Är det okej att åka skidor utan skyddsglasögon?

Du ger dig ut på skidbackarna en skarp vintermorgon och inser att du har lämnat dina skidglasögon på ditt hotellrum. Det är kö till hyrutrustningen och du är frestad att bara ge dig ut i backen för att njuta av det färska pudret. Är det faktiskt okej att åka utan dina skid- eller snowboardglasögon en dag?

Skidåkning eller snowboard utan skyddsglasögon ökar risken för snöblindhet, UV-skador och skador vid en olycka. Skyddsglasögon skyddar dig från kyla och vind, och om du lämnar dina ögon exponerade ökar risken för både försämrad syn på kort sikt, såväl som långvariga skador på dina ögon.

Dessa risker varierar beroende på väderförhållandena. Oavsett om du är en avancerad skidåkare eller precis har börjat, kommer vi att utforska allt du behöver veta om för- och nackdelar med att åka skidor utan skyddsglasögon så att du kan fatta ett välgrundat beslut nästa gång du överväger detta.

Vad händer om jag åker skidor utan skyddsglasögon?

För mig är skidglasögon (eller snowboard) inte valfritt (även om du tekniskt sett inte kan använda dem).

Det finns en massa anledningar som är tekniska, men för att uttrycka det klart, för det mesta det är bara för kallt att åka skidor utan skidglasögon.

När du rusar nedför någonstans från 10-20 mph (eller mer om du är en avancerad skidåkare), de skarpa kalla vindarna i ditt ansikte gör att dina ögon tåras direkt. Dina ögon är ett känsligt organ, och att få den där kalla vinden blåst i ansiktet är helt olycklig utan skyddsglasögon. För att inte tala om att ta hänsyn till vinden på berget som du är på (det finns i stort sett alltid någon form av vind så högt).

Nu förbi det faktum att om du går utan skyddsglasögon, kommer du inte att tänka på något annat än hur du önskar att du hade dem, det finns några säkerhetsproblem:

Säkerhetsproblem med att åka utan skid-/snowboardglasögon

Skidåkning utan skyddsglasögon lämnar dina ögon utsatta för väder och vind och ökar risken för UV-skador, snöblindhet, exponering för de hårda bergselementen och potentiella skador i händelse av olyckor.

Ögon Solbränna

Precis som din hud kan bli solbränd, så kan dina ögon, ett tillstånd som kallas fotokeratit. Särskilt i bergen, där det finns 50 % mer UV-strålning än vid havsnivån på grund av den högre höjden. Du kanske inte har tänkt på det, men på grund av snön får du alla de farliga solstrålarna reflekterade i dina ögon.

50-90 % av UV-strålningen reflekteras från snö, vilket innebär att alla exponerade kroppsdelar, inklusive ditt ögonområde, utsätts för effekterna av UV-skador. Denna reflektion kan skära genom moln och dimma, så oavsett vilket väder det är, är du fortfarande i riskzonen när du är i bergen.

  Vilka är de största däcken för en Ram ProMaster?

Snöblindhet

Denna exponering kan orsaka snöblindhet, vilket bara betyder att dina ögon överväldigas av det ljusa vita under längre perioder och att du förlorar en del av din synförmåga. Detta kan dock på kort sikt behandlas med ögondroppar och går vanligtvis över inom 24-48 timmar. (källa för mer information)

Långvarig exponering för snö utan ögonskydd kan dock orsaka skador som grå starr och andra ögonproblem. Som tur är har de flesta skidglasögon inbyggt UV-skydd, så att bära dem kan skydda ögonen och huden runt ögonen från intensiteten av UV-strålningen.

Kall vind = rinnande ögon

Kylan och vinden kan försämra din syn avsevärt i backen. Även om det inte blåser kan hastigheten med vilken du går nerför en sluttning orsaka tillräckligt med luftrörelse för att dina ögon ska bli vattnade och din syn suddig.

Den extrema kylan som ofta förekommer under bra skidförhållanden har liknande effekt och kan dra ihop blodkärlen i våra ögon eller frysa hornhinnan, vilket båda är smärtsamma och kan leda till synförlust.

Ögoncyklar

Inte bara detta, utan om det skulle snöa, regna eller vara dimmigt kan fukt på dina ögonfransar frysa utan ögonskydd, vilket inte bara är obehagligt, utan också kan hindra din syn. Särskilt när du åker skidor runt andra människor, är detta inte bara en fara för dig själv, utan för de omkring dig som du kan hamna i kraschar.

Skid- eller snowboardglasögon ger skydd mot väder och vind. De är förseglade med skum eller vaddering runt kanterna för att reglera temperaturen under dem, skydda ögonen och inte imma för att försämra synen.

Andra ögonskador

Det finns en mängd olika sätt på vilka skador kan hända i en skidbacke. Skyddsglasögon är en av de skyddsartiklar, liknande hjälmar, som kan skydda dina ögon i backen.

De kan inte bara skydda dina ögon från en skada om du råkar ut för en olycka med en annan person och får en skida eller stav i ansiktet, utan även mot snö, stenar och grenar. Glasögonen fungerar som ett tufft yttre lager som skyddar den ömtåliga huden runt ögonen från potentiellt permanenta skador.

Dessa risker kan variera beroende på väderförhållandena i deras exponeringsgrad, men alla finns fortfarande, oavsett din skidnivå, eller till och med om du utövar andra snösporter.

Skidglasögon är en viktig form av skydd och designade för att passa bekvämt med din hjälm och annan skidutrustning.

Kan jag bära solglasögon istället för skidglasögon? (Eller andra alternativ)

Du kanske undrar om du kan bära solglasögon istället för skidglasögon, eller till och med om de vanliga glasögonen som du bär för synkorrigering kan ersätta glasögon.

  Behöver min hund en sovsäck?

Det korta svaret är nej. Även om vanliga glasögon eller solglasögon är bättre än ingenting, är de inte tillräckligt bra för att ersätta dina skidglasögon.

Det långa svaret är att om du inte hade något annat alternativ, till exempel om du glömde dina glasögon men du hade solglasögon på och du redan är på toppen av lyftet, ja, då kommer glasögon eller glasögon att erbjuda ett visst skydd.

Vissa solglasögon erbjuder UV-skydd, men eftersom de inte är förseglade är deras skyddsgrad mot kyla och vind något begränsad.

Utöver detta, beroende på vilket material de är gjorda av, de kan splittras vid sammanstötning vid en olycka och kanske inte ger samma grad av motstånd som skidglasögon gör. Om de inte är UV-beständiga kommer de sannolikt inte heller att ge tillräckligt skydd för god sikt och du kommer fortfarande att känna att det är väldigt ljust att titta på snön.

Korrigerande glasögon erbjuder lite skydd mot UV-strålar och väder och vind, och i händelse av en olycka kan de faktiskt orsaka mer skada än skydd. Om du behöver använda glasögon och de inte är bekväma under skidglasögon, är dina bästa alternativ att antingen skaffa receptbelagda skidglasögon eller att använda kontaktlinser under dina vanliga glasögon.

Ett annat problem med att använda solglasögon och glasögon är att dessa glasögon inte är fastspända på ditt huvud på samma sätt som glasögon är – om du kraschar kommer du att förlora dem och du kanske aldrig hittar dem igen.

Jag har haft några krascher där till och med mina glasögon ramlat av – så alla andra glasögon riskerar definitivt att tappa dem.

Vilken typ av glasögon ska jag skaffa?

Orolig för riskerna med att åka skidor utan skyddsglasögon men osäker på hur man hittar rätt par glasögon som ger dig maximalt skydd? Här är några tips som hjälper dig när du ska köpa ditt nästa par glasögon.

  • På ljusa dagar när solen skiner bör dina glasögon ha en lins som speglas silver, grå, svart eller röd.
  • På molniga dagar med ”platt” ljus eller när sikten inte är bra, använd glasögon med en rosa, gul, guld, bärnsten eller brun lins. Dessa hjälper dig att definiera kontrasten på snön som är svår att urskilja annars.
  • För ett par glasögon som fungerar när det är delvis molnigt och delvis soligt är blå, gröna eller röda linser ett bra val.
  • Många märken säljer linser som du enkelt kan klippa in och ut, så att du kan få mer än en färg, och ha en extra lins i jackfickan ifall vädret ändras under dagen!
  • Visible Light Transmission (VLT) tillhandahålls ofta i procent av tillverkare av skidglasögon. Det hänvisar till mängden ljus som glasögonen släpper igenom dem och är beroende av färg, material och tjocklek på linserna. I allmänhet är en lägre VLT-procent bättre för ljusare dagar (den släpper in mindre ljus) och högre VLT är bättre för molniga dagar (den släpper in mer ljus).
  • Alla skidglasögon ska vara UV-skyddade och tätade mot kyla och vind, men med tillräcklig ventilation för att förhindra imma.
  Håller VW husbilar sitt värde?

Något att tänka på är att det inte bara handlar om risker! Förutom att lindra vissa risker ger skidglasögonen också ökad syn och kontrast i din omgivning, beroende på vilket filter de har. Detta är särskilt användbart i mycket ljust eller mycket molnigt väder, när ljuset påverkar ditt uppfattningsdjup och det kan vara svårt att urskilja konturerna av snön.

Letar du efter skidutrustning? Du kanske undrar hur lång din skidrock ska vara – vi har en artikel om det om du vill lära dig den perfekta pälslängden.

Kan jag åka skidor på natten utan skyddsglasögon?

Nattskidåkning är en populär aktivitet på vissa berg. Även om det inte finns någon risk för UV-skador utan solen, för att skydda dina ögon mot kyla, vind, snö och olyckor, är skyddsglasögon fortfarande nödvändiga.

Det är frestande att vilja åka utan skyddsglasögon när man åker nattskidor, men luften är ännu kallare än dagen och därför är de fortfarande väldigt viktiga. Du kanske bara behöver använda ett annat par glasögon för att kunna se.

Om du är orolig för att inte kunna se, kommer många skidområden att ha speciella lampor på sidorna av backarna för bättre sikt under nattskidåkning, men du kan också välja glasögon med klara eller gula linser som inte mörknar din syn så mycket. Måttet på hur mycket ljus som passerar genom en lins kallas ”VLT” (transmission av synligt ljus). Att välja glasögon med en hög VLT-procent kan hjälpa till att accentuera kontraster i snön och förbättra sikten.

Slutsats

Om du funderar på att åka skidor utan skyddsglasögon, akta dig för de risker du utsätter dig för. Att inte bära skid-/snowboardglasögon kan orsaka långvariga skador på dina ögon, men du utsätter dig också för risk på kort sikt.

Om du inte har ett eget par kan de enkelt hyras med resten av din skidutrustning från lokala uthyrningsbutiker, annars kan de vara ett snabbt och relativt billigt köp som bör hålla i ett antal säsonger, vilket ger skydd värt att ha !