofta vara något som propan eller naturgas. Katalysatorn i sig tenderar att vara någon form av platta som kan återuppvärmas. Den kan också beläggas med platina för bättre resultat.

Det som är viktigt att komma ihåg är att för det mesta, certifierade inomhusvärmare (den viktigaste certifieringen är ANSI Z21.103-2017, ”OVENTILADE BÄRBARA TYP GASLÄGERVÄRMARE FÖR INOMHUS OCH UTOMHUS” certifiering är utformad för att producera så lite kolmonoxid som möjligt. Men att använda en värmare i alla utrymmen som är slutna kan komma med unika faror. Det är bara naturligt att kolmonoxid är något du kan oroa dig för när du använder en värmare i ett litet, slutet tält.

Jag testade detta personligen med en kolmonoxiddetektor med Martin CH3 katalytisk värmare. Även om CH3 inte är certifierad för inomhusbruk, ville jag testa kolmonoxideffekten och jämföra den med andra certifierade bärbara värmare.

Gaspropandrivna värmare är farliga. Kolmonoxid och brandrisker är de två främsta orsakerna. Se till att hitta en värmare med de ANSI Z21.103-2017 certifiering eftersom detta säkerställer att de viktigaste säkerhetsåtgärderna finns. Oavsett vilken typ av värmare du använder är det bäst att följa alla rekommenderade säkerhetsåtgärder, inklusive se till att ditt tält är väl ventilerat. Även de säkraste certifierade värmarna producerar kolmonoxid. Jag har testat detta.

Det är alltid klokt att dubbelkolla säkerhetstipsen för alla katalytiska värmare du är intresserad av. Kontakta tillverkaren för att säkerställa att den inte skapar kolmonoxid i ditt tält.

Som alltid, sova inte med värmaren igång i tältet – många saker kan gå fel, så det är bäst att värma upp tältet innan du sover och slå på värmaren efter behov medan du är vaken.

När du väl har hittat rätt värmare kommer du att kunna njuta av effektiv uppvärmning medan du sover. Kostnaden för att tanka dessa värmare är ofta hyfsat låg, så din plånbok kommer säkert att bli nöjd.

Hur man använder en katalytisk värmare i ett tält?

När du sätter upp ditt tält vill du se till att det är tillräckligt stort för att en katalytisk värmare ska fungera bra. Generellt sett är det vanligtvis inte idealiskt att försöka använda i ett litet tält för två personer. Även om den kan värma upp området ordentligt, är chansen stor att något kommer att vara för nära värmaren, vilket skapar risk för brand.

För de många värmare som jag har testat kräver de cirka 3 fot avstånd från toppen av värmaren och 2 fot på sidorna av värmaren. I ett litet tält, du kommer att trycka på det där 3 fots spelet från toppen.

Dessutom, i ett litet tält blir det RIKTIGT varmt med en värmare. Även om det tekniskt sett kan finnas tillräckligt med utrymme för värmaren, det finns verkligen inte tillräckligt med plats för värmaren och för dig att lägga dig i den.

Ge istället ett större tält med gott om plats för att hålla värmaren borta från brännbara föremål. Det är också en klok idé att hålla värmaren borta från golv och tak för det mesta. Om du får en värmare som är designad att hänga i taket, se till att kontrollera taket i det området regelbundet för att se till att det inte blir för varmt.

Om du behöver ett nytt tält för att hysa din värmare eller råkar vara ny på bilcamping, kanske du vill lära dig mer om dina tältalternativ! För att lära dig allt om de idealiska kostnaderna för att köpa ett tält, ta en titt på vår artikel om hur mycket du bör spendera på ett tält.

Placera dessutom värmaren någonstans där det kan få lite ventilation. Det behöver inte vara ett stort öppet fönster eller dörr. Bara en normal ventilation duger vanligtvis. Varje katalytisk värmare du köper kommer sannolikt att komma med instruktioner som låter dig veta hur mycket ventilation som behövs.

Till exempel, Buddy Portable Heater (detta är inte en katalytisk värmare, men samma princip gäller) säger:

Denna värmare kräver en minsta ventilationsarea på 9 kvadrattum, till exempel 3” x 3” öppning) i taket och på golvnivå för tillräcklig ventilation under drift.

Buddy Heater manual

Det kan också vara en bra idé att värma upp tältet innan du går och lägger dig och stänga av värmaren när du går och lägger dig. Detta hjälper bara till att hålla saker säkrare medan du sover. För det mesta borde det räcka för att hålla dig bekväm hela natten.

Säkerhetstips för att använda en katalytisk värmare i ett tält

Säkerheten är extremt viktig att vara uppmärksam på när du använder en katalytisk värmare i ditt tält. Även om dessa värmare är mycket säkrare än andra metoder, kräver de fortfarande viss medvetenhet för att kunna användas säkert.

Innan du använder din katalytiska värmare, överväg dessa säkerhetstips:

  • Läs instruktionerna för den katalytiska värmare du väljer noggrant. De kommer att informera dig om de specifika riktlinjer som behövs för att hålla dig både varm och säker.
  • Om du behöver kontakta tillverkaren av värmaren du köper eller besök deras hemsida. Genom dessa medel kommer du att kunna hitta fantastiska säkerhetstips som är skapade för just den värmare du äger.
  • Se till att värmaren har gott om plats. Även om den inte använder eld själv, kan dessa värmare bli ganska varma. Detta gäller även allt som förvaras nära dem. Som ett resultat vill du se till att saker som sängkläder, tältgolv och tak, kläder och annat material hålls borta från det. Ge den något säkert att sitta på så att det inte skadar tältgolvet, som en kylare.
  • Sörj för ventilation för värmaren. Medan vissa bara producerar spårmängder av kolmonoxid, kan andra eller defekta enheter producera en farlig mängd. Vanligtvis är det inte för mycket av ett problem, men att tillhandahålla en öppning någonstans nära värmaren kan vara till stor hjälp för att hålla dig säker.
  • När du inte använder värmaren, se till att den är helt avstängd. Som med allt som är kapabelt att starta en brand, är katalytiska värmare bäst att använda med övervakning. Att somna medan en värmare är igång kan vara farligt eftersom du kan blanda och flytta runt, eller om enheten inte fungerar och producerar kolmonoxid (kanske på grund av en dammig värmeyta), kan du vara i fara för kolmonoxidförgiftning. Somna inte med en värmare i ditt tält.
  • Om du är extremt orolig för kolmonoxid, välj en värmare som inkluderar en speciell sensor. Dessa sensorer kan mäta utarmningen av syre i utrymmet och kan stänga av värmaren när utarmningsnivåerna är för höga. Detta kanske inte skyddar dig om O2-sensorn inte fungerar. Återigen, det är bäst att inte somna med värmaren igång.
  • Som med annan elektronik vill du undvika att bli blöt. Se till att hålla den borta från utrymmen som kan bli blöta på grund av läckage från tältet eller stora mängder svett.

Rätt katalytisk värmare kommer att göra underverk för att hålla dig bekväm. Men du kanske upptäcker att en värmare inte är allt du behöver för att hålla dig bekväm när du campar. För de bästa tipsen om att göra bilcamping bekväm för alla inblandade, kolla in vår artikel om ämnet här!

Jag testade Martin CH3, som är en katalytisk värmare. Du kan hitta den på Amazon, häreller så kan du se mer info om det i vår artikel om de bästa värmarna att använda i ett tält, här.

  Stinkar komposttoaletter?