Är det olagligt att kasta fiskinälvor i vattnet?

Jag har varit med vänner som inte gör några betänkligheter om att bara rensa fisken där i bäcken eller sjön. Men jag har ofta undrat vad som är rätt etikett för att rengöra dem. Ska jag gräva ner inälvorna eller bara kasta dem i vattnet? Och är det ens lagligt att göra eller kommer någon att bli upprörd?

Så, är det olagligt att kasta fisktarmar i vattnet? Även om det är lagligt i vissa områden, är det avskräckt eller olagligt i många delstater i USA att kasta fiskinälvor tillbaka i vattnet. Det mest rekommenderade sättet att göra sig av med fisktarm är att packa ut dem och slänga dem i papperskorgen med ditt vanliga hushållsavfall.

Tänk på att i små mängder äts detta fiskavfall vanligtvis av rensande fiskar och andra vattenlevande djur och är i allmänhet inte ett problem. I stora mängder – särskilt där vattencirkulationen är begränsad som små dammar och sjöar – kan nedbrytningen av fiskavfall tömma vattnet på syre, vilket kan leda till minskad vattenkvalitet och döende fiskar.

Om du väljer att ta med dig inälvorna så att du kan bli av med dem hemma, finns det ett par saker du kan göra för att hålla lukten av ruttnande fisk i ditt hus och grannskap borta.

Håll din soptunna från att lukta som ruttet fisk tills sopdagen

Så du har bestämt dig för att rengöra din fisk, lägga resterna i en plastpåse och ta med dem hem för att slänga dem i papperskorgen men har nu problemet med att stinka upp papperskorgen och dess närhet samt att locka till sig flugor, tvättbjörnar och varje herrelös katt i grannskapet.

En väldigt enkel lösning är att lägga inälvorna i en zip-lock-påse (vissa rekommenderar att man lägger till vatten) och bara slänga det i frysen tills sopdagen!

Vad ska man göra med fisktarm när man campar?

Tänk om du är ute och campar och det kommer att ta ett tag innan du kommer hem. Du vill inte nödvändigtvis packa runt fiskrester med dig i flera dagar och lämna ett doftspår för rovdjur att följa ända till ditt tält!

Det är allmänt överens om att, om inte reglerna för det specifika området du befinner dig i säger att du inte ska göra det, skulle detta vara en av de tillfällen då det kan vara bäst att lämna kvar resterna i vattnet där fisken kom ifrån.

  Grundläggande kurvtagningstekniker och tips för Dirt Bike

En rekommendation är att punktera luftsäcken/blåsan och slänga dem i djupt eller forsande vatten. Om du slänger dem på djupt vatten kan du väga resterna med en liten sten om möjligt för att hjälpa dem att sjunka. Du kan också dumpa dem vid samma källa som där du fångade dem – att slänga resterna i en annan vattenkälla kan sprida sjukdomar.

Ett annat alternativ skulle vara att begrava dem. Om du väljer att göra det, begrav resterna i vinden på ett säkert avstånd från ditt läger och eventuella stigar. Du vill inte locka några rovdjur till någonstans där människor mest sannolikt hänger.

Tips för att rensa din fisk på lägret

 • Gör alla dina förberedelser och städning borta från din campingplats
 • Håll området så rent som möjligt
 • Kasta inte bara resterna på stränderna – försök alltid slänga dem på djupt vatten
 • Tvätta händer och redskap riktigt bra för att få bort lukten
 • Tänk på att inte torka händerna på dina kläder efter rengöring eller hantering av fisken eller betet
 • Ät din fångst så snart som möjligt så att du inte förvarar den längre än nödvändigt

Grundläggande rengöringsetikett för fisk

 • Som regel är det bäst att vara beredd att vänta och rensa fisken på den plats där du ska äta den. Det betyder vanligtvis hemma.
 • Ta en minut att leta efter, läsa och följa alla specifika regler eller skyltar som är specifika för det område du befinner dig i och/eller på städstationer om din webbplats har en.
 • Kasta inte fiskresterna i offentliga toaletter eller papperskorgar.
 • Kom ihåg att ta hänsyn till simmare, båtfolk och andra naturälskare som sannolikt kommer att njuta av området. Utsätt inte eller utsätt inte andra för fara genom att lämna vassa ben och rovdjursbete ligga kvar på grund eller på stränderna där människor och deras husdjur möjligen kan skadas eller bli sjuka. Ge inte fiskare/kvinnor ett dåligt rapp!
  Hur man fiskar pärlor efter lax och öring

Hur man rengör en fisk

Saker du behöver:

 • stabil skäryta
 • vass flexibel kniv
 • vatten och is
 • zip lock påsar eller förvaringsbehållare med lock för rester

Här är en videodemonstration av hur man rengör en fisk med tillstånd av Idaho Fish and Game:

Hur du förvarar din fisk för att hålla den fräsch tills du är redo att äta den

Om du väljer att inte använda en stringer (håll fisken vid liv till slutet av din resa), för det bästa smaksatta köttet bör du vidta åtgärder för att hålla din fisk sval (inte fryst) direkt efter fångst genom att lägga den i en iskista.

Se till att rengöra din fisk den dag du fångar den – förvara den inte utan att rengöra den först.

Fisk är bäst när den äts inom en par dagar efter att ha blivit fångad. Du kommer att vilja frysa din fisk om du inte ska äta dem omedelbart för att hålla dem fräscha.

Om du inte är färdig med fisket, blöd din fångst och håll den på en stringer – rengör den inte förrän precis innan du äter eller fryser.

Om du bestämmer dig för att frysa in fisken för längre förvaring, kan du hjälpa till att undvika frysbränna genom att först täcka den rengjorda fisken inuti förvaringspåsen med vatten.

Andra sätt att använda eller göra sig av med fiskinälvor

 • många människor använder fisktarm som ett organiskt gödningsmedel genom att begrava dem i sina trädgårdar eller lägga dem i sina komposthögar
 • koka överblivna slaktkroppar och ben till en hemmagjord fiskfond (du kan frysa slaktkropparna i ett par månader tills du räcker – ju fler desto bättre)
 • många som bor i eller nära skogsområden rekommenderar att dumpa dem i skogen och hävdar att djurlivet snabbt tar hand om att städa upp det – även om det är en naturlig process, se till att om du gör detta är det långt borta från vägar och stigar och ok med lagarna i landet
 • vissa rekommenderar att man helt enkelt spolas ner inälvorna (inte benen) i toaletten
 • mata dem till dina kycklingar – du har väl kycklingar?
 • de flesta sophanteringarna klarar av några små ben, som små kyckling- och fiskben, men det är nog bäst att slänga alla ben i papperskorgen – släng lite citron- eller apelsinskal efteråt med ett par isbitar för att få bort lukten i ditt handfat
 • Vad sägs om att använda fisktarm som bete? Fiskinälvor kan användas som ett effektivt, billigt bete för att fånga annan fisk, krabbor, crawdads och andra skaldjur. Lagligheten kan vara mycket specifik för den vattenmassa du fiskar i. Både för om du lagligt kan använda fisktarmar för bete och specifikt vilken typ av fiskrester du kan använda. Så se till att du är bekant med bestämmelserna kring ditt specifika fiske!
  Vad man ska göra när havskatt inte biter i en damm

Är det ok/lagligt att rensa fisk när man är på en båt?

En allmän riktlinje att följa, för alla fiskar som har en storleks- eller viktgräns som kan inspekteras av en fisk- och viltvårdare, skulle vara att hålla fisken intakt/hel om du ska ta fisken till land, dvs. det hem eller laga det tillbaka på campingen.

För andra fiskar är det bäst att tillgripa reglerna och riktlinjerna för den specifika vattenmassa du fiskar i, eftersom varje plats kan ha olika krav för att rensa fisk ombord på ett fartyg.

Skulle det vara ok/lagligt att rensa fisken medan jag fortfarande fiskar?

I ärlighetens namn, såvida det inte står specifikt i bestämmelserna som gäller din vattenförekomst, verkar det här vara upp till vaktmästarens humör och tolkning.

För att förhindra huvudvärk eller problem är det förmodligen bäst att hålla hela fisken intakt eller på sin höjd bara ta bort inälvorna som lämnar huden, huvudet och svansen för korrekt identifiering av art, storlek och vikt.

Genom att tillämpa korrekta metoder för rengöring av fisk och etikett, och att kassera fiskavfall på rätt sätt, hjälper vi till att hålla våra vattendrag, naturstigar och campingplatser orörda – och upprätthålla vårt rykte som goda grannar för varandra och våra friluftsmänniskor.